Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kahvila-viinibaarin terassi
Prahan keskustan kahvilat ja teehuoneet ovat hyviä virkistäytymispaikkoja, ja monilla niistä on myös mielenkiintoinen menneisyys.

Kahvilat ja teehuoneet

Tällä sivulla kerrotaan Prahan keskustan kahviloista ja teehuoneista, jotka sekä toimivat hyvinä virkistäytymispaikkoina että tarjoavat ainutlaatuista nähtävää kaupungissa vieraileville. Monet Prahan kahvilat ovat legendaarisia paikkoja, joissa niin Franz Kafka kuin Václav Havelkin ovat viettäneet aikaansa ja jotka nykyään toimivat loistavina kahvittelu- ja rentotutumispaikkoina.

Prahan teehuoneet astuivat kaupunkikuvaan 1990-luvulla, ja 2000-luvulla ne ovat vakiinnuttaneet asemansa prahalaisten mieluisimpina akkujenlataamispaikkoina. Kymmenet erilaiset teelaadut, joita nautitaan kiireettä itämaisen musiikin soidessa, ovat vain yksi syy vierailla teehuoneissa. Niiden rento tunnelma sopii hyvin vaikkapa erälle shakkia tai lukuhetkelle.

Kahvilat

Seuraavaksi esitellään joukko kahviloita, joissa kannattaa vierailla.

Kavárna Slavia

Kavárna Slavia -kahvila oli kiinni puoli vuosisataa, ja vuonna 1997 se avattiin uudelleen Václav Havelin puheiden saattelemana. Se on ollut etenkin älymystön ja vastapäisen Kansallisteatterin henkilökunnan suosiossa. Turistit ovat tietenkin löytäneet tämän keskeisellä paikalla joenrannalla sijaitsevan upean kahvilan, jossa leivokset valitaan vitriinistä sisään tultaessa ja halutun leivoksen numero ilmoitetaan tarjoilijalle tilausta tehtäessä. Slavian hintataso on edelleen melko alhainen etenkin suomalaisten kahviloiden hintoihin tottuneille, ja iltaisin monet saapuvat tänne myös kohtuuhintaiselle oluelle tai drinkille. Kahvilan yhteydessä on perinteisiä tšekkiläisiä ruokia myyvä ravintola, jonka hintataso on sijaintiin nähden alhainen.

www.cafeslavia.cz, Osoite: Národní 1, avoinna klo 8.00-24.00

Cafe Lucerna

Lucerna-kompleksi, jonka Václav Havelin suku on jo pitkään omistanut, on sokkeloinen ostoskeskus Václavské náměstí -aukion vieressä. Sen tunnusmerkkeihin kuuluvat kiistellyn prahalaisen taiteilijan David Černýn ylösalaisin oleva hevospatsas. Patsaan vieressä, toisessa kerroksessa elokuvateatteri Kino Lucernan yhteydessä sijaitsee myös erinomainen, klassinen kahvila, joka prahalaisten kahviloiden tapaan on avoinna puolilleöin ja jossa iltaisin maistellaan drinkkejä, viiniä tai olutta kofeiinipitoisten juomien sijaan.

Paikan tunnelma on hieno, ja sitä vain parantaa pianomusiikki, jota kahvilassa voi kuunnella pitkin päivää. Täällä käydessä kannattaa maistaa Prahassa suuressa suosiossa olevaa medovnik-hunajakakkua. Sitä ja muita kakkuja voi tarkastella ulko-oven vieressä olevassa pyörivässä vitriinissä. Hintataso on edullinen: tuoppi olutta maksaa 1,40 euroa ja maitokahvin ja palan hunajakakkua saa noin 3 eurolla.

www.lucerna.cz, osoite: Vodičkova 36, avoinna 8.00-24.00

Kaakaokuppeja kahvilassa
Cafe Louvren vetonauloihin kuuluvat sisustuksen lisäksi ulkomaiset sanomalehdet ja kaakao, joka paksuudeltaan on miltei kiisselimäistä.

Cafe Louvre

Kafkan ja Einsteinin entinen kantapaikka on monipuolinen Louvre, joka sijaitsee lähellä suurta Tesco-tavarataloa ja vain kivenheiton päässä Slaviasta. Sen upea yläkerran sali sopii tyyliä hakeville, nuoret viihtyvät paremmin keskikerroksen trendikkäässä kahvila-baarissa.

Paikan vetonauloihin kuuluvat sisustuksen lisäksi ulkomaiset sanomalehdet ja kaakao, joka paksuudeltaan on miltei kiisselimäistä. Kahvit ja kakut ovat nekin täällä hyviä, ja parin euron oluttuoppeja siemaillessa voi myös pelata hyvillä pöydillä biljardia noin neljän euron tuntihintaan. Kahvilasta saa myös pikkupurtavia ja tšekkiläisiä ruokia.

www.cafelouvre.cz, osoite: Národní 22, Avoinna ma-pe klo 8.00-23.30, la-su 09.00-23.30

Týnská literární kavárna

Prahan kirjallinen kahvila sijaitsee lähellä vanhankaupunginaukiota, mutta on sen verran piilossa, etteivät turistit juurikaan tänne eksy. Paikka on nimensä mukaisesti paikallisten kirjailijoiden ja muiden luovien henkilöiden suosiossa, ja sen sisätilojen sokkeloiden tunnelma on käsikosketeltavan kirjallinen - mikäli ei häiriinny sakeana leijailevasta savusta. Kesäiseen aikaan hieno, tilava sisäpiha on hyvä keidas vanhankaupungin keskellä. Myös tämä kahvila on avoinna myöhään, ja siellä voi kahvin, teen ja voileipien nauttimisen lisäksi juoda pastöroimatonta Bernard-olutta reilulla eurolla per puoli litraa.

Osoite: Týnská 6, avoinna ma-pe 10.00-23.00, la-su 12.00-23.00

Muita kahvilavaihtoehtoja:

  • Kavárna Obecní dům, Náměstí Republiky 1, avoinna klo 7.30-23.00. Upea sisustus monipuolisessa rakennuksessa, jossa on myös konsertteja ja huippuluokan ravintola.
  • The Globe, Pštrossova 6, avoinna klo 10.00-24.00. Ulkomaalaisväestön suosiossa oleva paikka, jonka yhteydessä on hyvä kirjakauppa.
  • Montmartre, Řetězová 7, ma-pe 9.00-23.00, la-su 12.00-23.00. Piilossa aivan vanhankaupungin turistialueen ytimessä sijaitseva hieno rentoutumispaikka, joka pystyy miellyttämään kaikkia.

Teehuoneet

Seuraavaksi esitellään joukko teehuoneita, joissa kannattaa vierailla.

Dobrá Čajovna

Pääaukion varrella, hivenen piilossa olevalla paikalla sijaitseva teehuone, joka on hyvä esimerkki tästä prahalaisesta instituutiosta. Täältä saa useita kymmeniä teelaatuja, joiden joukosta löytyy jokaiselle jotakin, samoin kuin muita juomia, pikkupurtavia ja makeita paloja. Savuttomissa sisätiloissa voi valita mieleisensä huoneen, musiikki on rauhoittavaa ja kesäaikaan pihan terassilla voi nauttia päivänpaisteesta.

Osoite: Václavské náměstí 14, avoinna klo 10.00-21.30

U Zlatého Kohouta

Tämä vanhankaupungin teehuone sijaitsee rauhallisella sisäpihalla, ja sen muutamassa eri huoneessa on mukava siemailla erilaisia teelaatuja, kuunnella itämaista musiikkia ja istuskella nojatuoleissa. Aivan Havelskan markkinakadun vieressä, mutta hivenen piilossa olevan sijaintinsa takia harvat turistit eksyvät tänne.

Osoite: Michalská 3, avoinna ma-pe 10-21.30, la-su 14.00-21.30

Malý Buddha

Linna-alueella sijaitseva kasvisruokiin erikoistunut ravintola, joka toimii myös teehuoneena. Täältä saa hyviä teelaatuja kohtuuhintaan, ja täällä voi myös syödä niin kasvis- kuin liharuokiakin.

Osoite: Úvoz 46, avoinna ti-su klo 13.00-22.30

Lisätietoa

Artikkeli Prahan teehuoneista ja niiden historiasta (englanniksi)

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti