Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Nationaltheatret, Norjan kansallisteatteri
Norjan kansallisteatteri eli Nationaltheatret on monipuolinen paikka, jossa voi nähdä paitsi tunnettuja suuria esityksiä myös pienempiä ja jopa vaihtoehtoisia näytelmiä laidasta laitaan.

Tapahtumat, kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia kulttuuria, konsertteja ja tapahtumia Oslossa on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luomme katsauksen kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

Oslon vaikutuksen tekevä oopperatalo eli Den Norske Opera & Ballett (Kirsten Flagstads plass 1) avasi ovensa huhtikuussa 2008, ja se on nykyisin oopperan ja baletin pääasiallinen esityspaikka kaupungissa.

Oslon kuuluisan filharmoniaorkesterin kotitalo Oslo Konserthus (Munkedamsveien 14) on monipuolinen kulttuuritalo. Tässä kuninkaanlinnan lähellä sijaitsevassa konserttitalossa voi kuunnella korkeatasoista klassista musiikkia syksystä kesän alkuun, mutta siellä on myös jazz- ja muitakin kevyempiä konsertteja. Toinen paikka lähinnä kamarimusiikille on Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) Akershus-linnakkeen vieressä. Tässä kauniissa rakennuksessa on myös jazz-konsertteja.

Dansens Hus (Møllerveien 2) lähellä Grünerhagen-puistoa on paras paikka Oslossa tutustua nykytanssiin ja muunkinlaiseen tanssiin.

Rock, pop, ja jazz

Jazzia on hyvä kuulla Oslon Konserthus -konserttitalossa (Munkedamsveien 14), jossa on myös muuta musiikkia. Sekä jazzia että klassisen musiikin konsertteja on luvassa Gamla Logenissa (Grev Wedels plass 2), Akershus-linnakkeen vieressä. Bare Jazz (Grensen 8) aivan kaupungin ytimessä on hyvä jazz-klubi. Myös Blå (Brenneriveien 9) on paikka, jossa voi kuunnella jazzia ja kokea muutakin kulttuuripitoista. Cosmopolite (Møllergata 26) on myös hyvä paikka kuulla jazzia ja muutakin maailmanmusiikin tyylistä lähellä ydinkeskustaa.

Rokkia ja muuta populaarimusiikkia Oslossa on paljon. Suurin lava suurimmille tähdille on Spektrum (Sonja Henies plass 2) Grønland-metroaseman vieressä, rautatieaseman takana. Läheinen Garage (Grønland 18) on paikka, jossa voi kuulla paitsi norjalaista myös ulkomaalaista live-musiikkia, ja Mono (Pløens gate 4) Youngstorget-aukion vieressä on hyvä paikka kuulla indie-bändejä ja muuta vaihtoehtoista musiikkia.

Teatteri

Norjan kansallisteatteri eli Nationaltheatret samannimisen metroaseman vieressä aivan kaupungin ytimessä on monipuolinen paikka, jossa voi nähdä paitsi tunnettuja suuria esityksiä myös pienempiä ja jopa vaihtoehtoisia näytelmiä laidasta laitaan.

Elokuvat

Elokuvat esitetään Norjassa aina alkukielisinä, ja elokuvateattereita on hyvin kaupungin keskustassakin. Paras paikka nähdä klassikkoja ja muita korkeatasoisia elokuvia on Filmens Hus (Dronningens gate 16) lähellä päärautatieasemaa. Tässä monipuolisessa talossa on paljon muutakin elokuvaan liittyvää, kuten museo ja esitelmiä. Lähellä sijaitseva Saga Kino (Stortingsgata 28) on erikoistunut Hollywood-elokuviin ja muuhun mainstream-tyyliseen tuotantoon.

Urheilu

Norja ei ole juurikaan muusta kuin hiihdosta ja mäkihypystä tunnettu urheilumaa, eikä Oslossa voi hiihtoa, mäkihyppyä ja yleisurheilukisoja lukuun ottamatta seurata kovinkaan helposti huippuluokan urheilua. Maaliskuun Holmenkollenin kisat ja kesän korkeatasoinen yleisurheilutapahtuma eli Bislett Games tarjoavatkin parhaat mahdollisuudet seurata kaupungissa huippuluokan urheilua.

Tapahtumia

Urheilun lisäksi Oslossa on paljon erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. 17.5. on Norjan perustuslain päivä, ja tällöin on luvassa paraateja, ilonpitoa ja kiinni olevia kauppoja. Oslon Jazz-festivaalit ja Oya-festivaalit tuovat musiikkia kaupunkiin elokuussa. Joulukuussa Nobelin palkintojenjakotilaisuudet tuovat juhlallista tunnelmaa, ja joulukuussa joulumarkkinat vetävät puoleensa niin paikallisia kuin turistejakin.

Kaikki Oslon tapahtumat:

Tapahtumakalenteri Visit Oslo -sivustolla

Ilta- ja yöelämä

Oslossa on tätä nykyä eläväinen yöelämä, jolle kesäkauden terassit antavat entistäkin enemmän potkua. Korkeat alkoholin hinnat eivät juurikaan ole laannuttaneet oslolaisten halua istua oluella, ja kesäkautena terrasseilla istuskelee päiväsaikaankin sen verran juomareita, että alkuillasta vapaat paikat ovat tiukassa.

Kalliiden juomien hintojen takia valtaosa juhlijoista kuitenkin etenkin talvikaudella ottaa kotona ennen ulos lähtemistä pohjia (vorspiel), menee kapakkaan tai yökerhoon pariksi tunniksi, minkä jälkeen on vuorossa jatkot (nachspiel).

Alle 4,7-prosenttista olutta ja siideriä saa valintamyymälöistä viikolla klo 20.00 ja lauantaisin klo 15.00 asti, mutta sunnuntaisin alkoholijuomia ei saa kaupoista ollenkaan. Väkevämpiä juomia on tarjolla Vinmonopolet-liikkeistä, jotka ovat avoinna ma-pe klo 18.00 asti ja la klo 15.00 asti. Valintamyymälässä puolen litran 4,5-prosenttinen olut maksaa noin 3 euroa, Vinmonopoletissa halvin viinipullo 9,5 euroa ja litran Koskenkorva-pullo 375 Norjan kruunua eli 51 euroa.

Baareissa halvimmat puolen litran oluttuopit maksavat noin 50 kruunua mutta tällöin kysymyksessä on usein niin sanottu räkälä. 60-70 kruunun paikat ovat kaikkein tyypillisimpiä, ja kaikkein hintavimmissa paikoissa, kuten Karl Johans gaten varrella tai Aker Bryggessä, puolen litran tuoppi maksaa 80-90 kruunua (11-12 euroa). Edullisimmat tuoppien hinnat ovat Grønland-kaupunginosassa, ja myös joissain päärautatieaseman edessä ja sivuilla olevissa baareissa on 45-55 kruunun hintoja. Tällaisia paikkoja on luvassa etenkin Brugatan varrella ja sen lähellä. Grünerløkka ei enää ole sen edullisempi kuin keskustakaan, ja Olaf Ryes plassin mukavalla ja suositulla Grünerhaven-terassilla puolen litran Frydenlund-olut maksaa 70 kruunua. Viini on suhteessa suurin piirtein samanhintaista kuin olut, mutta väkevät ovat ravintolassa olutta huomattavasti hintavampia juomia.

Norjan kaikki baarit ovat savuttomia, eikä tupakkakoppeja ole. Terassit ovat yleisiä, mutta niitä on vain huhtikuulta lokakuulle, ja terassit sulkeutuvat aina aikaisemmin kuin baarit.

Nuorille huomionarvoinen seikka Norjassa on se, että alle 20-vuotiaille ei myydä yli 4,7 %:n vahvuisia alkoholijuomia, eikä 18-19-vuotiaita edes lasketa sisään paikkoihin, joissa tällaisia väkijuomia on tarjolla. Use-It-opas listaa sivuillaan paikkoja, joissa myydään vain olutta.

Oslon ydinkeskusta on varteenotettavaa seutua lähteä iltadrinkille tai juhlimaankin sen moniin baareihin, kahviloihin ja yökerhoihin. Diskoissa ja yökerhoissa Karl Johans gaten varrella ja liepeillä on luvassa mainstream-tyylistä juhlintaa, joka ei tuota yllätyksiä. Jonoja alkaa muodostua suosituimpiin paikkoihin iltayhdentoista jälkeen, ja juhlinta on kiivaimmillaan puolestayöstä aamukolmeen, minkä jälkeen ei lain mukaan saa alkoholijuomia enää myydä. Tyylikäs drinkkipaikka pääkadun liepeillä on Library Bar (Kristian IVs gate 7). Andy’s Pub (Stortingsgata 8) on hyvä paikka seurata tv-urheilua.

Keskusta ei ole kuitenkaan mikään paras valinta yöelämälle Oslossa, ja kesäaikaan yksi hyvä paikka suunnata on Aker Brygge. Tämä satama-alueen vieressä oleva uusi alue on kesäaikaan hyvä terassipaikka. Beer Palace (Holmens gate 3) on täällä baari, jossa on erinomainen valikoima niin norjalaisia kuin ulkomaalaisiakin oluita.

Trendikäs paikka lähteä juhlimaan on Grünerløkka, joka tosin on keskiluokkaistunut eikä ole enää entisen tapainen edullinen vaihtoehtoihmisten tyyssija. Matkalla keskustasta kohti Olaf Ryes plassia on paljon paikkoja jo keskustan puolella. Yksi hyvä tärppi on Brugata, jonka varrella on useita hyviä baareja ja joista eniten huomiota saa Teddy’s Soft Bar (Brugata 3A). Lisää baareja ja klubeja on Youngstorget-aukion ympäristössä, missä Mono (Pløens gate 4) on paikka, jossa voi kuulla live-musiikkia ja jonka sisäpihalla tupakoitsijat viihtyvät hyvin.

Hyvä baarikatu matkalla kohti Grünerløkkan pääpaikkoja on Thorvald Meyers gate, jonka Bar Boca numerossa 30 on tunnettu hyvistä koktaileistaan ja 50-luvulle vievistä sisustuksistaan. Pääkallopaikka illanvietolle Grünerløkkassa on Olaf Ryes plass, jonka laitamilla on kaikenlaisia baareja. Yksi normaalia parempi illanviettopaikka täällä tunnetusti on Parkteatret (Olaf Ryes plass 11), jolla kuten muillakin alueen baareilla on hyvä terassi kesäaikaan. Akerselva-joen rantamilla ja lähistöllä, etenkin Markveien-kadun varrella ja sivukaduilla, on baareja, ja itse Akerselva-joen rantamaisemissa hyvä vaihtoehtoinen illanviettopaikka on Bar & Grill Syng (Øvregata 7). Täällä sijaitsee myös Blå (Brenneriveien 9), joka on parhaita illanviettopaikkoja koko kaupungissa.

Grünerløkka on mukava ja trendikäs kaupunginosa, mutta sitä kenties värikkäämpi ja ainakin edullisempi on päärautatieaseman takana sijaitseva Grønland. Itse Grønland-kadulla on monenlaisia baareja, jotka kuuluvat kaupungin edullisimpiin, mutta sen varrella on myös trendikkäitä baareja ja klubeja. Esimerkiksi metroaseman vieressä on yksi halvimmista ja rajuimmista baareista Oslon keskustassa, nimeltään Stargate (Grønland 2A), jossa tuoppi maksaa alle 50 kruunua. Lisää normaalia edullisempia baareja on luvassa Grønlands Torg -aukiolta lähtevällä Smalgangen-kävelykadulla, jolla kesäaikaan on paljon leppoisia mutta eläväisiä terasseja.

Muualla Oslossa on jonkin verran baareja ja klubeja. Yksi trendikäs katu illanvietolle on shoppailukatu Bogstadveien, joka sijaitsee Majorstuen-kaupunginosassa, samannimisen metroaseman lähellä. Vanhanajan tyyliä on luvassa Gamle Major -pubissa (Bogstadveien 66). Highbury (Bogstadveien 50) on Arsenal-jalkapallojoukkueen virallinen kannattajabaari Oslossa.

Lisätietoa yöelämästä on Visit Oslo -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti