hotellien haku
Booking.com
Crepes, täytetyt letut
Makeat (ja suolaiset) täytetyt letut ovat herkullisia, niitä myyvät crêperiet ovat joko kadunvarsien myyntikärryjä tai pieniä ravintoloita.

Ranskalainen keittiö ja ruoka

Ranskalainen ruoka saattaa vaikuttaa joskus vähän pelottavalta sen hienostuneen ja elegantin maineen takia. Ruuat kuitenkin vaihtelevat hyvin hienostuneista, kulinaarisen huippuasiantuntemuksen lopputuloksista yksinkertaisiin perusruokiin, joita uskaltaa maistaa (ja jopa tehdä!) aloittelijakin.

Ranskalainen ruoka vaihtelee paljon alueittain, tosin joistain alueellisista ruokalajeista on nykyisin muodostunut kansallisia, koko Ranskan omaksumia. Annokset pohjautuvat vahvasti paikallisiin tuotteisiin, yhteistä eri alueiden ruuanvalmistuksessa onkin tuoreiden ja paikallisten raaka-aineiden käyttö. Monet annokset pohjautuvat vain muutamaan perusraaka-aineeseen, mutta loistava vihannesten, yrttien, hedelmien ja lihan valikoima antaa todella hyvän pohjan ruualle kuin ruualle. Lisäksi jokaisella alueella on tarjolla runsaasti erilaisia juustoja ja viinejä.

Pariisin ja Île-de-Francen keskeisillä alueilla on saatavilla melkeinpä mitä tahansa maan eri kolkista, ja sama pätee myös ruokaan. Pariisin ruokavalikoima on todella laaja ja todellisten herkuttelijoiden kannattaa tutustua siihen huolella. Pariisilaisessa keittiössä yhdistyy eri alueiden tyypillisimmät ruokalajit, mutta myös joitain omia alueen erikoisuuksia löytyy. Seuraavassa käydään läpi muutamia tyypillisimpiä sekä kuuluisimpia ranskalaisia ja pariisilaisia ruokia.

Pikkupurtavat

Ranskalaiset ei yleensä syö pikkuruokia aterioiden välissä, poikkeuksena lasten iltapäivän goûter, joka on yleensä jokin makea, kuten pain au chocolate tai suklaapatukka. Seuraavat ruuat ovat kuitenkin sopivia pikkunälkään, jos sellainen yllättää:

Croque Monsieur - grillattu paahtoleipä, sisällä kinkkua ja juustoa

Quiche - Taikinakuoreen leivottu piirakka, täytteenä usein lihaa, kasviksia ja juustoa. Tunnetuin variaatio lienee Quiche Lorraine

Crêpes - Varsinkin Bretagnessa suositut makeat ja suolaiset täytetyt letut ovat herkullisia, niitä myyvät crêperiet ovat joko kadunvarsien myyntikärryjä tai pieniä ravintoloita.

"Eksoottiset" ruuat

Tunnetuimpia ranskalaisista ruuista taitavat olla ainakin Suomessa hieman eksoottisina pidetyt annokset. Tutustu Pariisin matkallasi ainakin joihinkin seuraavista:

Huîtres eli osterit. Osteribaarit ovat suosittuja Pariisissa. Yleensä osterit nautitaan elävinä muutaman sitruunatipan kera, mutta jotkut paikat tarjoavat niitä myös eri tavoin kypsennettyinä.

Grenouille eli sammakko. Sammakonreidet ruokana leimaavat Ranskaa niin vahvasti, että englantilaiset ovat antaneet ranskalaisile lempinimen "Froggys". Sammakonreidet tarjoillaan esim. kerma- ja valkosipulikastikkeessa ja ne maistuvat lähinnä kanalle.

Escargots eli etanat. Etanat tarjoillaan usein alkupaloina mm. valkosipulivoilla höystettynä ja yhä kuoressaan, jolloin syötävän osan saa taiteilla ulos pitämällä koteloa pihtien avulla paikallaan. Tosin yhä enemmän etanoita näkee tarjolla niin, että kuoret ovat poistettu ja etanat uivat jossakin täyteläisessä kastikkeessa. Vaikka etanat ovat alkaneet Suomessakin yleistyä, eivätkä kuulu enää kaikkein eksoottisimpiin ruokalajeihin, niin kokeile myös ranskalaista versiota ruokalajista!

Tripes eli mahalaukku. Mahalaukkua tarjoillaan mm. perunoiden kera tai siitä tehdään keittoa sekä andouille- ja sen pienempää ja hieman erilaista versiota andouillette-makkaroita. Kokeile rohkeasti!

Muut, usein melko tuhdit, ruuat

Ranskalainen ruoka on hyvin lihapainotteista ja usein sillä on melko tuhdin ruuan maine erilaisten patojen ja kastikkeiden vuoksi. Erilaisiin patoihin ja liharuokiin sekä myös muutamaan tunnettuun kasvisruokaan tutustutaan seuraavassa:

Navarin tai ragoût d'agneau eli lammaspata, jossa on lampaan lisäksi erilaisia kasviksia kuten naurista, porkkanaa ja perunoita.

Coq au vin on kanaa, sieniä ja kasviksia sisältävä tuhti ja kylmään aikaan sopiva ruoka, jossa ainekset haudutetaan viinissä. Käytetty viini on yleensä punaista, mutta eri alueilla on oma varianttinsa ruokalajista ja ne käyttävät paikallisia viinejä, joten joskus viini saattaa olla valkoistakin.

Pot-au-feu on ranskalainen (luullista) naudanlihaa ja kasviksia sisältävä, hitaasti haudutettu pataruoka. Pot-au-feusta on monia erilaisia variaatioita.

Soupe à l'oignon eli sipulikeitto sisältää nimensä mukaisesti pääasiassa sipulia. Keitto on yleensä tehty lihaliemeen, joten ihan kasvisruokaa siitä ei saa. Lisäksi keittoon ripotellaan päälle usein leipäkrutonkeja ja juustoa.

Ratatouille on perinteinen ruokalaji Ranskan Provencen alueelta ja yksi tunnetuimmista ranskalaisista kasvisruuista. Kasvismuhennos sisältää alueelle tyypillisiä aineksia kuten munakoisoa, kesäkurpitsaa, tomaatteja, sipulia, valkosipulia sekä oliiviöljyä.

Juustot

Ranskassa tuotetaan satoja eri juustolaatuja ja maassa syödäänkin juustoja enemmän kuin missään muualla. Tunnetuimpia juustoja lienevät erilaiset valko- ja sinihomejuustot kuten Brie ja Camembert (valkohomejuustoja), Roquefort ja Bleu d'Auvergne (sinihomejuustoja) sekä fromage de chèvre eli vuohenjuusto, jota tarjoillaan usein myös lämpimänä esim. salaattipedillä alkuruokana. Pariisia ympäröivän Île-de-Francen alueella on myös muutamia tunnettuja juustoja, kuten Brien tyyppinen juusto Coulommiers, Brie de Meaux sekä tuorejuustotyyppinen Fontainebleau.

Jos tilaat ravintolassa juustoannoksen pääruuan jälkeen (ja hyvin monet tilaavat), saat usein eteesi juustokärryn tai tarjottimen, josta voit valita haluamasi juustot. Kysy rohkeasti erilaisista juustoista ja niiden voimakkuuksista. Juuston kanssa on ranskalaisessa ruokapöydässä aina tarjolla leipää, itseasiassa leipä ilmestyy pöytään jo alkuruuan yhteydessä, eikä sitä yleensä viedä pois ennen jälkiruokaa. Leipä onkin yksi pariisilaisten perusraaka-aineista, lukuisista leipomoista saa tuoretta leipää ja vaihtoehtoja on monia. Kuuluisin leipä on lienee perinteinen vaalea patonki eli baguette.

Jälkiruuat ja leivonnaiset

Monet ruokailijat Pariisissa ja muualla Ranskassa syövät aterian päätteeksi aina joko juustoja ja/tai jälkiruuan. Jälkiruokia on loputon määrä, ja kun listaan lisätään vielä konditorioiden tarjonta niin herkkusuiden viihtyminen Pariisissa on taattu.

Crème brûlée on annos ihanan pehmeää, kermaista ja paksua vaniljakiisseliä, päällä kova kerros karamelisoitua sokeria.

Tarte Tatin on kumottu omenatorttu, omenat on karamelisoitu voissa ja sokerissa paistamalla. Erilaiset hedelmätortut ovat muutenkin suosittuja Ranskassa, tortuissa käytetään omenan lisäksi esim. päärynää ja luumua.

Îles Flottantes eli kelluvat saaret -jälkiruoka muodostuu vaniljakastikkeessa kelluvista marenki"saarista". Myös œufs à la neige -nimellä tunnettu jälkiruoka on hyvin perinteinen ja sitä on saatavilla useissa ravintoloissa.

Varsinkin leivonnaisten kohdalla Pariisista löytyy myös muutama alueen oma luomus. Seuraavassa näitä ja muita pariisilaisten suosikkeja.

Paris-Brest on kevyestä tuulihattutaikinasta tehty, usein kruunun mallinen leivos, jonka välissä on kreemiä.

Puits d'amour on hillolla tai kermavaahdolla täytetty kakunmallinen leivonnainen.

Les madeleines - Proustin kuuluisaksi saattamat Madeleine-leivokset ovat pieniä, simpukan muotoisia leivoksia, jotka sopivat hyvin esim. teen kanssa nautittaviksi.

Mille-feuille eli "tuhatlehti" on tunnettu leivos, joka koostuu yleensä kolmesta kerroksesta lehtitaikinaa, kerrosten välissä on usein vaniljakreemiä tms.

Croissant ei liiemmin selittelyjä kaipaa, pariisilaiset syövät niitä varsinkin aamiaisella café au lait'n tai kaakaon kera.

Pain au chocolat eli "suklaaleipä" on tehty croissantin tapaisesta lehtitaikinasta ja sen sisällä on suklaatanko. Hyvä ja maukas välipala!

Lukijoiden kommentteja

Ranskalaiset kypsytetyistä juustoista suurimmaksi osaksi on homejuustoja, comtéa ja goudaa. Valmistajia on lukemattomia mutta varsinaisiksi juustolaaduiksi voi sanoa vain noita kolmea lajia. Emmental ja sen johdannaiset eivät ole ranskalaisia vaan tuontitavaraa käytännössä. Tuorejuustoista Neufchatel tunnetaan myös nimillä Bondon, Malakoff, Petit Carre ja Petit Suisse. Sydämeksi muotoiltu tuorejuusto on Coeur de Bray. Ranskassa siis oikeasti on valmistajia paljon muttei lajikkeita. Makueroja on sitten niinpaljon kuin valmistajia on koska jokaisella ranskalaisella on omat tapansa käsitellä ja maustaa juustoja. /pariisin Kävijänä

Tarte tatiniin voi myös käyttää persikoita. /A&E

Tarte tatiniin voi käyttää päärynöitä! :) /EM

Korjataan kuitenkin, että comté ei ole homejuusto vaan lehmänmaidosta valmistettu puolikova juusto. Ja on hyvää! /je m'appelle

Croque-monsieuriin laitetaan yleensä myös valkokastiketta! /Moi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti