Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pipopäitä Prahassa
Talvikaudella lokakuu on yleensä huomattavasti leudompi kuin Suomessa, ja tähän aikaan nähdäänkin melko paljon pohjoismaisia matkustajia.

Prahan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Prahassa nyt

Sääennuste

Norjan ilmatieteen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Prahaan

Tavanomainen alin, ylin ja keskilämpötila eri kuukausina

Miten lämmintä Prahassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Prahassa on melko mannermaiset säät, ja vuosi muodostuu kuudesta kesäkauden kuukaudesta (huhtikuu–syyskuu) ja kuudesta talvikauden kuukaudesta (lokakuu–maaliskuu). Praha on aivan toisenlainen kaupunki kesäkautena kuin talvikautena, mutta kesäisiä tai talvisia ilmoja ei Prahassa näinä kausina aina ole.

Kesäkausi

Kesäkausi alkaa Prahassa kevään aikana, jolloin aikaisintaan helmikuun viimeisellä viikolla, maaliskuun aikana tai viimeistään kuun vaihteeseen mennessä tulee ainakin muutamaksi päiväksi hyvin lämmintä. Kesä ei kuitenkaan ala vielä huhtikuussa, mutta tällöin voi päivisin olla jo hyvinkin lämmintä ja terassit ilmaantuvat puistoihin ja muuallekin kuin ydinkeskustaan huhtikuun aikana.

Kesä alkaa yleensä toukokuun aikana, jolloin on keskimäärin lähes 20 astetta päivisin mutta öisin on edelleen viileää, alle 10 astetta. Kesäkuun alusta aina syyskuun puoliväliin päivisin on lämmintä, usein hellettä, mutta hellejaksot päättyvät sateisiin, jotka voivat laskea lämpötilan alle 20 asteen.

Kesäkausi päättyy auttamatta syyskuun lopussa. Lokakuun alusta lähtien terassit muualla kuin ydinkeskustassa suljetaan, ja elämä siirtyy lokakuun alusta alkaen pääosin sisätiloihin.

Talvikausi

Talvikausi alkaa syksyllä, jolloin lokakuussa on vielä mukavia ilmoja ja keskimäärin 12–15 astetta päivisin ja öisin viitisen astetta. Lokakuu ei ole erityisen sateinen kuukausi kuten ei ole marraskuukaan mutta aurinko paistaa melko vähän. Syksyllä illat hämärtyvät varhain, ja marraskuussa alkaa pilvisinä päivinä tulla hämärää jo kolmen neljän aikaan.

Varsinainen talvi ei yleensä ala yhdellä rysäyksellä vaan säät voivat olla leutoja (päivisin yli 10 astetta) joulukuussa ja tammikuun alussakin. Kylmin aika tammikuun puolivälistä eteenpäin tuo varmimmin lumi- tai ainakin räntäsateita Prahaan, ja jos haluaa nähdä minkälainen on sydäntalvi Prahassa, kannattaa sinne matkustaa tammikuun puolivälin ja helmikuun puolivälin välisenä aikana. Joinain vuosina helmikuun viimeinen viikko on lähes helteinen, ja kevät tuntuu alkavan yhdellä rysäyksellä. Toisinaan vielä maaliskuun puolivälissä voi tulla lunta tai ainakin räntää, ja kylmät säät voivat jatkua huhtikuun puolelle, vaikka teoriassa silloin siirrytäänkin jo kesäkaudelle.

Talvella on keskimäärin aste pari lämmintä päivisin, muutama aste pakkasta öisin, ja kaikkien aikojen kylmimmät yöt joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuussa ovat tuoneet kaupunkiin 27,5 asteen pakkaset – tosin yli 5 asteen pakkaset ovat maaliskuun puolivälin jälkeen erittäin harvinaisia.

Praha on kylminä kausina saasteinen kaupunki, niin että astmaatikot saavat siellä helposti oireita, ja erityisen saasteista Prahassa on koko talvikauden ajan. Astmaatikkojen ja muiden hengityselinten vaikeuksista kärsivien kannattaakin vierailla Prahassa kesäkauden aikana. Prahan ilmansaasteita voi tarkastella asiaan paneutuvalta sivustolta.

Aurinkoinen terassi
Kesäkausi tuo aurinkoa kaupunkiin, ja maaliskuun alusta syyskuun loppupuolelle on usein aurinkoista. Kaikkein eniten aurinko paistaa toukokuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana.

Auringonpaiste, lumi ja sateet

Prahassa aurinko paistaa vain noin 1700 tuntia vuodessa, eikä aurinko paista juuri lainkaan marraskuun alun ja helmikuun lopun välisenä aikana. Kesäkausi tuo aurinkoa kaupunkiin, ja maaliskuun alusta syyskuun loppupuolelle on usein aurinkoista. Kaikkein eniten aurinko paistaa toukokuun alun ja elokuun lopun välisenä aikana.

Lunta voi Prahassa tulla joulukuun alun ja maaliskuun alun välisenä aikana. Lunta voi tulla paljonkin, mutta pakkaskaudet eivät yleensä kestä paria viikkoa pidempää, ja ne voivat olla ohi parissa päivässä. Lumi sulaa muutaman päivän sisällä kokonaan, eikä Prahassa ole useinkaan lunta maassa eikä sinne muodostu routaakaan.

Prahassa sataa 5–10 kertaa kuukaudessa, ja Praha on melko vähäsateinen kaupunki. Eniten sadetta saadaan touko- ja elokuun välisenä aikana, jolloin hellejaksot poikkeuksetta päättyvät hämmästyttävän koviin ukkosmyrskyihin, jotka voivat tunnissa parissa alentaa lämpötilaa 10–15 asteella. Prahaa menneinä vuosina koetelleet tulvat ovatkin sattuneet vain kesäkauden aikana, ja eniten niitä on ollut touko- ja elokuussa.

Parhaat matkustusajat

Prahaan voi hyviin matkustaa koska tahansa, mutta kesäkauden aikana siellä tapahtuu paljon ulkosalla ja kesä on mukavin aika vierailla Prahassa.

Talvikaudella lokakuu on yleensä huomattavasti leudompi kuin Suomessa, ja tähän aikaan nähdäänkin melko paljon pohjoismaisia matkustajia. Marraskuu on pimeä ja ankea aika matkustaa kaupunkiin, mutta diktatuurin loppumista juhlivana päivänä (17.11.) on normaalia riehakkaampaa. Joulumarkkinat alkavat pian sen jälkeen, ja joulukuu onkin melko hyvä ja yleensä leuto kuukausi vierailla Prahassa. Joulunaika ja sitä seuraavat lomat aina loppiaiseen asti tarjoavat nekin tilaisuuden vierailla vähän normaalia edustavammassa Prahassa, ja joulumarkkinat jatkuvatkin aina loppiaiseen saakka. Myös hiihtolomaviikko voi olla hyvä ajankohta vierailla Prahassa, etenkin jos silloin sattuu olemaan laskiaisjuhlia (40 vuorokautta ennen pääsiäistä), jotka tuovat kulkueita ja yleistä karnevaalitunnelmaa vanhaankaupunkiin.

Pääsiäinen markkinoilla
Kesäkauden aloittaa pääsiäinen.

Kesäkauden aloittaa pääsiäinen, jonka sattuessa huhtikuulle terassit ovat muuallakin kuin ydinkeskustassa avoinna. Huhtikuu on usein melko hyvä vierailuaika mutta joinain vuosina säät voivat olla viileitä ja kaikenlaisiin säihin on tähän vuodenaikaan hyvä varautua. Toukokuu on erinomainen, kenties paras kuukausi viettää aikaa Prahassa, ja etenkin jääkiekon MM-kisojen aikaan siellä on lyömätöntä tunnelmaa. Kesäkuu on sekin varsin hyvä kuukausi, mutta tällöin on usein rajujakin hellekausia, ja vaikka aurinko voi teoriassa paistaa paljon, on käytännössä vuosia, jolloin aurinko näyttäytyy kesälläkin vain vähän ja päivälämpötilat ovat 15–17 astetta.

Keskikesä ei ole parhaita aikoja lähteä Prahaan, sillä tällöin on usein hellettä ja kovia ukkosmyrskyjä, ja koulujen lomaillessa heinäkuun alusta elokuun loppuun Prahassa on vähän paikallisia. Tämä on suurta turistisesonkiaikaa, jolloin majapaikkojen hinnat ovat korkeimmillaan ja majapaikka kannattaa varata kuukausia etukäteen. Liikenteessä on eniten poikkeusjärjestelyjä heinä- ja elokuun aikana, ja mitä erilaisimmat häiriötekijät joukkoliikenteessä voivat mutkistaa liikkumista.

Syyskuu on yksi parhaista kuukausista lähteä Prahaan, sillä monasti silloin on helteistä, mutta joinain harvoina vuosina syksy alkaakin jo kuun puolivälissä. Yleisesti ottaen syyskuu on kuitenkin lokakuun tavoin lämpimämpi ja vähäsateisempi aika Prahassa kuin Suomessa.

Yleiset juhlapyhät

Vielä muutama vuosi sitten Prahassa olivat kaikki kaupat aina avoinna, mutta nykyään laki määrää suuret liikkeet joinain juhlapyhinä kiinni. Keskustassa on juhlapyhinä enemmän kauppoja avoinna kuin muualla, mutta yleisiksi juhlapyhiksi kannattaa suunnitella muuta kuin kauppojen kiertelyä.

Office Holidays kertoo maan juhlapyhät

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti