Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Maalaismarkkinat, Jiriho Z Podebrad
Vinohradyssa sijaitsevan Jiřího z Poděbrad -aukion maalaismarkkinoilla riittää kuhinaa.

Prahan kaupunginosia ja alueita: Vinohrady, Žižkov ja Smíchov

Tällä sivulla kerrotaan Vinohrady-, Žižkov- ja Smíchov -kaupunginosista Prahassa.

Vinohrady

Nové Měston ja I. P. Pavlova -metroaseman vieressä sijaitseva Vinohrady [kartalla] on keskustan hienoimpia kaupunginosia, jonka kaduilla on mukavaa tunnelmaa ja paljon hyviä baareja ja ravintoloita.

Jos Vinohradyn alueeseen haluaa nopeasti käydä tutustumassa, on Náměstí Míru eli Rauhanaukio [kartalla] siihen hyvä paikka. Se on liikenteen solmukohta, ja siellä on oma metroasema, joka on itse asiassa Prahan syvimmällä eli noin 100 metrin syvyydessä sijaitseva metroasema. Aukion Sv. Ludmila -kirkko on kaunis, ja sen ulkopuolella on erittäin hyvät pääsiäis- ja joulumarkkinat. Aukion laidalla, Rumunská-kadun varrella on 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva päivystävä apteekki, ja Náměstí Mírun ja I. P. Pavlovan väliin jäävillä kaduilla on hyviä ravintoloita ja kahviloita.

Náměstí Mírulta voi lähteä kävellen kohti Vinohradyn asuinkortteleita, ja etenkin Korunní-kadulla [kartalla] on kaikenlaisia kauppoja ja ravintoloita. Myös samansuuntaisesti kulkeva Vinohradská on hyvä katu kävellä ydinkeskustasta poispäin, ja tälläkin kadulla ja sen sivukaduilla on houkuttelevia ravintoloita.

Náměstí Mírun jälkeinen metroasema on Jiřího z Poděbrad [kartalla]. Täällä oleva aukio on tullut tutuksi joillekuille hyvän torin takia, joka on siellä joka keskiviikko, perjantai ja lauantai. Aukion laitamilla on hyviä kahviloita, kuten ranskalainen ja italialainen kahvila. Monet tämän aukion paikoista ovat aluetta suosivan ulkomaalaisväestön suosiossa. Aukion maamerkki on Jože Plečnikin, Prahassa vaikuttaneen slovenialaisen arkkitehdin mestariteoksia, ja sen ulkopuolelle ilmaantuu syyskuun puolivälissä viinimarkkinoita ja ennen joulua joulutori.

Jiřího z Poděbrad -aukiolta on lyhyt matka Riegrovy sady -puistoon [kartalla], jolla on perinteisesti ollut suuri terassi. Se ei kuitenkaan keväällä 2019 avautunut normaalisti, vaan paikalle tulee jossakin vaiheessa jotakin uutta. Puisto on kuitenkin eläväinen paikka kesäaikaan, ja monilla sen mäillä ja penkeillä on mukava viettää ainakin vähän aikaa kesäiltaa.

Žižkov

Riegrovy sady -puisto on aivan Vinohradyn ja sen vieressä olevan työläiskaupunkiosan eli Žižkovin [kartalla] rajamailla. Žižkovin pääkatuja on Bořivojova [kartalla], jonka varrella ja sivukaduilla sijaitsee kymmenittäin ravintoloita ja baareja. Baarien joukossa on kirjava valikoima kaikenlaisia menopaikkoja, joista monet ovat pikkutunneille auki.

Bořivojovan vieressä, sen alapuolella kulkeva Seifertova-katu on raitiovaunujen käyttämä katu, jonka pääpaikat ovat Lipanska-raitiovaunupysäkin [kartalla] vieressä. Seifertova-kadulla on useita hotelleja, jotka ovat varsin hyviä majapaikkoja, sillä tienoo on yöelämästään huolimatta öisin hiljainen ja rauhallinen ja Lipanskalta on alle 10 minuutin raitiovaunumatka vanhaankaupunkiin. Lipanskan ympäristössä on kaikenlaista meksikolaisesta pikaruokapaikasta kiinalaisiin ravintoloihin, viiniravintoloihin ja baareihin, ja täällä hinta-laatusuhde on paikassa kuin paikassa kohdallaan.

Muualla Žižkovissa Parukářka-puisto [kartalla] on hyvä vierailupaikka kesäisin. Parukářkassa on kesäisin lukuisia festivaaleja, jotka kaikki ovat maksuttomia. Täällä sijaitsee myös ydinpommin kestävä bunkkeri, johon tehdään nykyään opastettuja kierroksia. Puiston alapuolella olevan Olšanské náměstí -aukion [kartalla] vieressä ylhäällä kukkuloilla sijaitsee kesällä 2018 uusittu terassi, jolla ajoittain on live-musiikkia ja tiskijukkia. Se on avoinna ympäri vuoden, ja talvisinkin aurinkoisina päivinä monet hakevat sisältä juoman ja nauttivat sen terassilla.

Vitkovin puistoalue [kartalla] on rauhallisempi paikka. Siellä sijaitsee sotamuseo (avoinna ti-su klo 10-18, pääsymaksuton) ja yksisilmäisen soturin eli Jan Žižkan valtava ratsastajapatsas, jonka vieressä on museo ja entinen kommunistijohtajien mausoleumi. Museon yhteydessä on tuntemattoman sotilaan hauta ja muuta nähtävää, ja sinne on reilun viiden euron pääsymaksu. Vitkovin puistoalue on pitkä ja kapea, ja alueella on lenkkipolku, ulkoilmakuntosali, leikkikenttiä ja penkkejä, joilla voi istua.

Zizkovin tv-torni
Žižkovissa hyvä maamerkki on lähes kaikkialle näkyvä TV-torni.

Virvokkeita haluavien kannattaa kävellä Vitkovin puiston päähän asti, sillä täällä, Ohrada-pysäkin vieressä [kartalla], sijaitsee Žižkov Zahrada -terassi, joka on avoinna kesäaikaan ja jolla on todellista paikallistunnelmaa. Olut on edullista, makkaraa paistetaan perinteisillä menetelmillä, lapsille on jäätelöä ja leikkimahdollisuuksia ja täällä on kesällä erilaisia esityksiäkin. Ohrada- ja sen vieressä olevan Biskupcova-pysäkin vieressä on jonkin verran muitakin baareja ja ravintoloita ja pari hinta-laatusuhteeltaan erinomaista hotellia.

Ohrada- ja Biskupcova-pysäkkejä lähellä on myös Kino Aero (Biskupcova 3) [kartalla], Prahan tunnetuin elokuva-arkiston tyylinen teatteri, jonka baari ja etenkin kesäterassi ovat hyviä paikkoja elokuva- ja kulttuuri-ihmisille nauttia paikallista olutta. Biskupcova- ja Ohrada-pysäkeiltä on 10-15 minuutin bussi- tai raitiovaunumatka vanhankaupungin edustalle.

Smíchov

Joen toisella puolella, muutaman kilometrin päässä Malá Stranasta ja Kaarlensillasta sijaitsee Smíchov [kartalla], alue, joka on monen prahalaisen mielestä menettänyt vanhan tunnelmansa. Sinne on kohonnut ensimmäisiä keskustan suuria ostoskeskuksia, joihin voikin tulla shoppailemaan aamusta iltaan sunnuntaisinkin.

Kauppojen lisäksi ihmisiä tänne vetää Staropramen-panimo (Nádražní 84) [kartalla], jossa tehdään tätä kaikkein prahalaisinta olutta ja jonne voi mennä kierrokselle. Panimon ympäristössä kuten muuallakin kaupunginosassa on ravintoloita, jotka ovat parempia kuin panimon ravintola, jota nykyään pitää hallussaan ketju. Muualla kaupunginosassa ei juuri ole nähtävää, mutta tänne on hyvät kulkumahdollisuudet, Anděl-metroasemalle on helppo tulla, ja tänne tulee myös lukuisia raitiovaunuja keskustasta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti