Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Oslon Sentralstasjon (S) -päärautatieasema
Kaikki metrolinjat kohtaavaat Oslon Sentralstasjon (S) -päärautatieasemalla, jonne on vaivatonta tulla Gardermoen-lentokentältä.

Siirtyminen Oslon lentoasemilta ja muilta asemilta muualle kaupunkiin

Oslon lähistön kolmelta lentoasemalta on helppoa mutta melko hintavaa siirtyä muualle kaupunkiin. Liikenneyhteydet ovat hyvät, eikä ongelmia siirtymisessä lentoasemilta muualle kaupunkiin ole luvassa. Lähes kaikki Suomesta Osloon lentävät lentoyhtiöt käyttävät Gardermoenin lentoasemaa, joten muista lentoasemista kannattaa ottaa selvää vain jos niille on tarvetta.

Jos Osloon saapuu bussilla tai junalla lentoasemilta, muualta maasta tai Ruotsista, ovat molempien asemat aivan kaupungin ytimessä, paikassa josta voi kävellen siirtyä nopeasti moneen paikkaan. Jos haluaa siirtyä julkisilla liikennevälineillä asemilta muualle kaupunkiin, onnistuu sekin helposti, sillä päärautatien kautta kulkevat kaikki kuusi metrolinjaa ja lukuisat muut liikennevälineet.

Siirtyminen Gardermoen-kentältä muualle kaupunkiin

Oslon pääasiallinen lentokenttä on Gardermoen [kartalla]. Sieltä voi nopeimmillaan siirtyä Oslon keskustaan junalla 20 minuutissa, ja sieltä voi siirtyä Oslon ytimeen myös linja-autolla tai taksilla.

Junalla muualle Osloon tai Norjaan

Lentoasemalta voi siirtyä Oslon ytimeen jatkuvasti kulkevilla junilla, ja Flytoget vie 10 minuutin välein lentoasemalta muualle Osloon. Jos haluaa siirtyä muualle kuin aivan ytimeen, on se yleensä helpointa niin että käy keskustan kautta. Lippu, joka kannattaa ostaa verkkosivuilta etukäteen, maksaa reilut 200 kruunua, ja sivuilta voi ladata sovelluksen, jolla voi ostaa lipun ja pitää se turvallisesti. Matka ytimeen kestää suurin piirtein 20 minuuttia suuntaansa.

Juna vie päärautatieasemalle (Oslo S, Oslo sentralstasjon, Oslo Central Station), jossa kaikki metrolinjat kohtaavat, ja jos määränpää ei ole kävelymatkan etäisyydellä asemasta, voi matkaa jatkaa metrolla, kuten myös aseman ulkopuolelta kulkevilla ratikoilla ja busseilla. Ennen rautatieasemaa juna pysähtyy muutamalla pysäkillä, ja niihin kuuluu Nationaltheatret, jonka lähistöllä on paljon hotelleja.

Jos lentoasemalta haluaa suoraan jonnekin muualle kuin Osloon VY eli Norjan rautatieyhtiö vie lentoaseman asemalta suoraan esimerkiksi Lillehammeriin. Junilla pääsee myös Osloon, sillä paikallisjunat kulkevat lentoaseman kautta, ja sivuilta saa selville kaiken mahdollisen ja niiltä voi varata lipun.

Linja-autot muualle kaupunkiin tai Norjaan

Jos jostain syystä haluaa käyttää bussia, kulkee niitäkin lentoasemalta. Linja-autolla saattaa päästä suoraan semmoiseen paikkaan, johon muuten pitää kiertää tai mennä taksilla.

Lukuisat eri bussiyhtiöt kulkevat lentoaseman kautta, osa niistä kulkee suoraan muihin kaupunkeihin ja lentoaseman sivut listaavat kaikki bussiyhtiöt.

Taksi

Jos mieluiten käyttää taksia, voi lentoasemalta siirtyä sellaisella minne sitten haluaakin. Asemalla on “Taxi booking machine”, josta voi vaivattomasti tilata paikalle taksin. Taksi ilmestyy paikalle yleensä alle viidessä minuutissa. Yleisesti ottaen taksimatka Oslon ytimeen maksaa 600–800 kruunua eli kolme neljä kertaa enemmän kuin junamatka.

Tietoa eri taksiyhtiöistä, jota ei kuitenkaan ole välttämätöntä katsella, saa lentoyhtiön sivuilta.

Siirtyminen Sandefjord Torp -kentältä muualle kaupunkiin

Sandefjord Torp -kentältä [kartalla] on huomattavasti pidempi matka keskustaan. Sinne saapuu koneita esimerkiksi Riiasta, ja etenkin Ryanair ja Wizzair käyttävät lentoasemaa paljon, mutta Air Baltic laskeutuu Gardermoenin kentälle eikä tänne.

Paras kyyti lentoasemalta Oslon keskustaan on Torpekspressen-bussi. Matka kestää noin puolitoista tuntia, ja matka on edullisimmillaan eli noin 250 kruunua, jos lipun ostaa verkkosivuilta etukäteen.

Lentoasemalta kulkee myös muita busseja, joista saa tietoa lentoaseman sivuilta (https://www.torp.no/en/transport/bus/). Muilla busseilla voi kulkea muualle maahan, esimerkiksi Telemarkiin.

Mikäli mieluummin kulkee junalla Torpin päärautatieasemalta, ovat VY:n junat siihen tarkoitukseen hyviä. Lentoaseman ja rautatieaseman välillä kulkee minibussi, ja matka kestää vain neljä minuuttia. Lisätietoa bussista ja myös junista saa lentoaseman sivuilta (https://www.torp.no/en/transport/train/).

Lentoasemalta voi siirtyä myös taksilla muualle, mutta sellainen reissu maksaa maltaita.

Siirtyminen Rygge-kentältä muualle kaupunkiin

Moss-kaupungin Rygge-kenttä [kartalla] on harvinainen vain halpalentoyhtiöille omistautunut lentoasema, ja se avattiin uudestaan vuonna 2021 pitkän remontin jälkeen. Remontti on hiljentänyt lentoaseman ja kaikki on vielä hakusessa, mutta muualle siirtymisestä kertovalle sivulle ilmestyy aiheesta asiaa.

Ihmisiä ja raitiovaunu päärautatieaseman edessä
Rautatieaseman edustalta pääsee nopeasti niin kävellen kuin joukkoliikennevälineilläkin minnepäin keskustaa ja kaupunkia tahansa.

Siirtyminen rautatie- ja bussiasemilta majapaikalle

Oslon Sentralstasjon (S) -päärautatieasema eli Oslo Central Station [kartalla] on aivan ydinkeskustassa, Karl Johans gate -pääkadun päässä. Kävelymatkaa on monille keskustan hotelleille vain muutama minuutti, ja monet parhaat majapaikat ovat aivan rautatieaseman vieressä.

Jos matka jatkuu asemalta ydinkeskustan ulkopuolelle, pääsee minne tahansa kaupunkiin nopeasti kuudella eri metrolinjalla tai useilla eri raitiovaunu- ja bussilinjoilla. Päärautatieasemalta on tietenkin myös erinomaiset yhteydet rautateitse Oslon ulkopuolelle minne tahansa Norjaan, ja junia lähtee varsin tiuhaan tahtiin myös kohti Ruotsia ja muitakin maita.

Tälle asemalle saapuvat myös lentokentältä saapuvat junat, joten ytimessä yöpyvän on hyvä katsella aseman sijaintia vähän etukäteen.

Oslo Bussterminal [kartalla] on kaupungin keskustan linja-autoasema, joka sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä. Sisätiloja tai ulkopuolen ramppeja pitkin linja-autoasemalta on vain parin minuutin kävelymatka rautatieaseman edustalle, ja täältä pääsee nopeasti niin kävellen kuin joukkoliikennevälineilläkin minnepäin keskustaa ja kaupunkia tahansa. Kaikkein paras on kävellä rautatieaseman metroasemalle, jolta voi metrolla siirtyä minne sitten haluaakin, tai sitten kävellä suoraan lähellä sijaitsevalle majapaikalle.

Bussit lentoasemilta saapuvat tälle asemalle, joten sen sijaintia kannattaa vähän etukäteen vilkaista, jos sille matkan aikana tulee käyttöä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti