Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Eidsvolls plass
Eidsvolls plass-puistoalueen penkeillä voi nauttia keskustan vilkkaasta tunnelmasta aivan aitiopaikalta.

Puistoja ja vesialueita

Oslo on varsinainen puistojen kaupunki, jossa luonto on aina lähellä. Kaupunki sijaitsee Oslofjorden-vuonon eli Oslonvuonon rannalla, jonka saarille kesäaikaan lähdetään uimaan ja nauttimaan merimaisemista.

Kaupungin keskustassa on useita eri puistoalueita, joissa on kesäaikaan mukava istuskella ja nauttia auringonpaisteesta. Niin pieniä kuin suuriakin puistoja riittää keskustan alueella, ja aivan keskustan lähellä, parin metropysäkin päässä päärautatieasemalla sijaitsee kaupungin kasvitieteellinen puutarha. Myös muiden ydinkeskustan vieressä olevien kaupunginosien puistot ovat hyviä.

Keskustasta Grünerløkkaan kävellessä on mukava kuljeskella Akerselva-joen rannoilla. Vietti Oslossa sitten lyhyen tai pitkän loman, tulee luonnosta nautittua siellä kesät talvet.

Oslofjorden

Oslofjorden eli Oslonvuono on reilut 100 kilometriä pitkä lahti, jonka ympäristössä asuu kaksi miljoonaa ihmistä sekä Oslossa että 10 muussa kaupungissa ja kunnassa. Lahden rannalla sijaitsee muun muassa Mossin kaupunki, jossa yksi Oslon ympäristön lentokentistä sijaitsee, ja yksi kahdesta vuonon halki leveyssuuntaan kulkevasta laivareitistä kulkeekin Mossin ja Hortenin välillä.

Oslonvuonoon on hyvä tutustua paitsi Oslon rannoilta myös laivan kannelta. Parhaita kesäretkiä lahdella on lauttamatka yhdelle sen saarista tai ainakin Bygdøyn niemimaalle, joka sekin on yksi Oslon luonnonnähtävyyksistä. Lautta 91 kulkee huhti-lokakuussa Rådhusbrygge-laiturilta Bygdøyn niemimaalle. Vippetangen-laiturista Akershus-linnakkeen takaa lähtee lisää lauttoja ympäri vuoden kohti Hovedøya-, Langøyene- ja muitakin lahden saaria ja rantoja. Uiminen on näissä paikoissa suosittua, ja sitä voi harrastaa myös Bygdøyn niemimaalla, missä Huk ja Paradisbukta ovat hyviä uinti- ja auringonottopaikkoja. Lautan lisäksi bussi numero 30 kulkee päärautatieaseman edestä niemimaalle, ja sen päätepysäkki sijaitsee nimenomaan näiden rantojen vieressä. Lisäksi lahdelle tehdään mitä erilaisimpia laivakierroksia, jotka lähtevät Rådhusbrygge-laitureista kesäaikaan ja jotka ovat niin paikallisten lapsiperheiden kuin turistienkin suosimia.

Slottsparken

Kuninkaanlinnan ympärillä oleva 22 hehtaarin kokoinen puistoalue sijaitsee Karl Johans gaten toisessa päässä. Puisto sai alkunsa 1840-luvulla. Sen alueella on mukava kesäaikana rentoutua ja seurata iltapäivällä puoli kahden aikaan tapahtuvaa vahdinvaihtoseremoniaa. Eniten turisteja pyörii kuninkaanlinnan lähistöllä, ja yliopiston puolella lähellä Karl Johans gatea puisto toimii opiskelijoiden rentoutumispaikkana lämpimään aikaan.

Eniten rauhaa ja luontoa on kuninkaanlinnan takana, missä sijaitsee Slottsparkeniin myös kuuluva Dronningsparken, jonka hienoimpia lampia on Kongespeilet. Täällä puiston Parkveien-tien viereisessä osassa on myös sen uusin patsas, joka esittää nykyisen kuninkaan Haraldin äitiä ja joka pystytettiin kuninkaan 70-vuotispäivän kunniaksi vuonna 2007.

Studenterlunden ja Eidsvolls plass -puistoalue

Slottsparkenin ja Stortinget-eduskuntatalon välimaastossa on Karl Johans gaten ja Stortingsgatan välissä pitkä puistoalue, joka muodostuu kahdesta puitteiltaan upeasta kaupunkipuistosta.

Puistoalueen ensimmäinen osa eli Studenterlunden sijaitsee Nationaltheatret-kansallisteatterin ympäristössä. Tänne pääsee nopeasti mistäpäin kaupunkia tahansa kulkemalla samannimiselle metropysäkille. Vuonna 1899 valmistuneen kansallisoopperan lisäksi puiston alueella on useita kioskeja, kahviloita ja pikaruokapisteitä, kuten kohtuuhintaisia aasialaisia ruokia tarjoava piste. Siellä on myös suihkulähde ja tilaa istuskella ja nauttia kauniista kesäpäivistä. Puistoalueen toinen osa eli Eidsvolls plass sijaitsee Stortinget-eduskuntatalon ja Grand Hotel -hotellin edessä. Sen keskellä on uusi erikoinen pääpatsas, ja sen penkeillä voi nauttia keskustan vilkkaasta tunnelmasta aivan aitiopaikalta.

Eidsvolls plass -puistossa on kaksi osaa, joista toinen on lähempänä Studenterlundenia. Sen kohokohta on Spikersuppa-allas vuodelta 1956, jota vuodesta 1994 lähtien on talvisin käytetty luisteluratana. Altaan vieressä oleva suuri patsas on maan kansalliskirjailijoihin kuuluvan Henrik Wergelandin patsas, joka paljastettiin Norjan kansallispäivänä 17.5. vuonna 1881.

Frognerparken-puisto ja Vigelandsparken-veistospuisto

Oslon merkittävin puistoalue sijaitsee Frogner-kaupunginosassa, lähellä Majorstuen-metroasemaa ja Vigelandsparken-raitiovaunupysäkkiä. Puisto ei ole pitkän matkan päässä kuninkaanlinnalta, mutta sinne on sen verran matkaa, että moni kulkee sen mielellään julkisilla menopeleillä. Frognerparken-puistossa on kaikenlaista, kuten Vigelandsparken-veistospuisto, stadion, tenniskenttiä, pääsymaksuton Oslon kaupunkimuseo (Frognerveien 67), Frognerdammen-vesiväylä lampineen, Frognerin maauimala ja paljon tilaa nauttia kesästä ja Oslon puhtaasta ilmasta.

Vigelandsparken
Vigelandsparkenissa on Gustav Vigelandin 200 ihmisveistosta, ja kaiken kruunaa upea monoliitti.

Puiston ehdoton kohokohta on Vigelandsparken-veistospuisto, jossa on Gustav Vigelandin 200 ihmisveistosta. Kaiken kruunaa vielä upea monoliitti, jolle kesäaikaan suuntaa turistilaumoja pian aamukymmenen jälkeen. Tässä puiston osassa kannattaakin käydä heti aamulla: aurinkokin paistaa aamupäivällä sillä tavalla, että patsaista saa hyviä valokuvia. Mikäli Gustav Vigelandin elämään ja tuotantoon haluaa tutustua lisää, kannattaa myös käydä Vigeland-museossa (Nobels gate 32). Museoon on 50 kruunun pääsymaksu, ja sinne pääsee hyvin suoraan kulkemalla raitiovaunulla 12 ydinkeskustasta Frogner plass -pysäkille.

Tøyenparken

Tøyen-metroaseman vieressä sijaitseva Tøyenparken on Oslon pääsymaksuttoman kasvitieteellisen puutarhan koti ja yksi kaupungin miellyttävimmistä vierailupaikoista kesäaikaan. Tämä laaja puistoalue sijaitsee Edvard Munch -museon vieressä. Sen alueella ovat sekä Kasvitieteellinen puutarha että Luonnonhistoriallinen museo. Puistossa on paljon kaikenlaista kasvillisuutta, hienoja taloja, joihin kuuluu Tøyenin kartano, ja erittäin mukavaa tunnelmaa etenkin kesäpäivien päätteeksi.

Akerselva

Oslon läpi Grünerløkka-kaupunginosan takaa ja päärautatieaseman viereen virtaa Akerselva, joka on reilun kahdeksan kilometrin mittainen vesiväylä. Joen korkeusero on peräti 150 metriä, ja tästä syystä se on ollut aina voima- ja teollisuuslaitosten suosima paikka, mutta alueen luonne on ollut muutosten kourissa jo pitkään. Vanhat teollisuuslaitokset on otettu uuteen käyttöön. Joissain sijaitsee hienoja kulttuuritaloja kuten DogA ja Dansens Hus, eikä joenrannalla enää juurikaan ole teollisuutta. Sen sijaan joenrantaa parannellaan kiivaaseen tahtiin. Aivan remontissa ovat vielä pitkään etenkin joenrannat päärautatieaseman ja DogA:n välimaastossa, ja vain aika näyttää, mitä tänne loppujen lopuksi ilmaantuu.

Rakennus- ja muutostöistä huolimatta joenrannoilla on mukava kävellä kesäaikaan etenkin Grünerløkka-kaupunginosan tienoilla, missä DogA sijaitsee. Akerselvan rannoilla ja liepeillä voi juuri Grünerløkkassa istuskella mukavalla Syng-terassilla (Øvre gate 7), käydä kulttuuririennoissa tai juhlia Blå-klubilla.

St. Hanshaugen

Oslon keskustan korkeimmalla mäellä sijaitseva St. Hanshaugen on keskustan suosituimpia piknik- ja frisbeenheittelypaikkoja. Se sijaitsee reilun vartin kävelymatkan päässä Karl Johans gatelta, ja sinne pääsee myös bussilla numero 37 päärautatieasemalta. Puistossa on hyvä St. Hanshaugen Parkservering -ulkoterassi, jossa voi syödä voileipiä ja lämpimiä ruokia tai hörppiä juomia. Kesäkausi lähtee liikkeelle yleensä toukokuun aikana, ja puistossa se päättyy Kongene på Haugen -festivaaliin syyskuussa.

Stensparken

St. Hanshaugen on Oslon keskustan suosituimpia puistoja, ja mikäli siellä on liikaa tungosta, kannattaa suunnata Stensparken-puistoon, joka sijaitsee lähellä, Bislett-stadionin vieressä. Tänne pääsee keskustasta kävellen 10-20 minuutissa tai sitten raitiovaunuilla 17 ja 18 Bisletin stadionille. Puistossa on mukava terassi kesäaikaan, ja paikalla ollessa kannattaa myös tutustua puistoalueella sijaitsevaan vanhaan kirkkoon.

Lisätietoa Oslon luonnonnähtävyyksistä on Visit Oslo -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti