Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Praha
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
raitiovaunu 22
Raitiovaunulinjoista tärkeimmät ovat 9 ja 22. Ne muodostavat koko Prahan joukkoliikenneverkoston tukirangan, ja ne liikkuvat ruuhka-aikoihin kolmen minuutin välein ja aina vähintään 10 minuutin välein.

Liikkuminen Prahassa

Prahassa valtaosa paikasta toiseen siirtymisestä hoituu kävellen, ja niin onkin paras tutustua vanhaankaupunkiin, sen ympäristössä oleviin keskustan uusiin osiin ja joen toisella puolella oleviin kaupunginosiin, jotka huipentuvat linnakukkulalla.

Jos mielii siirtyä lyhyitä matkoja keskustassa tai sen ulkopuolelle, on kolmelinjainen metro kätevä ja nopea kulkuneuvo. Hyviä ovat myös lukuisat raitiovaunut, joiden kyydistä näkee paljon ja jotka liikkuvat kaikkialle kaupungin alueelle, yötä päivää. Bussit liikkuvat nekin päivisin ja öisin, takseja on katukuvassa melkoisesti ja Prahasta saa niin halutessaan vuokralle pyörän tai auton.

Kävely

Pääasiallisesti Prahassa liikutaan kävellen, ja jos siellä ei halua käyttää aikaa paikasta toiseen matkustelemiseen, kannattaa majapaikka varata joko keskustasta läheltä jokea tai sitten keskustan uuden puolen pääpaikkojen ympäristöstä, jotka ovat Václavské náměstín (engl. Wenceslas Square) ympäristössä. Aukion ympäristö on kätevää tienoota siinäkin mielessä, että alueelle on helppo saapua julkisilla liikennevälineillä lentoasemalta.

Vanhakaupunki on oikeastaan vain kävelijöille tarkoitettu, vaikka siellä liikkuukin takseja ja nykyään myös pieniä busseja. Siellä on paljon kävelykatuja ja erilaista nähtävää, johon voi tutustua vain kävellen. Suosittua on kävellä vanhankaupungin pääaukiolta (Staroměstské náměstí) Karlova-kadulle ja sitä pitkin Kaarlensillalle (Karlův most) ja siitä mieluiten Nerudova-katua pitkin kohti linna-aluetta (Hradčany). Tällä matkalla valtaosa reiteistä on sellaisia, että niitä pitkin pääsee vain kävellen, mutta valtaosan vuodesta tämä alue on täysin tukossa turisteista, ja jos tämän matkan haluaa kävellä, kannattaa lenkki tehdä jo aamupäivällä. Kaikkein parasta tunnelmaa täällä onkin hiljaisina aikoina, eli marraskuun alusta jouluun ja loppiaisesta aina pääsiäiseen asti.

Vanhastakaupungista on helppo kävellä mitä erilaisimpia reittejä pitkin keskustan uusiin osiin, ja myös vanhaakaupunkia ympäröivissä kortteleissa on paljon kävelykatuja. Keskustan uudella puolella on mukava kävellä myös joenrantoja pitkin, ja nämä pitkään huomiotta jääneet alueet ovat nykyään entistä suositumpia monenmoiselle tapahtumalle. Joenrantaa kannattaa kauniilla ilmalla vähän mittailla ja kävellä Kaarlensillalta kohti Národní-katua ja siitä ohi Kansallisteatterin ainakin Náplavka-rantakadulle [kartalla] asti. Erityisen hyvä tänne on kävellä lauantaisin, jolloin klo 14 asti siellä pidetään suosittu tori.

Keskustasta muualle käveleminen ei ole kaupunkia tuntemattomalle kovinkaan helppoa. Jos haluaa siirtyä keskustan ulkopuolella oleviin osiin tai lyhyenkin matkan päässä keskustasta, ovat etenkin metro ja raitiovaunut mutta joissain tapauksissa myös linja-autot hyviä apuvälineitä.

Julkiset liikennevälineet: metro, raitiovaunut ja linja-autot

Prahan joukkoliikenteessä on ollut jonkin verran uudistuksia viime vuosina, ja jos siellä vieraili muutama vuosi sitten, samat ratikka- tai metrolinjat eivät välttämättä enää kulje samoja reittejä pitkin. Metrossa on edelleen kolme linjaa, ja se on saanut uusia asemia viime vuosina. Raitiovaunu on erittäin hyvä tapa siirtyä etenkin keskustan vieressä oleviin kaupunginosiin, ja joillekin tulee muulloinkin kuin lentokenttämatkalla tarvetta busseille.

Lippujen hinnat ja saatavuus

Prahassa lippujen hinnat ovat jo pian vuosikymmenen pysyneet samoina, mutta lippuja on nykyään helpompi ostaa automaateista kuin ennen.

Lippujen hinnat

Yksi lippu korkeintaan puolen tunnin matkalle maksaa 24 kruunua, 90 minuuttia voimassa oleva lippu maksaa 32 kruunua ja lastenlippu maksaa samoilta matkoilta 12 ja 16 kruunua. Jos mukana on matkalaukku, lastenrattaat tai muu normaalia suurempi härveli, pitää sitä varten ostaa 16 kruunua maksava lippu, joka uusissa, maksukortit hyväksyvissä automaateissa on merkitty selkeästi eräänlaisena lisälippuna.

Jos ostaa vuorokauden tai sitä pidempään voimassa olevan lipun, ei lisälippua matkalaukkua tai lastenvaunuja varten tarvitse. Yhden vuorokauden lippu maksaa 110 kruunua ja kolmen vuorokauden 310 kruunua. Mahdollista on myös ostaa kuukauden voimassa oleva paperilippu, joka maksaa 670 kruunua (älykortin haltijalle yksi kuukausi maksaa 550 kruunua, mutta se on vain paikallisille asukkaille).

Tietoa lippujen hinnoista ja muusta niihin liittyvästä saa DPP:n sivuilta.

Lastenlippu ja eläkeläisalennukset

Lastenlippu on 6–14-vuotiaille, ja alle 6-vuotiaat voivat matkustaa ilmaiseksi, mutta 15-vuotiaat katsotaan aikuisiksi. Alennuksen saadakseen yli 10-vuotiailla lapsilla tulee matkan aikana olla henkilökortti tai passi mukana. Sama lippu käy myös 60–70-vuotiaille, mutta heillä pitää olla Prahan integroidun liikennelaitoksen (PIT) myöntämä alennuskortti, jonka saadakseen tulee olla Lítačka-matkakortin haltija. Yli 70-vuotiaat, joilla on mukanaan EU-maan henkilökortti tai passi, voivat matkustaa samalla hinnalla kuin 6–14-vuotiaat.

Lítačka-kortti on tarkoitettu vain niille, jotka ovat Prahassa pysyvästi tai pidempiä aikoja, ja kaikkien 15–69-vuotiaiden täytyy ostaa aikuisten lippu. Tarkastuksia on turistien suosimilla metroasemilla keskustassa ja sen liepeillä tämän tästä, ja vääränlaisella tai leimaamattomalla lipulla tai ilman lippua matkustavat joutuvat maksamaan saman tien 800 kruunun sakkomaksun.

Tietoa sakkomaksuista saa DPP:n sivuilta.

lippuautomaatti metroasemalla
Lippuja voi ostaa automaateista, etenkin metroasemilla olevista lipunmyyntipisteistä, joita ei ole kaikilla asemilla, ja joistain kioskeista ja kaupoista.

Lippujen myyntipisteet ja lippujen leimaaminen

Lippuja voi ostaa automaateista, etenkin metroasemilla olevista lipunmyyntipisteistä, joita ei ole kaikilla asemilla, ja joistain kioskeista ja kaupoista. Lippuja saa myös bussikuskeilta normaalia korkeammalla hinnalla (40 kruunua), ja matkalaukun kanssa matkustavalla pitää myös olla puolen hintaa maksava 16 kruunun lippu laukkua varten. Matkalaukku, joka on 25 x 45 x 70 senttiä suuri tai sitä suurempi, on sellainen, jota varten pitää lippu ostaa, ja tämä lippu on voimassa 300 minuuttia. Lisälippua ei tarvitse ostaa, jos hallussa on vuorokauden tai sitä pidempään voimassa oleva lippu, joko paperilippuna tai matkakortilla. Yleisesti ottaen alennettuja lippuja, kuten lastenlippuja, ei ole kovin hyvin kioskeilla vaan niitä saa parhaiten metroasemien yhteydessä olevista lipunmyyntipisteistä ja joillakin pysäkeillä ja kaikilla metroasemilla olevista automaateista.

Tärkeää on aina leimata kaikki paperiliput. Metrossa tämä tapahtuu yleensä jo ennen rullaportaisiin menemistä. Raitiovaunussa on leimauslaitteita, ja myös busseissa, joihin kaikkiin voi nousta mistä tahansa ovesta, on leimauslaitteita muutama. Keskustassa yleensä sekä metrot että linja-autot pysähtyvät automaattisesti jokaisella pysäkillä, ja ne pysyvät yli 90 % tapauksista minuutilleen aikatauluissaan. Vain öisin kulkevat raitiovaunut ovat myöhässä, usein säännönmukaisesti, niin että niiden aikatauluihin ei aina voi luottaa.

Lippuja voi hankkia käteisellä tai maksukortilla joiltain turistien suosimilta metroasemilta ja pysäkeiltä, kuten lentoaseman bussipysäkiltä, ja pikkuhiljaa vuonna 2016 ilmestymään alkaneista automaateista. Näistä paikoista voi ostaa vaivatta kaikenlaisia paperilippuja, lukuun ottamatta kuukauden tai sitä pidempään voimassa olevia lippuja, ja lentoasemalla voi olla kannattavaa hankkia heti esimerkiksi kolmen vuorokauden lippu tai useampi muunlainen lippu.

Lippuja voi hankkia myös kännykällä, mutta tällöin on oltava paikallisen operaattorin myymä sim-kortti, jonkalaisen kylläkin saa melko helposti monenmoisista kaupoista. Kännykällä ostettujen lippujen hinnat ovat samat kuin muidenkin, ja tietoa siitä miten lipun voi hankkia saa pysäkeiltä ja liikennelaiteista.

Kätevämpää kuin lipun hankkiminen tekstiviestillä on Sejf-sovelluksen lataaminen puhelimeen, jolloin liput myös maksavat saman kuin muulloin, mutta tällöin ei voi saada lasten tai eläkeläisten alennuksia.

Tietoa eri tavoista hankkia lippuja saa DPP:n sivuilta.

metroasema
Metrolla on kolme linjaa, eli A, B ja C. Niillä on värit, jotka ovat vihreä, keltainen ja punainen.

Metro

Niin keskustan alueella kuin sen ulkopuolellekin matkustettaessa maanalainen eli metro on kaikkein kätevin tapa siirtyä paikasta toiseen.

Metrolla on kolme linjaa, eli A, B ja C. Niillä on värit, jotka ovat vihreä, keltainen ja punainen, ja niistä A eli vihreä tulee lentokentältä julkisilla tuleville tutuksi. A-linjalla on asema vanhassakaupungissa ja toinen sen vieressä (Můstek).

Kaikki metrolinjat ja niiden päivitetyt aikataulut näkee DPP:n sivuilta.

Kaikkein helpoin selvittää miten pääsee joltakin pysäkillä toiselle pysäkille on käyttää DPP-sivuston reittihakua.

Raitiovaunut

Prahassa on melkoinen määrä raitiovaunulinjoja ja yli 142 kilometriä raitiovaunukiskoja. Niiden rinnalle on lähivuosina tulossa 3 ja viidentoista vuoden sisällä 20 uutta linjaa, ja raitiovaunuilla on tulevaisuudessa entistä parempi matkustaa paikasta toiseen. Raitiovaunuilla on myös yölinjoja, jotka yleensä liikkuvat 20 minuutin välein.

Linjoista tärkeimmät ovat 9 ja 22. Ne muodostavat koko Prahan joukkoliikenneverkoston tukirangan, ja ne liikkuvat ruuhka-aikoihin kolmen minuutin välein ja aina vähintään 10 minuutin välein. Kuten valtaosa raitiovaunulinjoista, ne liikkuvat noin klo 4.30–24 välisenä aikana, mutta eri päivinä ja eri vuodenaikoihin on erilaisia aikatauluja. Kesällä ja viikonloppuisin kaikilla linjoilla on vähiten vuoroja, ja eniten erilaisia korjaustöitä, jotka voivat hetkellisesti lopettaa jonkin linjan, on heinä- ja elokuussa.

raitiovaunu
Raitiovaunumatkan alussa on paperilippu muistettava leimata raitiovaunussa olevassa leimauslaitteessa.

Myös jotkin muut linjat liikkuvat tiuhaan tahtiin, ja yksi sellainen on vanhankaupungin joenrantaa pitkin kulkeva linja 17, joka menee myös Letnáan, joen toiselle puolelle. Jotkin linjat, kuten 26, liikkuvat parhaimmillaankin melko harvoin ja iltaisin ja viikonloppuisin vain kolme tai neljä kertaa tunnissa.

Muitakin hyödyllisiä linjoja on, ja niiden kaikkien päivitetyt aikataulut ja reitit näkee DPP:n sivuilta.

Kaikkein helpoin tapa selvittää miten pääsee joltakin pysäkillä toiselle pysäkille on käyttää DPP:n reittihakua.

Linja-autot

Linja-autot eivät tule turistille yhtä tutuiksi kuin metro ja raitiovaunut, mutta 119, johon noustaan lentoasemamatkoilla, ja 207, joka kulkee vanhankaupungin metroaseman (Staroměstská) vierestä Florenc-asemalle, jolla on linja-autoasema, ovat sellaisia, jotka voivat tulla tutuiksi. 207 on kätevä siitä, että se kulkee vanhankaupungin ympäri läpi osan uudesta keskustasta, ja sen kyydillä voi nopeasti siirtyä joenrannalta muualle keskustaan.

Kaikkien linja-autolinjojen reitit ja aikataulut voi nähdä DPP:n sivuilla.

Kaikkein helpoin selvittää miten pääsee joltakin pysäkillä toiselle pysäkille on käyttää DPP-sivuston reittihakua.

Yöliikenne

Prahassa kulkee yöraitiovaunuja ja -busseja, joista turisteille parhaita ovat raitiovaunut. Kaikki Prahan öisin noin klo 00–05 liikkuvat raitiovaunut kiertävät Lazarská-pysäkin kautta, ja se on lähellä pääaukiota, Tesco-tavarataloa ja vanhaakaupunkia. Raitiovaunut kulkevat siitä joen molemmille puolille, ja niihin käyvät aivan samat liput kuin muihinkin liikennelaitteisiin. 9 yöraitiovaunulinjaa kulkevat kaikkialle kaupunkiin, ja yöraitiovaunulinjoja ovat linjat 92–99. Niiden aikataulut voi katsoa netistä, ja aikataulut näkyvät myös kaikilla pysäkeillä. Myös linja-autopysäkeillä on yöbussien aikataulut, mutta useimmat yöbussit liikkuvat laitakaupungilla ja vain tunnin välein.

Prahan kaikkien öisin liikkuvien liikennevälineiden kartan voi nähdä DPP:n sivuilta.

Lisää liikkumisesta Prahassa:

Prahan joukkoliikenteen viralliset sivut

Prahan joukkoliikenteen linjakartat

Takseja
Taksiin nouseminen lennosta voi olla huono ratkaisu. Turvallisinta on soittaa luotettavan yhtiön taksi paikalle tai ottaa sellainen tolpalta.

Taksi

Prahassa on paljon takseja, ja sen taksimaailmassa on viime vuosina tapahtunut mullistuksia. Taksilla liikkuminen on edullista mutta siinä on aina mahdollisuus tulla huijatuksi. Kaikkein turvallisinta on valita luotettava yhtiö ja joko soittaa taksi paikalle tai ottaa sellainen tolpalta. Taksiin nouseminen lennosta voi olla huono ratkaisu, ja epärehellisiä kuskeja norkoilee myös lähellä taksitolppia ja muissa paikoissa, joissa ihmisiä liikkuu. Epärehellisen taksin tunnuspiirteisiin kuuluu, että taksat eivät ole selkeästi näkyvissä ja että auto on joko normaalia prameampi tai parhaat päivänsä nähnyt. Myös kyydit, joita taksikuskit tulevat rautatieasemalle tai linja-autoasemalle tarjoamaan turistien näköisille, ovat lähes poikkeuksetta ylihintaisia.

AAA-taksi
Vanha ja yleensä luotettava AAA on helposti tilattavissa ja kohtuuhintainen.

Taksojen tulisi olla selkeästi näkyvissä, eikä yksi kilometri saisi maksaa yli 28 kruunua eikä alkumaksu saisi olla yli 40 kruunua. Kymmenellä eurolla (260 kruunua) tulisi päästä lähes 10 kilometrin matka, ja lentoaseman ja keskustan välisen normaalin taksimatkan pitäisi olla korkeintaan 550 kruunua eli vähän yli 20 euroa. Tietoa taksoista ja siitä mitä matkat maksavat saa Numbeosta.

Taksin voi yleensä maksaa kortilla mutta tämä on hyvä varmistaa jo taksiin noustessa. Monet kuskit odottavat ulkomaalaiselta tippiä, ja jos kyyti oli hyvä, voi summaa pyöristää noin 10 % ylöspäin.

Luotettavat taksiyhtiöt

Taksiyhtiöt ovat muuttuneet viime vuosina, eikä vanhoja suosikkeja välttämättä enää ole tai ne eivät enää ole suositeltavia.

Edullisimpia yhtiöitä, jonka kyydillä voi liikkua kilometrin noin 80 sentillä, on Modrý Anděl. Varauksen voi tehdä verkossa, ja sivuilta voi ladata sovelluksen, jolla taksin tilaaminen on helppoa.

Toinen edullinen, helposti myös verkon kautta tilattava taksi on City Taxi, jolla pääsee lentoasemalle alle 500 kruunulla.

Kolmas edullinen ja myös luotettava on Taxi Praha, ja sekin on helppo tilata paikalle.

Vanha ja yleensä luotettava AAA on myös helposti tilattavissa ja kohtuuhintainen.

Autoilu ja autonvuokraus

Prahaan ei kannata tulla autolla eikä siellä kannata ajella vuokra-autolla. Jos Prahaan saapuu autolla, kannattaa majapaikka varata keskustan ulkopuolelta, hyvien liikenneyhteyksien varrelta, niin että pääsee metrolla tai ratikalla keskustaan. Autoilu on hankalaa ja keskustassa on joillain kaduilla ruuhkia viikolla aamusta iltaan, mutta viikonloput ovat hiljaisia. Keskustassa on paljon katuja, joilla ei saa autoa ajaa, mutta niitä on ulkomaalaisen vaikea etukäteen tietää. Keskustassa on paljon liikennepoliiseja, joiden ainoa työ on antaa väärin autoileville sakkoja.

Prahasta voi vuokrata auton, mutta maassa ei ole tavallista ajaa kaupungista toiseen yksityisautolla. Muut kuin kaupunkien sisäiset tai lyhyet matkat maaseudulle hoidetaan yleensä ympäristöystävällisillä, edullisilla ja luotettavilla julkisilla liikennevälineillä, joita ovat junat ja linja-autot.

Jos Prahassa haluaa välttämättä vuokrata auton, voi sellaisen vuokrata vaikka lentoasemalta.

Pyöräily

Praha ei ole hyvä kaupunki pyöräillä paikasta toiseen, eikä pyöräily siellä mäkisyyden ja kaupungin yleisen luonteen takia olekaan suosittua. Kaupungissa on pyöräteiden verkosto, mutta sen käyttäminen vaatii paikallistuntemusta ja siihen tutustuminenkin on aikaa vievää.

Kaikesta huolimatta Prahassa on pyörävuokraamoita, ja vanhastakaupungista voi vuokrata pyörän ja vuokraamot järjestävät myös opastettuja pyöräilykierroksia.

Keskeinen vuokraamo, joka järjestää monenmoisia opastettuja pyöräilykierroksia ja myös patikointi- ja muita kierroksia, on Praha Bike, joka sijaitsee vanhassakaupungissa.

Toinen vanhankaupungin pyörävuokraamo on Okolo.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti