Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Disneyland Paris (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jotkut saapuvat Pariisiin vain yksi asia mielessään, ja se on mennä reilun 30 kilometrin päässä keskustasta sijaitsevaan huvipuistoon, jonka virallinen nimi nykyään on Disneyland Paris.

Pariisin parhaat vierailupaikat lasten tai nuorten kanssa

Lasten tai nuorten kanssa ei ole välttämätöntä erikseen etsiä jotakin tekemistä Pariisista, sillä aika kuluu siellä muutenkin ja mielenkiintoisia vierailupaikkoja löytyy mielin määrin. Jos kuitenkin haluaa jonkinlaista lapsille tai nuorille erityisesti sopivaa viihdykettä, on Pariisissa kaikenlaista niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin. Talviajan sirkus ja puisto, jossa on eläintarha ja paljon muuta mielenkiintoista, ovat aivan ytimessä. Disneyland Paris sijaitsee jonkin matkan päässä Pariisista, mutta sinne on vaivaton päästä paikallisjunalla aivan ydinkeskustasta.

Cirque d'Hiver Bouglione

Le Maraisin lähellä, Filles du Calvaire- ja Oberkampf-metroasemien vieressä sijaitseva Cirque d’Hiver BouglionekuvaCirque d'Hiver ] [kartalla] on sirkus, jossa on klovneja, trapetsitaiteilijoita, akrobaatteja, eläintenkesyttäjiä ja jonglööreitä. Tämä vuodesta 1852 asti lapsia viihdyttänyt sirkus on toiminnassa vain talvisin, kuten sen nimikin sanoo, ja näytöksiin voi mennä vain lokakuun ensimmäisestä lauantaista maaliskuun puoliväliin. Esityksiä on yleensä iltapäivällä, alkuillasta ja illalla, ja erilaisia istumapaikkoja on melkoinen määrä.

Lippujen hinnat vaihtelevat melkoisesti sen mukaan missä istuu, ja eturivin paikat maksavat aikuisilta yli 60 euroa, takarivin vain 12 euroa. 0–2-vuotiaat lasketaan sisään ilmaiseksi, ja 2–12-vuotiaat saavat kalleimmista paikoista pienen alennuksen mutta käytännössä liput ovat samanhintaisia lapsille ja aikuisille. Jos näytökseen haluaa viikonloppuna, kannattaa liput hankkia verkkosivujen kautta etukäteen. Lippujen ostaminen tapahtuu ranskaksi, mutta kielitaidottomat voivat hyvin selaimellaan käännättää tekstin suomeksi, jolloin homma toimii kuin rasvattu.

Jardin des Plantes

Pariisin puistot ovat erinomaisia ainakin pistäytymispaikkoina perheille, joilla on lapsia tai nuoria mukana. Niissä on hyvä käydä vähän virkistäytymässä, ja lapsille on niissä paljon leikkipuistoja ja muuta tekemistä. Normaalia parempi puisto on Latinalaiskorttelien ja Gare de l’Austerlitzin vieressä oleva Jardin des Plantes [kartalla], joka on kokonaan luonnontieteellisen museon (MNHN) alaisuudessa.

Menagerie, Jardin des Plantes (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jardin des Plantesin eläintarhan lajeista noin puolet on uhanalaisia, ja eläintarha onkin erikoistunut varjelemaan uhanalaisia lajeja.

Luonnontieteellisen museon ilmaisia vierailupaikkoja ovat kasvitieteellisen puutarhan osat, joita on ympäri puiston ja joista saa räpsittyä mukavia kuvia. Kasvitieteellisen puutarhanKasvitieteellinen puutarha kaikki osat ovat avoinna maaliskuun alusta marraskuun puoliväliin.

Lapsille ja nuorille erityisen hyvä vierailupaikka on Ménagerie eli eläintarha. Siellä on yli 200 eläinlajia ja yli 1200 eläintä. Niistä noin puolet on uhanalaisia, ja eläintarha onkin erikoistunut varjelemaan uhanalaisia lajeja. Eläintarha ei ole vain Pariisin vanhin eläintarha vaan yksi maailman vanhimpia, sillä se perustettiin vuonna 1794. Eläintarhan kaikki rakennukset ovat nykyään suojeltuja, ja koko paikka on merkittävä ja näkemisen arvoinen. Eläintarhaan aikuisten lippu maksaa 13 euroa ja 10 eurolla lippunsa saavat kaikki EU:n alle 26-vuotiaat kansalaiset. Lipun ostaneet voivat päästä sillä ilmaiseksi sisään myös Pariisin suureen eläintarhaan ja muuallekin, mutta turistille tämä tietenkin voi olla liikaa. Perhelippuja on olemassa, ja alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Eläintarha on avoinna klo 10–18.

Luonnontieteellisen museon sisällä olevat osat ovat huippuluokkaa, ja niissä on sekä säännöllisesti vaihtuvia näyttelyitä että pysyviä kokoelmia. Vaihtuvat näyttelyt ovat tapahtumia sinänsä, ja koululaisryhmät niin Pariisista kuin muualtakin maailmasta ovat museossa tuttu näky. Yksi parhaita vierailupaikkoja on evoluutiosta kertova näyttely, ja pienille lapsille kaikkein paras oleskelupaikka on Galerie Enfants.

Tiedot kunkin eri osaston aukioloajoista ja pääsymaksuista on verkkosivun oikeassa laidassa, ja monet luonnontieteellisen museon sisäosat ovat tiistaisin kiinni. Eri paikkoihin on erilliset liput mutta ostamalla lipun, joka aikuisilta maksaa 14 euroa, pääsee sillä sisään moneen eri paikkaan.

Kaikkein parhaiten paikalle on tulla Gare de l’Austerlitzin metroasemalle linjalla 5 tai 10.

Euro-Disney – Disneyland Paris

Jotkut saapuvat Pariisiin vain yksi asia mielessään, ja se on mennä reilun 30 kilometrin päässä keskustasta sijaitsevaan huvipuistoon, jonka nimi ennen oli Euro-Disney [kartalla] ja jonka virallinen nimi nykyään on Disneyland Paris. Tämä lähes viisi miljardia maksanut huvi- ja teemapuisto soveltuu parhaiten 4–10-vuotiaille, ja osa tätäkin vanhemmista nuorista voi saada siitä kaiken irti.

Paikka aloitti taipaleensa vuonna 1992 Euro-Disney -nimisenä, ja nykyään siellä on Walt Disneyn studiopuisto, Disneylandin teemapuisto ja Disneyland Village, jossa on hotelleja, kauppoja, ravintoloita, esityksiä, ajanvietemahdollisuuksia ja juhlia.

Yhden päivän voimassa oleva lippu antaa rajoittamattoman sisäänpääsyn joko Walt Disneyn studiopuistoon tai Disneyland Parkiin, mutta olemassa on mitä erilaisimpia lippuja. Liput kannattaa ostaa etukäteen, ja aina kannattaa varautua jonoihin, sillä yleensä jokaiseen laitteeseen joutuu jonottamaan ainakin puoli tuntia. Moni myös suosittelee omien ruokien ja juomien paikalle tuomista, sillä jonoissa jano ja nälkä voivat yhtäkkiä yllättää. Vesipullot voi täyttää paikan päällä, mutta paikalle ei saa ottaa mitään koria tai kylmälaukkua. Paikassa on viitisenkymmentä ravintolaa, mutta jotkut tekevät varauksen ravintolaan, jolloin viivytyksiä tai muita yllätyksiä ei tule.

Alue on laaja, ja siellä kannattaa varautua kävelemään melkoisesti. Huvipuistolaitteiden joukossa on sellaisia, jotka eivät sovellu pienille lapsille, ja kaikille laitteille on tunkua ja jonoja arkipäivisinkin. Jonoja on mahdollisuus välttää ensinnäkin ostamalla pääsylippunsa etukäteen ja toisaalta hankkimalla lipun nimeltään “Disneyland FASTPASS”. Yleinen uskomus on, että keskipäivällä ja iltapäivällä on pisimpiä jonoja, mutta iltaisin jonot ovat lyhyempiä. Tietenkin välttelemällä viikonloppuja ja loma-aikoja voi myös ainakin jonkin verran vähentää jonotusaikoja.

FASTPASS, Disneyland Paris (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jonoja on mahdollisuus välttää ensinnäkin ostamalla pääsylippunsa etukäteen ja toisaalta hankkimalla lipun nimeltään "Disneyland FASTPASS".

Normaali aukioloaika huvipuistolle on klo 10–23 ja Walt Disneyn studiopuistolle klo 10–19, mutta aukioloajat vaihtelevat ja on myös aina laitteita, jotka eivät ole toiminnassa. Jos on kiinnostunut näkemään paraateja ja esityksiä, voi niistä lukea verkkosivuilta.

Erilaisia lippuvaihtoehtoja on yhdelle päivälle ja monelle päivälle. Lippuja voi varata verkkosivujen kautta, ja jos varaa tietyn päivän ja ajan, on lippu paitsi edullisempi myös jonoja voi vältellä. Lippujen joukossa on myös lippu, joka sisältää aamuisen bussikuljetuksen puistoon.

Paikalle on Pariisista paras tulla RER A -paikallisjunalla. Matka kestää maksimissaan 35 minuuttia, ja matkaa varten pitää olla lippu, joka on voimassa viimeiselle eli viidennelle vyöhykkeelle. Jos hankkii päivän voimassa olevan lipun, on se lähes 10 euroa kalliimpi kuin vyöhykkeille 1 ja 2 käyvä lippu, mutta jos ostaa Paris Navigo -älykortilla viikkolipun, on se voimassa kaikilla vyöhykkeillä ja sillä pääsee Disneylandin lisäksi Versaillesiin. Junaan voi nousta sellaisilta keskeisiltä asemilta kuin La Défense, Riemukaaren alapuolelta olevalta asemalta (Charles de Gaulle – Étoile ), valtavalta asemalta nimeltään Châtelet - Les Halles, joka on lähellä Seineä, ja asemilta “Gare de Lyon” ja “Nation”. Perillä pysäkki, jolta on kahden minuutin kävelymatka Disneylandin pääpaikoille, on nimeltään “Marne-la-Vallée – Chessy”, ja se on myös koko linjan päätepysäkki.

Monet majoittuvat Pariisiin ja käyvät sieltä Disneylandissa mutta alueella voi myös yöpyä. Mahdollisuuksia on paljon, hinnat eivät tietenkään ole kaikkein alhaisimpia mutta eivät ne ole sitä Pariisissakaan ja Booking.com näyttää majapaikat.

Lyhyesti muita vierailupaikkoja:

Jos haluaa suurempaan eläintarhaan kuin Jardin des Plantesin eläintarha, sijaitsee Pariisin pääasiallinen eläintarha Bois de Vicennes -puistossa [kartalla]. Se on kehätien toisella puolella, vierailuun kuluu aikaa vähintään puoli päivää ja parhaiten pääsee perille niin, että menee metrolla asemalle nimeltään Porte Dorée ja sieltä bussilinjalla 46 pysäkille “Zoo”.

Toisessa keskustan ulkopuolella olevassa puistossa (Bois de Boulogne) on kaikenlaista leirintäalueesta, golfkenttiin ja mitä erilaisimpiin virkistys- ja aktiviteettimahdollisuuksiin. Puistossa on myös huvipuisto eli Jardin d'Acclimatation [kartalla], jossa on huvipuistolaitteita ja jonka lähellä on kaikenlaista mielenkiintoista. Huvipuiston lähin metroasema on Les Sablons, ja lisää puistosta voi lukea Paris Infosta.

Lisää aiheesta:

Luo Pienen matkaoppaan selviytymisopas Pariisiin suuntaaville perheille.

Paris Info kertoo perheille sopivasta viihteestä.

Paris Info kertoo teemapuistoista.

Paris Info kertoo akvaariomaailmoista ja eläintarhoista.

Teksti: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti