Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Frantiskanska Zahrada
Paras nopea levähdyspaikka aivan ytimessä on Františkánská zahrada. Siellä on runsaasti penkkejä, joilla on mukava lepuuttaa jalkoja nähtävyyksien tai kauppojen kiertelyn välissä.

Prahan puistot

Prahassa on paljon erilaisia puistoja, ja monet niistä sijaitsevat kukkuloilla, joilta on hyvät näkymät. Aivan ydinkeskustassa isoja puistoja ei ole, mutta pienet puistikot tarjoavat tilaisuuden levähtää hetkisen vaikkapa jäätelön kanssa.

Keskustan ulkopuolella sijaitsevat puistot ovat etenkin lapsiperheiden ja koiranulkoiluttajien suosiossa. Suurimmissa puistoissa on myös terasseja, joilta saa niin edullista olutta kuin ruokaakin. Puistossa on erilaisia tapahtumia, ja tässä mielessä niissä on kannattavaa kesäkaudella vierailla. On hyvä huomata, että alkoholin nauttiminen ei ole kaikkialla sallittavaa, ja esimerkiksi Karlovo náměstín nurmikolla ei saa juoda alkoholipitoisia juomia. Kannattaa kiinnittää huomiota kuvallisiin kyltteihin, joita on näkyvissä, jos alkoholin nauttiminen ei ole sallittua.

Františkánská zahrada

Paras nopea levähdyspaikka aivan ytimessä on Františkánská zahradaFrantiškánská zahrada on paras nopea levähdyspaikka aivan ytimessä. [kartalla], joka sijaitsee Václavské náměstín ja Národnín välimaastossa. Puistikossa on runsaasti penkkejä, joilla on mukava lepuuttaa jalkoja nähtävyyksien tai kauppojen kiertelyn välissä.

Puistossa on valtavasti penkkejä, ja siellä on myös patsaita, joita voi lähemmin tarkastella. Puiston keskellä on vaateliike Tribu, puistikossa on lasten leikkitarha ja kirkon yhteydessä olevan lastentarhan pihalla on kesäisin kahvila, jonka terassilla on mukava ottaa jotakin. Puistikko on myös kätevä oikotie, sillä sen kautta voi nopeasti ja ilman ruuhkia kulkea Václavské náměstín ja Národnín välisen matkan, joka muita reittejä pitkin on huomattavasti pidempi ja hektisempi reissu.

Karlovo náměstí

Ydinkeskustan toinen hyvä levähdyspaikka, jossa myös voi tutustua patsaisiin ja jonka vieressä on kirkko, on Karlovo náměstíYdinkeskustan toinen hyvä levähdyspaikka on Karlovo náměstí. [kartalla]. Se oli aikoinaan karjanmyyntipaikka, joka sittemmin oli kaupungin uuden puolen pääaukio, joka suomeksi on Kaarlenaukio, englanniksi Charles Square. Se on laaja aukio, joka on lähellä Tesco-tavarataloa ja vanhaakaupunkia, mutta se ei välttämättä tule kaikille tutuksi, sillä keskeisestä sijainnistaan huolimatta se on jotenkin omituisesti vähän syrjässä. Se on liikenteen solmukohta, jolla on metroasema ja jonka ohi kulkee lukuisia raitiovaunuja, mutta sekä itse puistoalue että sen ympäristö ovat arkisin melko vilkkaita paikkoja. Puistossa on kuitenkin aina tilaa, sillä on satoja penkkejä, paljon puita ja nurmikoita, joilla ihmiset lepäilevät. Puistossa on lukuisia patsaita, suihkulähteitä, jotka tosin useimmiten ovat tyhjinä, ja puistossa on auttamatta jonkin verran nuutunutta ja suuren kaupungin huonosti hoidetun puistikon ilmapiiriä.

Sen ympäristössä on paljon upeita ja monumentaalisia rakennuksia, joista lähimpänä vanhaakaupunkia on keskustan uuden puolen kaupungintaloKaupungintalo (Novoměstská radnice). Siinä on näyttelyitä mutta turisteja kiinnostavimmin sen torniin voi kiivetä upeita maisemia katselemaan. Toinen turisteja kiinnostava paikka on lähellä kaupungintaloa oleva baari [kartalla], jolla on houkutteleva yläkerran terassi ja joka kesäkaudella on oiva paikka päästä paremmin kärryille aukion elämänmenosta.

Muita kauniita rakennuksia on toisella puolella metroasemien sisäänkäyntejä, missä on kirkkoKostel svateho Ignace z Loyoly (Kostel svatého Ignáce z Loyoly), ja puiston tällä puolella on myös sairaalan (Nemocnice) rakennuksia ja ensiapuklinikka [kartalla], johon turistikin voi mennä. Sairaalarakennusten vieressä on Goethen Faustin mukaan nimetty talo (Faustův dům), joka on yhdistetty Faust-legendaan, alkemiaan ja mustaan magiaan.

Petrinske sady
Kun Petřín-kukkulalla poistuu kävellen alamäkeen kohti jokea, pääsee kulkemaan parhaita reittejä pitkin läpi puistojen.

Petřín-kukkulan lähipuistot

Eniten turistien suosiossa olevat puistot ovat Malá Strana -kaupunginosan vieressä, Strahovin luostarin liepeillä. Tämä useidenkin puistojen ja puutarhojen kokoelma huipentuu Petřín-kukkulalla [kartalla], joka on helppo löytää Eiffel-tornia muistuttavan rakennelmanPetřín-kukkulan Eiffel-tornia muistuttava rakennelma on hyvä maamerkki. ansiosta.

Peilitalo Petřínin Kukkulalla
Petřínin kukkulalla on myös peilitalo, ravintola ja muutakin mielenkiintoista.

Petřínin monipuoliselle puistoalueelle on vaivattomin päästä funikulaarilla eli mäkeä ylös kulkevalla pienellä junallafunikulaari Petřínin kukkulalle, joka lähtee Újezd-kadun varrelta, aivan Vítězná-kadun kulman lähettyviltä [kartalla]. Junaan käyvät normaalit matkaliput, ja yhden tai useamman päivän voimassa olevat matkakortit oikeuttavat myös sillä matkustamiseen. Kannattaa huomata, että viikonloppuisin puolestapäivästä eteenpäin junaan on melkoisia jonoja, mutta etenkin kesäkuukausien ulkopuolella viikolla siinä on hyvin tilaa. Mäelle pääsee myös kävelemällä kauniiden puistojen läpi, ja matkan varrelta on jopa paremmat näkymät kuin ylhäältä, etenkin linnalle ja sitä ympäröivälle alueelle.

Petřínin kukkulalla on nälkämuuriPetřínin kukkulan nälkämuuri toi ruokaa rakentajiensa pöytään., jonka rakentamisesta maksettavat palkat toivat 1460-luvulla leipää köyhtyneen väestön suuhun. Siellä on myös ruusutarha ja observatorio, jonne ei kannata mennä kuin kirkkaana ja pimeänä iltana. Eiffel-tornin kopio eli Petřínská rozhlednaPetřínská rozhledna -näköalatorni Petřínin kukkulalla tarjoaa kirkkaalla säällä hienot näkymät ympäri kaupungin pientä maksua vastaan. Alueella on myös peilitalo, ravintola ja muutakin mielenkiintoista.

Jos kukkulalle saapuu funikulaarilla, kannattaa sieltä poistua kävellen alamäkeen. Tornilta voi lähteä suoraan kohti jokea, jolloin pääsee parhaita reittejä pitkin läpi puistojen. Puistoalueilla on näköalapaikkoja, joilta voi räpsiä kuvia, ja siellä on kaikenlaista muutakin kuten lasten leikkipuistoja, veistoksia, kirsikkapuita ja muitakin puita, jotka puhkeavat kukkaan huhtikuun aikana.

Kampa

Joen toisella puolella on paljon puistoja, joista kaksi on joen rannalla, ja niistä joen tasolla on puisto nimeltään Kampa [kartalla]. Se on itse asiassa saari, joka erottuu mantereesta pienen kanavan ansiosta, ja se on varsin laaja paikka, jossa voi hetken levähtää. Sen vierailluin paikka on Museum KampakuvaKampa-museo Kampa-puistossa joen rannalla ], jonka ympäristössä kannattaa käydä niidenkin, jotka eivät halua mennä sen sisään katsomaan taidetta, jonka joukossa on eniten modernia taidetta ja jonkin verran nykytaidetta. Museon pihamaalla on aina kaikenlaista mielenkiintoista, ja sen vieressä on paikallisen taiteilijan, David Černýn suuret vauvaveistoksetVauvaveistokset Kampa-puistossa, joille yllättävän moni aikuinenkin yrittää kiivetä. Saman taiteilijan työtä ovat kauas näkyvää tv-tornia ylöspäin ryömivät vauvat, ja hänen töitään on muuallakin Prahassa.

Puistossa on paljon tilaa, ja sen läpi ainakin on mukava kävellä. Siellä on jonkin verran penkkejä, usein jonkinlainen näyttely ja siltä voi sitten lähteä mihin suuntaan haluaa. Puisto on hyvä vierailupaikka esimerkiksi silloin kun Kaarlensilta ja alueet sen ympäristössä ovat tukossa, ja sitä pitkin voi nopeasti kävellä kohti Most Legií -siltaa, joka johtaa keskustan pääpaikoille, Národní-kadulle.

Letenské sady

Ydinkeskustan ulkopuolisista puistoista Letenské sady eli englanniksi Letna Park [kartalla] on näkymiltään yksi Keski-Euroopan hienoimmista puistoista. Se sijaitsee melko lähellä vanhaakaupunkia, vanhankaupunginaukiolta katsoen Pařížská-kadun toisessa päässä, mutta tätä reittiä ei puistoon haluavalle voi suositella. Sinne kapuaminen Čechův most -sillan päässä olevaa jyrkkää asfalttipolkua pitkin saattaa olla haaste monelle, joten puistoon kannattaa mennä julkisilla ja kenties tulla alas metronomin vierestäMetronomin vierelle tuleva portaat Letenské sadyssä. ja palata tätä reittiä keskustaan. Puistolle pääsee useilla eri raitiovaunuilla, ja esimerkiksi raitiovaunulinjat 8 ja 26 vievät vanhankaupungin laidalla sijaitsevalta Náměstí Republiky -pysäkiltä Letenské náměstí -aukiolle, jolta on muutaman sadan metrin matka puistoon.

Puisto on laaja, ja siellä voi tehdä kaikenlaista kesät talvet. Puiston pääpaikat ovat sen toisessa päässä olevan kartanorakennuksen [kartalla] tuntumassa, jolla on yksi Prahan hienoimpia terasseja. Sieltä voi alle 40 kruunulla ostaa oluen, ja myynnissä on myös makkaraa, jäätelöä ja kaikenlaista muuta virvoittavaa. Paikka on nykyään hyvin hoidettu kesäkauden aikana, mutta talvisin vain kioski on avoinna. Kartanorakennuksen yhteydessä on hieno ravintola, jolla myös on terassi, mutta hinnat siellä ovat kalliimpia ja homma hienostelevaa. PääterassiltaLetenské sadyn pääterassilta on hienot näköalat on huikeat näkymät mutta kesäviikonloppuisin pöydän löytäminen voi olla työlästä.

Pääterassin lisäksi tenniskenttien vieressä on tenniskeskuksen yhteyteen kuuluva VýLetná, ja tänne voi tulla pelaamaan edullisesti tennistä massakentillä (parhaiten tilaa aamupäivisin ja viikonloppuisin) ja istahtaa tilavalle terassille, jolla on vanhanajan tunnelmaa. Kolmas terassi, joka on lapsiperheiden vankassa suosiossa ja jossa grillataan makkaraa vanhanajan menetelmillä, on tenniskeskuksesta vähän metronomille päin.

Sunset hill Riegrovy Sady -puistossa
Suosittu paikka Riegrovy Sadyssa on "Sunset Hill", koska täältä näkee sensaatiomaiset auringonlaskut.

Riegrovy Sady

Riegrovy Sady [kartalla] on yksi Prahan monista kukkuloilla olevista ja osin hyvät näkymät antavista suurista puistoista. Se on sekä paikallisten että kaupungissa asuvien ulkomaalaisten suosiossa, ja siellä on kauniilla ilmoilla huhtikuulta lokakuulle paljon ihmisiä nurmikoilla ja lukuisilla penkeillä. Puisto on eri kaupunginosien alueilla, ja se on melko lyhyen kävelymatkan päässä puistomaiselta aukiolta nimeltään Náměstí Míru. Siltä voi kävellä ylämäkeen kohti puistoa, ja puisto on mäkinen paikka, joka nousee Vinohradyn kaupunginosan puolelta kohti Žižkovin kaupunginosaa. Puistoon pääsee ilman nousua ylämäkeen jos kulkee metrolla TV-tornin lähellä olevalle Jiřího z Poděbrad -asemalle. Tästä on helppo suunnistaa puistoon kävelemällä TV-tornista katsottuna vasempaan pitkin Slavíkova-katua kaksi korttelia ja kääntymällä vasemmalle Krkonošská-kadulle, joka johtaa pääsisäänkäynnille.

Riegrovy Sady
Riegrovy Sadyn perinteikäs olutterassi ei avautunut keväällä 2019 normaalisti, ja tietoa olutterassin tulevaisuudesta odotellaan.

Aivan portin vieressä on kuntoilupaikka, suuri lasten leikkipuisto ja pieni aukioRiegrovy Sadyn portin vieressä oleva aukio, jolla on aina paljon lapsiperheitä. Sen takana oli kaksi vuosikymmentä suurin piirtein samanlaisena pysytellyt terassi, mutta keväällä 2019 se ei enää vuokrasopimuksen päättymisen takia avautunut. Myös sitä vastapäätä oleva ravintola on suljettu, mutta tälle paikalle ilmaantuu ennemmin tai myöhemmin jotakin samantyylistä. Näistä vanhoista suosikeista alamäkeen on myös terassi, Mlíkárna [kartalla], joka tosin on melko pieni, hankalasti löydettävissä ja myös hankalan matkan päässä. Suositumpi paikka mennä porukalla nauttimaan kesäpäivistä ja -illoista on aivan vieressä oleva mäki, joita itse asiassa on useita, ja ne on englanniksi nimetty ”Sunset Hill”, koska niiltä näkee sensaatiomaiset auringonlaskut.

Vitkov - Žižkovin kukkula

Vaikka harva turisti lähtee Vitkovin kukkulalle, tulee se TV-tornin tavoin lähes kaikille tutuksi, sillä sitä koristaa valtava ratsastajapatsas, joka muistaa vieressä olevalle kaupunginosalle nimensä antanutta, 1400-luvulla elänyttä taistelijaa nimeltä Jan Žižka. Tämä Bohumil Kafkan 1940-luvulla valmistunut muistomerkki paljastettiin Vitkovin kukkulan taistelun muistoksi, ja tämä yksisilmäisen Jan Žižkan voittama taistelu käytiin vuonna 1420.

Žižkovin kukkula eli Vitkov [kartalla] on paikka, joka näkyy moneen paikkaan, ja syy siihen on patsas, joka on maailman kolmanneksi suurin pronssipatsas. Tämä puiston kärki, joka on keskustan ja Florenc-aseman puolella, on paikka jonne on kiipeämistä mutta moni kapuaa sinne, sillä aukiolta on hyvät näkymät muualle kaupunkiin ja patsaan ympäristössä on hyvä viettää jonkin verran aikaa. Patsaan takana on suuri sosialistiaikoina valmistunut Vitkovin museo, joka on sen verran erikoisin ajoin avoinna, että ne kannattaa katsastaa verkkosivuilta ennen paikalle lähtemistä. Museorakennuksen yhteydessä on kahvila, josta on hyvät näkymät, ja sen vieressä on näköalatasanne, joka on hyvillä säillä ympäri vuoden avoinna. Rakennuksen seinissä ja ovissa on mielenkiintoisia kohokuvia eli reliefejäReliefejä Žižkovin kukkulan ratsastajapatsaan jalustassa, joita voi tutkia pitkänkin tovin, ja itse museossa on näyttelyitä, jotka korkokuvien tavoin liittyvän maan menneisyyteen.

Pronssipatsas Vitkovin kukkulalla
Žižkovin kukkulalla oleva patsas on maailman kolmanneksi suurin pronssipatsas.

Mikäli puistoon matkaa Florenc-bussiaseman vierestä alkavaa asfalttipolkua pitkin, kannattaa tutustua myös Armádní muzeumiin [kartalla] eli sotamuseoon (Avoinna ti–su klo 10–18). Siellä on aineistoa ja tietoa Varsovan liiton ajoilta, samoin kuin paljon aineistoa Tšekkoslovakian perustamisesta, toisesta maailmansodasta ja muusta sotaan liittyvästä. Se on pääsymaksuton vierailupaikka, mutta loppuvuodesta 2017 lähtien se suljettiin suuren remontin takia. Se ehkä avataan vuoden 2018 aikana, ja ennen paikalle lähtemistä kannattaa katsoa verkkosivuilta että punaiset tekstit ja etenkin sana “uzavřeno” eli suljettu on otettu pois.

Puisto on pitkä eikä sillä ole muistomerkin ja museon lisäksi paljon nähtävää. Jos kuitenkin majapaikka on Ohrada-pysäkin lähellä, voi puiston läpi kävellä ja katsella erilaisia veistoksia, joita puistossa on. Ohrada-pysäkin päässä suurin vetonaula on terassi [kartalla], joka on avoinna hyvillä säillä huhtikuun puolivälistä syyskuun loppuun. Siellä on hyvää olutta, puulämmitteisesti paistettua makkaraa ja erilaisia tapahtumia.

Puistoon pääsee keskustasta helpoiten kulkemalla Florenc-metroasemalle, kulkemalla ohi linja-autoaseman ja seuraamalla "Armádní muzeum" -kylttejä. Mahdollista on myös mennä puistoon Ohrada-bussipysäkin vierestä, ja myös Biskupcova-raitiovaunupysäkiltä on sinne vain pari sataa metriä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Muistakaa myös eläintarha, se on valittu 7. parhaaksi. /PRAHA

22.4.2013 yritimme mennä Zizkovin kukkulalle Sotamuseon viereistä. Lähtöpaikka oli todella sotkuinen, roskien peitossa ja seasta näkyi huumeneulakin. Vastassa oli rautaketju munalukolla suljettuna eli paikka oli maanantaisin suljettu. /ah

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti