Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Country Life
Kasvisravintolan lisäksi Country Life -ketjuun kuuluu myös vegetuotteiden myymälä.

Ruokailu kasvisruokien ystäville Prahassa

Prahan keskusta on kasvisruokailijoille huomattavasti esimerkiksi Helsinkiä parempi, ja niin terveyskauppoja kuin kasvisravintoloitakin on siellä täällä. Niin hinnoissa kuin laadussakin on valinnan varaa, ja kasvisruokia on niin tšekkiläisinä, itämaisina, pohjoisafrikkalaisina kuin meksikolaisinakin versioina.

Perinteistä tšekkiläistä

Perinteisen tšekkiläisen ravintolan tarjontaan kuuluu poikkeuksetta muutama kasvisannos, mutta ikävä kyllä ne ovat rasvaisia kaloripommeja. Kasvisruoan kuningas on paistettu ja paneroitu juusto, joita saa niin edamina kuin camembertinakin ja joista edam (smažený sýr) on monien mielestä camembertia (smažený hermelín) parempi. Tämä myös monien lounaslistojen suosikki tarjoillaan parhaimmillaan pyöreiden pariisinperunoiden (krokety) kanssa, mutta yhtä hyvin keitetyt perunat tai ranskalaiset sopivat sen kanssa, ja mukana on usein vihanneksia, kuten hapankaalia. Lisukkeeksi monet ottavat tartar-kastiketta (tatarska), joka Prahan ravintoloissa ketsupin tavoin maksaa yleensä ylimääräistä.

Etniset vaihtoehdot

Kiinalaiset ravintolat ovat Prahan katukuvassa edelleenkin yleisiä, mutta niiden taso vaihtelee. Oikeastaan kiinalaisissa ravintoloissa ei Prahassa kannata syödä kuin hätätapauksessa, ja niitä onkin alettu korvata vietnamilaisilla ravintoloilla. Niillä on samanlaiset hinnat, mutta autenttisemmat ja paremmat ruoat, sillä Prahan kiinalaisten ravintoloiden omistajat ovat perinteisesti tulleet Vietnamista. Vietnamilaisten ruokien lisäksi monista niistä saa tyypillisiä kiinalaisia ruokia ja yhä enemmän edullista sushia, joka valmistetaan paikan päällä ennen ateriaa.

Vietnamilaiset ravintolat ovat hyviä kasvissyöjillekin, ja niitä on nykyisin aivan keskustassakin ja erityisen hyvin Vinohradyn kaupunginosassa. Hyviä vietnamilaisia ravintoloita ovat esimerkiksi Hanoi (Slezská 57) lähellä Jiřího z Poděbrad -aukiota, Viet Flavor (Seifertova 11), Hai Anh 23 (Jugoslávská 23) ja U Fugiho (Žitná 11) lähellä Karlovo náměstí -aukiota. Foursquare-sivusto listaa lisää Prahan vietnamilaisia ravintoloita.

Vegeravintolat

Varsinaisia kasvisravintoloita Prahassa on hyvä määrä, ja aivan vanhankaupungin aukionkin lähettyvillä voi nauttia kohtuuhintaisia kasvisaterioita. Beas (Týnská ulička 19) on erinomainen nopea ruokailupaikka, joka sopii niin lounaalle kuin illallisellekin. Maukkaat intialaisvaikutteiset ateriat maksavat täällä 3-5 euroa, ja vesi on ilmaista. Nykyisin ketjun ravintoloissa ruoat punnitaan, ja näin siellä maksaa vain siitä, mitä aikoo syödä. Ketjulla on muitakin pisteitä, joista saa tietoa verkkosivuilta.

Country Life (Melantrichova 15) on myös vanhassakaupungissa, ja tämän itsepalveluruokalan kätevä punnitussysteemi mahdollistaa sen, että ruoista maksaa vain sen, minkä syökin. Tasokkaimpia edullisia lounaspaikkoja on Clear Head (Boršov 2), joka tosin on lounasaikaan usein täynnä ja jonka illalliset ovat monipuolisia mutta hivenen kalliimpia kuin mihin prahalaiset ovat tottuneet (ateriat juomineen 8-12 euroa). Kaupungin uudella puolella sijaitsee yksi Prahan edullisimmista ravintoloista, Góvinda (Soukenická 27), jossa ma-pe klo 17.30-18.00 voi syödä puolella hinnalla (noin 2 euroa). Malý Buddha (Úvoz 46) on aivan Prahan linnan tuntumassa sijaitseva erinomainen ravintola, josta saa tiibetiläisiä kasvisruokia ja myös liharuokia.

Uudehko lisäys Prahan kasvisruokaravintoloihin on vegaaneillekin soveltuva Loving Hut, joka kuuluu kansainväliseen, arvostettuun ketjuun. Täältä saa itsepalvelumenetelmällä päivisin ruokia, jotka punnitaan, ja tämä on tietenkin normaalia ravintolaa parempi paikka pieniruokaiselle. Iltaisin ja viikonloppuisin tarjotaan á la carte -annoksia, ja ne ovat erittäin hyviä, aitojen aasialaisten kokkien valmistamia. Hyviä pisteitä ovat lähellä Náměstí Republikyä sijaitseva piste (Truhlářská 20), lähellä Náměstí Mírua (Londýnská 35) sijaitseva piste ja Smíchovin ostoskeskuksen yläkerrassa myös sunnuntaisin avoinna oleva piste (Plzeňská 8). Loving Hut -ravintolat ovat avoinna yleensä ma-la klo 11-21, ja niissä eivät käy maksukortit. Ateriat maksavat yleensä alle 5 euroa, ja lounaan siellä voi hyvin syödä 3 eurolla.

Kaikkialla sijaitsevat terveyskaupat ovat nekin vierailun arvoisia. Tofu niin tuoreena kuin savustettunakin maksaa 4-5 euroa kilo, ja näissä puodeissa on yleensä myös hyvä valikoima vehnättömiä leipiä, mitä erilaisimpia teelaatuja ja kaikenlaista muuta kotimaan hintoja edullisemmin.

Happy Cow listaa Prahan kasvisravintoloita ja terveyskauppoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti