Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tsekkiläistä ruokaa syömässä
Tšekkiläisen ruoan ainekset ovat yleensä enimmäkseen lihaa ja perunaa, ja annokset ovat etenkin perinteisissä ravintoloissa suuria.

Ruokailu ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, missäpäin Prahaa voi syödä hyvin, minkälaisia ruokia on tarjolla ja minkälainen on paikallinen tippi- ja muu ravintolakulttuuri. Lisäksi esitellään muutama hyvä ravintola ja annetaan vinkkejä vegaaneille.

Prahan ravintolat

Tšekkiläinen ruoka ei poikkea muiden Euroopan maiden ruoista siinä mielessä, että ainekset ovat yleensä enimmäkseen lihaa ja perunaa. Perinteiset tšekkiläiset ateriat ovat miltei poikkeuksetta maukkaita kaloripommeja, joiden valmistuksessa ei rasvaa ja suolaa juuri säästellä, ja annokset ovat etenkin perinteisissä ravintoloissa suuria.

Paikallisten suosimissa ravintoloissa hinnat ovat edullisia ja meininki rentoa, ja niihin voi mennä niin aterialle kuin vain oluellekin. Näissä paikoissa palvelu on asiallista ja usein ystävällistäkin, ja kesäiseen aikaan monella ravintolalla on terassi tai sisäpiha, joka etenkin lounasaikaan ja alkuillasta täyttyy iloisesta puheensorinasta.

Mikäli haluaa nauttia muita kuin tšekkiläisiä ruokia, on tämä Prahassa nykyään täysin mahdollista, ja etenkin aasialaisia ravintoloita kaupungissa on koko joukko. Kevyemmän ruoan ystäville löytyy annoksia etenkin kasvisruokiin keskittyneistä ravintoloista, ja kaikkien tšekkiläisten ravintoloiden ruokalistaan kuuluu salaatteja ja kevyitä keittoja.

Turistirysät

Prahassa lomailevat viettävät aikansa yleensä vanhassakaupungissa, joen toisella puolella Malá Stranassa ja sen yläpuolella sijaitsevalla Hrad-linna-alueella. Staré Město eli vanhakaupunki aukioineen on tietenkin ykkösluokan nähtävyys, mutta aterioda ei etenkään torin tuntumassa eikä Karlova-kadulla kannata. Monissa vanhankaupungin "turistirysissä" - jotka tunnistaa englanninkielisistä kylteistä ja mainoksista - palvelu on töykeää, hinnat normaalia kalliimpia ja ruoat keskinkertaisia, ja sama pätee myös linna-alueen ja Malá Stranan parhailla paikoilla sijaitseviin ravintoloihin.

Turistien suosimissa paikoissa kannattaa tarjoilijoiden kanssa olla tarkkana, sillä nämä lisäilevät mielellään laskuun yhtä ja toista. Etenkin pahamaineista maustekoria, jossa on muun muassa ketsuppia, kannattaa vältellä, sillä sen hinta voi helposti olla yhtä paljon kuin ateriankin! Tämä onneksi koskee vain joitain ydinkeskustan paikkoja, ja kaikkialla Prahassa on myös hyvätasoisia, paikallisten suosimia ravintoloita, joissa on asiallinen ja rehellinen palvelu.

Miten hyvä ravintola löytyy?

Miten sitten löytää hyvä ruokapaikka Prahan keskustasta? Kannattaa pitää mielessä, että paikalliset syövät Prahassa lounaansa työpaikkaravintoloiden puuttumisen takia ravintoloissa, ja vain pelkästään turisteille suunnattuja paikkoja lukuun ottamatta kaikki ravintolat tarjoavat ma-pe noin klo 10.30 ja 15.00 välisenä aikana lounaita (Denní menu), joita poikkeuksetta mainostetaan ravintoloiden ulkopuolella liitutauluilla tai muilla ilmoituksilla.

Lounastarjoukset ovat yleensä vain tšekiksi, mutta etenkin Prahan keskustassa tarjoilija kuin tarjoilija hallitsee sen verran englantia, että voi nopeasti kääntää ne ulkomaisille asiakkaille. Lounas juomineen maksaa yleensä 100-150 kruunua, ja joskus siihen sisältyy myös keitto ja leipä. Monissa ravintoloissa lounastarjoukset ovat riisuttuja illallisia, mikä saattaa tarkoittaa sitä, että lisukesalaatti on jätetty pois. Myös muut kuin tšekkiläiset ravintolat harrastavat lounastarjouksia, ja etenkin kiinalaiset ja kasvisravintolat ovat edulllisia lounaspaikkoja.

Lounas on prahalaiselle päivän pääateria, mutta kannattaa huomata, että illalliset ovat nekin Prahassa edullisia ja myös monet kapakan oloiset ravintolat myyvät kelvollisia paikallisia ruokia. Tšekkiläisten illallisten hinnat ovat kansanravintoloissa 5-8 euroa juomineen, kiinalaisissa vähän vähemmän ja kansainväliset mitat täyttävissä ravintoloissa 8-14 euroa.

Tyypillisiä tšekkiläisiä ruokia

Tyypillisiä tšekkiläisiä aineksia ovat sianliha, kana ja perunat, joista paikallista väriä edustavat parhaiten bramborák eli perunapannukakut. Kalaruoat eivät normaaleissa ravintoloissa ole kummoisia, sillä yleensä ne ovat pakasteita. Mikäli kuitenkin haluaa syödä hyviä kalaruokia, on Prahan keskustassa mahdollista löytää korkeatasoisiakin kalaravintoloita, mutta hinnatkin ovat sitten sen mukaisia.

Maistamisen arvoisia paikallisia ruokia ovat etenkin gulassi, joka tarjotaan paikallisten "perunaviipaleiden" eli knöödelien (knedliky) kanssa hyvän ruskean kastikkeen kera. Vepřová s knedlíkem a se zelím eli sianlihaa perunaviipaleiden ja hapankaalin kera on suosittu paikallinen ateria, samoin kuin smažený řízek s bramborem eli paistettu porsaanleike perunoiden kanssa. Maan kansallisruokana voidaan pitää svickova-ateriaa, joka on naudanlihaa tukevassa kermakastikkeessa, jonka päällä on karpalohilloa ja lisää kermaa. Lihan ystäville myös spiz on hyvä valinta, sillä tämä on shishkebabin kaltainen liha- ja vihannesvarras. Hivenen kevyempi paikallinen ruoka on pinene papriky eli jauhelihalla ja riisillä täytetty paprika.

Ravintolakulttuuri

Muihin kuin kaikkein tasokkaimpiin tai turisteille suunnattuihin ravintoloihin mentäessä kannattaa ottaa huomioon paikallinen ravintolakulttuuri. Pöydät eivät ole yhden seurueen omia, vaan normaalia on, että paikan alkaessa täyttyä pöytä jaetaan muidenkin kanssa.

Kahvila Louvre
Prahassa pöydät eivät ole yhden seurueen omia, vaan normaalia on, että paikan alkaessa täyttyä pöytä jaetaan muidenkin kanssa.

Tarjoilija tulee paikalle automaattisesti pian sen jälkeen, kun asiakas on istuutunut, tuo menun ja yleensä kysyy heti, mitä halutaan juoda. Ruokalista on miltei kaikkialla myös englanniksi, mutta rinnalle kannattaa pyytää myös tšekinkielinen menu, sillä joskus englanninkielistä menua on karsittu ja edullisimmat ateriat on jätetty siitä pois. Ruokajuomasta maksetaan aina erikseen. Kivennäisveden ystäville paikallinen Mattoni on oiva ratkaisu, joskin noin euron hintainen olut lienee Prahassa suosituin ruokajuoma. Ruoat tulevat pöytään yleensä melko nopeasti, mutta ruokailu on usein kiireetöntä ja sen päätteeksi voi istuskella kauankin - usein paikalliset aterian päätyttyä jäävät aloilleen ja nauttivat muutaman oluen ennen lähtemistä.

Mikäli pöytään tuotuun leipään tai maustekoriin ei ole koskenut, tästä kannattaa mainita ennen laskun maksamista. Juomarahaa Prahassa annetaan hienoimpia paikkoja lukuun ottamatta nimellisesti, yleensä pyöristäen summa seuraavaan kymmeneen kruunuun. Perinteisten tšekkiläisten ravintoloiden keittiöt suljetaan varhain, yleensä klo 21.00, mutta kiinalaiset ravintolat ovat auki myöhempään, samoin kuin ulkomaisessa omistuksessa olevat paikat ja turisteille suunnatut ravintolat.

Paikallisia parhaita ravintoloita

Mikäli mielii maistella paikallisia ruokia ilman mitään hässäkkää, kannattaa suunnata Havelská-markkinakadulla olevaan Havelská Koruna -ravintolaan (Havelská 23). Tässä itsepalveluravintolassa ovat tarjolla miltei kaikki tšekkiläisen keittiön ruoat, ja siellä voi nauttia myös salaatteja, kasvisruokia ja olutta. Kasvissyöjille täällä paras annos on čočka s vejci eli linssimuhennos, joka tarjoillaan keitetyn kananmunan, keitettyjen perunoiden ja suolakurkkuviipaleiden kanssa. Aterioiden hinnat ovat 4-6 euroa juomineen, ja ravintolan ulkopuolella on ruokalistat monella eri kielellä. Tämän lisäksi tiskin takana puhutaan hyvin ainakin englantia, saksaa ja venäjää.

Tasokas paikka maistella tšekkiläisiä ruokia on Staroměstská-metroaseman vieressä sijaitseva U Rudolfina (Křižovnická 10), jossa on viikolla edullisia lounaita ja jonka illalliselle kannattaa käydä jo päivällä tekemässä pöytävaraus, sillä niin viikonloppuisin kuin iltaisinkin kellarin ruokailutilat ovat usein tukossa.

Tasokas paikka tšekkiläisille ruoille, jotka on valmistettu tuoreista paikallisista aineksista, on Lokal (Dlouhá 33), joka sijaitsee vanhankaupungin laidalla, lähellä Dlouhá třída -raitiovaunupysäkkiä ja Náměstí Republiky -metroasemaa. Ravintola on erityisen hyvä paikka maistella tyypillisiä tšekkiläisiä ruokia ja juoda Pilsner Urquell -oluen erilaisia versioita. Palveluun, joka on usein tšekkiläisten ravintoloiden kompastuskiviä, on kiinnitetty erityistä huomiota, ruoat pyritään valmistamaan paikallisista aineksista ja ravintola on suuri ja miellyttävä paikka käydä lounaalla tai viettää iltaa.

Dhaba Beas kasvisravintola
Beas tarjoilee intialaistyylisiä kasvisruokaa nyt entistä hienommissa itsepalveluravintoloissa.

Hyviä paikkoja paikallisille ruoille ovat myös perinteiset oluttuvat, joista vanhimmat kuten U Medvídků (Na Perštýně 7) ovat olleet avoinna aina keskiajalta lähtien. U Medvídků on tilava paikka, jonne voi tulla suurenkin ryhmän kanssa, ja täällä on hyvää tunnelmaa etenkin illallisella. U Medvídků on myös hyvä paikka lounaalle, ja siellä on erityinen lounaslista. Hyvä tyypillinen pubi, josta saa myös ruokia on esimerkiksi U Zlateho Tygra (Husova 17). Paikka on usein tukossa, ja sinne on hyvä mennä muulloin kuin viikonloppuiltapäivisin, jolloin se täyttyy jo pian sen avauduttua klo 15 jälkeen.

Tripadvisor listaa lisää Prahan ravintoloita.

Kasvisruoka

Kasvisruokailijoille on Prahassa jo pitkään ollut hyviä ravintoloita tarjolla, ja Beas on lisännyt hyvien ravintoloidensa määrää viime vuosina. Uusia intialaistyylisiä kasvisruokia tarjotaan nyt entistä hienommissa ravintoloissa, joissa kaikissa on itsepalvelu ja joissa on parhaiten ruokia lounasaikaan. Uudehkoja Beas-ravintoloita ovat esimerkiksi miellyttävä piste osoitteessa Vladislavova 24 (metro- ja raitiovaunupysäkki Národní třída). Toinen kätevä uusi piste on lähellä Náměstí Republiky -aukiota (Na Poříčí 26), ja tämä on tilava, rento ravintola, jossa on myös kahvila ja langaton internet.

Lähelle Beas-ketjun alkuperäistä ravintolaa vanhassakaupunkiin on viime vuosina myös perustettu uusi kasvisruokaravintola Maitrea (Týnská 6), joka on erinomainen kasvisruokia ja terveysjuomia tarjoava ravintola aivan Týn-kirkon ja vanhankaupunginaukion takana. Muitakin uusia kasvisravintoloita Prahaan on ilmestynyt viime vuosina, ja hyviä ovat esimerkiksi vegaaneille sopiva Krmelec Vršky (Ruská 777), joka sijaitsee Želivského-metroaseman lähellä, matkalla kohti linnaa vastaan tuleva LoVeg (Nerudova 36), joka tarjoaa kasvisversioita tšekkiläisistä ruoista, Moment (Slezská 62), joka on vegaaneille suunnattu kahvila, ja Plevel (Krymská 2).

Happy Cow -sivusto listaa lisää Prahan kasvisravintoloita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Toden tuntuista hyvää tekstiä. Kohta näen kuinka hyvin pitää paikkansa. /Multasormi

Kiitos kerrankin ihan omalla kielellä kaikkea kiinnostavaa tietoa. /Olli

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti