Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vaclavske Namesti
Prahan keskusaukio on jo pitkään ollut Václavské náměstí, joka on Nové Město -uudenkaupungin keskipisteessä.

Prahan kaupunginosia: Nové Město - uusikaupunki

Kaupungin uusi puoli [kartalla] on laaja alue, ja sen pääalueet ovat Václavské náměstín, I. P. Pavlovan, Náměstí Republikyn ja Národní třída -bulevardin lähistöllä. Näihin kolmeen aukioon ja yhteen katuun on hyvä tutustua kunnolla.

Václavské náměstí -aukio ja sen lähistö

Prahan keskusaukio on jo pitkään ollut Václavské náměstí (englanniksi Wenceslas Square) [kartalla], joka on Nové Město -uudenkaupungin keskipisteessä. Tämä kaupungin uudempi puoli rakennettiin, kun vanhakaupunki, Hradčany ja Malá Strana alkoivat täyttyä. Se toimii Prahan liike- ja kauppakeskuksena, jossa on paljon hotelleja, kauppoja ja toimistorakennuksia. Václavské náměstí eli Vaclav-aukio on tuttu näky arkkitehtuurinsa ja ratsastajapatsaansa ansiosta, ja tämä pitkä ja leveä aukio on Prahan ainoa paikka, jossa ilta toisensa jälkeen on vilinää aina pikkutunneille.

Václavské náměstí -aukion ravintolat, pubit ja kahvilat ovat turistien suosiossa, mutta sen putiikit ja kauppakeskukset ovat aivan normaalihintaisia paikkoja, joihin tullaan käymään kaikkialta kaupungista. Aukion varrella on mahdollista shoppailla aamusta iltaan kaikkina vuodenpäivinä, ja täällä on kaupungin parhaat mahdollisuudet löytää aamuun asti avoinna olevia yökerhoja ja saada nakkikioskiruokia ja muutakin syötävää yölläkin.

Václavské náměstín kautta kiertää monta raitiovaunua, joiden joukossa on useita eri puolille kaupunkia suuntaavia yöraitiovaunuja klo 01-04, mutta sitä pitkin ei enää kulje raitiovaunuja, kuten aikoinaan. Kesällä 2014 aukio on saamassa uutta ilmettä, ja vasta lähivuodet näyttävät, minkälaisen kuosin se saa. Václavské náměstí on hyvä paikka paitsi tehdä vaate- ja muita vastaavia ostoksia myös tulla pääsiäis- ja joulumarkkinoille ja ajoittain nauttia muistakin tapahtumista.

Václavské náměstín ympäristössä on sekä vanhankaupungin että kaupungin uusien osien kortteleita. Sen vanhankaupungin päässä kulkeva kävelykatu [kartalla] on kaksiosainen leveä katu, jolla on paljon kauppoja monen sadan metrin matkalla. Myös muut aukion lähikadut ovat hyviä shoppailulle, mutta ravintolat, baarit ja kahvilat ovat yleensä ylihintaisia näillä tienoin eivätkä ruoat ole kovin hyviä. Uudenkaupungin puolen ravintolat ja kahvilat myös sulkevat oviaan ja avautuvat uuden nimisinä jatkuvasti, eivätkä nämä osat keskustaa ole yhtä hyviä aterialle kuin vanhakaupunki.

Václavské náměstín päässä näkyvä hieno rakennus on Národní Muzeum eli Tšekin kansallismuseo [kartalla], joka on ollut vuosia remontissa. Sen vieressä sijaitseva entinen Radio Free Europen rakennus on muunnettu museon lisärakennukseksi, jonka vieressä sijaitsee Státní Opera eli valtionooppera. Näiden kaikkien rakennusten ohi kiitää jatkuvasti valtava määrä autoja kommunistipuolueen erikoisten liikenneratkaisujen takia, ja tämä Wilsonova-katu itse asiassa pilaa täysin aukion yläosan tunnelman.

Korttelit, jotka ovat ratsastajapatsaan vieressä [kartalla], etenkin Krakovská-, Ve Smečkách- ja Štěpánská-kaduilla, ovat täynnä erilaisia baareja, yökerhoja ja ravintoloita, mutta ne ovat nykyisin myös osa eräänlaista punaisten lyhtyjen aluetta, jolla perheiden tai etenkään naisten ei kannata alkuillan jälkeen kävellä. Näillä kaduilla nimittäin on Darling Cabareen tyylisiä "Gentlemen’s Clubeja" ja myös naisia, jotka ikkunoissa odottelevat asiakkaita. Kortteleissa on tosin myös normaalejakin baareja ja kaupungin suosituimpiin kuuluvia irkkupubeja, mutta nämä korttelit ovat paitsi varsin epäsiistejä katuja myös aluetta, jolla myöhään yöllä voi kaikkein todennäköisimmin kaupungissa törmätä ongelmiin.

I. P. Pavlova -aukio

Václavské náměstín jälkeen seuraava suuri aukio on I. P. Pavlova [kartalla], joka on kaupungin vilkkain metroasema ja suuri liikenteen solmukohta. Täällä ei sinänsä ole mitään nähtävyyksiä, mutta aseman tienoilla on paljon hotelleja, joiden vuoksi se voi tulla monelle tutuksi. Lisäksi täällä sijaitsee suuri turistirysä eli U Kalicha -pubi, jonne sotamies Sveijk lupasi sodan jälkeen tulla kello 18 ja jossa nykyisin häntä odottelee useitakin turistiryhmiä joka ilta. Nykyisin I. P. Pavlovan metroaseman vieressä olevalla aukiolla on myös tori, jolta saa luomutuotteita, ja torin ympäristössä on paljon kaikenlaista ravintoloista pikaruokapaikkoihin ja kaikenlaisiin kauppoihin.

Náměstí Republiky -aukio

Vaclav-aukion lisäksi Náměstí Republiky [kartalla] on hyvä aukio ostoksille seitsemänä päivänä viikossa, aamusta iltaan. Huonoja säitä voi paeta Palladium-ostoskeskukseen tai sitä vastapäätä olevaan kauppakeskus Kotvaan, joka on sosialistiaikojen ylpeys. Aukiolla on muutaman kerran viikossa tori, ja siellä pidetään sekä pääsiäis- että joulumarkkinat. Kaksi suurta ruokakauppaa ja monta pientä putiikkia tekevät alueesta hyvän paikan tehdä ostoksia. Täällä on myös mukiinmeneviä ravintoloita siellä täällä, ja varteenotettavia ovat myös Palladiumin yläkerran monipuoliset ruokapaikat. Tämän lisäksi aukiolta pääsee kaikilla julkisilla nopeasti siirtymään eri puolille kaupunkia.

Narodni-katu
Národní trída on eräänlainen valtakatu, jota pitkin on hyvä kävellä kohti jokea.

Národní třída -bulevardi

Národní třída [kartalla] on eräänlainen valtakatu, jolla tosin ei ole paljon liikennettä. Sen varrella sijaitsee Tesco-tavaratalo, joka suurine ruokakauppoineen on hyvä, joka päivä avoinna oleva liike. Sen ympäristössä on paljon ravintoloita ja pikaruokapisteitä, joista osa on auki vuorokauden ympäri. Národní-kadun varrella ei ole kovin hyviä ravintoloita, mutta sitä pitkin on mukava kävellä Národní divadlo -kansallisteatterille ja päästä kadun päässä nauttimaan jokimaisemista. Joenrannalla oleva Slavia on tietenkin hyvä, joskin hivenen turistimaiseksi viime vuosina mennyt legendaarinen teatterikahvila, ja sen naapurissa on joitain varteenotettavia paikkoja juomalle tai aterialle.

Muualla uuden puolen alueella lähellä Vaclav-aukiota sijaitsee Hlavní nádraží -päärautatieasema [kartalla], jolta on paras lähteä junalla päiväretkille. Sen lähellä sijaitseva Masarykovo-rautatieasema ei ole yhtä hyvä, sillä sieltä lähtevät junat ovat hitaita paikallisjunia. Hlavní nádražílle on jonkin verran matkaa raitiovaunupysäkiltä kävellen ikävän, joutomiesten täyttämän puiston halki, ja sinne onkin suositeltavaa saapua ja sieltä kannattaa poistuakin mieluummin sen alla olevan metroaseman kautta.

Jonkin matkan päässä päärautatieasemalta sijaitsee Autobusové nádraží Florenc eli Prahan keskustan linja-autoasema [kartalla]. Täältä lähtee busseja kaikkialle Tšekkiin ja Eurooppaan ympäri vuorokauden. Tänne pääsee parhaiten kulkemalla Florenc-metroasemalle, joskin paikalle voi tulla myös esimerkiksi busseilla 133 ja 207 tai raitiovaunulla 8. Tämä alkaa olla jo Karlin-kaupunginosaa, joka on kohtalaisen mielenkiintoinen, nuorekas kaupunginosa. Siellä on parikin metroasemaa, paljon erilaisia ravintoloita ja baareja, joihin on hyvä etenkin kesäisin lähteä tutustumaan.

Karlovo náměstí -aukio

Muualla Nové Městossa on jonkin verran nähtävää, ja ajan kanssa voi tutustua esimerkiksi Karlovo náměstí -aukioon [kartalla] ja sen lähistöllä oleviin kortteleihin. Sillä on metroasema ja lukuisia raitiovaunupysäkkejä, mutta prahalaisille se on tuttu lähinnä suuresta sairaalastaan ja terveyskeskuksestaan (U nemocnice 3) [kartalla]. Tänne voivat hätätapauksessa tulla myös ulkomaalaiset, joilla on eurooppalainen sairausvakuutuskortti mukanaan. Aukio on viime vuosina siistiytynyt, ja se enemmänkin pieni puisto kuin merkittävä aukio. Kauniita rakennuksia sen ympäristössä on monia, kirkoista entiseen luostariin, ja Nové Měston kaupungintalo torneineen on aukion maamerkki.

Tanssiva talo
Joenrannalla sijaitsee Frank Gehryn suunnittelema Tančící dům eli Tanssiva talo.

Joenrannan promenadi

Karlovo náměstí -aukiolta on lyhyt matka alamäkeen joenrannan promenadille, jota on viime vuosina ehostettu. Sillä on nykyisin tori, joka on elävimmillään lauantaisin, ja jokipromenadin varrella on paitsi hyvät näkymät myös ravintolalaivoja ja terasseja. Torin vieressä oleva erikoinen nykyaikainen rakennus on Frank Gehryn suunnittelema Tančící dům eli Tanssiva talo (1996) [kartalla], joka on melko harvinainen keskustan uusi mielenkiintoinen rakennus. Joenrannalla on paljon kauniimpaakin arkkitehtuuria kyllä nähtävissä. Tanssivalta talolta voi suunnata takaisin kohti Kaarlensiltaa, jolloin vastaan tulee vastikään remontoitu Manes-galleria [kartalla] ja sen maamerkkinä toimiva vesitorni. Heti sen jälkeen on Slovanský ostrov -saari, jonka Zofin-palatsissa [kartalla] on ravintola ja jolla on mukavaa rauhallista tunnelmaa.

Alueet lähellä Vyšehradin linnakukkulaa

Uuteenkaupunkiin kuuluu vielä lähellä Vyšehradin linnakukkulaa alueita, joilla on jonkin verran nähtävää. Näissä kauniissa kortteleissa Albertov-pysäkin ympäristössä sijaitsee muutama näkemisen arvoinen kirkko ja toinen Prahan kasvitieteellinen puutarha eli Botanická zahrada (Na Slupi 16) [kartalla], johon muualle kuin kasvihuoneisiin on ilmainen sisäänpääsy.

Albertovin tienoilla on paljon erilaisia pubeja ja ravintoloita, jotka myyvät kohtuuhintaisia ruokia, etenkin tšekkiläisiä ja aasialaisia ruokia. Alue on mäkisin joen tällä puolen eikä siellä ole hirveän helppo suunnistaa, mutta se on hyvä vaeltelupaikka kesäisin, jolloin viikonloppuisin siellä tulee hyvin vähän ihmisiä vastaan. Täällä voi myös vierailla Dvořák-museossa (Ke Karlovu 20) [kartalla] ja poliisimuseossa (Ke Karlovu 1) [kartalla].

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti