Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Cafe Louvre
Monissa baareissa ja kahviloissa on kattavat pelivalikoimat, ja yksi monipuolisimmista paikoista, jossa voi pelata shakkia, muita lautapelejä ja biljardia on ytimen parhailla paikoilla sijaitseva Café Louvre.
Kuva: Peter Forsberg

Muuta tekemistä

Prahassa ei ole välttämätöntä kiertää nähtävyyksiä, katsella ostoksia, juoda olutta tai viettää aikaa siten kuin useimmat turistit siellä viettävät. Prahassa on paljon kaikenlaista tekemistä, johon ei uppoa valtavasti rahaa ja joka antaa lomapäivälle aivan uudenlaista potkua.

Prahassa voi kuntoilla, saunoa, nauttia hoidoista, paeta pakopelihuoneesta, surfata sisätiloissa, pelata mitä erilaisimpia pelejä tai syödä mahansa täyteen suklaata. Prahassa on paljon tekemistä aivan ytimessä, mutta jos matka vie ydinkeskustan ulkopuolelle, on Prahan julkinen liikenneverkosto kattava ja kohtuuhintainen tapa siirtyä minne tahansa.

Ui, kuntoile, pelaa, sauno tai hoidata itseäsi

Prahassa on paljon mitä erilaisimpia kuntoilumahdollisuuksia, mutta erona kotimaahan on se, että siellä ei juurikaan ole kunnallisia uimahalleja tai urheilukeskuksia vaan valtaosa tarjonnasta on yksityistä. Niinpä Prahaan on tullut monitoimikeskuksia, joissa voi uida kaikki mitat täyttävissä altaissa, saunoa, mennä kuntosaliin ja harrastaa mitä erilaisimpia asioita.

Yksi edullisimpia ja kätevimpiä urheilukeskuksia, joka on sekä paikallisten että Prahassa vierailevien mieleen, on Hotel Olšanka (Táboritská 23) [kartalla]. Se on aukiolla nimeltään ”Olšanské náměstí”, jonne pääsee helposti muualta kaupungista raitiovaunulla, ja myös Flora-metroasema on lähellä.

Tässä suuressa hotellikompleksissa on vaikka mitä ravintoloista kongressitiloihin, ja sen toisessa siivessä on suuri urheilukeskus. Sinne voi kuka tahansa mennä ja tehdä kaikenlaista, joskin osaan pitää etukäteen ilmoittautua. Noin vain voi mennä uimaan, kuntosalille tai syksyllä 2017 avattuun ”saunamaailmaan”. Etukäteen ilmoittautuva voi mennä myös pelaamaan sulkapalloa tai pingistä, mennä puoli tuntia tai tunnin kestävään hierontaan tai ottaa osaa aerobic-tunnille.

Kuntosali on varsin hyvä, ja yksi kerta siellä maksaa alle neljä euroa. Uimaan pääsee reiluksi tunniksi suurin piirtein samalla hinnalla, ja puolen tunnin hierontaan pääsee reilulla kahdellakymmenellä eurolla. Paikan päällä vuokrataan ja myydään varusteita kuten sulkapalloja ja sulkapallomailoja, ja urheilukeskukseen ovat tervetulleita sekä hotellin asiakkaat että muualla yönsä viettävät. Kuntosalissa on ohjaaja, joka on paikalla ma–pe (ei ke) klo 15 tai 16 alkaen klo 19 tai 20 asti, ja tällöin sinne on vähän hintavampaa mennä. Kaikki hinnat voi nähdä verkkosivuilta, ja kallein hinta on kerran tai muutaman kerran sinne ilman korttia menevälle.

Paikan päälle pääsee monilla eri raitiovaunulinjoilla, joista 5, 9 ja 26 tulevat varsin usein keskustan suunnalta. Lähellä on myös Flora-metroasema, jolta voi alamäkeen kävellä hotellille reilussa viidessä minuutissa tai tulla esimerkiksi raitiovaunulinjalla 5 yhden pysäkin matkan hotellin edustalle.

Hotelli on varteenotettava, varsin pidetty ja monipuolinen paikka viettää yönsä. Alue on varsin mielenkiintoinen, ja matka ydinkeskustaan on lyhyt. Suomeksi tietoa hotellista, hinnoista ja huoneista saa parhaiten Booking.comista.

Keilaa tai pelaa minigolfia, flipperiä, dartsia, biljardia tai pöytäjalkapalloa

Praha on erilaisten pelien luvattu kaupunki, ja siellä on mahdollista pelata kohtuuhinnalla pelejä, jotka ovat pääosin Suomesta kadonneet. Flipperi, yleensä neljän pelaajan pelaama pöytäjalkapallo (eli ”fussball”), keilaus, biljardi, darts eli englantilainen tikka ja erilaiset videopelit Donkey Kongista Tekkeniin ovat Prahassa arkipäivää. Monissa baareissa ja kahviloissa on kattavat pelivalikoimat shakista muihin lautapeleihin, ja yksi monipuolisimmista paikoista, jossa voi pelata shakkia, muita lautapelejä ja biljardia on aivan ytimen parhailla paikoilla sijaitseva tyylikäs Café Louvre [kartalla].

Prague Golf & Games (Opatovická 18) [kartalla] sijaitsee lähellä Louvrea ja ydinkeskustan tärkeimpiä kortteleita. Siellä voi sisätiloissa pelata minigolfia, ja sen tarjontaan kuuluu myös pakopelihuoneita, aarteenetsintää, biljardia, pöytäjalkapalloa, flipperiä, ilmakiekkoa (air hockey) ja muitakin asioita. Pöytäjalkapallon pelaaminen niin täällä kuin muuallakin on edullista, niin että neljä pelaajaa voi alle eurolla pelata pitkänkin tovin. Biljardi maksaa nelisen euroa tunnilta, ja kuten normaalia on, yksi peli flipperiä maksaa joko 10 kruunua tai joskus harvoin kaikkein ihmeellisimmissä peleissä 20 kruunua.

Monipuolinen paikka keilata, pelata biljardia, heittää dartsia tai pelata pöytäjalkapallloa on keskeinen, aivan ns. Ruutitornin vieressä oleva Bowling Celnice [kartalla]. Siellä voi syödä ja juoda olutta, joka on hivenen normaalia kalliimpaa mutta kuitenkin alle kaksi euroa puolelta litralta. Muutkin hinnat ovat kotimaata alhaisempia, ja kalleimmillaan keilaaminen maksaa iltaisin noin 20 euroa tunnilta ja edullisimmiltaan noin 10 euroa tunnilta.

Puzzle Room
Pakopelihuoneita on Prahassa monessa paikassa, ja yksi keskeinen on Puzzle Room aivan Ruutitornin lähellä. Siellä on useita erilaisia huoneita.

Päärautatieaseman takana, lyhyen ratikkamatkan päässä rautatieasemasta sijaitseva Victoria Bowling [kartalla] on edullisempi ja enemmänkin paikallisten kuin turistien suosiota nauttiva paikka. Oluen saa reilulla eurolla, ja keilaamaan pääsee 280–350 kruunulla. Paikassa voi pelata myös biljardia, mutta pöytiä on vain kaksi.

Pakene pakopelihuoneesta

Pakopelihuoneet ovat uudehkoja villityksiä, joissa englannin kielellä 2–6 hengen porukka selvittää tiensä ulos pakopelihuoneesta. Peliaikaa on yleensä tunti, ja pelaaminen on sen verran vaikeaa, että juhlatuulella pakopelihuoneeseen ei kannata lähteä. Pakopelihuone on varattava etukäteen, ja varaus onnistuu yleensä verkkosivujen kautta.

Pakopelihuoneita on Prahassa monessa paikassa, ja yksi keskeisimpiä ja lähimpänä hotellien suosimia alueita on Prague Golf & Games (Opatovická 18) [kartalla]. Siellä on kaksi eri huonetta, ja 3–6 pelaajaa pääsee 1400 kruunun yhteishinnalla pelaamaan, 2 pelaajaa vähän edullisemmin.

Keskeinen on myös Puzzle Room [kartalla], joka on aivan Ruutitornin lähellä ja jossa on useita erilaisia huoneita. Pelaamaan pääsee alkaen noin neljälläkympillä ja jotkin pelit maksavat reilut 80 euroa tunnilta.

Reactor Escape [kartalla] on sekin aivan Ruutitornin lähellä, ja siellä on pari erilaista teemahuonetta, joissa estetään ydinonnettomuus. Pelaamaan tunniksi pääsee alkaen noin 50 eurolla.

Surfaa sisätiloissa

Surfaus eli lainelautailu on raskas laji, jota harrastetaan suurten merien länsirannikoilla. Praha on kuitenkin suurin piirtein niin kaukana merestä kuin Euroopassa voi olla, eivätkä lähimmät meret tarjoa hyviä surfausmahdollisuuksia. Niinpä kekseliäät prahalaiset ovat kehittäneet sisäsurfaukselle soveltuvan paikan, nimeltään Surf Arena [kartalla]. Se sijaitsee alueella, joka on kaukana keskustasta mutta jonne pääsee metron punaisella linjalla (asema: Letňany), jolta pääsee bussilinjoilla 100, 140, 195, 201, 269, 351 tai 377 pysäkille Tupolevova.

Surf Arena
Surfaaminen eli lainelautailu onnistuu myös Prahassa, surfaussimulaattorissa.

Surfausareenalla kuluu yleensä pari tuntia, ja paikan päällä annetaan koulutusta siitä miten surfaussimulaattorissa toimitaan. Kaikki välineet ja vaatteet saa paikan päältä vuokralle, ja edullisimmillaan surfaamaan pääsee puoleksi tunniksi 950 kruunulla. Kaikenlaisia mahdollisuuksia kuten opetusta on tarjolla, ja erilaisia mahdollisuuksia on valtava määrä. Varauksen voi tehdä verkkosivuilta, sähköpostilla tai puhelimitse, ja verkkosivuilla on kalenteri, josta näkee milloin ja kuinka paljon on tilaa.

Syö maha täyteen suklaata

Prahassa on mahdollista harrastaa kaikenlaista, mutta erilaiset nautinnot kuuluvat myös olennaisena osana prahalaista elämää. Olut on tietenkin suosittua, mutta kaikki eivät siitä pidä ja suklaalla on kenties yhtä paljon faneja kuin ohrapirtelöllä.

Aivan vanhankaupunginaukion vieressä sijaitseva suklaamuseo eli Choco Story [kartalla] on vuodesta 2008 ollut suklaanystävien suosikkipaikkoja Prahassa. Siellä oppii suklaan 3000 vuotta kestäneestä tarinasta, mutta siellä myös valmistetaan suklaata, etenkin belgialaistyylistä. Suklaata saa noin kymmenen euron hintaisen pääsymaksun maksanut ahtaa mahansa niin täyteen kuin pystyy, mutta sieltä ei saa ottaa suklaata mukaan vaan tuliaiset on noudettava museon yhteydessä olevasta kaupasta.

Alle 16-vuotiaat pääsevät sisään noin kahdeksalla eurolla, alle 6-vuotiaat ilmaiseksi ja on olemassa myös perhelippuja. Paikassa on myös suklaanvalmistuskursseja ja muita kursseja. Suklaamuseo on avoinna päivittäin klo 9.30–19, ja se voi olla viikonloppuiltapäivisin aivan liian vilkas paikka.

Lisää tekemistä Prahassa:

TripAdvisor esittelee tekemistä Prahassa.

Teksti: Peter Forsberg
2018/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti