Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Fredrikstad (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Reilun tunnin junamatkan päässä Oslosta sijaitsee virkeä Fredrikstad.

Nähtävyyksiä Oslon lähistöllä

Osloon matkustavat eivät yleensä ole kauhean halukkaita lähtemään päiväretkelle kaupungin ulkopuolelle, sillä kaupunki tarjoaa sen verran nähtävää, ettei päiväretkelle välttämättä tule lähdettyä. Jos kuitenkin on viettänyt Oslossa ennenkin aikaa ja mielii muualle kuin Oslonvuonon saarille, Holmenkollenin tai Nordmarkan metsiin, on päiväretkille helppo päästä.

Julkinen liikenneverkosto on erinomainen ja vie niin busseilla, lautoilla kuin junillakin kaikkialle Norjaan, ja päiväretkelle suuntaava pääsee tutustumaan paremmin siihen todelliseen Norjaan, jota Oslon keskustassa ei juurikaan ole.

Päiväretkille pääsee hyvin rautateitse ja yleensä myös linja-autoilla, joista vastaavat Nor-way tai TIMekspressen. Bussilla matkustaminen on jonkin verran edullisempaa kuin junalla matkustaminen, mutta matka on usein hitaampi eikä yhtä mukava.

Kongsberg

Vuonna 1624 perustettu Kongsberg on helpoimpia päiväretkikohteita Oslosta. Sen nähtävyyksiin kuuluvat historialliset rakennukset ja kauniit maisemat, ja talvisin sinne lähdetään hiihtämään ja muutenkin nauttimaan lumisista olosuhteista.

Norjan kaivosmuseo on suosituimpia vierailukohteita. Vanhoihin Sølvgruvene-hopeakaivoksiin, joista Kongsberg on tullut tunnetuksi, voi tutustua Saggrendassa, 8 kilometrin päässä Kongsbergista heinä- ja elokuussa tehtävillä opastetuilla kierroksilla. Niiden kohokohtiin kuuluu reilun kahden kilometrin ajo kaivosjunassa maan alla, missä on kesälläkin sen verran viileää, että mukaan kannattaa ottaa lämpimiä vaatteita.

Kongsbergissa turisti-info (Schwabes gate 3) antaa tietoa sekä kaivoskierroksista että muusta kaupunkiin liittyvästä. Kongsbergiin pääsee noin 90 minuutissa Oslon päärautatieasemalta lähtevillä junilla, ja myös bussit kulkevat Oslosta Kongsbergiin.

Fredrikstad

Reilun tunnin junamatkan päässä sijaitseva Fredrikstad on merenrannalla sijaitseva virkeä kaupunki, joka on tunnettu tiiviistä kulttuurielämästään ja hienosta vanhastakaupungistaan. Vanhankaupungin väitetään olevan Pohjoismaiden parhaiten säilynyt. Konsten-linnake on toinen suosittu vierailupaikka, ja kaikesta saa hyvän kuvan vierailemalla myös Fredrikstad Museum -museossa. Muita hyviä vierailupaikkoja kaupungissa ovat valaidenpyynnistä kertova museo, Norjan huumorimuseo, pohjoisnavan vallanneen Roald Amundsenin synnyintalo ja jalkapallomuseo, jossa on lasten keskuudessa suosittuja interaktiivisia esityksiä. Kaupunkiin pääsee Oslon keskustasta junalla tai bussilla yleensä kerran tunnissa.

Tonsberg

Norjan vanhin kaupunki on Tonsberg, jonne kulkee paitsi junia Oslosta myös katamaraanialuksia Fredrikstadista. Nykyisin Tonsbergissa asuu 35 000 asukasta, ja kaupungin ympäristössä on huomattava määrä nähtävää, etenkin viikinkiaikaisia hautoja. Tonsberg on kesäkautena erittäin suosittu vierailukohde Oslosta, mikä tuokin sinne tavallista parempaa yöelämää ja paljon tapahtumia kesän ajaksi.

Pääasialliseen nähtävään itse kaupungissa kuuluu mäen päällä oleva linnake kauniine torneineen, paikka, josta Oseberg-viikinkialus löydettiin, ja Tonsbergin tuomiokirkko vuodelta 1858. Uimaan haluavat suuntaavat noin 10 kilometrin päähän Fjaerholmenin saarelle, joka antaa hyvän mahdollisuuden uida Oslonvuonon kesäisin lämpimissä vesissä - veden lämpötila voi hyvinkin keskikesällä olla 22 astetta. Kalaruoat ovat Tonsbergissa hyviä, niitä kannattaa maistella ravintoloissa tai ainakin Roar i Bua -kalakaupassa (Honnørbrygga), josta voi ostaa mereneläviä ja syödä niitä laitureilla.

Drøbak

Lyhyimmän matkan päässä Oslosta sijaitseva päiväretkikohde Drøbak on myös kaunis merenrannalla sijaitseva kaupunki, jossa tosin käydään talvisinkin. Ennen joulua Julehuset eli joulutalo ja joulupukin postitoimisto viihdyttävät lapsia, sillä norjalaiset kuvittelevat, että joulupukki syntyi Drøbakin pohjoispuolella. Kesäisin puolestaan on hyvä suunnata Badeparken-merenrantakylpylään, ja lähistöllä on paljon muitakin uinti- ja auringonottopaikkoja.

Ympäri vuoden on hyvä vierailla harvinaisessa merivesiakvaariomaailmassa. Oscarsborgin linna on sekin ympäri vuoden oiva vierailupaikka. Kaupungissa on myös hyvä määrä museoita, ja ravintolat ovat nekin hyviä. Yönsä täällä viettävien on hyvä tietää, että kaupungissa on ruoan myynti kielletty klo 24.00 jälkeen, sillä asukkaat eivät halua nakkikioskijonoja kaupunkiin.

Tonsbergiin voi tulla Oslosta taksilla alle 100 eurolla, 15.4.-30.9. lautalla numero 602 Oslon Aker Brygge -kaupunginosan Strand-kadun laitureista tai bussilla numero 541 päärautatieaseman yhteydessä olevalta Fredrik Olsens gate -pysäkiltä. Omalla autolla paikalle on hankalampi tulla, sillä se vaatii joko kiertoa tai lauttamatkaa.

Lisätietoa Oslon päiväretkimahdollisuuksista on virallisilla Visit Oslo -sivuilla.

Teksti: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti