Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Jardin des Tuileries
Jardin des Tuileries -puistossa on lampia, pariisilaiseen tyyliin satoja tuoleja, täysin ylihintaisia terassikahviloita ja merkittävää nähtävää.

Seine ja Pariisin puistoja

Kaikki tuntevat Pariisin läpi kulkevan joen eli Seinen, ja sen rantoja ja sen varrella olevia nähtävyyksiä onkin hyvä tarkastella jokiristeilyjen kyydistä. Pariisin puistot ovat nekin maailmankuuluja, mutta vasta paikan päällä niiden lumo käy ilmi ja ne ovat kesäkauden aikana kaupungin miellyttävimpiin kuuluvia paikkoja. Kaupungin puistoissa on mukava vain oleskella, mutta Latinalaiskorttelin vieressä on kaupungin monipuolisin puisto, jossa on kasvitieteellinen puutarha, luonnontieteellinen museo ja eläintarha.

Seine

Kaikkien tuntema Seine on tunnettu juuri siksi, että se kulkee Pariisin ydinkeskustan läpi ja että sen rannoilla ja tuntumassa on sellaisia nähtävyyksiä kuin Notre Damen kirkko, Eiffelin torni ja Louvren palatsit.

Pont Neuf
Pont Neuf

Seinen sillat ovat kuuluisia ja läheisen tutustumisen arvoisia, ja niistä merkittävin on oikeutetusti Pont NeufPont Neuf [kartalla], eli “uusi silta”, joka on vanhin ja merkittävin Seinen jäljellä olevasta 37 sillasta ja jonka vuoden 1607 ensimmäisestä versiosta ei ole pitkään aikaan ollut enää kiveäkään jäljellä. Sillan historiasta kertoo enemmän kuin ulkopuoliset voisivat luullakaan Leos Caraxin tekemä, vuonna 1991 ilmestynyt elokuva “Les Amants du Pont-Neuf”. Mielenkiintoinen seikka on kuitenkin se, että Carax ei saanut ajoissa lupaa kuvata itse sillalla vaan hän rakennutti siitä kopion kauas eteläiseen Ranskaan, Montpellieriin, järveen, minkä takia elokuvasta tuli yksi kalleimmista koskaan valmistuneista ranskalaisista elokuvista.

Vaikka Seine tunnetaan Pariisia halkovana jokena, on se merkittävä joki myös muista syistä. Se alkaa Dijonin tienoilta, alueelta jonka nimi on “Source-Seine”, kulkee läpi Pariisin ja suuntaa kohti Le Havrea ja Englannin kanaalia, jonne se laskee. Joki on leveä ja syvä, ja 60 % siitä soveltuu suurillekin aluksille. Joki teki Pariisista keskiajalla Ranskan suurimman satamakaupungin, ja joen ansiosta Pariisiin on aina ollut helppo toimittaa elintarvikkeita ja muuta elintärkeää. Joki on kuitenkin ollut myös uhka ja riesa, sillä sitä pitkin viikingit hyökkäsivät Pariisiin ja tuhosivat sen totaalisesti vuonna 845. Nykyään joki kuitenkin on yksi Pariisin henkireikiä, ja sen rannat ovat muuttuneet melkoisesti viimeisten vuosikymmenien aikana. Autoja esimerkiksi ei nähdä enää takavuosien tavoin, ja Seinen rannoille on vuodesta 2002 lähtien ilmestynyt aurinkorantoja. Paris Plages [kartalla] on useassa eri paikassa heinäkuun alusta elokuun loppuun.

Jokiristeily Seinellä
Yksi parhaita tapoja tutustua paitsi Seineen myös Pariisin kuuluisimpiin nähtävyyksiin on hypätä jokiristeilyn kyytiin.

Seinen rantojaSeinen ranta kannattaa ympäri vuoden mittailla, ja joenrannat ovat erästä kaikkein perinteisintä Pariisia. Jokeen ja sen rantoihin tulee automaattisesti ainakin jonkin verran tutustuttua, ja lähes jokainen näkee kirjakauppiaat (bouquinistes)kirjakauppiaan koju. Heitä on etenkin Notre Damen vastarannalla, ja joella on nykyisin terasseja ja laivoja, joilla voi syödä tai juoda jotakin.

Yksi parhaita tapoja tutustua paitsi Seineen myös Pariisin kuuluisimpiin nähtävyyksiin on hypätä jokiristeilyn kyytiin. Yksi vähiten turistivoittoisia ja eniten jokeen tutustuttavia on Batoboat, jonka liput ovat voimassa 24 tuntia ja jolla on Seinen rannoilla 9 pysäkkiä. Batoboat onkin kenties paras tapa paitsi tutustua jokeen myös liikkua ruuhkaisessa Pariisissa ja siirtyä vaivatta paikasta toiseen.

Perinteisiä jokiristeilyjä tekevät Batoboatin omistava Bateaux Parisiens, jonka noin 15 euroa maksavat risteilyt kestävät noin tunnin ja vievät joko Eiffeliltä kaupungintalolle tai päinvastoin. Muita risteilyjä tekeviä yhtiöitä ovat esimerkiksi Vedettes de Pont Neuf ja Bateaux Mouches. Kaikilla yhtiöillä on noin tunnin kestäviä perusristeilyjä mutta myös illallisristeilyjä ja muita normaalia monipuolisempia risteilyjä.

Jardin des Tuileries

Seinen rannalla ei Pariisissa ole montaa puistoa mutta Louvren taidemuseon ja Place de la Concorden välissä oleva Jardin des TuileriesJardin des Tuileries [kartalla] on yksi Euroopan hienoimpiin kuuluvia puistoja. Puistossa on kaksi suurta ja monta pientä lampea, pariisilaiseen tyyliin satoja tuoleja, täysin ylihintaisia terassikahviloita ja merkittävää nähtävää, josta turistien suurimman huomion vie Pariisin pienempi riemukaari, Arc de Triomphe du CarrouselTriomphe du Carrousel , joka on Louvrea vastapäätä.

Louvren ja muiden lähellä sijaitsevien nähtävyyksien takia Tuileries on vierailtu puisto, ja siellä on aina turisteja enemmän kuin paikallisia. Sen läpi kannattaa ainakin kävellä, ja se on erinomainen paikka levähtää hetki, tutkia karttaa ja kenties syödä jäätelö.

Le Jardin du Luxembourg

Kuuluisin ja tarunhohtoisin Pariisin puistoista on joen vasemmalla puolella, Sorbonnen yliopiston ja Panthéonin lähellä sijaitseva Le Jardin du Luxembourg [kartalla]. Luxembourgin puistoLuxembourgin puisto on laaja, kaunis ja kaikin tavoin vaikutuksen tekevä. Se on aina ajankohtainen vierailupaikka mutta kauniina ja lämpiminä iltapäivinä se on parhaimmillaan. Siellä voi kävellä, levähtää pyöreän lammen laidalla tai nauttia jotakin ylihintaisessa terassikahvilassa.

Panthéon
Panthéon

Puisto on muun lisäksi tunnettu tuhansista tuoleista, jotka edustavat “Luxembourgin tyyliä”. Sellaisen voi ostaa Pariisista, ja ohjeet näkee verkkosivuilta ja myös puistossa. Puisto on yksi Pariisin kansainvälisimpiä paikkoja, sillä se on Sorbonnen yliopiston ja monen muun korkeakoulun naapurissa, ja se on myös alueella, jonka lähellä ovat PanthéonPanthéon, Latinalaiskorttelisto, St Germain ja Montparnasse. Puisto on erityisen suosittu Pariisin hyvin toimeen tulevan ulkomaalaisväestön keskuudessa. Puistossa ja sen liepeillä kuulee englantia yhtä paljon kuin ranskaa, ja siellä on aina opiskelijoita ja nuorta energiaa, mutta myös hienosti pukeutuneita ikuisia pariisilaisia, jotka kaikki ikään ja sukupuoleen katsomatta tulevat puistoon virkistäytymään hetkeksi tai koko päiväksi.

Luxembourgin puisto on siinäkin mielessä hyvä vierailupaikka, että vaikka se on keskeinen ja ulkomaalaisten suosimalla alueella oleva puisto, on se hivenen piilossa eikä sen lähellä ole metroasemaa. Itse puiston vieressä on RER-junien asema, jota voi käyttää varsinaiselle metroasemalle siirtymiseen, mutta se ei ole useimmille turisteille tuttua puuhaa. Näin ollen vaikka puistoon eksyy turisteja on heikäläisiä vähemmän kuin esimerkiksi Jardin des Plantesissa, joka on kesäkaudella yksi turistien suosikkipaikkoja koko Pariisissa.

Jardin des Plantes
Jardin des Plantesiin kannattaa mennä jos on kiinnostunut luonnontieteellisessä museosta, kasvillisuudesta tai eläimistä.

Jardin des Plantes

Monipuolinen puisto, joka on etenkin lapsiperheiden mieleen, on Jardin des Plantes [kartalla]. Se ei ole sinänsä varsinainen puistoalue, jossa vain oleskeltaisiin, vaan sen on tunnettu moniosaisesta, pääsymaksuttomasta kasvitieteellisestä puutarhasta, eläintarhasta ja luonnontieteellisestä museosta, jolla on puistossa monta eri osastoa.

Ruusupuisto
Jardin des Plantes -puistossa on useita Kasvitieteellisen puutarhan osia, niistä helposti lähestyttäviä ovat ruusupuistot.

Jardin des Plantes on paikka, jonne kannattaa mennä jos on kiinnostunut luonnontieteellisessä museosta, kasvillisuudesta tai eläimistä. Se on kesällä hyvä vierailupaikka kenelle tahansa jolla on aikaa, mutta ennen kuin lähtee puistoon on hyvä tiedostaa, että kuten missä tahansa vierailuun Pariisissa siinä menee aikaa eikä puistossa ole helppo noin vain käväistä.

Kasvitieteellisen puutarhan osia puistossa on useita, ja helposti lähestyttäviä ovat ruusupuistot, joita on Rue Buffonin puolella, kasvitieteellisen museon rakennusten edessä. Muutakin kasvillisuutta sekä tältä alueelta että muualta löytyy, ja puiston keskiosissa on alppikasvillisuutta esittelevä osio.

Puistoa kannattaa yksinkertaisesti kierrellä, ja jos haluaa tutustua kasvillisuuteen, on aika huhtikuulta lokakuulle sille paras ajankohta. Osa puutarhoista, kuten alppikasvillisuutta esittelevä, on suljettu marraskuun puolivälistä maaliskuun alkuun, ja osa, kuten ekologinen puutarha, on avoinna vain tilauksesta. Puutarhat ja muut puiston osat, jotka ovat talvella avoinna klo 17.30 asti ja kesäisin klo 19.30 asti, voivat myös olla suljettuina huonoilla ilmoilla kuten myrskyjen aikaan ja rankkasateilla. Kasvitieteellisen puutarhan kaikkiin osiin on ilmainen sisäänpääsy.

Lähes kaikki puistossa oleva kuuluu Pariisin luonnontieteelliseen museoon (MNHN), joka on erinomainen museo ja jossa alan ammattilaisetkin viihtyvät. Se on koululaisryhmien suosiossa, ja siellä riittää vipinää lähes aina. Luonnontieteelliseen museoon kuuluu myös Ménagerie eli eläintarha, jossa on 200 eri eläinlajia.

Eläintarhaan ja luonnontieteellisen museon sisäosiin on pääsymaksuja. Kaikki Jardin des Plantesin vierailupaikat voi nähdä verkkosivuilta, ja liput voi ostaa etukäteen verkosta. Sivuilla on listattu myös luonnontieteellisen museon osia, jotka ovat muualla kaupungissa tai jopa muualla Ranskassa, ja ne on esitelty eläintarhan jälkeen.

Puistoon pääsee parhaiten Gare d'Austerlitzin kautta, ja sinne tulevat lukuisten paikallisjunien (RER) lisäksi metrolinjat 5 ja 10.

Parc de Buttes-Chaumont
Parc de Buttes-Chaumontissa on kesäiltaisin satoja ellei tuhansia ihmisiä nauttimassa illoista laajoilla, mäkisillä nurmikoilla.

Parc de Buttes-Chaumont

Pariisin bulevardien luoja ja 1800-luvun puolivälin koko kaupunkikuvan mullistanut arkkitehti Hausmann loi alueelle, joka Montmartren ja Montparnassen tavoin tuli osaksi Pariisia vasta vuonna 1860, suuren ja miellyttävän puiston. Parc de Buttes-Chaumont [kartalla] on ytimen ulkopuolisista puistoista helpoiten vierailtavissa, ja sinne voi kävellä Bellevillestä tai porhaltaa metrolla monelle eri asemalle. Se on erityisen hyvä paikka aamuisinParc de Buttes-Chaumont aamulla, jolloin se täyttyy ulkoilijoista, ja kesäiltaisin, jolloin siellä on satoja ellei tuhansia ihmisiä nauttimassa illoista laajoilla, mäkisillä nurmikoilla. Puisto on yksi Pariisin kansainvälisimpiä paikkoja, ja vierailu siellä antaa näkemystä keskustan laitaosien elämänmenosta.

Ihmisiä Parc de Buttes-Chaumontin nurmikolla
Ihmisiä Parc de Buttes-Chaumontin nurmikolla

Puistossa ei kannata heittäytyä ensimmäiselle nurmipläntilleIhmisiä Parc de Buttes-Chaumontin nurmikolla joka tulee vastaan, vaan siellä kannattaa kävellä ja tutustua ainakin vähän sen tarjontaan. Puisto on mäkinen paikka ja siellä on vähän työläs liikkua, mutta parhaat paikat ja parhaat näkymät muualle kaupunkiin saa järvessä olevalta saarelta, jolla on Temple de la SybilleTemple de la Sybille. Näkymät kohti Montmartrea ovat hyvät, ja niitä kannattaa lähteä ihailemaan kesäkauden aikana.

Lisää Pariisin puistoja ja puutarhoja:

Paris Info esittelee puistoja ja luonnollisia vierailupaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti