Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Zizkovin tv-torni
Varsinainen tapaus vuonna 2013 on keväällä tapahtunut Žižkovin tv-tornin uudelleen avaaminen.

Prahan kesä ja loppuvuosi 2013

Prahan kesäkausi vuonna 2013 pyörähti lupaavasti hellesäässä liikkeelle jo huhtikuussa, mutta kesäkuun alun tulvat pilasivat etenkin jokirantojen nähtävyyksiä ja veden alle jäi muun muassa Prahan eläintarha. Tulviin tottuneessa Prahassa ongelmat jäivät kuitenkin vähäisiksi, ja valtaosa veden alle jääneistä tai sen osittain tuhoamista nähtävyyksistä ja alueista on heinäkuuhun mennessä taas entisellään.

Pitkä kesäkausi tuo taas tänä vuonna kaikenlaista uutta kaupungin kaduille. Sitten viime vuoden on uusia kauppoja ilmaantunut katukuvaan, ja muutamia uusia tai uudelleen avattuja nähtävyyksiä on niitäkin. Tapahtumia on kesän musiikkifestivaaleista syyskuun viinifestivaaleihin ja syksyllä taas jatkuvaan KHL-jääkiekkoliigaan, jonka Prahan joukkueessa pelaa tänä vuonna monta suomalaista. Loppuvuodesta joulumarkkinat ja muut hyvät jouluostospaikat ovat yksistään riittävä syy lähteä käymään yleensä uuteen vuoteen asti varsin leutona pysyvään Prahaan.

Uutta ja huomionarvoista kesällä 2013 Žižkovissa

Žižkovin kaupunginosa sijaitsee päärautatieaseman takana mäkien päällä ja tulvavesien saavuttamattomissa. Se on hyvä paikka hotellille tai muulle majapaikalle niin kulkuyhteyksiensä kuin baariensa, ravintoloidensa ja nähtävyyksiensäkin puolesta. Žižkovista päärautatieaseman ja Václavské námestí -pääaukion kautta joen toiselle puolelle kulkeva raitiovaunulinja 9 on kätevä. Se kulkee aamuvarhaisesta puoleenyöhön 4-10 minuutin välein.

Yksi hyvä osoite majapaikalle on Žižkovin keskellä sijaitseva Lipanská-raitiovaunupysäkin tienoo, josta on raitiovaunulla 5 minuutin matka ydinkeskustaan ja josta voi kävellä moneen mielenkiintoiseen paikkaan. Vaikka majapaikka olisi muualla, kannattaa tänne kesällä 2013 tulla varta vasten syömään, shoppailemaan ja katsomaan uuteen uskoon laitettua, kaikkialle kaupunkiin näkyvää tv-tornia.

Uusi intialais- ja govindatyylinen kasvisravintola aivan pysäkin vieressä on Gouranga (Chlumova 2), joka on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaisin ja josta 4-5 eurolla saa terveellisen ja maukkaan aterian. Paikka on viihtyisä, niin että sinne mielellään voi jäädä istuskelemaan teelle aterian jälkeen.

Aivan viereen avataan kesällä 2013 Little Mexico (Chelcického 93), joka kuten Gourangakin näkyy raitiovaunun kyydistä kaupungista päin tullessa vasemmalla. Kohtuuhintaiset mutta korkeatasoiset meksikolaiset ruokapaikat ovat uusi ilmiö Prahassa. Ydinkeskustassa hyvä 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva meksikolaisia pikaruokia tarjoava paikka on upouusi Burrito Locon piste (Spálená 43), joka sijaitsee Tesco-tavaratalon vieressä, raitiovaunu 9 reitin varrella Národní trída -pysäkillä. Kannattaa huomata, että Národní trída -metroasema on vuoden 2013 edelleen suljettuna, mikä hankaloittaa jossain määrin keskustan metroliikennettä.

Žižkovissa Lipanská-pysäkin vieressä on paljon kaikenlaista mielenkiintoista niille, jotka haluavat seikkailla ydinkeskustan ulkopuolella. Pysäkistä ylämäkeen sijaitseva Borivojova-katu on hyvä katu kävellä kohti tv-tornia ja Riegrovy sady -puistoa, jonka olutterassit ovat hyvällä ilmalla parhaita paikkoja juoda ja syödä hyvin. Borivojovan varrella sanotaan olevan yli 50 anniskelupaikkaa, ja kesäkautena hyvä on U Houdku -ravintolan (Borivojova 110) sisäpihan terassi, jolla on hyvä maistella paikallisia ruokia ja juomia aina iltakymmeneen asti.

Borivojova-kadulta on hyvä kulkea suoraan kohti Riegrovy sady -puistoa, jossa on miellyttävä oleskella kesäpäivinä muuallakin kuin sen terasseilla. Toinen hyvä suunta poiketa on ylämäkeen kohti Jirího z Podebrad -aukiota, jolla keskiviikkoisin, perjantaisin (klo 8-18.00) ja lauantaisin (klo 8-14.00) pidetään Jirák-markkinat, jotka tänäkin kesänä tarjoavat oivallisen tilaisuuden maistella puhtaita paikallisia ruokia ja juomia.

Aukion laitamilla on etenkin viikonloppuisin melko kuollutta markkinoiden jälkeen, mutta nykyisin tasokas ranskalainen bistro Le Caveau (Jirího z Podebrad 9) on erinomainen paikka kuunnella torstai-iltaisin (klo 20-22.00) jatsia ja muulloin viihtyä mukavassa kahvilassa kakkukahveilla tai tasokkaita viinejä maistellen. Kahvila on etenkin Prahan ranskalaisten ja englanninkielisten perheiden ja naisten suosikkipaikkoja.

Slavíkova-katu

Aukiolta kohti Riegrovy sady -puistoa kulkeva Slavíkova-katu on vietnamilaisine ravintoloineen ja kansainvälisine tunnelmineen hyvä vierailupaikka. Oluenystäville erinomainen paikka ostaa tšekkiläisiä pienpanimoiden tuotteita on uusi Beergeek (Slavíkova 10, avoinna ma-pe klo 13-20.00, la-su klo 14-20.00). Toinen upouusi liike saman kadun varrella on slovenialaisia ja muita entisen Jugoslavian maiden ruokia myyvä deli-kauppa H T Teka (Slavíkova 6), ja saman seudun grillattuja ruokia tarjoaa myös Jirák-markkinoiden Balkan Grill. Kolmas täysin uusi liike saman kadun varrella on Vinotéka Noelka (Slavíkova 3), joka myy tšekkiläisiä viinejä. Ne eivät ole ehkä maailmankuuluja, mutta ne ovat tasokkaita eivätkä missään nimessä pilkkahintaisia. Valkoviinit ovat tyypillisimpiä tšekkiläisiä viinejä, mutta yksi tienoo Tšekin eteläosissa on aluetta, jolta on peräisin punaviinejäkin.

TV-torni

Varsinainen tapaus vuonna 2013 on keväällä tapahtunut Žižkovin tv-tornin (Mahlerovy sady) uudelleen avaaminen. Tornille on lyhyt matka Jirího z Podebrad -aukiolta, ja lähellä sitä sijaitsevat myös Lipanská- ja Olšanské námestí -raitiovaunupysäkit. Tv-torniahan alettiin rakentaa 1980-luvun lopulla silloisessa sosialistisessa Prahassa, tarkoituksena estää länsimaisten tv-ohjelmien katselua maassa, mutta se valmistui vasta sosialistikauden jälkeen vuonna 1992. Paikallinen taiteilija David Cerný koristeli tornia myöhemmin jättiläiskokoisilla vauvoilla, jotka ryömivät tornia pitkin ylös kohti korkeuksia.

Eniten kansainvälistä huomiota on saanut tornin uusi hotelli, jolla on kuusi tähteä ja vain yksi huone. Maksua vastaan muutkin kuin huoneen asukkaat voivat hissillä nousta ylös tornin observatorioon ja ravintolaan, jotka ovat avoinna joka päivä klo 8-24.00. Tornissa on myös klo 01.00 asti avoinna oleva baari. Observatoriotilassa on näyttelyitä ja mahdollisuus oppia Prahan historiasta ja nykypäivästä mukavalla tavalla. Jos tornin huipulle ei halua mennä, on alhaalla aivan uusi terassiravintola.

On aika maistella oluita

Tänä vuonna on hyvä pitää mielessä, että Tšekin kuuluisin ja monen mielestä paras olut Pilsner Urquell täyttää 170 vuotta. Tšekithän juovat eniten olutta maailmassa eli noin 130 litraa vuodessa asukasta kohti. Olut on siellä edullista, niin että tuopin olutta ravintolasta saa 1-2 eurolla, kaupasta noin puolella tästä. Mitään erityistä veroa oluessa ei ole, ja olut on yleensä melko laimeaa, 3,8-5 %.

Pilsner Urquell
Tänä vuonna Tšekin kuuluisin ja monen mielestä paras olut Pilsner Urquell täyttää 170 vuotta.

Pilsner Urquell on peräisin Pilsenin kaupungista, parin tunnin matkan päässä Prahasta. Yksi sen salaisuuksista on vesi, joka tulee Tšekin kuuluisalta kylpyläalueelta. Pilsner maistuu aina hyvältä pullosta, ja puolen litran pulloja saa kaupasta yleensä noin eurolla, mutta hanaoluiden kanssa ravintoloissa ja baareissa saa olla tarkkana. Vaikka olutta on tarjolla siellä täällä, myös esimerkiksi Riegrovy sady -puistossa, ovat vain muutamat paikat maineeltaan niitä, jotka tarjoavat puhtainta mahdollista Pilsneriä.

Yksi erinomainen perinteinen kellariravintola oluelle ja ateriallekin on U Rudolfina (Križovnická 10), Staromestská-metroaseman ja -raitiovaunupysäkin vieressä vanhassakaupungissa. Muualla vanhassakaupungissa perinteinen pubi U Zlatého Tygra (Husova 17, avoinna ma-su klo 15-23.00) tarjoaa parasta mahdollista olutta, aivan samoin kuin toisella puolella vanhaakaupunkia sijaitseva Lokál (Dlouhá 33). Erityisen hyvää Pilsneriä on luvassa paikoissa, joiden ovessa on "Top 100" -tarra, ja näitä tulee kyllä vastaan ympäri kaupungin.

Sellaiset suuret olutmerkit kuin Pilsner, Gambrinus ja Staropramen ovat näkyvimpiä oluita Prahassa. Kannattaa kuitenkin huomata, että pienet panimot ovat entistä aktiivisempia, ja Prahassa kannattaakin maistella myös muita oluita. Pikkupanimoiden oluita voi ostaa kotiin tai maistella paikan päällä esimerkiksi Beergeek-liikkeessä (Slavíkova 10), ja tietenkin niitä voi juoda ravintoloissa, joista monet ovat tänä vuonna alkaneet tarjota pienpanimoiden tuotteita.

Lähellä Václavské námestí -aukiota sijaitseva Jáma (V jáme 7) ei suinkaan ole mikään uusi ravintola, sillä Prahan ulkomaalaisväestö on käynyt siellä syömässä hampurilaisia ja muita amerikkalaistyylisiä ruokia jo vuosia, mutta tänä vuonna sen hanoista valuu myös pienpanimoiden oluita. Erityisen hyvinä pidetään Lobkowicz- ja Únetický-oluita, mutta monet muutkin ovat maistelemisen arvoisia. Vinkkejä muista hyvistä olutravintoloista, jotka eritoten myyvät pienpanimoiden tuotteita, on löydettävissä englanninkielisestä Pivni Filosof eli Olutfilosofi-blogista.

Hyvä olutravintola usein tukossa olevaa U Zlatého Tygraa miltei vastapäätä on uudelleen tänä vuonna henkiin herätetty U Trí ruží -pubi (Husova 10), joka sijaintinsa takia on sekin hyvin suosittu. Tämä oluttupa tarjoaa tyypillisiä tšekkiläisiä pubiruokia ja oluita, joiden joukossa on muualla Prahassa harvinaisia munkkioluita.

Uusia nähtävyyksiä ja vuoden 2013 tapahtumia

Kesäksi 2013 avattiin Prahan joukkoliikennemuseo (Patockova 4) uudelleen, ja se on avoinna tänä vuonna keskustan ulkopuolella aina marraskuun 17. päivään. Museoon on nimellinen pääsymaksu, ja siellä oppii kaupungin raitiovaunujen historiasta ja kaikenlaisesta muusta mielenkiintoisesta. Sen vetonauloja ovat 40 erilaista raitiovaunua ja muuta kulkuneuvoa. Prahassa niillä onkin pitkä perinne, sillä ensimmäiset hevosvetoiset raitiovaunut ilmaantuivat katukuvaan jo 1800-luvun loppupuolella. Kannattaa pitää mielessä, että museo on avoinna vain viikonloppuisin ja juhlapyhinä (klo 9-17.00). Paikalle pääsee keskustasta raitiovaunuilla 1, 18 ja 25 (museon pysäkki: Vozovna Strešovice).

Královská zahrada
Královská zahrada on vain kesäkautena avoinna oleva tyylikäs puisto, jonka vetonauloja ovat niin sanottu Laulava suihkulähde ja Belveder-kesäpalatsi.

Vaikka ei joukkoliikennemuseoon lähtisikään, on kesäkautena hyvä pitää mielessä, että vanhanaikainen raitiovaunu numero 91 kiertää keskustaa viikonloppuisin ja juhlapyhinä kesän ajan. Tähän raitiovaunuun eivät käy normaalit matkaliput, vaan siihen on ostettava omat, aikuisilta 35 kruunua maksavat liput, joita ostetaan lipunmyyjältä raitiovaunusta. Raitiovaunu lähtee joukkoliikennemuseon edestä Vozovna Strešovice -pysäkiltä kohti Prahan linnaa, Malá Strana -kaupunginosaa ja ydinkeskustaa, missä se kiertää muun muassa Národní trída -pysäkin kautta. Raitiovaunuun voi nousta miltä tahansa pysäkiltä, ja se kulkee klo 12-17.35.

Taiteenystävien iloksi raitiovaunu 91:n reitin varrella oleva Bílkova Vila (Villa Bílek) (Mickiewiczova 1, avoinna ti-su klo 10-18.00) on tänä vuonna avattu remontin jälkeen uudelleen. Museo oli Tšekin kuuluisimman kuvanveistäjän František Bílekin ateljee ja asuintalo, joka valmistui vuonna 1911, taiteilijan oman suunnitelman mukaisesti. Bílekin töitä ei tunneta kovin hyvin Tšekin ulkopuolella, mutta esimerkiksi Franz Kafka kuului hänen töidensä ihailijoihin.

Bílkova Vila sijaitsee melko lähellä Hradcanská-metroasemaa, ja Chotkovy sady on lähin raitiovaunupysäkki. Täällä ollessa on hyvä kävellä viereisen Chotkovy sady -puiston kautta kohti linnaa, sillä tämä turisteille melko tuntematon ja Vltava-joelle hyvät näkymät antava puisto oli Prahan ensimmäinen. Tästä on hyvä siirtyä Královská zahradaan, joka on vain kesäkautena avoinna oleva tyylikäs puisto. Sen vetonauloja ovat niin sanottu Laulava suihkulähde ja Belveder-kesäpalatsi. Täältä on mukava kävellä kuninkaallisten puistoalueiden kautta Prahan linna-alueelle.

Vuoden 2013 tapahtumia kesästä joulumarkkinoihin

Kesällä 2013 jotkin tapahtumat saattavat tulvatuhojen takia jäädä pois ohjelmasta, niitä siirretään tai ne ovat suppeampia kuin normaalisti. Yksi tapahtuma, joka saattaa kärsiä tulvista, on United Islands, jotka tänä vuonna ovat 20.-22.6. Tapahtuma on jo vuosia tuonut ilmaista musiikkia ja muutakin parille keskustan edessä olevalle saarelle. Oluttarjoilu toimii, meininki on rentoa ja tänne voi tulla hetkeksi pistäytymään vanhastakaupungista tai linna-alueelta tai koko viikonlopuksi viihtymään. Musiikki on rokkia, poppia ja muuta nuorekasta, ja pääosa juhlakansasta on 15-40-vuotiaita. Festivaalit pidetään Národní-kadun päässä olevan Most legií -sillan alla olevilla saarilla.

Konserttiyleisöä
Musiikkia avoimen taivaan alla on luvassa monessa muodossa Prahan kesän aikana.

Heinä-elokuussa luvassa on musiikkia kamarimusiikin ystäville, sillä Ameropa tuo kamarimusiikkia Prahan konserttisaleihin 20.7.-10.8. Lisää klassista musiikkia on luvassa Prague Proms -festivaaleilla, jotka alkavat jo kesäkuun 16. päivä ja jatkuvat heinäkuun loppupuolelle. Kolmas kesän huippuluokan klassisen musiikin tapahtuma on Prahan urkumusiikin festivaali, jonka aikana Sv Jakuban kirkossa (Malá Štupartská 6) lähellä vanhankaupunginaukiota on urkumusiikkia 1.8.-19.9. Lisää klassisen musiikin tapahtumia on luvassa loppukesästä, sillä Tšekin tunnetuimpiin säveltäjiin kuuluvaa Dvorákia juhlitaan syyskuussa omin festivaalein 8.9.-20.9.

Musiikkia on luvassa syyskuun puolivälissä alkavilla viinifestivaaleilla (Vinobraní), jotka ovat tervetullut kesäkauden päätös kaikkialla maassa ja myös Prahan keskustassa. Tänä vuonna viinifestivaaleja on etenkin 14.-15.9, 20.-21.9 ja 27.-28.9. Hyvät karkelot on joka vuosi luvassa Jirího z Podebrad -aukiolla, jonne pääsee metrolla. Täällä ei turisteja juurikaan näy, ja ilonpito on rentoa ja railakasta. Viinijuhlia on monena vuotena myös ydinkeskustassa, etenkin Staromestské námestí-, Václavské námestí- ja Námestí Republiky -aukioilla.

Syyskuussa pyörähtää käyntiin myös KHL-jääkiekkoliiga, jossa Lev Praha aloittaa toisen vuotensa liigassa 8.9. lähtien. Viime kausi oli "Prahan Leijonille" hyvä: joukkue pääsi pudotuspeleihin, ja joukkueessa pelasi loppuvaiheessa kaksi suomalaistakin. Kaudella 2013-14 joukkueessa on ilmeisesti kaksi suomalaista maalivahtia ja yhteensä viisi suomalaista pelaajaa. Liput maksavat noin 10 euroa, olutta ja makkaraa saa hallista edullisesti ja tunnelmaa riittää. Luvassa on huippuluokan pelejä joko Výstavište-pysäkin vieressä olevassa hallissa tai sitten Ceskomoravská-metroaseman vieressä olevassa hallissa, missä pelataan suuremmat pelit muun muassa Pietarin SKA:ta ja Moskovan Dynamoa vastaan.

Syyskausi on yleensä melko leuto aika Prahassa, missä jalkapalloa pelataan ulkosalla aina joulukuun puoliväliin. Hyvät joulumarkkinat valtaavat monet aukiot keskustassa ja laitakaupungillakin marraskuun puolivälistä lähtien aina joulun jälkeiseen aikaan. Eniten turisteja on odotettavissa vanhankaupunginaukion ja Václavské námestí -aukioiden markkinoilla. Keskustan lähellä eniten paikallisväriä ja parhaita hintoja on luvassa Námestí Míru -aukion markkinoilla ja Jirího z Podebrad -aukiolla, joille kummallekin pääsee ydinkeskustassa muutamassa minuutissa metrolla.

Prague Experience -sivustolla on lueteltu lisää tapahtumia Prahassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

U Zlateho Tygrassa on yleensä niin täyttä, että paikkaa ei löydy ja ne harvaat vapaatkin ovat varattuja kantiksille. Jos näin käy, niin kannattaa hengailla oluthanojen luona ja ottaa juoma seisten, niin ne paikallisetkin tekee. Kyllä ne sinullekin antavat, jos et liikaa turistikäyttäydy ;-). Mukavat pallomaiset tuopit muuten. /Logan

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti