Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Väkeä terassilla Prahassa
Prahan kesäkausi tuo ihmiset takaisin terasseille syömään, juomaan ja nauttimaan kesäpäivistä täysin siemauksin.

Prahan kesä 2012

Prahan kesäkausi pyörähtää liikkeelle toukokuussa, jolloin vappu tuo katukuvaan juhlintaa. Pian muitakin kesäisiä juhlia alkaa saapua kaupunkiin niin paikallisia kuin turistejakin ilahduttamaan.

Toukokuu on perinteisesti Prahan kevään eli kuuluisan klassisen musiikin festivaalin kuukausi. Festivaali jatkuu kesäkuulle, ja sitä jatkavat Prague Proms -festivaalit. Kesän aikana myös rock- ja pop-konsertit ja -festivaalit ovat parhaimmillaan. Muitakin tapahtumia on luvassa, kuten teatteria ja kaikenlaisia esityksiä. Kesäkauden loppupuolella alkavat viinifestivaalit saapua kaupungin aukioille. Samaan aikaan syksyn alkamisesta muistuttaa myös jääkiekkoliiga, joka Tšekissä tänä vuonna saa vahvistusta uuden KHL-joukkueen Prahan peleistä.

Kesä 2012 tuo Prahan kaduille kaikenlaista uutta. Merkittävimpiä uusia suosittuja valttikortteja ovat niin sanotut maanviljelijöiden markkinat, joita ilmaantuu jatkuvasti lisää keskustan aukioille. Markkinoilla voi tehdä hyviä viini- ja ruokaostoksia, ja niillä on mukava maistella kaikenlaisia herkkuja tyypillisistä tšekkiläisistä paistoksista balkanilaisiin grillimakkaroihin.

Prahan ravintolamaailma on kokenut muutoksia sekin. Uusimpina lisäyksinä kaupunkiin on saapunut monta kasvisruokaravintolaa, ja myös vietnamilaiset ja meksikolaiset ruoat ovat kaupungissa yleistyneet viimeisen vuoden aikana melkoisesti. Näistä kaikista kerromme seuraavaksi tarkemmin.

Tapahtumia vapusta viinijuhliin

Vappu aloittaa Prahan kesän, ja vaikka sitä ei juhlitakaan enää yhtä näyttävästi kuin sosialistiaikoina, on se kuitenkin hyvin katukuvassa näkyvä tapaus. Svatek prace eli vapunpäivä on yleinen vapaapäivä Tšekissä, ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vain keskustassa on paljon kauppoja avoinna, muualla ne ovat paljolti kiinni. Shoppailu onnistuu keskustassa suhteellisen normaalisti vapunpäivänäkin. Jos haluaa nähdä vappuun liittyviä juhlallisuuksia, on niitä tarjolla Vaclavske namesti -aukion hevospatsaan luona, minne opiskelijat marssivat muutaman kilometrin Jan Palach -aukiolta. Vappujuhlallisuuksia on myös Petrin-kukkulalla, joka onkin kauneimmillaan keväisin kaiken puhjettua kukkaan.

Sosialismin aikoina vappu oli suuri juhla, josta riemuittiin punalipuin ja näyttävin marssein, ja usein kansalaiset "juhlistivat" vappua näkyvästi työpaikkojensa tai etuisuuksiensa menettämisen pelossa. Ajat ovat nykyään toiset, mutta ankeista sosialistisen diktatuurin ajoista voi oppia lisää uudehkossa KGB-museossa (Vlasska 13). Se on sopivasti lähellä linnalle johtavan Nerudova-kadun vieressä ja on avoinna joka päivä klo 9-20.00. Museossa on mielenkiintoista materiaalia vuoden 1968 Prahan sotilasoperaatioista, ase, jolla Trotski murhattiin ja tietoa Tšekkoslovakian turvallisuuspoliisin otteista.

Heydrich-museo
Heydrich-museo sijaitsee Kyrillos ja Metodios -kirkon yhteydessä.

Ennen sosialismia Praha oli natsien hallitseman "Böömin ja Määrin protektoraatin" pääkaupunki, ja näihin 70 vuotta sitten huippunsa saavuttaneisiin aikoihin on hyvä tutustua uudehkossa Heydrich-museossa (Kostel sv Cyril a Metodej, Resslova 9). Se sijaitsee Kyrillos ja Metodios -kirkon yhteydessä, lähellä Tesco-tavataloa ja Karlovo namesti -aukiota. Tänä vuonna tuleekin kuluneeksi tasavuosia siitä, kun tšekkiläiset vastarintamiehet salamurhasivat protektoraatin johtaja Reinhard Heyndrichin 27.5.1942 Prahan ulkopuolella. Natsien kostotoimet olivat julmia: muun muassa koko Lidicen kylä ajettiin maan tasalle, ja juuri tästä Heyndrich-museossa oppii lisää. Tänä vuonna huomionarvoista on, että läheiselle Karlovo namestille eli Kaarlenaukiolle pystytetään toukokuun 16.-19. päivä keskitysleirin minikopio, jonka suojiin on luotu kovaäänisten ja muun rekvisiitan avulla autenttista tunnelmaa ja jossa oppii muun muassa valokuvin ja dokumenttielokuvin toisen maailmansodan tapahtumista Prahassa.

Kolmas mielenkiintoinen ja ajankohtainen asia, joka liittyy diktatuurien aikoihin tai pikemminkin niiden päättymiseen, on Vaclav Havel, joka oli sosialististen diktatuurien kaatumisen päähahmoja. Havelin kuolema 18.12.2011 oli tapaus, joka etenkin näyttävien hautajaisten osalta noteerattiin maailmanlaajuisesti. Kesällä 2012 onkin paikallaan muistaa tätä kaikkein arvostetuinta tsekkiläistä henkilöä ainakin jollakin tavoin. Knihovna Vaclava Havla eli Vaclav Havel -kirjasto (Cihelna 8) Mala Stranassa lähellä Malostranska-metroasemaa on tänä vuonna saanutkin paljon uutta materiaalia. Siellä on hyvä oppia lisää Havelin elämästä sekä vainottuna toisinajattelijana että Tšekin kaikkien aikojen suosituimpana ja kansainvälisesti tunnetuimpana poliitikkona. Hyvä on bongata myös Slavia-kahvilan (Narodni 1) eteisessä oleva Havel-patsas vuodelta 2010; se onkin viimeinen hänen elinaikanaan hänestä tehty näköispatsas. Kolmas hyvä tapa oppia lisää Havelista ja Tšekistä on hankkia Obcan Havel eli Kansalainen Havel -dokumenttielokuva, jota saa 2-4 eurolla monesta paikasta, englanninkielisin tekstein.

Huomionarvoinen tapaus kesällä 2012 on Klementinum-kompleksin kirjasto, joka keväällä 2012 on avattu uudelleen ja tarjoaa tilaisuuden nähdä uskomattoman upea barokkikirjasto. Kaksi vuotta kestänyt remontti tuo tilan hulppeat ominaisuudet entistä paremmin esiin. Siellä kannattaa vierailla mieluummin aamupäivisin, jolloin sinne ei ole montakaan turistia menossa. Jotkin muut Klementinumin osat ovat remontissa vielä kolmisen vuotta, joten sen kaikkiin osiin ei voi lähivuosina tutustua.

Musiikkia ja elokuvia koko kesän

Kesä on Prahassa musiikin ja esitysten aikaa. Musiikkia on tarjolla ympäri kaupungin, puistoista kirkkoihin koko kesäkauden ajan. Mieleenpainuvia esityksiä on etenkin Wallensteinin puutarhassa, jonka lavalla on esityksiä kesän mittaan. Myös Vyšehradin linnakukkulalla on perinteisesti kesäaikaan konsertteja, ja sieltä onkin kesäaikaan kauniit näkymät Vltava-joelle.

Kesä on monien festivaalien aikaa Prahassa. Prahan kevät -festivaali tuo kaupunkiin huippuluokan klassista musiikkia toukokuun puolivälistä kesäkuun alkupuolelle. Pari viikkoa tämän festivaalin päättymisen jälkeen on vuorossa Prague Proms, joka on edeltäjäänsä viihteellisempi. Sen ohjelmistoon kuuluu klassista ja fuusiomusiikkia, samoin kuin jazzia, musikaalia ja elokuvaa ja vuonna 2012 Hollywoodin elokuvamusiikkiakin. Klassinen musiikki on festivaaleilla kuitenkin edelleen pääosassa, ja suuressa roolissa on Tšekin sinfoniaorkesteri, joka säestää ympäri maailman saapuvia korkeatasoisia soittajia ja solisteja. Klassista musiikkia on odotettavissa vielä syyskuussakin, jolloin yksi Tšekin kuuluisimmista säveltäjistä, Antonin Dvorak, on juhlinnan kohde Rudolfinumissa ja Vituksen katedraalissa linna-alueella, syyskuun 8.-22. päivänä.

Kevyempää musiikkia Prahassa soi ulkona koko kesän. Kohokohtia on jo vuosia pidetty United Islands -festivaali kaupungin sydämessä, Strelecky- ja Kampa-saarilla viikonloppuna 21.-23.6. Festivaalit ovat ilmaiset, ja niillä on monta lavaa ja kansainvälinen esiintyjäkaarti. Tästä parin kuukauden päästä pidettävä Letni Letna on monipuolinen ja kansainvälinen festivaali, joka tuo Letnan kaupunginosan puistoon musiikkia elokuun kahden viimeisen viikon ajaksi, alkaen 19.8.

Viinifestivaalit
Syyskuun viinifestivaaleilla kesän sato saapuu kaupunkiin maisteltavaksi.

Kesän kulttuuritapauksia on jo usean vuoden ajan ollut Fringe-festival, joka taas vuonna 2012 tuo esityspaikkojen yhteydessä oleviin pubeihin ja ravintoloihin englanninkielistä teatteria, musiikkia ja muita esityksiä ja mukavaa tunnelmaa. Festivaaleilla on esityksiä ympäri kaupungin. Tänä vuonna niistä päästään nauttimaan 1.-9. kesäkuuta.

Prahassa syyskuu on normaalisti täysin kesäinen kuukausi, jolloin viinifestivaaleja ilmaantuu kaupungin aukioille. Tällöin kesän sato saapuu kaupunkiin, ja moni odottaa syyskuuta vain päästäkseen maistamaan Burcák-viiniä (saksaksi Federweisser), joka on sameaa, vain osin fermentoitua viiniä. Tämä on aluksi syyskuussa melko mietoa, mutta se tulee sitä vahvemmaksi mitä pidemmälle syksy etenee, ja sen nauttiminen on halpaa mutta joskus petollista puuhaa. Viinifestivaaleilla on hyviä ruokia, musiikkia ja yleistä ilonpitoa, ja vaikka vanhankaupunginaukiolle ja Vaclavske namesti -aukiolle ilmaantuu markkinakojuja, on Vinohradyn kaupunginosan Jiriho z Podebrad -aukio erinomainen tila suurelle festivaalille. Myös Namesti Miru -aukiolla on syyskuun puolenvälin tienoilla viikonloppuna viinifestivaalit.

Prahassa toinen syksyn merkki on jääkiekkoliigan pyörähtäminen käyntiin syyskuun alussa. Tänä vuonna Tšekin liigan sijaan kannattaa kuitenkin seurata laajenevaa Venäjän liigaa ja suunnata Ceskomoravska-metroaseman vieressä olevaan O2-jäähalliin. Siellä Slovakian Popradista Prahaan muuttava Lev Praha alkaa syyskuussa pelata kovatasoisia KHL-liigan otteluita, joita on mukava seurata 17 000 ihmistä vetävässä jäähallissa.

Prague Experience -sivustolla on tietoa Prahan tapahtumista toukokuusta eteenpäin vuonna 2012.

Uusia ruokailumahdollisuuksia

Joka vuosi tuo Prahaan uusia ravintoloita. Viime vuosina lisäykset ovat olleet suureksi osaksi puutteita paikkaavia ja korkeatasoisia lisiä kaupungin ravintolamaailmaan. Yksi parhaista uusista kasvisruokapaikoista on Karlinissa, aivan Florenc-metro- ja ratikkapysäkkien lähellä sijaitseva Mlsna Kavka (Sokolovska 29). Hienossa avarassa tilassa oleva ravintola on palvelultaan asiantunteva ja kielitaitoinen, ja sen ruoat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Olutta on tarjolla ja viinilista on hyvä, mutta kannattaa tutkia verkkosivuja, sillä joinain viikonpäivinä siellä on erikoistilaisuuksia, jolloin ei voi tilata normaalista ruokalistasta - tällainen on esimerkiksi sunnuntain brunssi klo 11-15.00.

Muita korkeatasoisia lisäyksiä Prahan kasvisruokaravintoloihin on tullut Nerudova-kadulle Mala Stranaan, joka johtaa ylös linna-alueelle. Erittäin hyvätasoinen ja kielitaitoinen Gopal (Nerudova 32) tarjoaa intialaistyylisiä kasvisruokia joka päivä klo 11-21.00.

Loving Hut
Prahaan on tullut yksinkertaisia ja nopeita kasvisravintoloita, kuten korkeatasoinen Loving Hut.

Myös yksinkertaisia ja nopeita kasvisravintoloita Prahaan on viime aikoina tullut lisää. Uusi kansainvälinen korkeatasoinen lisäys on Loving Hut, jolla on muutama piste keskustassa. Tämä vegaaneillekin soveltuva ravintolaketju myy lähinnä aasialaisia mutta myös eurooppalaisia kasvisruokia, viikolla buffetista itsepalveluna, iltaisin ja viikonloppuisin pelkästään a la carte -listasta. Ateriat ovat edullisia, ja pisteitä on keskustassa osoitteessa Truhlarska 20, Palladium-ostoskeskuksen ja Namesti Republiky -aukion takana ja vähän syrjemmällä Smichovin Novy Smichov -ostoskeskuksessa Andel-metroaseman vieressä. Se on avoinna myös sunnuntaisin, toisin kuin keskustan piste.

Intialaistyylisiä kasvisruokia jo pitkään tarjonnut Dhaba Beas on muuttanut konseptiaan ja on nyt pelkästään itsepalveluravintola. Silläkin on monta pistettä, sekä uusia että vanhoja, ja niissä voi syödä edullisia ja terveellisiä aterioita aamusta iltaan. Kuten Loving Hutin buffetissakin, on täällä noutopöytä, josta otettavat ruoat punnitaan. Vanhankaupungin perinteisen pisteen (Tynska 19) lisäksi uusi huomionarvoinen piste on Tesco-tavaratalon ja Narodni Trida -metroaseman vieressä (Vladislova 24). Siellä on mukava kesäaikaan syödä sisäpihan suurella terassilla.

Meksikolaiset ruoat ovat rantautuneet viime vuosina Prahaan nekin. Niitä tarjoavat lähinnä hintavat ravintolat, jotka mieluummin sijaitsevat keskustan ulkopuolella kuin aivan ytimessä. Tervetullut lisäys vanhaankaupunkiin onkin aivan hiljattain avattu Burrito Loco (Masna 2) eli hullu burrito, jossa tosin hullua ovat vain edulliset hinnat. Tacoja ja burritoja on saatavissa niin liha-, kana- kuin kasvisversioinakin, ja puolen kilon burrito maksaa viitisen euroa. Piste on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa. Se on pikaruokapiste, ja siellä on vain seisomapaikkoja. Mikäli haluaa syödä ateriansa istualtaan, on samassa amerikkalaisomistuksessa oleva viereinen Bohemia Bagel paikka, johon Burrito Locosta ostettuja tacoja ja burritoja voi mennä syömään.

Meksikolaisten ruokien lisäksi aasialaiset ruoat ovat tulleet entistäkin suositummiksi. Viime vuosien trendi on ollut keskinkertaisten kiinalaisten ravintoloiden häviäminen katukuvasta ja niiden korvautuminen vietnamilaisilla ravintoloilla. Ne ovat Prahassa autenttisia ruokia tarjoavia, ja niistä kevätkääryleet ja pho-keitot niin naudanlihalla kuin kanallakin ovat edullisia ja maukkaita. Kasvissyöjien harmiksi vihanneskeitotkin tehdään lihaliemeen, mutta vietnamilaisilla ravintoloilla on poikkeuksetta annoksia myös kasvissyöjille. Paras paikka vietnamilaiselle ravintolalle on toistaiseksi keskustan ulkopuolella etenkin Prahan ulkomaalaisväestön suosiossa oleva Vinohrady, missä on useitakin vietnamilaisia ravintoloita. Ha Noi (Slezka 57) Jiriho z Podebrad -metroaseman lähellä on edullinen ja ystävällinen ravintola, jossa on autenttisia keittoja ja muita ruokia. Lähempänä metroasemaa Pho Vietnam (Slavikova 1) on yksinkertainen ravintola, jossa on vain seisomapaikkoja, mutta ruoat ovat siellä erinomaisia ja tulevat minuutissa parissa. Kolmas vaihtoehto sijaitsee saman kadun varrella, ja Mei Shi Le (Slavikova 18) on hyvä paikka pho-keitoille tai nuudeleille ja tofulle.

Mielenkiintoinen uusi lisä Prahan ruokailumaailmaan ovat myös Farmarske trziste eli maanviljelijöiden markkinat, jotka tuovat tuoreita ruokia ja juomia Prahan aukioille. Erinomaiset ovat Jiriho z Podebrad -aukion keskiviikkoiset ja lauantaiset markkinat, jotka alkavat aamulla ja jatkuvat keskiviikkoisin iltakuuteen, lauantaisin kahteen. Bosnialaiset grilliherkut, edulliset luomuviinit ja -oluet, joita voi nauttia myös paikan päällä, ja kesäinen leppoisa meininki musiikkeineen luovat otolliset puitteet hyvälle torikokemukselle. Toinen hyvä vierailupaikka on Naplavka-tori Palackeho namesti -aukiolla lauantaisin (metro: Karlovo namesti). Täällä on erityisen hyvä syödä ja juoda kaikenlaisia ruokia, sillä kuten Jiriho z Podebradillakin, on täälläkin terasseja, joilla voi syödä, juoda ja nauttia kesäpäivästä täysin siemauksin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti