Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Prahan vanhankaupungin joulumarkkinat
Prahan talvikausi pyörähtää liikkeelle joulumarkkinoin, joista vanhankaupungin pääaukiolla järjestettävät markkinat ovat suosituin paikka juhlistaa joulun tulemista markkinahumussa.

Praha talvikaudella 2011-2012

Valtaosa Prahaan matkaavista suuntaa sinne kesällä, jolloin siellä on takuuvarmimmin lämpimät ilmat ja eniten tapahtumia. Kesäkausi on kieltämättä mukava aika lomailla Prahassa, mutta kaupunkiin voi hyvin matkustaa talvellakin. Talvikausi lähtee liikkeelle joulumarkkinoin, joulun ja uuden vuoden aika on vilkasta matkustusaikaa, ja Praha tyhjenee turisteista tammikuun alkupuolelta pääsiäiseen. Talvikausi tarjoaa hyvää tunnelmaa vanhassakaupungissakin, kiinnostavia tapahtumia, korkeatasoista urheilua, markkinoita ja mahdollisuuden tutustua Prahan nähtävyyksiin väljissä olosuhteissa.

Seuraavassa luomme katsauksen siihen, mitä Prahassa tapahtuu joulukuun ja toukokuun välisenä aikana ja mitä siellä talvisin kannattaa puuhailla.

Joulunalusajan tapahtumia

Prahan talvikausi pyörähtää perinteisesti liikkeelle marraskuun lopun joulumarkkinoin, joita ilmaantuu niin ydinkeskustan kuin laitakaupunginkin aukioille ja kaduille. Suuri osa markkinoista on avoinna päivittäin, ja tunnelmaa niissä on yleensä eniten illan hämärtyessä, mikä tapahtuukin Prahassa joulukuussa jo kello neljän maissa. Markkinoiden kojut myyvät kaikenlaista jouluun liittyvää ruokaa, juomaa ja tavaraa, ja markkinoilla käydään sekä viihtymässä että tekemässä ainutlaatuisia hankintoja. Joulukoristeet, erilaiset käsityöt kuten neuleet ja pitsit, talvea lämmittävät alkoholijuomat ja sekä makeat että suolaiset elintarvikkeet kuuluvat olennaisena osana tarjontaa.

Kaikilla joulumarkkinoilla kojut myyvät sekä kotiin vietäviä elintarvikkeita ja juomia että paikalla nautittavia. Prahalaiset suuntaavat joulukuussa mielellään viikolla töiden jälkeen glögille ja makkaralle, ja vaikka myös keskustan joulutoreilla pyörii paikallisia, löytyy heitä eniten keskustan ulkopuolisilta markkinoilta. Glögin lisäksi tarjolla on medovinaa eli hunajaviiniä, jota ei muista maista helposti saa ja jota juodaan nimenomaan ennen joulua lämmikkeenä. Grog eli lämmin rommitoti on sekin tarjolla, ja joskus muitakin vaihtoehtoja tulee vastaan. Ruoista makkarat ja käristetty kinkku ovat suosittuja, ja etenkin saksalaistyyliset makkarat ovat maukkaita. Niin keskustan kuin sen ulkopuolistenkin joulutorien tarjonta on varsin samantyylistä, ja miltei mitä tahansa mitä on tarjolla Staromestske namestilla on tarjolla myös muilla markkinoilla.

Joulumarkkinapaikoista vanhankaupungin pääaukio on suosituin ja paras paikka juhlistaa joulun tulemista markkinahumussa. Useiden kymmenien kojujen lisäksi paikalla on Prahan suurin joulukuusi, jonka valot sytytetään alkuillasta päivittäin, lava jolla esiintyy kuoroja ja tanssijoita, ja seimi, jossa on poneja lapsia ilahduttamassa. Lisäksi kyytejä tarjoavat hevosvaunut luovat tunnelmaa, ja vanhankaupunginaukion kirkot ja muut rakennukset ovat nekin kuin sadusta ikään.

Vanhankaupungin läpi on mukava kävellä Havelskan torikadun kautta Vaclavske namesti -aukiolle, jolla perinteisesti pidetään Prahan toiseksi suurimmat joulumarkkinat. Havelskan kojuista monet kauppaavat joulutavaraa nekin, ja torikatu kannattaa kävellä päästä päähän täällä ollessa. Vaclavske namesti -aukiolla on Prahan markkinoista eniten urbaania tunnelmaa, ja sen kojut tarjoavat joka vuosi kaikenlaista uutta ja kokeellista. Vaikka asetelma ei ole läheskään yhtä satumainen kuin vanhassakaupungissa, on täälläkin mukava viettää aikaa etenkin alkuillasta kun hämärä alkaa laskeutua.

Vaclavske namesti-aukion joulumarkkinat Prahassa
Vaclavske namesti -aukiolla pidetään Prahan toiseksi suurimmat joulumarkkinat.

Keskustassa uusimmat tulokkaat joulumarkkinoille ovat Namesti Republiky -aukion markkinat, jotka kasvavat vuosi vuodelta. Ne ovat sekä Palladium-ostoskeskuksen että kadun toisella puolella olevan Billa-valintamyymälän edessä, ja niillä vierailee hyvä määrä niin paikallisia kuin turistejakin. Myös täällä on joka vuosi uusia kojuja, ja hyviä ruokia, juomia ja herkkuja on tarjolla etenkin Palladium-ostoskeskuksen edessä. Ostoskeskus on hyvä paikka kylmällä ilmalla mennä lämmittelemään, ja se onkin suuri kompleksi, jonka yläkerrasta löytyy kymmeniä erilaisia täysin savuttomia ruoka- ja juomapaikkoja. Namesti Republiky -aukiolla ollessa on myös hyvä katsastaa kadun toisella puolella oleva sosialistiaikojen ostospyhättö, Kotva-ostoskeskus, joka on vastikään avattu remontin jälkeen..

Ydinkeskustan lisäksi Prahassa kannattaa aina käydä keskustan ulkopuolella ainakin yksillä joulumarkkinoilla. Namesti Miru -aukiolla Vinohradyn kaupunginosassa pidetään tasokkaat markkinat, joilla viihtyvät vain paikalliset, ja tänne on helppo kulkea vihreällä metrolinjalla vaikkapa Mustek- tai Muzeum -asemilta. Paikalliset suuntaavat mielellään tänne alkuillasta glögille ja makkaralle, ja kojujen tarjonta on jonkin verran edullisempaa kuin ydinkeskustassa. Mikäli haluaa nähdä lisää paikallisväriä, on seuraavan aukion eli Jiriho z Podebradin joulumarkkinapaikka siihen toinen vaihtoehto. Myös tänne Vinohradyn ja Zizkovin kaupunginosien välimaastoon pääsee vihreällä ratikkalinjalla, ja eniten tunnelmaa ja kojuja auki on iltaisin ja viikonloppuisin.

Prahan aukioiden joulumarkkinat ovat avoinna ma-pe klo 09-19.00, la-su 09-20.00, joskin ruoka- ja juomakojut ovat pääaukioilla avoinna puoliinöihin. Pienemmät joulumarkkinat päättyvät 24.12, Staromestske namestin 1.1.2012, ja Vaclavske Namesti -pääaukion markkinat jatkuvat aina 8.1. saakka.

Kolmas hyvä joulumarkkinapaikka ydinkeskustan ulkopuolella on Vystaviste, Holesovicin kaupunginosassa, lähellä Holesovice-metroasemaa ja Vystaviste-ratikkapysäkkiä, jonne pääsee mm. ratikoilla 5, 12, 14 ja 17. Täällä pidetään ulkosalla 9.-18.12.2012, klo 10-18.00 joka päivä joulu- ja käsityömarkkinat, joiden hintataso on kohtuullinen ja tavaraa on tarjolla runsaasti. Tänne suuntaavien kannattaa huomata, että viikonloppuiltapäivisin tungosta saattaa esiintyä etenkin viimeisen viikonlopun aikana melkoisesti ja paikalle kannattaa tulla ajoissa.

Prahassa juuri muutamaa päivää ennen jouluaattoa olevien kannattaa myös pikaisesti tutustua tšekkiläiseen traditioon, eli elävien karppien myymiseen suurista vesisaaveista. Muutaman päivän ennen jouluaattoa etenkin Holesovicen kaupunginosassa ja sen liepeillä käyvät paikalliset hakemassa joulukalansa eli karppinsa näistä, ja tämä ainutlaatuinen perinne kesti sosialismin vuodetkin. Keskustassa karppikauppiaita tulee harvoin vastaan, mutta Letnan kaupunginosassa heitä kyllä näkyy. Erityisen hyvin karppikauppiaita on Letenske namesti -aukion kulmilla, etenkin Ovenecka-kadun varrella, jonne pääsee hyvin raitiovaunuilla 8 ja 26 Namesti Republiky -aukiolta.

Karppeja vesisaavissa
Muutamaa päivä ennen jouluaattoa, tšekkiläiseen tradition mukaan, myydään eläviä karppeja suoraan vesisaaveista.

Joulunajan tekemistä ja aukioloaikoja

Talvikausi on Prahassa aina yllätyksellinen, ja päivälämpötilat saattavat marraskuusta maaliskuuhun olla mitä tahansa 10 lämpöasteen ja parinkymmenen pakkasasteen välillä. Lunta Prahassa tulee ajoittain, joskin keskustassa se sulaa useimmiten pian pois. Talvimyrskyt ovat Keski-Euroopassa harvinaisia mutta niiden todennäköisyys on suurin tammikuun alusta helmikuun loppupuolelle.

Joulunaika on Prahassa melko mukavaa aikaa paitsi säiltään myös aukioloajoiltaan. Liikkeet, ravintolat ja baarit ovat hyvin auki, lukuun ottamatta jouluaaton iltapäivää, joka on yksi vuoden hiljaisimpia hetkiä kaupungissa. Perheet syövät jouluateriaa ja jakavat lahjoja, mutta jo alkuillasta avautuvat muutkin kuin turisteille suunnatut baarit ja ravintolat. Myös shoppailu onnistuu joulun aikana hyvin, sillä etenkin Vaclavske namestin ja vanhankaupungin alueella on paljon kaikenlaisia liikkeitä avoinna kaikkina päivinä aamusta iltaan. Myös uusivuosi on aikaa, jolloin liikkeet keskustassa eivät sulje oviaan turhan herkästi.

Aika joulusta pääsiäiseen tarjoaa erinomaisen tilaisuuden käydä oopperassa tai kirkossa kuuntelemassa musiikkia. Kirkot vanhankaupungin tienoilla ovat hyviä musiikille, ja myös Prahan historiallisesti merkittävät konserttisalit ovat vierailun arvoisia. Yksi hienoimpia on Ovocny Trh -aukion laidalla sijaitseva Stavovske divadlo, jossa Mozartin oopperat saivat säveltäjän läsnäollessa ensi-iltoja. Toinen erinomainen konserttisali on Rudolfinum, joka sijaitsee Staromestska-metroaseman naapurissa.

Päivitettyä tietoa Prahan konserteista

Tammikuun tapahtumia ja helmikuun karnevaalit

Loppiaisen jälkeen Praha hiljenee turisteista, ja seuraavien kuukausien aikana siellä on mahdollista vanhassakaupungissakin tutkia rauhassa muulloin vilkkaita paikkoja ja nauttia kaikesta täysin siemauksin. Hiljaisesta ajankohdasta huolimatta kaikki on normaalisti auki, ja kaupungin urheilu- ja kulttuurielämä on täydessä toiminnassa. Konsertteihin ja muihin tilaisuuksiin on helpompi päästä lyhyelläkin varoajalla, ja hintataso on alhaisimmillaan majapaikoista tapahtumiin.

Prahan Kaarlensilta talvella
Loppiaisen jälkeen Praha hiljenee turisteista. Kaarlensillankin väenpaljous on tipotiessään.

Suomi on monasti hävinnyt Tsekille tärkeitä jääkiekko-otteluita, ja vierailu Prahassa tarjoaa hyvän tilaisuuden päästä näkemään minkälaista kiekkoa Tsekin Extraliga -sarjassa pelataan. Prahan kahdesta pääasiallisesta joukkueesta Spartasta ja Slaviasta Spartan pelit ovat parempia, ja Vystavisten messukeskuksen viereen on helppo mennä ratikoilla 5, 12, 14 tai 17, pysäkkinä Vystaviste. Liput ostetaan lippuluukuilta ennen peliä, istumapaikka maksaa normaalisti 165 kruunua eli reilut 6 euroa ja meininki hallissa on rentoa ja värikästä. Omia juomia tai ruokia halliin ei saa tuoda, mutta lukuisat kojut myyvät 35 kruunulla puolen litran oluttuoppeja, jotka ovat niin kylmiä että pysyvät viileinä kokonaisen erän ajan. Oluen lisäksi tarjolla on mehua lapsille, makkaroita ja kaikenlaista muuta. Slavian pelejä puolestaan voi mennä seuraamaan suureen jäähalliin Ceskomoravska-metroaseman viereen, ja täälläkin homma pelaa samoin tavoin kuin Spartan peleissä.

Perinteinen kevään merkki on aina 40 päivää ennen pääsiäistä huipentuva Masopust, eli laskiainen. Sitä juhlitaan viikon päivät ympäri Prahan, etenkin vanhankaupunginaukiolla ja Zizkovin Jiriho z Podebrad -aukiolla. Masopust eli Lihat Pois on karnevaali, jota juhlistetaan tukevin ruoin, väkevin juomin ja kulkuein, joihin pukeudutaan joskus hyvinkin värikkäästi. Paras paikka seurata kulkueita on Jiriho z Podebrad -aukio, jolla laskiaistiistaina on suuri kulkue. Ohjelmaa tällä aukiolla on koko pitkän viikonlopun, ja myös lauantai ennen laskiaista on perinteisesti paraatein juhlittu tapahtuma Staromestske namesti -aukiolla vanhassakaupungissa.

Kevään koittaessa

Laskiainen on ensimmäisiä kevään merkkejä Prahassa, mutta kuten Suomessakin, on kevättalvi pitkä ja joskus ärsyttävä aika, jolloin joinain päivinä kevät tuntuu alkavan, toisina talvi palaavan. Aurinkoa Prahassa on tarjolla tähän vuodenaikaan enemmän kuin alkutalvesta, ja pikkuhiljaa elämää takaisin saavat puistot ja puutarhat alkavat näihin aikoihin kukkia kauniisti. Kuten ennen jouluakin, pääsiäisen ja kesäkauden odotukseen kuuluu erikoistapahtumia ja suuriakin karkeloita.

Kevätkausi on varsinaista elokuvan kulta-aikaa Prahassa, ja mukavissa Prahan elokuvateattereissa, joissa voi siemailla edullista olutta elokuvaa katsellessa, kannattaa käydä talvikaudella. Normaaleihin näytöksiin liput ovat harvoin yli 100 kruunua eli 4 euroa, ja yksi hyvä elokuvateatteri on Zizkovin Biskupcova-pysäkin vieressä sijaitseva Kino Aero (Biskupcova 31). Aero kuuluu samaan raskaaseen sarjaan kuin keskustan Svetozor-elokuvateatteri (Vodickova 41), jossa tammikuussa normaalin ohjelmiston lisäksi näytetään lyhytelokuvia.

Väkeä aurinkoisella Staromestskyllä
Vuoden edetessä helmikuuhun aurinko alkaa jo paistaa lämpimämmin.

Ennen pääsiäistä kahdet elokuvafestivaalit elävöittävät Prahan kevättä. FebioFest on vuonna 2012 maaliskuun viimeisen viikon aikana, ja elokuvia esitetään CineStar Andel -elokuvateatterissa (Radlicka 13). Ohjelmistoon kuuluu kansainvälinen kokoelma tunnettujen elokuvantekijöiden tuotantoa, ja elokuvat ovat joko englannin kielisiä tai teksitetty englanniksi. Paikalle pääsee parhaiten kulkemalla metrolla Andel-asemalle, ja myös monet ratikat kuten 9, 12 ja 14 kulkevat keskustasta joen yli Smichovin kaupunginosaan.

Toinen kevään elokuvatapahtuma on Days of European Film, jonka aikana englanninkielisiä tai englanniksi tekstitettyjä elokuvia esitetään ydinkeskustassa. Vaclavske namesti -ratikkapysäkin edessä oleva Svetozor on erinomainen paikka seurata näitä ja muitakin elokuvia, sillä sen kahdessa salissa esitetään useita elokuvia päivittäin, ja näiden joukossa on paljon englanninkielisiä elokuvia. Svetozoria vastapäätä sijaitseva Kino Lucerna on toinen festivaalien esityspaikka, ja elokuvateatteriin mennessä kannattaa kiinnittää huomiota itse rakennukseen, jonka huomionarvoinen koriste on kattoon kiinnitetty ylösalaisin oleva hevospatsas. Patsasta on mukava ihailla Lucerna-kahvilassa, joka on elokuvateatterin vieressä, ja täällä kannattaa juoda kahvit, sillä kahvila on Prahan mukavimpia ja usein pianisti tunnelmoi kahvihetkien aikana miellyttävästi.

Kevät alkaa Prahassa pikkuhiljaa maaliskuun aikana, ja tällöin pääsiäismarkkinat alkavat ilmaantua kaupungin aukiolle. Vanhankaupunginaukio on pääpaikka pääsiäisen odotukselle, mutta myös Vaclavske namesti -aukio ja Havelskan torikatu myyvät pääsiäisaiheista tavaraa, suklaata ja muita tuotteita. Pääsiäismarkkinat eivät ole yhtä suuri tapaus kuin joulumarkkinat, mutta ne kestävät reilun kuukauden ja niillä on tarjolla samantyylisiä ruokia ja juomia kuin ennen jouluakin. Tärkein ero on kuitenkin se, että kun joulun alla lämpimät juomat ovat suosituimpia niin pääsiäistä odotellessa säät ovat sen verran leudompia, että Tsekin kansallisjuoma olut on maistuu taas monelle ulkosallakin.

Pääsiäinen ei ole dramaattinen juhla Prahassa, sillä suuri osa kaupoista, ravintoloista ja muista paikoista on täydessä toiminnassa koko pitkän viikonlopun ajan. Pääsiäinen päättää periaatteessa talven ja aloittaa Prahan kesäkauden, mutta sen jälkeen vasta ns. Noitien yö eli Paleni carodejnic on virallinen talven lopetus. Tätä on perinteisesti juhlittu noitien olkipatsaita kokoissa polttaen, mutta koska nykyisin avotulet ovat kaupunkialueella kiellettyjä, ei tätä enää nähdä. Petrinin kukkulalla ja keskustan puistoissa on kuitenkin huhtikuun viimeisenä päivänä odotettavissa kaikenlaista juhlimista, kuten erikoisia asuja ja yleistä ilonpitoa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti