Eniten katsotut Praha-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Staromestske Namesti - Vanhankaupungin aukio
Vanhankaupungin pääaukio Staroměstské náměstí on turistien ykköspaikkoja Prahassa.

Prahan kaupunginosia: Staré Město - vanhakaupunki

Prahan vanhakaupunki [kartalla] sijaitsee joen ja Nové Měston eli uudenkaupungin välisellä alueella, ja se on melko suuri alue, jolla turistit viihtyvät hyvin mutta josta osa on aivan arkikäytössäkin. Eniten turisteja pyörii Karlova-kadulla [kartalla] ja vanhankaupungin suurella Staroměstské náměstí -pääaukiolla [kartalla] ja siltä lähtevillä kaduilla, jotka tarjoavat hyviä shoppailumahdollisuuksia ja kauniita katumaisemia.

Hyvä alue vanhassakaupungissa on Karlova-kadun varrella olevan Klementinumin [kartalla] tienoo, ja tässä luostarikompleksissa kannattaa sisäpihalla ainakin käväistä. Täällä on vanha säätilojen tarkkailuun käytetty torni, ja nykyisin siellä on hulppeissa tiloissa sijaitseva Tšekin kansalliskirjasto. Paikalla on lähes päivittäin turisteille suunnattuja konsertteja, joihin saa lippuja Klementinumin porteilla, joskin itse sisäpihalle on vapaa pääsy.

Klementinumin vieressä kannattaa vierailla Mariánské Náměstí -aukiolla [kartalla], jolla sijaitsee vanhankaupungin uudempi kaupungintalo ja Prahan pääkirjasto, jossa kuka tahansa voi käydä kahvilla, katsomassa erikoista, 8 000 kirjasta kasattua Idioma-taideteosta, lukea lehtisalissa ulkomaisia lehtiä ja käyttää ilmaista langatonta internetiä. Kirjaston vieressä on jonkin verran ravintoloita, etenkin kirjaston ja joen välisellä alueella, ja tällä on myös lukuisia kohtuuhintaisia baareja.

Kirjaston takana sijaitsee kaupunginosan metroasema, Staroměstská, jonka vierestä alkaa Josefov, vanhankaupungin entinen getto [kartalla]. Tämä on kaupungin kauneimpia ja vierailluimpia osia, ja ajoittaisista tungoksista huolimatta siellä on aina rauhallisen kunnioittava tunnelma. Etenkin juutalaistaustaiset käyvät täällä museoissa, hautausmaalla ja synagogissa, mutta nämä ovat kalliita ja suosittuja paikkoja, joihin on paras mennä viikolla aamupäivisin. Josefovin katuja on mukava mittailla. Siellä on ravintoloita, joista vain osa on turisteille suunnattuja.

Matkalla Rudolfinum-konserttisalilta [kartalla] Revoluční-kadulle [kartalla] on eräitä kaupunginosan viehättävimpiä arkisia osia. Varsinaiset nähtävyydet ovat lähinnä Josefovin muutamalla kadulla, joiden pääpaikat ovat Široká-, Vězeňská- ja Bílkova-katujen ympäristössä. Kuitenkin myös Anežský klášter -luostari [kartalla] on hyvä rauhallinen vierailupaikka, jossa on taidenäyttelyitä ja muitakin tapahtumia.

Vanhankaupungin rauhattomimmat osat ovat vanhankaupunginaukion ympäristössä, missä etenkin Celetná [kartalla] ja Železná [kartalla] ovat turistien suosiossa olevia kävelykatuja. Niillä on paljon erilaisia putiikkeja, mutta hinnat ovat yleensä kalliimpia kuin uusikaupunki Nové Měston liikkeissä. Parhaat shoppailumahdollisuudet vanhassakaupungissa ovatkin Železná-kadun loppupäässä, missä on Havelská-kadun tori [kartalla]. Se on avoinna päivittäin, ja viikolla se on enemmänkin paikallisten suosikkipaikka hakea tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, mutta viikonloppuisin hinnat nousevat ja arkisia tuotteita on vähiten. Tämä on kätevä paikka hakea Praha-aiheisia matkamuistoja ja tuliaisia, ja hinnat ovat yleensä viikonloppuisinkin edullisempia kuin vanhankaupungin putiikeissa.

Vanhankaupunginaukion Týn-kirkon ja Kinsky-palatsin takana sijaitsevat alueet ovat nekin mielenkiintoisia ja vain osittain turistien suosiossa. Ungelt-sisäpihan ympäristö, jonka vieressä kulkee Týnská-kuja [kartalla], on miellyttävä, tunnelmaltaan keskiaikainen paikka, jossa on hyvä ostella etenkin taidetta, muotoilua, koristeita, antiikkia, keräilytavaraa ja kaikenlaista vähän parempaa ja kalliimpaa tavaraa. Sama pätee läheisen Dlouhá-kadun [kartalla] valikoimiin: myös sillä on korkeatasoisia liikkeitä.

Lisää korkeatasoisia liikkeitä on matkalla Ungelt-sisäpihalta kohti Náměstí Republiky -aukiota, missä etenkin kuuluisan kahvila-hotelli Parisin [kartalla] ympäristössä liikkeiden taso on erittäin korkea. Náměstí Republikyn vanhankaupungin puolella sijaitsee myös Prašná brána eli Ruutitorni [kartalla], johon voi kiivetä, ja Obecní dům -talo, joka on koko kaupungin hienoimpia taloja. Siinä sijaitsee kuuluisa kahvila-ravintola, alhaalla Alfred Loosin suunnittelema, alkuperäinen American Bar ja konserttisaleja, jotka kuuluvat kaupungin parhaisiin. Talossa on myös taidegalleria, mutta sen näyttelyt eivät ole kovin korkeatasoisia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti