Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Palladium-ostoskeskus
Ostoskeskusten suosio on viime vuosina vähentynyt, eikä uusia enää juurikaan rakenneta, mutta vuosituhannen vaihteen buumi on jättänyt useita ostoskeskuksia Prahan keskustaan ja sen lähelle.

Ostoksilla Prahassa

Praha on melko hyvä kaupunki tehdä ostoksia, ja siellä suurin piirtein kaikki on halvempaa kuin Suomessa. Prahan parhaisiin tuliaisostoksiin kuuluvat monenmoiset tuotteet, joihin kuuluvat käsityöt ja taide. Kauppoja on eniten vanhankaupungin vieressä olevissa kortteleissa, eikä Prahassa tule ongelmia ostoksille siirtymisen kanssa. Prahassa on käytössä Tšekin kruunu, ja niitä on kenties paras hankkia nostamalla paikallista valuuttaa automaatista. Kaupat ovat hyvin avoinna sunnuntaisinkin, mutta nykyään suuret liikkeet suljetaan arkipyhinä, joista monet ovat Suomessa täysin tuntemattomia.

Prahan ostosalueet

Prahan paras paikka tehdä ostoksia on keskustan uusi puoli, joka on vanhankaupungin vieressä. Siellä on hyviä katuja, aukioita ja kauppakeskuksia, ja siellä on mukava tehdä ostoksia kesät talvet, säällä kuin säällä. Vanhassakaupungissa on muutama hyvä ostoskatu, mutta kovin kauas keskustasta ei ostosten takia kannata lähteä. Poikkeuksia ovat jotkin ydinkeskustan ulkopuolella olevat yksittäiset liikkeet tai torit.

Náměstí Republiky ja lähellä olevat alueet

Náměstí Republiky eli Tasavallanaukio [kartalla], joka sijaitsee vanhankaupungin ja uudenkaupungin rajamailla, on monin tavoin yksi parhaista paikoista lähteä ostokset mielessä. Sinne on helppo suunnata mistä tahansa kävellen, ja siltä lähtee yksi kaupungin parhaista ostoskaduista, joka johtaa kohti pääaukiota ja keskustan uuden puolen muita hyviä ostospaikkoja.

Aukiolla on kaksikin ostoskeskusta, Palladium ja Kotva, joiden alakerroissa on sAlbert -valintamyymälät. Aukiolla on usein erilaisia tapahtumia, joista markkinat ovat suosituimpia, ja siellä pidetään kesäkaudella ma–pe tuottajatori, pääsiäis-, syys- ja joulutorit ja siellä on muitakin toreja, jotka on helppo bongata vain sinne menemällä. Varsinaisen toripaikan edustalla on myös melko tasokas mutta usein vilkas Billa-valintamyymylä, ja sen yhteydessä on muitakin liikkeitä, kuten korealaisia elintarvikkeita myyvä erikoisliike.

Aukion ohi kohti joenrantaa kulkeva katu (Revoluční) ei ole mikään loistava ostoskatu, mutta sillä on Applen käyttäjiä kiinnostava iStyle, vähän erilaisia tuotteita myyvä valintamyymälä Penny Market ja apteekki.

Katu, jolla raitiovaunupysäkit ovat (Na Poříčí), on vilkas ja rasittava, mutta sen varrella on muutama ulkoiluvarusteita ja muita tuotteita myyvä liike. Paras kohta erilaisille tuotteille sen varrella on kuitenkin vasta etäämpänä, seuraavan risteyksen toisella puolella. Siellä on perinteinen, viehättävä Bílá Labuť -ostoskeskus, ja ”valkoisen joutsenen” yhteydessä on Lidl ja monia muita tuotteita. Sitä vastapäätä olevassa uudemmassa ostoskeskuksessa on myös valintamyymälä, kemikaalikauppoja ja italialaisia elintarvikkeita myyvä erikoisliike.

Na prikope
Na příkopě on Prahan suosituinta ostosseutua. Sen varrella on lähinnä ostoskeskuksia ja tunnettuja ketjuliikkeitä.

Muut keskustan uudet osat (Nové Město)

L-kirjaimen muotoinen alue, joka muodostuu Václavské náměstí -pääaukiosta ja sen ohi kulkevasta Na příkopě -kävelykadusta, on kohonnut Prahan suosituimmaksi alueeksi tehdä ostoksia. Tämän alueen lisäksi kauppoja on laajemmalti keskustan uuden puolen kortteleissa, etenkin Tesco-tavaratalon ympäristössä. Na příkopě alkaa pääaukiolta ja päättyy Náměstí Republikylle, mutta sama väylä muuttaa nimeään matkan varrella ja sitä voi kävellä toiseen suuntaan aina Tescolle asti. Tämä on suositeltava reitti niille, jotka haluavat katsella mahdollisimman paljon kauppoja, mutta ilman että käyttävät julkisia tai kävelevät kilometritolkulla.

Neolux-kirjakauppa
Suositeltava paikallinen ostospyhättö on Neoluxor, jonka katutason kerroksessa Václavské náměstílla on Praha-aiheisia matkamuistoja ja kirjoja, englanninkielisiä matkaoppaita ja elokuvia.

Na příkopě on vuokriltaan itäisen Euroopan kallein katu, ja sen varrella on lähinnä ostoskeskuksia ja tunnettuja ketjuliikkeitä kuten Zara, Tommy Hilfiger, H&M, Mango, Boss ja Next. Sen ostoskeskukset ovat suuria ja täynnä ketjuliikkeitä, joita löytyy kaikista muistakin kaupungeista, eivätkä tuotteiden hinnat näillä tienoin juurikaan eroa läntisen Euroopan kaupunkien hinnoista. Ostoskeskukset eli Slovanský dům ja Myslbek ovat suuria ja monipuolisia, ja parhaimmillaan ne ovat huonoilla ilmoilla.

Seuraavaksi vastaan tuleva Václavské náměstí (prahalaisten suussa ”Václavák”, engl. Wenceslas Square) on Prahan pääaukio [kartalla]. Sen laitamilla on tunnettuja liikkeitä, joihin kuuluvat H&M, Flying Tiger, Van Graaf, Sephora, C&A ja Calzedonia. Sen alueella on kuitenkin myös hyviä paikallisia liikkeitä, joista parhaita ovat kenkä-, laukku- ja asustekauppa Baťa (”batja”), jonka ylimmästä kerroksesta on hyvät näkymät kohti jokea. Toinen suositeltava paikallinen ostospyhättö on Neoluxor, jonka katutason kerroksessa on Praha-aiheisia matkamuistoja ja kirjoja, englanninkielisiä matkaoppaita ja elokuvia. Alakerrassa on hyvät määrät englanninkielisiä ja myös muunkielisiä kirjoja, joiden joukossa on prahalaisia ja tšekkiläisiä kirjailijoita Kafkasta Bohumil Hrabaliin ja Václav Havelin näytelmiin ja elämäkertoihin. Pääaukiolla on edelleen myös brittiläisen ostiskeluhuuman suurimpia saavutuksia eli Marks&Spencer, joka on herkkuosastolla varustettu tavaratalo.

Yksi huomionarvoinen liike on myös aivan Na příkopěn kulmauksessa oleva Palác Koruna, jonka yhteydessä on suuri Bontonland. Se on maan alla oleva levyjen, elokuvien ja niiden oheistuotteiden luvattu maa, josta voi hakea vaikka paikallisia, englanniksi tekstitettyjä elokuvia. Se on suuri, erikoinen liike, josta voi löytyä kaikenlaista yllättävää ja mielenkiintoista.

Václavské náměstín sivukadut ovat myös hyviä ostoskatuja, ja etenkin Vodičkova [kartalla], jota pitkin raitiovaunut kulkevat, on katu jolla on monenmoista liikettä. Sen varrella ovat muun muassa suuri Fotoškoda eli koko maan johtava valokuvausliike, jolla ei ole mitään tekemistä automerkin kanssa ja joka niin uusine kuin käytettyine tuotteineen on todellinen valokuvaajan aarreaitta.

Sitä vastapäätä on hyvin varusteltu tupakkatuotteisiin ja kalliisiin viinoihin erikoistunut liike nimeltään ”Sherlock Holmes” (avoinna klo 6–23), josta saa vaikka minkämoista irtotupakkaa tai piipputupakkaa, kuten myös piipun- ja sikarinpolttoon liittyvää tarviketta.

Palac Lucerna
Palác Lucernan sisällä olevat kauppakujat ovat erinomaisia paikkoja viettää aikaa talvisin.

Siitä vähän eteenpäin tulevat vastaan saksalaiset D&M ja Rossman, jotka ovat tasokkaita kemikaaliliikkeitä, ja niistä saa myös luomuelintarvikkeita ja monenmoista muuta tuotetta. Kadun varrella on myös muutama apteekkiliike, ja Prahan keskustan päivystävä apteekki (Lékárna Palackého) on sivukadulla [kartalla], melko lähellä Tescoa. Alueen apteekit ovat avoinna myös sunnuntaisin, mikä ei ole kaikkialla Prahassa yleistä, ja näiden lisäksi ostoskeskuksissa on sunnuntaisinkin avoinna olevia apteekkeja.

Kadun yksi mielenkiintoisimpia vierailupaikkoja on maan entisen presidentin, Václac Havelin isän suunnittelema ja suvun omistama Palác Lucerna, jonka sisällä olevat kauppakujat ovat erinomaisia paikkoja viettää aikaa talvisin. Lucerna on ylösalaisin olevine hevospatsaineenhevospatsas näkemisen ja kokemisen arvoinen monitoimitalo, ja sen kahvilassa kannattaa myös käydä. Siellä on tasokas, erilaisiin elokuvafestivaaleihin erikoistunut elokuvateatteri, musiikkiklubi, ravintoloita, viinitupa ja mitä erilaisimpia kauppoja, joihin kuuluu erilaisia lautapelejä ja muita pelejä myyvä liike.

Lucernasta on pääsy muihinkin vastaaviin ostoskäytäviin (pasáž), joista aukiolta vähän etäämpänä oleva Novák-käytäväNovak-käytävä (Pasáž U Nováků) on suurin ja kaunein. Se on peräisin vuodelta 1928, ja sen on suunnitellut Oskar Polivka, joka oli yksi Tšekkoslovakian itsenäistymisajan huomattavimpia arkkitehtejä. Siinä ei ole mitään erikoisia liikkeitä mutta sitä pitkin on hyvä sisätiloissa kävellä pitkiäkin matkoja ja tutustua tarjontaan, johon kuuluu vähän sitä sun tätä.

Na příkopěn jälkeen sama kävelykatu muuttuu 28. října -nimiseksi, ja sen tunnusmerkeiksi ovat nousseet lukuisat kesäkauden aikana ja osin talvisinkin toiminnassa olevat, täysin turisteille suunnatut terassit. Tämä on maastoa, jolla turistit viihtyvät mutta paikalliset eivät niinkään, ja kadun varrella on varsin hulvaton valikoima erilaisia liikkeitä. Sitä jatkava Národní (třída) on bulevardi, joka johtaa joelle asti, ja sen varrella on myös erilaisia liikkeitä. Niiden joukossa on parikin kenkäkauppaa, laukkukauppoja, apteekki ja Datart-elektroniikkaliike, joka on paikka, jossa turistitkin viihtyvät.

Datartin vieressä oleva Tesco, joka on nykyisin ostoskeskuksen tyylinen ja tunnetaan My Store -nimellä on ehdoton kauppakeskuksen ja tavaratalon yhdistelmä, sillä siellä on kaikkea. Se on avoinna päivittäin ja myös arkipyhisin klo 9–21, ja sen alakerrassa on suuri ja hyvin varusteltu elintarvikeliike. Tescon katutasolla on kaikenlaista turistia kiinnostavaa, mutta myös meikkejä ja kemikaalituotteita myyvät pisteet ja hienoihin viinoihin erikoistunut piste. Toisen kerroksen miesten vaateosasto on monipuolinen vierailupaikka, josta voi saada laatuvaatteita, kenkiä ja muuta kohtuuhinnoin, ja samassa kerroksessa on myös vaatteita naisille, joille on varattu myös seuraava kerros. Yläkerrassa on hyvät valikoimat keittiöön sopivia tuotteita ja kolmannessa kerroksessa on lastenosasto, elektroniikkaa ja muitakin tuotteita.

Tescon ympäristössä on kauppoja, joita voi koluta, mutta tämä on rasittavan vilkasta tienoota ja etenkin Spálená-kadun ratikkapysäkkien ympäristöä kannattaa vältellä. Národnílla on jonkin verran liikkeitä Tescosta eteenpäin, mutta ei mitään erityistä. Jos ostoksia mielii tehdä lisää, kannattaa tästä siirtyä vanhankaupungin puolelle.

Havelskan torikatu
Havelskán torikadulta vanhassakaupungissa voi hankkia perinteisiä tšekkiläisiä tuotteita.

Vanhakaupunki (Staré Město)

Na příkopěn ja Václavské náměstín kulmauksesta kuten myös Tescolta on lyhyt matka Prahan parhaalle tuliaisostospaikalle, nimittäin Havelskán torikadulle [kartalla] (Havelské tržiště). Täältä voi hankkia mitä parhaimpia tuliaisia, kuten käsitöitä, perinteisiä tšekkiläisiä tuotteita kuten marionetteja, kristallia ja koristeita, sekä myös niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin makeisia, alkoholijuomia ja elintarvikkeita. Tori on avoinna viikon jokaisena päivänä klo 18 asti, mutta viikolla kadulla on enemmän autenttista paikallistunnelmaa kuin viikonloppuisin ja loma-aikoihin.

Staromestske namestílta lähtevä katu
Vanhankaupungin keskusaukiolta (Staromestské námestí) lähtevät kadut ovat melko hyviä mutta lähes aina vilkkaita ostoskatuja.

Torikadun ympäristössä on melkoinen määrä muitakin liikkeitä, joihin kuuluvat Flying Tiger, Sparkys-lelukauppa ja Wienistäkin tuttu Dorotheum, johtava huutokauppaliike ja taiteen näyttelytila. Huutokauppoja on melko harvoin mutta siellä on yleensä meneillään jokin näyttely ja tarjouksia voi antaa ja myös verkkosivujen kautta voi ottaa osaa huutokauppoihin.

Dorotheumin vierestä alkaa Železná, jonka varrella on lisää korkeatasoisia tuotteita myyviä liikkeitä. Bohemian Crystal eli Böömin kristalli (tai lasi) on kallista ja suuressa huudossa, ja sitä voi hankkia paitsi tämän kadun varrelta myös muualta vanhastakaupungista. Kadun varrella on myös Böömin jalokiviä myyvä liike, ja sen varrella on myös muotiliikkeitä ja monia muita liikkeitä. Samansuuntaisesti, sen vieressä myös kohti vanhankaupunginaukiota kulkeva Melantrichova on samantyylinen katu, jonka varrella on useita Böömin lasia myyviä liikkeitä kuten myös muita liikkeitä, joissa on luksusluokan tuotteita.

Vanhassakaupungin ja etenkin sen keskusaukiolta (Staroměstské náměstí) lähtevät kadut ovat melko hyviä mutta lähes aina vilkkaita ostoskatuja. Itse aukiolla on jonkin verran liikkeitä, mutta ei mitään ihmeellistä, ja sen suurin vetonaula, Franz Kafka -kirjakauppa, joka oli samalla paikalla kuin missä Kafkan isä aikoinaan omisti kaupan, suljettiin muutama vuosi sitten.

Celetná [kartalla] vie vanhankaupunginaukiolta Náměstí Republikylle, ja sen varrella on useita melko pieniä liikkeitä, jotka ovat lähes yksinomaan turistien suosiossa. Numerossa 18 on kuitenkin Karlova-yliopiston ylläpitämä kirjakauppa, jossa on rauhallisen älyllinen tunnelma kirjojen selailulle ja josta saa tšekkiläisiä kirjoja englanniksi ja muilla kielillä. Kadun varrella on lähinnä matkamuistoja myyviä liikkeitä, mutta siltä ei juuri mitään kannata ostaa, sillä valtaosa tuotteista on kalliimpia kuin muualla kaupungissa.

Celetnáakin turistivoittoisempia ja huonompia ostoskatuja ovat Husova ja Karlova [kartalla], joilla lähes kaikki on turisteille suunnattua. Ne ovat tukossa iltapäivisin ainakin kesäkauden aikana ja loma-aikaan, eikä Kaarlensillalle johtavan Karlovan varrelta kannata ostaa matkamuistoja eikä juuri mitään muuta kuin vettä tai jotakin täysin välttämätöntä, mistä siitäkin saa maksaa pientä turistilisää. Näistä kaduista Husova on kuitenkin parempi, ja sen varrella on monipuolisesti muutakin kuin turistikrääsää ja sillä kulkee muitakin kuin turisteja. Husova on kätevä katu, sillä se johtaa kohti Tesco-tavarataloa ja keskustan uuden puolen parhaita ostospaikkoja.

Parizska
Prahan korkeatasoisin kauppakatu on vanhankaupunginaukion ja joen välimaastossa kulkeva, jo osana juutalaiskorttelistoa oleva Pařížská.

Prahan korkeatasoisin kauppakatu on vanhankaupunginaukion ja joen välimaastossa kulkeva, jo osana juutalaiskorttelistoa oleva Pařížská [kartalla]. Kadun varrelta löytyvät monet tunnetut luksusluokan liikkeet, joiden hintataso on auttamattomasti keskivertoprahalaisen ja jopa normaalin turistin ulottumattomissa. Sen varrella on jalokiviliikkeitä kuten Tiffany & Co, ja useita muodikkaita, tunnettuja liikkeitä kuten Jimmy Choo, Rolex ja Bulgari. Katu on kuitenkin viime aikoina menettänyt loistoaan, ja monet liikepaikat ovat tyhjinä. Liikkeet vaihtuvat usein, mutta luksusluokan ostoksia ainakin katselemaan mieliville tämä on hyvä osoite. Kadulla on maailmanluokan tyyliä, ja sen monissa liikkeissä on ovimies, joka availee asiakkaille ovia.

Lähellä Pařížskáa on monipuolinen määrä erilaisia katuja, joilla on kauppoja. Dlouhá třída [kartalla] eli ”pitkä bulevardi” on osin tavanomainen katu, jonka varrella on joitain mielenkiintoisia liikkeitä. Sen varrelle on viime vuosina tullut lähinnä korkeatasoisia liikkeitä, joista saa kaikenlaisia luksusluokan tuotteita.

Kadun lähellä oleva Ungelt-sisäpiha [kartalla] on sekin nykyään varsin korkeatasoinen ostospaikka eikä Dlouhán tavoin enää kuulu edullisten joukkoon. Sen alueelta on kadonnut hyviä liikkeitä, mutta pienellä aukiolla on edelleen muutama hyvä liike, joista huomattavin on viherpeukaloille suunnattu Botanicus.

Tutkimisen arvoinen on myös Ungeltin vierestä kulkeva Týnská, jolla on korkeatasoisena pidetty Bric a Brac -antiikkiliike (Týnská 7).

Prahan viralliset turistisivut kertovat ostospaikoista.

Elintarvikeostokset: valintamyymälät ja erikoisliikkeet

Prahassa elintarvike- ja juomaostokset hoidetaan yleensä pienessä liikkeessä tai valintamyymälässä, joita on kaikkialla. Siellä on myös tuottajatoreja, jotka etenkin kesällä ovat parhaita paikkoja katsella ruokia ja juomia, ja ne esitellään kohdassa ”torit”.

Prahassa on entistä enemmän valintamyymälöitä ja myös erikoisliikkeitä, joista saa luomutuotteita ja muiden maiden kuten Italian tuotteita. Valintamyymälät ovat pääosin ulkomaisessa omistuksessa olevia ketjuja, ja valtaosa niistä avautuu klo 7–8 ja sulkee ovensa klo 21–22. Osa on avoinna klo 23–24 asti, ja on myös olemassa 24 tuntia vuorokaudessa avoinna olevia Tesco Expressejä. Öisin on avoinna vietnamilaisten pitämiä kauppoja, joista saa kaikenlaista, mutta niitä ei ole aivan kaikkialla.

Yleisimpiin ketjuihin kuuluvat tasokas Billa, samantyylinen mutta edullisempi Albert, usein niitä huonommin varusteltu Tesco, edullinen Lidl ja keskustan alueella harvinainen Kaufland. Eniten valintamyymälöitä on ostoskeskusten yhteydessä, ja myös monen metroaseman yhteydessä on valintamyymälä. Niitä on sen verran, että niitä ei yleensä tarvitse erikseen etsiskellä, mutta aina on kannattavaa katsoa majapaikkaa lähinnä oleva valintamyymälä ja pienempi liike, josta saa nopeasti kaikenlaista.

Hyvä keskeinen tienoo elintarvikeostoksille on Náměstí Republikyn ympäristö, josta löytyy parikin Albertia, Billa, Penny Market ja kioskeja. Myös pääaukion tienoo on paikka, jossa on useita valintamyymälöitä, ja sen vieressä on myös Havelskán torikatu. Vanhakaupunki on huonoin paikka löytää valintamyymälä, ja pääosin ne ovat sen ulkopuolella. Sen alueella on kuitenkin pieniä liikkeitä, joista saa kaikenlaista valintamyymälää korkeammalla hinnalla. Jos on vanhassakaupungissa ja mieli tekee valintamyymälään, kannattaa kävellä joko Náměstí Republikylle, pääaukiolle tai Národní-bulevardille, missä Tescon tienoilla on muutama valintamyymälä. Valintamyymälöitä on normaalia vähemmän myös joen toisella puolella olevissa, turistien suosimissa kortteleissa, ja jos majapaikka on joen toisella puolella, kannattaa valintamyymälässä vierailla jossakin muualla, kuten Smíchovin Anděl-metroasemalla tai Tescon tienoilla.

Kaupungin suosituin elintarvikkeiden ostospaikka turistien ja ulkomaalaisväestön keskuudessa on Tesco. Sen alakerrassa sijaitseva ruokakauppa on kaupungin parhaita ja hintatasoltaan varsin hyvä. Se on tosin vilkas etenkin viikonloppuisin ja alkuillasta, mutta siellä on myös helposti operoitavia itsepalvelukassoja, joita kannattaa ruuhkien aikaan käyttää.

Prahassa on entistä enemmän erikoisliikkeitä, joista saa kaikenlaista. Italialaisia, kreikkalaisia ja aasialaisia elintarvikkeita ja muita tuotteita on nykyään varsin helppo hankkia, mutta hinnat ovat normaalia korkeampia. Lähes kaikissa ostoskeskuksissa on italialaisten tuotteiden erikoisliike, ja ostoskeskuksissa on usein myös luomutuotteita myyvä liike. Yksi ostoskeskus, jonka pohjakerroksessa on molemmat ja vielä Albert-valintamyymälä, on lyhyen metromatkan päässä ydinkeskustasta sijaitseva Flora. Sinne pääsee paitsi vihreällä metrolinjalla pääaukiolta myös raitiovaunulinjoilla 5, 10, 11, 13, 15 ja 16.

Jirího z Podebrad -metroaseman yläpuolella oleva tuottajatori
Erinomainen tuottajatori on ”Jirák” eli Jiřího z Poděbrad -metroaseman yläpuolella oleva tori

Torit: Havelské-tori, tuottajatorit ja Prahan tori

Prahassa on hyvä torikatu, siellä on tuottajatoreja ja yksi mahdollinen vierailupaikka on ns. Prahan tori, joka on keskustan ulkopuolella, Alza-elektroniikkaliikkeen vieressä.

Havelské tržiště eli Havelskán torikatu

Prahassa on perinteisesti ollut vähän toreja, ja niistä Havelská-kadunTori Havelska-kadulla [kartalla] tori (Havelské tržiště) on tunnetuin. Se ei ole mikään tuottajatori, mutta sen piirteisiin kuuluu se, että viikolla se on melko normaali tori, jossa paikallisetkin tekevät ostoksia, mutta kesällä ja viikonloppuisin se on täyttä turistimaastoa, jolla kannattaa olla tekemättä ylihintaisia ostoksia. Torikadulla on kuitenkin mukava viettää aikaa, ja siellä on aina eläväistä tunnelmaa.

Tuottajatori Naplavka-joenrantapromenadilla
Eniten turistien suosiossa oleva tuottajatori ja myös puitteiltaan paras on Náplavka-joenrantapromenadin tori, joka pidetään joka lauantai klo 14 asti.

Tuottajatorit – Farmářský trhy

Valintamyymälöiden ja erikoisliikkeiden ohella parhaita paikkoja hankkia elintarvikkeita ovat kaikkiin kaupunginosiin levittäytyneet tuottajatorit (engl. Farmers’ markets), jotka ovat parhaimmillaan huhtikuulta lokakuulle.

Náměstí Republikyn tuottajatori huhtikuulta lokakuun loppuun pidetään joka arkipäivä, mutta se on normaalia kalliimpi tuottajatori.

Samantyylisesti kalliimpi on I.P.Pavlova -metroaseman vieressä oleva Tylovo náměstín tori [kartalla], joka pidetään maaliskuun puolivälistä ja marraskuun puoliväliin, ti–pe klo 9–18. Huomionarvoinen seikka on se, että sen ohi kulkeva Bělehradská on yksi parhaita ravintolakatuja, ja sen varrella on hyvin monipuolinen valikoima ruokapaikkoja.

Erinomainen tuottajatori on ”Jirák” eli Jiřího z Poděbrad -metroaseman yläpuolella oleva tori, joka on toiminnassa ke–la, mutta tyypilliseen tuottajatorityyliin lauantaisin vain klo 14 asti (ke–pe klo 8–18), maaliskuulta marraskuulle ja joinain aikoina ennen joulua.

Eniten turistien suosiossa oleva tuottajatori ja myös puitteiltaan paras on Náplavka-joenrantapromenadin tori [kartalla], joka pidetään joka lauantai klo 14 asti. Sinne on kannattavaa kauniina päivinä lähteä paitsi ostoksille myös syömään, juomaan jotakin tai vain viihtymään. Sinne voi kävellä joenrantaa pitkin Kaarlensillalta vartissa, mutta sinne voi myös saapua metrolla Karlovo náměstí -asemalle, mutta oikea uloskäynti kannattaa katsoa. Tämä tori on lähellä Vyšehradin kukkulaa, ja myös vastapäätä olevalla joenrantapromenadilla on kesäisin paljon ruokaan liittyviä tapahtumiaTapahtuma jokirannassa.

Hyvä paikka varsinaisille ostoksille ainakin talvikaudella mutta myös muulloin on Prahan toripaikan (Pražská tržnice, engl Prague Market) hallin numero 22 tuottajatori [kartalla], joka on avoinna ma–la. Sinne pääsee esimerkiksi menemällä Vltavská-metroasemalle ja sieltä tai muualta esimerkiksi raitiovaunulinjoilla 1, 14 ja 25. Markkinapaikalla, joka tosin on melko alkeellinen, on kesäisin vihannes- ja hedelmäkojuja, muutama valintamyymälä ja muitakin liikkeitä.

Ostoskeskukset, kauppakeskukset ja tavaratalot

Tšekissä oli 90-luvulta 2010-luvulle todellinen ostoskeskusbuumi, ja niitä ilmestyi kuin sieniä sateella niin Prahaan kuin sen ympäristöönkin. Ostoskeskusten suosio on sittemmin vähentynyt, nyt niitä on liikaa eikä uusia enää juurikaan rakenneta, mutta buumi on jättänyt useita ostoskeskuksia Prahan keskustaan ja sen lähelle.

Palladium-ostoskeskus ulkoa
Palladium on monin tavoin paras ja keskeisin ostoskeskus. Siellä on noin 200 liikettä.

Palladium [kartalla] on monin tavoin paras ja keskeisin ostoskeskus. Siellä on noin 200 liikettä, ja se on hyvin avoinna klo 9–21 paitsi to–la klo 22 asti.

Palladiumia vastapäätä sijaitseva Kotva eli ”ankkuri” avattiin vuonna 1975. Se on vuosien varrella kokenut monia muutoksia, viimeisimmät niistä 2010-luvulla, eikä se enää oikeastaan ole varteenotettava ostospaikka mutta se on kuriositeetti, joka kannattaa katsastaa. Sen tuntumassa olevat kahvilat ja ravintolat ovat ylihintaisia, mutta sen takana olevat kojut tarjoavat autenttista prahalaista tunnelmaa. Sekä Palladiumin että Kotvan alakerroissa on valintamyymälät.

Keskustassa on muitakin ostoskeskuksia kuten Na Poříčí -kävelykadun ostoskeskukset ja Tescon viereen kohonnut Quadria-ostoskeskus, joka tosin on melko pieni. Keskustan ostoskeskukset tulee nähtyä ilman sen kummempaa etsimistä, sillä ne ovat parhaiden ostosreittien varrella. Niin pieniä kuin suuriakin ostoskeskuksia, kauppahalleja, Marks&Spencer-tavaratalo ja ostoskäytäviä on melkoinen määrä pääaukion laitamilla, ja jos haluaa nähdä niitä, ei tarvitse kuin viettää puoli päivää täällä. Pääaukio eli Václavské náměstí tunnetaan prahalaisten keskuudessa ”Václavák”-nimellä ja englanninkielisissä yhteyksissä siitä usein käytetään nimeä ”Wenceslas Square”.

Eniten ostoskeskuksia kuitenkin on keskustan ulkopuolella, missä etenkin Smíchov on niiden luvattua maata. Siellä, Anděl-metropysäkin vieressä on suuri Nový Smíchov -ostoskeskus, kuten myös kymmeniä kauppoja ja kauppakeskuksia. Alue on kuitenkin vilkas eikä mikään kaikkein miellyttävin, ja tänne on kaikkein paras suunnata viikonloppuisin tai loma-aikoihin, sillä normaaleina arkipäivinä alue on täysin tukossa.

Antiikkiliikkeet

Praha ei ole mikään antiikkiliikkeiden paratiisi, mutta siellä on mahdollista vierailla antiikkiliikkeissä.

Antique Alma (Valentinská 7) [kartalla] on aivan vanhankaupunginaukion lähellä oleva liike, joka tosin ei ole saanut huippuarvosteluja. Sitä vastapäätä on antikvariaatti, jossa on kirjoja monella kielellä ja joskus suomeksikin.

Toinen keskeinen antiikkiliike on Antique Balaš (Rytířská 21) [kartalla], joka sijaitsee Havelskán torikadun vieressä.

Lisää antiikkiliikkeitä voi katsella Prague.eu:n ostoksilta kertovilta sivuilta.

Elektroniikkaliikkeet

Prahassa on muutama hyvä elektroniikkaliike, joista voi saada kaikenlaista kotimaata edullisemmin hinnoin ja vähän erilaisin valikoimin.

Suosittu turistien ja ulkomaalaisten keskuudessa on Tescon vieressä oleva Datart, Národní-bulevardin varrella.

Paras elektroniikkaliike on jonkin matkan päässä ytimestä oleva Alza. Sen pääpaikassa [kartalla], joka on ns. Prahan torin yhteydessä, on esillä kaikki mahdollinen, mutta ostostoimenpide tapahtuu internetin kautta tuotteet tilaamalla ja noutamalla ne sitten muutaman minuutin päästä samassa rakennuksessa olevasta noutopisteestä. Ostokset voi tehdä koneilla, joita on näyttelytiloissa, ja varauksen voi hyvin tehdä myös yksi monista työntekijöistä. Koko systeemi on näkemisen arvoinen, ja siellä on hyvä nähdä miltä kaikki tuotteet näyttävät ja miten niitä käytännössä käytetään. Alzassa on kaikkea mahdollista muistikorteista pesukoneisiin ja 3D-printteriin, ja sen verkkosivuilta voi tehdä tilauksia myös ulkomaille. Se on hyvin avoinna seitsemänä päivänä viikossa, mutta siellä on tungoksia etenkin arkisin klo 15 alkaen. Paikalle voi tulla raitiovaunulinjoilla 1, 12, 14 ja 25 pysäkille ”Tusarova”.

Outlet-myymälät

Praha ei ole outlet- tai tehtaanmyymälöiden luvattu kaupunki, mutta muutama vuosi sitten avattiin kaupungin ensimmäinen outlet-myymälä, Fashion Arena (Zamenhofova 440) [kartalla]. Tänne pääsee kulkemalla metron A-linjalla Depo Hostivař -asemalle, mistä kulkee ilmainen bussi myymälälle. Kulkuohjeet voi nähdä verkkosivuilta.

Mitä Prahasta ostetaan?

Prahassa ollessa kannattaa hankkia kristallia, käsitöitä, alkoholituotteita, tupakkatuotteita, elintarvikkeita, dvd-elokuvia ja joitakin elektroniikkatuotteita. Tupakkatuotteet maksavat noin puolet kotimaan hinnoista, ja monia muitakin huomattavasti kotimaata edullisempia tuotteita tulee vastaan. Prahan keskustassa on paljon liikkeitä, joten ennen ostamista kannattaa kierrellä kauppoja ja vertailla hintoja ja valikoimia.

Alkoholituotteista kannattaa oluen lisäksi tuoda kotiin kylpyläkaupunki Karlovy Varysta peräisin olevaa yrttiviinaa, nimeltään Becherovka (”bekherovka”). Se on turhan makea liköörimäinen juoma, ja sitä tšekit juovat joko sellaisenaan shottina tai tonicin kanssa. Tšekit uskovat vankasti, että Becherovka ei ainoastaan pidä sairauksia loitolla vaan myös parantaa niistä. Toinen lääkkeenomainen alkoholijuoma on etenkin joulun alla suosittu Medovina, hunajalla maustettu viini, jota esimerkiksi vanhankaupungin monet kojut myyvät niin joulu- kuin pääsiäismarkkinoillakin.

Olut on tyypillinen tšekkiläinen tuote, jota tulee maisteltua Prahassa ja joista vähemmän tunnettuja kannattaa tuoda kotiin. Viime vuosina oluiden erikoisliikkeet ovat yleistyneet, joskin monissa normaaleissakin kaupoissa ja kioskeissa on hyviä olutvalikoimia. Tšekissä on satoja hyviä olutlaatuja, mutta yhtenä parhaista järjestään pidetään Únětický-merkkistä olutta, jota on monenlaista.

Ravintola
Prahan hintataso on noin 60% Helsingin hintatasosta, mutta ravintoloissa hinnat ovat usein alle 50% siitä mihin Suomessa on totuttu.

Hintataso

Prahan hintataso on noin 60 % Helsingin hintatasosta, mutta ravintoloissa hinnat ovat usein alle 50 % siitä mihin Suomessa on totuttu ja tuoppi olutta voi maksaa vain 20 % siitä mitä se Suomessa maksaa. Kaikki ei kuitenkaan ole edullista, ja Prahassa saa olla tarkkana, ettei haaskaa rahojaan. Luksusluokan tuotteet ja monet hienot tuontituotteet voivat maksaa sen mitä Suomessa tai jopa enemmän. Ylihintaisia ovat monet italialaiset elintarvikkeet, joita myydään erikoiskaupoissa, ja juuri ulkomaisten erikoisliikkeiden hinnat ovat länsimaisella tasolla. Kansainvälisissä ketjuliikkeissä ja etenkin sellaisissa vaatekaupoissa kuin H&M ja Zara hinnat ovat usein samat kuin Suomessa ja muissakin paikoissa. Myös sellaiset kansainväliset erikoisliikkeet kuin Applen tuotteita myyvät liikkeet ja pisteet ovat yleensä aivan samanhintaisia kuin Suomessakin.

Erityisen edullisia ovat alkoholipitoiset juomat, ja esimerkiksi litra kelvollista vodkaa on helppo hankkia 8–10 eurolla. Alkoholijuomilla on kuitenkin erilaisia hintoja riippuen siitä missä on, ja aivan tavallisissa valintamyymälöissä, jonkalainen on esimerkiksi suuren Tesco-tavaratalon pohjakerroksessa, myydään viinoja kohtuuhinnalla. Tupakkatuotteet ovat noin puolet siitä mitä Suomessa, ja askin tupakkaa saa alkaen noin kolmella eurolla. Edullisia ovat myös paikalliset elintarvikkeet ja muut tuotteet, mutta niitä ei ydinkeskustassa noin vain vastaan tule. Turistien suosimilla alueilla, esimerkiksi Havelská-torikadun ympäristössä, on kojuissa ja kaupoissa usein samantyylisiä hintoja kuin Länsi-Euroopassakin.

Aukioloajat

Liikkeiden aukioloajat Prahassa muuttuivat muutama vuosi sitten, ja nykyään yleisinä juhlapyhinä suuret liikkeet eivät voi olla avoinna. Yleiset juhlapyhät ovat osin samoja kuin Suomessa, mutta niiden joukossa on yllätyksiä, kuten 5. ja 6.7., 28.9., 28.10. ja 17.11. Juhlapyhinä on usein hiljaista, mutta 28.10., joka on Tšekkoslovakian perustamisen päivä, ja 17.11., joka on vuoden 1989 vallanvaihdon muistopäivä, on ohjelmaa ja kaikenlaista mielenkiintoista, ja tällöin löytyy helposti muuta tekemistä kuin kierrellä kauppoja. Kaiken kaikkiaan niin yleisinä juhlapyhinä kuin sunnuntaisinkin liikkeet ovat hyvin avoinna ydinkeskustassa, mutta muualla kaupungissa vain kioskit ja pienet liikkeet ovat avoinna paitsi juhlapyhisin myös lauantai-iltapäivisin ja sunnuntaisin.

Vanhassakaupungissa sijaitsevat pienet liikkeet, jotka myyvät esimerkiksi antiikkia tai kirjoja, ovat usein avoinna varsin rajallisesti, ma–su klo 10/11–18. Varsin tyypillinen aukioloaika vähän suuremmalle liikkeelle, joka voi olla ketjuliike, on klo 9/10–20, ja osa muista kuin aivan ytimessä olevista suuremmista liikkeistä voi sunnuntaisin olla suljettu.

Tyypillisesti valintamyymälät avataan klo 7–8 ja suljetaan klo 21–22. Suuret liikkeet noudattelevat samoja aukioloaikoja, ja vaikka ostoskeskukset saatetaan avata vasta klo 10 niin varhain muutenkin heräävässä Prahassa monet niistäkin kuten Palladium avaavat ovensa jo klo 9.

Parhaiten avoinna ovat pienet, nykyään yleensä vietnamilaisten ylläpitämät liikkeet, joista saa juomia, tupakkaa, elintarvikkeita, hedelmiä, vihanneksia, makeisia ja myös muita tarvikkeita kuten sampoota, kosmetiikkatuotteita ja puhelimien sim-kortteja. Ne tunnetaan yleensä ”večerka”- tai ”potřaviny”-nimillä, niitä on kaikkialla ja monet niistä avautuvat jo klo 6. Osa on avoinna ympäri vuorokauden, ja jokaisessa korttelistossa on yksi sellainen, mutta valtaosa niistä sulkeutuu klo 22 ja 24 välisenä aikana. Näissä kaupoissa, jotka voivat olla melko suuriakin, eivät oikeastaan koskaan käy maksukortit.

Maksukortit, valuutta, rahanvaihto ja pankkiautomaatit

Maksukortit käyvät Prahassa yleisesti, ja niillä voi maksaa monissa kaupoissa ja ravintoloissa. Maksukortit eivät kuitenkaan käy kovin hyvin edullisissa pubeissa ja ravintoloissa, kioskeissa, pienissä kaupoissa tai pienissä yksityisissä liikkeissä. Nykyään niiden käyttäminen on turvallista, sillä tunnusluku syötetään kassoilla oleviin laitteisiin eikä korttia luovuteta pois omista käsistä missään vaiheessa. Tšekissä korttien lähimaksuominaisuus on suosittu tapa maksaa, ja lähes kaikki maksupäätteet ja jotkin pankkiautomaatitkin hyväksyvät lähimaksamisen.

Tšekin valuutta on kruunu (CZK), ja sen arvo on viime aikoina ollut 25–27 kruunua yhtä euroa kohden. Euroa ei maahan ole näillä näkymin tulossa, ja käteisellä maksaessa kannattaa aina maksaa Tšekin kruunuilla, sillä euroilla maksettaessa vaihtokurssi on huono. Kruunuja voi vaihtaa perillä, mutta Prahassa on valtavasti huonoja kursseja. Niihin kuuluvat lentoasemalla olevien pisteiden kurssit, vanhankaupungin pääpaikoilla olevien vaihtopaikkojen kurssit ja muidenkin turistien suosimien alueiden kurssit. Jos haluaa vaihtaa euroja kruunuiksi, kannattaa katsoa kurssi, jossa osto- ja myyntihinta ovat mahdollisimman lähellä toisiaan, mieluiten alle yhden kruunun päässä toisistaan.

Prahassa on lentoasemalla automaatteja, joista kruunuja saa heti haltuunsa. Luotto- tai debit-kortilla nostava yleensä maksaa pankille 3 euroa ensimmäisestä 100 eurosta ja siihen vielä päälle 2–3 % nostomaksun, niin että ensimmäiselle 100 eurolle hintaa tulee noin 5 euroa ja saman noston yhteydessä seuraavasta vähän vähemmän. Tämän lisäksi suomalaiset pankit ovat keksineet ”tukkukurssin”, joka pätee aivan tavallisiin kansalaisiin, ja tämä on 4–5 % virallista kurssia huonompi kurssi. Jotkin kortit, joita myöntävät yksityiset tahot, saattavat olla parempia käteisnostojen yhteydessä, mutta pankkien maksukorteilla toimivat joutuvat maksamaan erilaisia turhia kuluja.

Prahassa on pankkiautomaatteja paljon enemmän kuin kotimaassa, eikä siellä joudu jonottamaan päästäkseen nostamaan käteistä. Automaatteja on jo lentoaseman liukuhihnoilla, joilla odotellaan matkalaukkua, ja niitä on valtava määrä pelkästään pääaukion ympäristössä. Vanhankaupungin keskiosissa on vähemmän automaatteja kuin muualla, eikä myöskään linna-alueella ole paljon automaatteja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Newsy Preservation Paris /Flickr, Peter Forsberg, Paul Asman and Jill Lenoble /Flickr, John M /Flickr
2017/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kiitos kattavasta ostosesittelystä! Lähden Prahaan ensimmäisen kerran nyt syyslomalla. /hips

Kiitos tästä oli paljon apua! Lähden ylihuomenna Prahaan ja tästä oli paljon apua! /Miche

Lähdemme kesällä Prahaan shoppailemaan, mistä kannattaa etsiä halpoja, ei-niin-turistirysä kauppoja? /nuutnuut

Suuret kiitokset infosta! Huomenna sinne ja viikon testataan. /Hellu

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti