Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Place du Vert-Galant (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Pariisi, kuten kaikki Euroopan suurkaupungit, on melko kallis. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tästä upeasta kaupungista voisi nauttia tiukemmallakin kukkarolla.

Pariisi pienellä budjetilla

Pariisi mielletään usein luksuskaupungiksi gourmet-ravintoloineen, muodikkaine putiikkeineen ja tyylikkäine hotelleineen. Totta on, että Pariisi, kuten kaikki Euroopan suurkaupungit, on melko kallis. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tästä upeasta kaupungista voisi nauttia tiukemmallakin kukkarolla. Pariisin kadut, kujat, puistot ja portaikot tarjoavat jo itsessään upean miljöön lomalle eivätkä maksa mitään. Kaupungista löytyy kuitenkin myös edullista ruokaa, taidetta ja yöpaikkoja budjettimatkailijalle. Täytyy vain tietää oikeat paikat.

Lennot

Suoraan sanottuna Pariisiin ei ole helppoa matkustaa kovin halvalla Suomesta käsin. Hyvä neuvo on varata lennot mahdollisimman aikaisin, mielellään useita kuukausia etukäteen. Toinen mahdollisuus säästää lennoissa on matkustaa Parisiin kovimman turistisesongin ulkopuolella - suurin osa turisteista haluaa kokea Pariisin keväällä tai kesällä. Helsingistä Pariisiin suoraan lentävät Finnair ja SAS.

Syötävää

Monet tulevat Pariisiin sen kuuluisan ravintolakulttuurin takia. Herkullisten gastronomisten kokemusten ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa kalliita illallisia huippuravintoloissa - Pariisista löytyy myös pieniä mutta laadukkaita, edullisia bistroja ja kahviloita, ruokatoreja ja katuruokakojuja. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että suurten turistivirtojen alueilla on hyvin vaikeaa löytää hyvää ja edullista ruokaa: kannattaa siis seikkailla hieman syrjään suosituimmilta alueilta.

Halvaksi pikkusyötäväksi Pariisista löytää hyviä voileipiä alle viidellä eurolla. Voileipiä myyvien katukojujen sijaan niitä kannattaa kuitenkin etsiä perinteisistä leipomoista (boulangeire), joita löytyy lähes kaikkialta ja joissa raaka-aineet ja hygieniataso ovat katukojuja parempia. Katukojuista kannattaa ostaa kuitenkin ainakin perinteisiä crepes-lettuja. Varmasti herkullisen crepes’n saat, kun valitset kojun, jossa lettu paistetaan taikinasta asti, ei vain lämmitetä.

Myös kaupungin lukuisilta ruokatoreilta saa yksinkertaista mutta maistuvaa, paikallisesti tuotettua ruokaa. Toreilta kannattaa ostaa tuoreiden vihannesten ja raaka-aineiden lisäksi esimerkiksi quiche-piirakkaa ja mausteisia makkaroita. Osa ruokamarkkinoista on auki vain tiettyinä päivinä, osa on paikallaan pysyvästi. Melko kattava lista eri toreista löytyy esimerkiksi About.com:in Go Paris -osiosta.

Perinteistä ranskalaista bistroruokaa tarjoavat edullisesti muun muassa A la Biche au Bois, A la Bière ja Bouillon Chartier. Pariisissa kannattaa kuitenkin kokeilla myös etnisiä ruokapaikkoja, jotka ovat usein ruoan tasoon suhteutettuna pilkkahintaisia.

Jos haluat syödä matkallasi ainakin kerran gourmet-ruokaa mahdollisimman hyvään hintaan, kannattaa suunnata Montmartrella sijaitsevaan Minoir-ravintolaan lounasaikaan. Ravintola on ollut Guide Michelin -oppassa ja ruoan taso sen mukaista. Hinnat eivät kuitenkaan nipistä pahasti. Minoirin lounaaseen kuuluu herkullinen pääateria, lasi viiniä ja espresso, jonka kanssa tarjoillaan pieniä leivoksia. Lysti kustantaa alle parikymppiä.

Majoitus

Jos haluat yöpyä mahdollisimman edullisesti, hostellit ovat Pariisissa paras vaihtoehto. Usein hostellit myös tarjoavat hieman kalliimpia yksityishuoneita. Nämä huoneet ovat usein mukavampia ja paremmmin varusteltuja kuin samanhintaiset, halvimmat hotellihuoneet.

Hostellin dormihuone (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Edullisimmillaan majoittuminen tapahtuu hostellien dormihuoneissa.

Hintalaatusuhteeltaan toimivaksi on todettu muun muassa The Centre International BVJ Paris-Louvre, yli 200-paikkainen hostelli, jonka huoneet ovat keskimääräistä hostellia huomattavasti siistimmät. Myös paikan sijainti aivan Pariisin ytimessä, Louvren vieressä on erinomainen. Dormihuoneiden hinnat pyörivät 30 euron molemmin puolin.

8 Le Village Hostel sijaitsee suositussa Montmarten kaupunginosassa. Osasta huoneista on uskomaton näköala Sacré Coeur -kirkon yli ja vieraat voivat valita normaalien dormihuoneiden ohella myös kahden hengen huoneita tai yksityishuoneita, joihin kuuluu oma keittiö.

Bastille Hostel on tunnettu kätevästä sijainnistaan eläväisen Oberkampf-alueen ja Bastillen yöelämän välissä. Jos etsit rentoa bailuhostellia, Bastille ei välttämättä ole oikea vaihtoehto mutta toimii hyvänä tukikohtana Pariisin valloittamiselle.

Asunnonvuokraus

Toinen helppo tapa majoittua suhteellisen edullisesti ja kokea samalla pala aitoa Pariisia on viime vuosina yhä suositummaksi tullut asunnonvuokraus. Asuntoja vuokraavat tavalliset pariisilaiset ja asuntojen koot, tyylit ja hinnat vaihtelevat laajalla haitarilla. Jos olet aina unelmoinut perinteisessä pariisilaisessa ullakkoasunnossa yöpymisestä ja pienellä parvekkeella aamukahvin nauttimisesta, asunnonvuokrauksen kautta voit löytää juuri oikeanlaisen asunnon. Lisäsäästöä syntyy siinä, että ruokaa voi kokata omassa keittiössä. Esimerkiksi Homeaway-palvelu tarjoaa kattavan valikoiman loma-asuntoja Pariisissa ja hyvin tarkennetun hakutoiminnon, jonka kautta voi määrittää muun muassa etsityn asunnon tyylin, hinnan sekä sen sisältämät mukavuudet.

Ilmaista tekemistä

Pariisissa on yllättävän paljon ilmaisia museoita, turistikohteita ja tapahtumia. Lisäksi kaupungin upeasta arkkitehtuurista, vaikuttavista monumenteista ja Seinen rannasta voi luonnollisesti nauttia ilmaiseksi.

Pariisissa todella toteutetaan periaatetta, jonka mukaan kulttuurin ja taiteen tulisi olla kaikkien saavutettavissa - ainakin 15 museon perusnäyttelyt ovat täällä ilmaisia. Ehdottomasti katsastamisen arvoisiin kuuluvat ainakin Musee d'Art Moderne de la Ville de Paris eli Pariisin modernin taiteen museo ja Pariisin historiaa esittelevä Musée Carnavalet. Kattavan listan Pariisin ilmaisista museoista löytää Paris Info -sivustolta.

Kielitaitoisille riittää myös muita mahdollisuuksia päästä tutustumaan ranskalaiseen kulttuuriin. Kerran kuukaudessa Ranskan oikeussali avaa ovensa yleisölle ja antaa ihmisille mahdollisuuden päästä väittelemään ajankohtaisista kysymyksistä julkisuuden henkilöiden kanssa. Perinne on Ranskan suuren vallankumouksen peruja mutta yhä hyvin suosittu tapahtuma. Saavu siis paikalle hyvissä ajoin jos haluat istumapaikan. Myös arvostetun College de France -korkeakoulun luennot ovat avoimia kelle tahansa. Täällä voi kuunnella maailman parhaisiin lukeutuvien asiantuntijoiden luentoja muun muassa politiikasta, filosofiasta ja kirjallisuudesta.

Halpoja huveja

Piknik Seinen varrella kuulostaa ehkä kliseeltä, mutta toimii aina eikä maksa mansikoita. Varmasti toimiva yhdistelmä on pullo ranskalaista viiniä, patonki sekä brie-juustoa Île de la Cité -saaren päädyssä nautittuna.

Myös teatterista voi päästä nauttimaan Pariisissa edulliseen hintaan. Le Kiosque Théâtre on viime hetken lipputoimisto, joka myy saman päivän esityksiin lippuja puoleen hintaan. Päätoimipiste sijaitsee Madeleine-kirkkoa vastapäätä mutta pienemmät kioskit löytyvät myös Ternes-aukiolta ja Montparnassen aseman edestä.

Hauska ja edullinen tapa viettää iltaa on suunnata yhteen kaupungin baareista kuuntelemaan elävä musiikkia. Muodikasta electro-rockia soittava Chez Moune on yksi harvoja pariisilaisia yökerhoja, joissa ei peritä sisäänpääsymaksua. Myös akustisia keikkoja lähes joka ilta tarjoava Le Who's Bar on hyvä vaihtoehto pienen budjetin iltaan.

Lisätietoa

Lisää budjettiystävällisia vinkkejä Pariisiin löytyy esimerkiksi täältä:
Time Out cheap Paris | Paris on a budget

Teksti: Heini Huhtinen
2013/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti