Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Oslo City -ostoskeskus
Rautatieaseman tuntumassa sijaitsee Oslo City -ostoskeskus, jossa on lukuisten liikkeiden lisäksi myös kahviloita ja pikaruokapaikkoja.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Oslon parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan, mitä kaupungista on hyvä ostaa ja kerrotaan, milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa kaupungin liikkeissä on odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Oslon päärautatieaseman tienoo on yksi parhaista shoppailupaikoista kaupungissa niille, jotka pitävät ostoskeskuksissa oleskelusta. Rautatieaseman yhteydessä oleva Byporten on hyvä ostoskeskus, jossa on Vinmonopolet eli paikallinen Alko, suuri Rimi-ruokakauppa ja paljon muuta. Tien toisella puolella sijaitseva Oslo City on vastaavanlainen ostoskeskus, jossa on monessa kerroksessa myös kahviloita ja pikaruokapaikkoja.

Päärautatieasemalta lähtevä Karl Johans gate ei ole kaupungin parhaita shoppailukatuja, mutta sillä on merkkivaatteita myyviä liikkeitä ja joitain muita mielenkiintoisia shoppailupaikkoja. Sen varrella sijaitseva Paleet (Karl Johans gate 37) on kaupungin kenties korkeatasoisin ostoskeskus aivan pääkadun parhailla paikoilla. Sen sivukaduista Akersgata on paras shoppailukatu, joka vasta viimeisen vuoden aikana on kohonnut kaupungin parhaiden ostoskatujen joukkoon. Sen varrella on paljon kansainvälisten merkkien liikkeitä, kuten Hugo Boss, Gaia ja Moods of Norway.

Karl Johanin lähistöllä on paljon hyviä shoppailumahdollisuuksia, joista uusimmat ovat ilmestyneet Oslonvuonon rannalle. Täällä Aker Brygge ja Tjuvholmen ovat kaupungin uusimmat osat, ja täällä on monien muiden shoppailumahdollisuuksien lisäksi kaupungin suurin ostoskeskus, House of Oslo.

Toisella puolella Karl Johans gatea, Domkirke-tuomiokirkon vieressä on hyviä shoppailumahdollisuuksia. Perinteinen tavaratalo GlassMagasinet (Stortorvet) on erinomainen shoppailupaikka, ja siltä lähtevä Torggata-kävelykatu on sekin hyvä monelle eri asialle, etenkin nuorten mieleen olevalle muodille.

Grønland

Ydinkeskustan ulkopuolella on edullisempia liikkeitä ja värikkäämpää valikoimaa kuin aivan Karl Johanin varrella. Grønland-kaupunginosa on eksoottinen vierailupaikka, jossa voisi luulla välillä olevansa kaukomailla. Siellä on paljon eksoottista tavaraa elintarvikkeista vaatteisiin mutta myös käytettyjen tavaroiden liikkeitä ja pilkkahinnalla tavaraa myyviä kauppoja. Paljon shoppailumahdollisuuksia kaupunginosassa on Grønland-, Grønlandsleiret- ja Smalgangen-katujen varrella. Grønlandsleiret-kadun varrella sijaitseva Grønland Basar -ostari on erikoinen shoppailupaikka, jossa on kaikenlaista apteekista kirjakauppaan.

Grünerløkka

Grønlandin tavoin värikäs kaupunginosa on Grünerløkka, jossa on kenties kaupungin monipuolisimmat shoppailumahdollisuudet. Sen pääkadut Thorvald Meyers gate ja Markveien ovat erityisen hyviä, ja Markveienin varrella etenkin käytettyjä vaatteita ja huonekaluja myyvä Fretex Unika (Markveien 53) on tasokas paikka löytää trendikkäitä käytettyjä vaatteita. Saman kadun varrella Utopia (Markveien 27) on erinomainen paikka huonekaluille, kodintarvikkeille ja kaikenlaiselle muulle käytetylle, ja saman kadun varrella on myös muita vastaavia liikkeitä. Kadun varrella on myös paikallinen Alko eli Vinmonopolet (Markveien 41).

Majorstuen ja Frogner

Kaikkein parhaimmat korkeatasoiset shoppailumahdollisuudet ovat Majorstuen-kaupunginosassa, samannimisen metroaseman lähettyvillä. Korkeatasoiset vaatteet, asusteet ja kengät ovat täällä hyvin saatavilla, samoin kuin silmälasit ja jotkin muut tuotteet. Bogstadveien on monen mielestä kaupungin paras shoppailukatu. Toinen varteenotettava katu tehdä muodikkaita ostoksia on Hegdehaugsveien.

Majorstuenin vieressä sijaitseva Frogner on sekin tyylikäs ja kallis kaupunginosa, jossa voi tehdä ostoksia. Frognerin tarjontaan kuuluvat erityisen hyvin antiikki, muodikkaat design-vaatteet, muotoilu yleensäkin ja huonekalut. Hyviä shoppailukatuja Frognerissa ovat Bygdøy Alle ja Skøyen.

Mitä ostaa Oslosta?

Muodikkaat asusteet, kengät ja vaatteet ovat parhaita ostoksia Norjassa, ja suosittuja ovat norjalaishenkiset vaatteet, kuten villapaidat. Hyviä ostoksia ovat myös kaikenlainen design, etenkin kotiin liittyvä, huonekalut uusista antiikkiin ja kaikenlaiset koristeet ja hyötytarvikkeet kotiin. Elintarvikkeista jotkin eksoottiset tuotteet, joita saa etenkin Grønland-kaupunginosasta, voivat olla hyviä hankintoja. Myös Grünerløkkassa tulee vastaan kaikenlaisia ruokia, joita voi kotiinkin asti tuoda.

Elintarvikeostoksilla

Monet Oslossa vierailevat tekevät siellä ollessaan ainakin osan ruoistaan itse, ja ravintoloiden hintoja katseltuaan kauppojen hinnat vaikuttavatkin juuri sopivilta. Ruokakauppoja keskustassa on joka paikassa niin pieniä kuin suuriakin, mutta pienemmät liikkeet, kuten 7-11 ja Narvesen eli paikallinen R-kioskin tyylinen ketju, ovat aivan kohtuuttoman hintaisia. Alkoholia ei saa kioskeista tai muista pienemmistä liikkeistä ollenkaan, ja sen myynti on tarkkaan säädeltyä niin, että yli 4,7 %:n vahvuisia juomia saa vain Vinmonopolet-ketjuliikkeistä, joista huolehtii valtio.

Suuret ruokakaupat ovat hintatasoltaan kohtuullisia, ja niitä on hyvin aivan ydinkeskustassa. Päärautatieaseman yhteydessä on suuri Rimi-ruokakauppa laiturien 1 ja 2 vieressä, ja se on avoinna aamuvarhaisesta vähintään puoleenyöhön joka päivä. Sitä yksinkertaisempi ja edullisempi on Rema 1000 -liike (Christian Krohgs gate 1), ja toinen saman ketjun liike on melko lähellä Grønlandissa (Smalgangen 6). Lähellä tätä on Kiwi-ketjun 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä avoinna oleva piste (Grønlandsleiret 25). Saman ketjun liike on myös Storgatan ja Brugatan kulmauksessa.

Oslossa on myös paljon leipomoliikkeitä, pieniä lihaliikkeitä ja muita erikoiselintarvikeliikkeitä, joissa on kenties vähän muita kalliimpia hintoja mutta parempia tuotteita ja yksilöllisempää palvelua. Muita kuin valintamyymälöiden tarjoamia ruoan ostosmahdollisuuksia ympäri kaupunkia kuvaa tarkasti Nordic Nibbler -sivusto.

Hintataso ja aukioloajat

Oslo on millä tahansa mittapuulla mitattuna kallis kaupunki, esimerkiksi jos sen hintatasoa vertaa Helsinkiin. Alennusmyyntien aika tammi- ja heinäkuussa tuo edullisempia hintoja kaupunkiin, mutta tyypillisesti siellä ostiskelu on kallista puuhaa.

Valtaosa liikkeistä on avoinna ma-pe klo 10-17.00 ja la klo 10-15.00. Kauppakeskukset ovat avoinna tätä pidempään, ja sunnuntaisin kaikki liikkeet ovat matkamuistomyymälöitä lukuun ottamatta kiinni. Joulukuussa monet ostoskeskukset ja jotkin muutkin liikkeet pitävät ovensa sunnuntaisin auki. 7-11- ja Narvesen-tyyliset kioskimaiset myymälät ovat ydinkeskustassa avoinna joka päivä, yleensä klo 23-03.00 saakka.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti