Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ruokailijoita ravintolan terassilla
Nykyajan hektinen ja vaativa elämänmeno ei suosi pitkiä, viinillä alas huuhdeltuja lounaita, vaan täytetyt patongit ja salaatit tekevät entistä enemmän kauppansa.

Pariisin ravintoloiden tyypilliset ruoat

Pariisissa voi syödä mistäpäin maailmaa tahansa peräisin olevia ruokia, mutta tyypilliselle vierailijalle Pariisin-loman kohokohtiin kuuluu paikallisten ruokien ja juomien maistelu. Aamiaiseksi täytetty patonki ja maitokahvi, lounas vilkkaalla terassilla ja tunnelmallinen illallinen jossakin pariisilaisessa pikkuravintolassa kuuluvat monen vierailijan päivärutiiniin, ja jos Pariisista haluaa saada kaiken irti, kannattaa siellä pysytellä ranskalaisten ruokien ja juomien herkullisessa maailmassa.

Jos mielii syömään muualta tulevia ruokia, ovat italialaiset ruoat pitsojen ja pastojen johdolla suosittuja ja korkeatasoisia. Aasialaiset ruoat, jotka ovat korkeatasoisia, yleisiä ja usein kohtuuhintaisia, ovat nekin varteen otettavia, ja niiden joukossa on ruokia myös kasviruokavaliota noudattaville. Muitakin ruokia löytyy, ja jos Pariisissa mielii maistella afrikkalaisia, eteläamerikkalaisia ja muualtakin tulevia ruokia, onnistuu se monessa eri kaupunginosassa.

Ranskalaiset ravintolat ja niissä tarjottavat ruoat

Pariisissa on tarjolla kaikkialta maailmasta tulevia ruokia, niitä tuleekin siellä maisteltua, mutta pääosassa ovat ranskalaisen keittiön tuotokset, joita mieluiten syödään tyypillisissä ranskalaisissa kahviloissa ja ravintoloissa. Vieraileminen tunnelmaltaan pariisilaisissa ruokapaikoissa ja ranskalaisten ruokien ja juomien maisteleminen ovat yksi tärkeimpiä asioita, joita Pariisissa mistä tahansa saapuvat turistit haluavat tehdä.

Vaikka ranskalainen keittiö on monin tavoin kaikkialla vähän tuttua, harva saa muualta kuin Ranskasta samanlaisia ruokia ja vain harva loppujen lopuksi tuntee juuri ollenkaan ranskalaista ruokakulttuuria. Ennen matkaa onkin hyvä ottaa ainakin vähän selville ranskalaisesta ravintolakulttuurista ja siitä minkälaisia herkkuja siellä on tapana maistella.

Päivän eri ateriat

Aamiainen (petit déjeuner) ei monelle pariisilaiselle ole muuta kuin kuppi kahvia ja jotakin vehnäistä, kuten kroissantti tai “tartine”, joka on voilla ja/tai hillolla voideltua patonkia. Kahvi on usein pieni espresso, mutta muutkin kahvit ovat aamiaisella käypiä. Yksi tyypillinen ja hyvä aamiainen on tietenkin syödä houkuttelevan näköinen täytetty patonki ja huuhdella se alas kahvilla, mutta patonkeja ei noin vain tule vastaan ja niitä myyviä kahviloita ja mutta paikkoja pitää erikseen etsiskellä. Yksi keskeinen paikka, josta saa mitä erilaisimpia täytettyjä patonkeja, on Place de la Républiquen vieressä oleva Aux Péchés Normands [kartalla]. Foursquare esittelee lisää täytettyjä patonkeja myyviä leipomoita ja muita liikkeitä.

Kahvikupillinen
Kahvi on usein pieni espresso, mutta muutkin kahvit ovat aamiaisella käypiä.

Lounas (déjeuner) on perinteisesti ollut päivän tärkein ateria, jonka kanssa otetaan viiniä ja syödään kunnolla. Nykyajan hektinen ja vaativa elämänmeno tosin ei suosi pitkiä, viinillä alas huuhdeltuja lounaita, vaan täytetyt patongit ja salaatit tekevät entistä enemmän kauppansa ja illallinen on päivän pääateria. Lounasta kuitenkin syödään niin ahkerasti, että monet paikat ovat lounasaikaan (klo 12–15) täysin tukossa, ja kaikkein hektisin aika lounastaa on klo 13–14. Jos mielii syödä lounaansa rauhassa, kannattaa se jättää vähän myöhempään mutta klo 14.30–15 jälkeen kaikki ravintolat eivät suinkaan ole enää avoinna.

Lounaita on erilaisia, ja kaikkein edullisinta on valita jokin lounaskokonaisuus. “Menu” tarkoittaa ateriakokonaisuutta, “carte” on ruokalista ja “á la carte” on tilata jotakin listalta, mutta lounasaikaan valitaan yleensä jokin tietty ateria, kuten “plat du jour”, joka on päivän ateria, tai isompi “menu”, johon kuuluu pari kolme lajia ja mahdollisesti ruokajuoma. Lounaasta voi selvitä reilulla kympillä, mutta jos ei syö ranskalaisia ruokia vaan tyytyy aasialaisiin tai kebabiin, voi lounaan saada alle kymmenellä eurolla.

Hyvin tärkeä hetki Pariisissa on edelleenkin “apéritif” eli alkuillan drinkki, joka voi olla olut, lasi viiniä tai kuohuviiniä tai sitten oikea koktaili. Neljän viiden maissa ihmisiä alkaa suunnata drinkille, ja monet kahvilat ja baarit ovat tähän aikaan suosittuja paikkoja viettää aikaa. Ajankohdan suosiota myös turistien keskuudessa on lisännyt se, että happy hour -hinnat astuvat voimaan klo 16–17 ja siitä aina klo 20 tai 21 asti alkoholin juominen on halvempaa kuin muina aikoina. Tyypillinen hinta isolle oluelle tähän aikaan on 5 euroa, viini on suurin piirtein saman hintaista mutta muut juomat ovat kalliimpia. Erilaiset taulut ja muut mainokset kertovat ympäri Pariisin happy hour -hinnoista näkyvästi ja houkuttelevasti.

Illallinen (dinner) alkaa Pariisissa aikaisemmin kuin Etelä-Euroopassa, ja sille voi siirtyä klo 19 alkaen. Illallisaika on hintava ajankohta ruokailla ravintolassa, eikä ole tavallista, että joka päivä syödään illallinen ravintolassa. Illallisaikaan parhaat ravintolat ovat suosittuja, ja kaikkein hienoimpiin ravintoloihin pitää tähän aikaan olla pöytävaraus.

Erilaiset ruokapaikat

Yksi parhaista ja perinteisimmistä paikoista syödä lounasta tai illallista on bistro, joka joskus tunnetaan myös bistrot-nimellä. Se on pienehkö kortteliravintola, jonkalaiseen harvoin lähdetään pitkien matkojen takaa, ja bistroista tyypillisesti saa ranskalaisen keittiön kulmakiviä, kuten hitaasti valmistettua ankkaa (confit de canard) tai pihvi ranskalaisilla (steakfrites). Ilmapiiri bistrossa on rento, siellä voi ottaa vain myös juoman ja ruokia on yleensä varsin rajallisesti.

Kahvilan tyylinen “brassiere” on kaikille tuttu termi, ja se on paikka, jossa tarjotaan aamiaisia, lounaita ja päivällisiä ilman iltapäivätaukoa. Niistä saa varsin tyypillisiä ranskalaisia ruokia mutta myös muita, kuten makkaroita ja enemmänkin saksalaistyylisiä ruokia.

Varsinainen kahvila (café) ei ole yhtä hyvä paikka syödä kuin bistro tai brassiere, sillä ruoat ovat usein etukäteen valmistettuja ja jälkikäteen kuumennettuja. Ruokien hinnat ovat kohtuullisia, erilaisia ruokia on tarjolla hyvä määrä ja kahvilat ovat varteenotettavia paikkoja syödä tai juoda aamusta iltaan. Kahviloissa juomat ovat eri hintaisia tiskillä, pöydässä tai terassilla nautittuina, ja listan hinnoista eri paikoissa näkee kaikissa kahviloissa jossakin baaritiskin lähellä.

Hyvin yleisiä ovat myös lettupaikat (crêperie), jonkalaisia voi olla vain kojuina tai sitten kahvilantyylisinä paikkoina. Niissä tarjotaan lettuja, joiden täytteet voivat olla mitä tahansa, sekä makeaa että suolaista. Suolaiset letut (galettes), joiden pohja valmistetaan tattarista, ovat entistä suositumpia, ja niitä voi ottaa millä aterialla tahansa. Vehnästä tehdyt makeat letut ovat nekin tietenkin yleisiä, ja ne ovat käypä jälkiruoka tai välipala koska tahansa. Lettujen kanssa moni paikallinen ottaa siideriä, ja lettuja on tapana syödä niin, että maistellaan eri laatuja mieluummin kuin syödään vain yhdenlaisia.

Juustoja
Ranskalaisen keittiön antimista tuttuja ovat juustot.

Kaikkein hienoimmat ravintolat ovat nimeltään “gastronomique”. Ne ovat kalliita paikkoja ruokailla, ja niiden kokit ovat oman alansa huippuja. Ateriakokonaisuudet, jotka voivat olla maistelumenuja tai jotakin muuta, maksavat ainakin 100 euroa, ja varaus on tehtävä hyvissä ajoin etukäteen. Tyypillistä on myös se, että ruokia tarjotaan vain muutaman tunnin päivässä, yleensä iltaisin klo 19 tai 20 lähtien pari kolme tuntia. Yksi mahdollisuus on Jean-Yves Vung. Bon Jour Paris kertoo lisää kaikkein parhaista ravintoloista, ja myös Yelp listaa A-ryhmän ravintoloita.

Ranskalainen keittiö

Ranskalainen keittiö (Le cuisine française) kilpailee italialaisen keittiön kanssa siitä kumman ruoat ovat maailman parhaita. Ranskalaisia ruokia ei tule italialaisten ruokien tavoin maailmalla niin paljon vastaan, että monikaan automaattisesti tuntisi juuri lainkaan ranskalaisen keittiön tuotoksia. Kaikille ovat tuttuja leivät ja etenkin patongit, juustot joita on yli 250 ja viinit, kuohuviinit ja samppanja, jotka hakevat vertaisiaan. Ranskalaisen keittiön ainutlaatuisuudesta kertoo sekin, että vuonna 2010 se otettiin osaksi Unescon maailmanperintöluetteloa ensimmäisenä yksittäisenä maana.

Tyypillinen ranskalainen ateria koostuu alkuruoasta kuten pateesta, keitosta tai salaatista, pääruoasta, juustolautasesta ja jälkiruoasta, mutta nykyisin pitkän kaavan mukaan ruokaillaan melko harvoin. Nykyään ravintoloissa ruokailu on melko hintavaa, ja etenkin juustot ja jälkiruoat tuntuvat monesta ylimääräisiltä. Pariisissa riittääkin se, että maistelee alku- ja pääruokia, eikä normaali turisti ole siellä välttämättä tuntikausia kestävän aterian perässä.

Joitain maistamisen arvoisia ruokia ovat monet kaikkein tutuimmat ruoat, kuten burgundinpata (bœuf bourguignon), coq du vin eli viinissä haudutettu kana, yrteillä maustettu kalakeitto eli bouillabaisse ja Quiche Lorraine.

Kaloja ja muita mereneläviä
Pariisi on hyvä paikka maistella merellisiä herkkuja.

Nykyään ravintoloiden listoilla näkyy mitä erilaisimpia ruokia, fuusioruoat ovat usein kaikkein suosituimpia ja erilaisten paikallisten herkkujen maistelu on yksinkertaista. Jos valitsee ranskalaisia ruokia tarjoavan ravintolan tai kahvilan, voi valita mieleisensä pääruoan liha-, kala- tai kasvisruokien joukosta.

Wikipedian artikkeli ranskalaisista ruoista ja viineistä

Kalat ja merenelävät

Vaikka Pariisi on sisämaassa, on se kuitenkin lähellä merta ja sinne on helppo päivittäin tuoda tuoretta kalaa ja tuoreita mereneläviä. Pariisi on hyvä paikka maistella merellisiä herkkuja, ja vaikka ne ovatkin melko hintavia, ovat ne usein kaikkein parhaita ruokia.

Erinomainen paikka maistella mereneläviä ja kalaruokia on vuonna 2016 avattu, Comptoir-bistrosta vastanneen Yves Camdeborden pitämä L'Avant Comptoir de la Mer [kartalla], joka on St-Germainissa, Odéon-metroaseman vieressä.

Yelp luettelee lisää kaikkein parhaita kalaravintoloita.

Italialaiset ruoat

Italialaiset ruoat ovat takuuvarmoja valintoja mille tahansa aterialle, ja niiden syöminen saattaa olla kohtuuhintaista puuhaa. Pariisissa italialaisia ruokia on tarjolla paljon, mutta jos mielii maistella kunnon pitsoja tai pastoja, kannattaa vältellä turisteille suunnattuja ravintoloita ja ylipäätään ravintoloita, jotka ovat vilkkailla, turistien suosimilla alueilla.

Italialainen ravintola
Pariisissa italialaisia ruokia on tarjolla paljon, mutta jos mielii maistella kunnon pitsoja tai pastoja, kannattaa vältellä ravintoloita, jotka ovat vilkkailla, turistien suosimilla alueilla.

Pitsa on kaikkialla suosittu ruoka, mutta nyrkkisääntö Pariisissa on se, että hyvä pitsa ei ole halpa. Hyvästä pitsasta saa pulittaa vähintään 10 euroa ellei enemmän, ja jos tyytyy tätä halvempaan pitsaan, saa mitä todennäköisimmin vain keskinkertaisen pitsan.

Hyviä pizzerioita on ympäri kaupungin, ja jos pyörii latinalaiskortteleissa, Montparnassessa tai Sorbonnen yliopiston tienoilla, on takuuvarma pizzeria Arrivederci [kartalla].

Toisella puolella Luxembourgin puistoa, St-Germainissa sijaitseva Pizza Chic [kartalla] on toinen “vasemman rannan” korkeatasoinen pizzeria.

Toisella puolella jokea, lähellä itäistä rautatieasemaa sijaitseva Papelli [kartalla] valmistaa perinteisiä italialaisia pitsoja, ja valikoimiin kuuluvat myös salaatit, focacciat ja panzerottit.

Jos ei halua maksaa liian paljon, hyvä paikka maistella pitsoja ja muitakin italialaisia ruokia on La Briciola [kartalla], joka on yhdellä Le Maraisin parhaalla ravintolakadulla.

Jos mielii muita italialaisia ruokia kuin pitsaa, tarjoavat monet pizzeriat ainakin jonkin verran muita ruokia. Jos mielii paikantaa ravintolan, jossa on normaalia paremmat italialaiset ruoat, voi katsoa jotakin Foursquaresta.

Lisää italialaisista ruoista:

My Parisian Life kertoo parhaista pizzerioista.

Aasialaiset ruoat

Aasialaiset ruoat ovat jo pitkään olleet Ranskassa yleisiä, ja nykyään Pariisissa on erityisen paljon uusia vietnamilaisia ravintoloita. Aasialaisia ruokia voi edullisimmillaan syödä itsepalvelupaikoissa, joissa aterian saa lounaaksi 7–10 eurolla. Niitä voi tulla vastaan missäpäin Pariisia tahansa, ja ne ovat hyviä myös kasvissyöjille.

Aasialainen ateria
Aasialaisia ruokia voi edullisimmillaan syödä itsepalvelupaikoissa, joissa aterian saa lounaaksi 7–10 eurolla.

Hyvä katu nähdä kaikenlaisia aasialaisia ravintoloita japanilaisista kiinalaisiin, vietnamilaisiin ja thaimaalaisiin on Rue Richer [kartalla], joka on melko lähellä Boulevard Haussmannia ja myös Cadet-metroasemaa.

Yksi hyvä ravintola, jossa on phota eli keittoa ja bo bunia (bún bò xào), on Song Heng [kartalla].

Pariisin yhtenä parhaista korealaisista ravintoloista pidetään Heroa [kartalla].

Lisää tasokkaita aasialaisia ravintoloita voi katsoa Food Republicista.

Ravintoloita kasvissyöjille

Ranskalaiset ruoat ovat melko lihavoittoisia, ja kasvissyöjän on erikseen etsittävä itselleen ruokapaikkoja. Jotkin intialaiset ja muut aasialaiset ravintolat tarjoavat kasvisruokia. Ranskalaisissa ja italialaisissa ravintoloissa on jonkin verran lihattomia ruokia, ja niiden ruokalistoja voi katsella, mutta ainakin ranskalaiset ruoat on aina tavalla tai toisella pilattu lihalla.

Jos mielii syömään kasvisruokia ravintolaan, jossa muunlaisia ruokia ei tarjoilla, on Pariisissa runsaasti sellaisia. Monet Pariisin kasvisravintolat ovat intialaisia tai muita aasialaisia, ja siellä on melkoisesti myös kasvishampurilaisia myyviä ravintoloita, kuten ketjuravintola Hankburger.

Jos pyörii Riemukaaren ympäristössä, on yksi parhaita kasvisravintoloita Mayfair Garden [kartalla] lähellä.

Muualtakin tuttu Loving Hut [kartalla] sijaitsee Oberkampfissa, ja se on takuuvarma paikka syödä myös vegaaneille soveltuvia aasialaistyylisiä ruokia, jotka ovat kohtuuhintaisia.

Vegaaneille suunnattu 42 Dégres [kartalla] on vuonna 2013 avattu, raakaravintoa tarjoava ravintola, mutta se on iltaisin yleensä vilkas ja vaatii etukäteisvarauksen.

Jos haluaa syödä korkeatasoisia vegaaneillekin soveltuvia ruokia, on Gentle Gourmet [kartalla] takuuvarma mutta vähän syrjäinen ravintola.

Happy Cow esittelee lisää kasvisruokia tarjoavia ravintoloita.

Yelp listaa kasvisravintoloita.

Lisää ruokailusta Pariisissa:

TripAdvisor laittaa ravintoloita paremmuusjärjestykseen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti