Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Frantiskanska Zahrada -puiston penkki Prahassa
Prahan lukuisat kauniit puistot vetävät ihmisiä puoleensa hengähtämään hetkeksi.

Praha kesällä ja syksyllä 2014

Praha on kaupunki, jossa on kesällä ja syksyllä paljon tapahtumia, etenkin musiikkitapahtumia. Monet väittävätkin, että juuri loppuvuosi on parasta aikaa vierailla Prahassa. Kesällä on tapahtumien lisäksi aina luvassa kaikenlaista uutta, ja tänä vuonna uutuuksien joukossa on eläintarhassa jättisalamantereita.

Prahassa on paljon muutakin uutta tänä vuonna, ja etenkin kasvissyöjät viihtyvät siellä entistä paremmin. Prahassa on hyvä myös kiinnittää huomio johonkin keskustan ulkopuoliseen kaupunginosaan. Vuonna 2014 Žižkovin ja Vinohradyn kanssa kilpailemaan on alkanut Vršovice, joka sijaitseekin aivan näiden ja keskustan naapurissa.

Loppuvuoden 2014 parhaita musiikkitapahtumia

Heinäkuun puolestavälistä elokuun alkupuolelle pidetään jälleen kerran vanhan musiikin festivaalit 14.7.-6.8. Musiikkia esitetään ympäri kaupunkia, Prahan linnassa, kirkoissa, Brevnovin luostarissa ja Trojan kartanossa lähellä eläintarhaa. Festivaalien ohjelman voi nähdä verkkosivuilla.

Heinäkuun lopussa pidetään Prahan kansanmusiikkifestivaalit. Festivaalit alkavat 24.7. ja päättyvät 27. päivä, ja luvassa on muutama ulkoilmakonsertti keskustassa, paraati ja erittäin hyvää perinteistä tunnelmaa.

Elokuun lopussa ja syyskuun alussa pidetään huipputason Verdi-festivaalit, jotka ovat upeassa valtionoopperassa. Internetistä on hankala saada tietoa festivaaleista hyvissä ajoin ennen niiden alkamista, joten kannattaa tutkia oopperan omia verkkosivuja lisätietoa saadakseen. Valtionoopperassa on paljon muutakin ohjelmaa, ja monelle kulttuurista kiinnostuneelle vierailu oopperassa loman aikana on kiinteä osa Prahan vierailua.

Syyskuun alussa pidetään perinteisesti Tšekin tunnetuimman säveltäjän, Antonín Dvořákin, nimeä kantavat korkeatasoiset festivaalit. Musiikkia on luvassa upeissa konserttisaleissa kuten Rudolfinumissa ja Týn-kirkossa vanhankaupunginaukion laidalla. Dvořákiin on hyvä tutustua muulloinkin Prahassa käydessä. Erinomainen vierailupaikka on mielenkiintoisella, vähän syrjäisellä uuden kaupungin kadulla sijaitseva Villa Amerika eli Dvořák-museo.

Kesän päätteeksi ovat joka vuosi luvassa Prahan syysfestivaalit eli Prague Autumn Festival. Syyskuun 12. päivästä lokakuun alkuun on mahdollista kuulla normaaliakin tasokkaampaa oopperaa, kamarimusiikkia ja kuorolaulua Prahan upeissa konserttisaleissa.

Villa Amerika -rakennus
Dvořákiin on hyvä tutustua Prahassa käydessä, jolloin erinomainen vierailupaikka on Villa Amerika eli Dvořák-museo.

Lokakuun puolivälistä marraskuun alkuun pidetään Prahan korkeatasoiset kansainväliset jazz-festivaalit. Jatsia voi kuulla keskeisellä paikalla sijaitsevalla Reduta-klubilla (Národní 20), missä on kaikenlaista ohjelmaa ympäri vuoden. Täällä viihtyvät myös ne, jotka eivät jatsista välitä, sillä Redutassa on pantomiimi- ja muitakin esityksiä kesät talvet.

Prahassa on tarjolla paljon tapahtumia ja konsertteja, joissa esitetään klassista musiikkia ja jatsia, mutta siellä on myös rock- ja muita konsertteja. Niitä on hyvä katsella Ticketpron sivuilla.

Prague Experience -sivuilla on lisätietoa Prahan tapahtumista.

Uutta ja huomionarvoista vuonna 2014

Prahan keskusta on perinteisesti ollut hankala paikka löytää pubeja ja ravintoloita, jotka tarjoavat kunnollisia, kohtuuhintaisia tšekkiläisiä ruokia ja oluita. Yksi hyvä sellainen paikka, joka on myös paikallisten suosiossa, on U Pinkasu (Jungmannova námestí 15). Ravintola on hivenen normaalia prahalaista paikallista ravintolaa kalliimpi, mutta se on myös korkeatasoinen ja viihtyisä lounas- tai illanviettopaikka aivan keskustassa, sen verran syrjässä, etteivät suuret turistilaumat sitä helposti löydä. Tänä vuonna sen takapihalle on avattu goottilaistyylinen terassi, jolla on entistä mukavampi juoda Pilsner Urquellia. Täällä käydessä kannattaa myös katsastaa ravintolan vieressä oleva erikoinen, kubistista tyyliä edustava katulamppu.

Vahakabinettien ystäville Prahan keskustaan on avattu kansainvälisen luokan Grevin French -vahakabinetti (Celetná 15). Se sijaitsee aivan vanhankaupunginaukion vieressä. Samalla kadulla on nykyisin muitakin mielenkiintoisia museoita, kuten vahakabinetin vieressä sijaitseva suklaamuseo.

Prahassa on paljon kaikenlaisia museoita, joista uusimpia ja erikoisimpia on Muzeum nocniku a toalet eli potta ja vessanpytty -museo (Vyšehradská 12). Siellä on esillä pari tuhatta alan esinettä, kokoelmat kasvavat jatkuvasti ja museo sijaitsee hyvällä paikalla lähellä Výton-pysäkkiä. Museo on avoinna kuten muutkin kaupunginmuseot ti-su klo 10-18.

Vakavammista asioista kiinnostuneille Vaclav Havel -kirjasto (Katerinská 16) lähellä Dvořák-museota on hyvä, kohtalaisen uusi vierailupaikka. Kirjasto lisäsi vappuna Prahaan lähelle Kaarlensiltaa uuden niin sanotun Havel-penkin (Maltézské námestí), ja sitä on hyvä käydä vilkaisemassa. Kirjasto järjestää paljon erilaisia tapahtumia, joista saa tietoa verkkosivuilta. Niitä on usein aivan vanhankaupungin parhailla paikoilla sijaitsevassa Montmarte-galleriassa (Retezová 7) (ti-su klo 12-18).

Keskustan ulkopuolella Trojassa sijaitseva Zoo eli eläintarha on etenkin lapsiperheille ehdoton vierailupaikka, sillä sitä pidetään yhtenä maailman parhaista. Vuoden 2013 tulvien jäljet ovat täysin hävinneet, eläimet palanneet ja uuttakin on vuonna 2014 tullut, sillä sinne on saapunut harvinaislaatuisia jättisalamantereita. Salamanterit tuovat tietenkin monen mieleen Karel Capekin teoksen Salamanterisota, joka onkin erinomainen tšekkiläisen kirjallisuuden klassikkoteos 1930-luvulta. Eläintarhalle pääsee kulkemalla ensin metrolla Holesovicen asemalle ja sieltä bussilla numero 112 päätepysäkille. Kesäisin paikalle voi tulla myös erilaisilla laivoilla. Eläintarha on avoinna vuoden jokaisena päivänä, mutta sen aukioloajat ovat sen verran vuodenaikojen mukaan vaihtelevia, että ne on hyvä tarkistaa ennen kuin vierailee siellä.

Jääkiekkoa seuraavien on hyvä ottaa huomioon se, että kesäkuussa 2014 saatiin kuulla uskomattomia uutisia: kauden 2013-14 KHL:n finalistijoukkue Lev Praha ei pelaa ainakaan kaudella 2014-15 KHL:ssä tai missään muussakaan liigassa. Rahoitusta ei löytynyt riittävästi, eikä jäähallistakaan päästy sopuun, ja näin Prahan leijonat lepäilevät seuraavan kauden ja kenties palaavat sitten uudelleen vuoden 2015 syksyllä.

Uusia kasvisravintoloita

Prahaan on viimeisen vuoden aikana taas ilmaantunut lisää kasvisravintoloita, jotka entisestään monipuolistavat kaupungista saatavien lihattomien ruokien kirjoa. Kätevällä paikalla matkalla Kaarlensillalta kohti linnaa sijaitseva LoVeg (Nerudova 36) tarjoaa tšekkiläisen keittiön antimia ja eri puolilta maailmaa tulevia ruokia kasvisversioina. Hinnat ovat kohtuullisia, ja ravintola on avoinna päivittäin klo 11.30-22.

Kasvisruokaa
Prahaan on viimeisen vuoden aikana taas ilmaantunut lisää kasvisravintoloita.

Toinen uutuus vuodelta 2013 on aasialaisia kasvisruokia tarjoava ja vegaaneillekin soveltuva Mr. Hau (Koubkova 8) [kartalla], joka sijaitsee lähellä I. P. Pavlova -metroasemaa. Ravintolassa on itsepalvelubuffet ma-pe klo 11-15, eikä ravintola ole sunnuntaisin avoinna. Tämä muistuttaa suuresti Loving Hut -ketjun ravintoloita, jollainen paikalla olikin aikoinaan, mutta tämä on yksityinen ravintola, joka on avoinna ma-pe klo 9-21 ja la klo 12-21.

Lähellä I. P. Pavlovaa sijaitsee myös uusi kasvisravintola Plevel (Krymská 2) [kartalla], joka sijaitsee Vršovicen viime aikoina trendikkääksi kohonneessa kaupunginosassa. Tämä on vegaaneillekin soveltuva, ja täältä saa kasvisspagettia, hampurilaisia ja kaikenlaisia muita ruokia kuten kevätrullia. Tämä kuten valtaosa edullisista kasvisravintoloista Prahassa ei ota vastaan maksukortteja.

Melko lähellä Krymskáa, pienen kävelymatkan päässä kohti Jirího z Podebrad -metroasemaa, sijaitsee uusi vegaaneille sopiva kahvila, Moment (Slezská 62) [kartalla]. Täällä on myös lounasaikaan vegaaniruokabuffet, ja muulloin saa kahveja, leivonnaisia ja suolaisiakin ruokia. Kuten moni muukin kahvila Prahassa, vain käteinen on käypää täällä. Kahvila on avoinna ma-pe klo 8-19.

Edelleenkin samalla Vinohradyyn kuuluvalla seudulla, joka on Prahan ulkomaalaisväestön pääpaikkoja, sijaitsee uusi niin sanottu elävän ravinnon ravintola, Puro (Vinohradska 44) [kartalla]. Täältä saa myös vegaaneille sopivaa jäätelöä ja muitakin ruokia, mutta yleensä tarjolla on vain yksi pääruoka. Tämä ravintola on avoinna ma-pe vain lounasaikaan (klo 11-15).

Keskustassa on ollut kasvisravintoloita jo pitkään paljonkin, mutta sinne ilmaantuu uusia tämän tästä. Rawcha (Na Porící 8) on myös elävän ravinnon ravintola, joka sijaitsee aivan Námestí Republiky -aukion kupeessa. Täältä saa tuoreita kasvisruokia samoin kuin teelaatuja, ja tämä onkin samalla teehuone. Tämä ei ole mikään edullinen paikka, vaan ruoat ja teet ovat kalliita mutta korkeatasoisia. Ravintola on avoinna ma-la 10-22 ja su 16-22.

Letnán kaupunginosan Milady Horákové -pääkatu [kartalla] on viikolla hyvä katu tutustua, sillä sen varrella on paljon liikkeitä ja ravintoloita, joissa pyörii yksinomaan paikallisia. Samalla kun vierailee Letenské Sady -puistossa tai sen edessä olevissa museoissa, voi käydä syömässä kasvisruoat keväällä 2013 avatussa Bhojan-kasvisravintolassa (Milady Horákové 3). Se on edullinen ja yksinkertainen aasialaistyylinen ruokapaikka, joka sijaitsee aivan Strossmayerovo námestí -aukion ratikkapysäkin vieressä ja on avoinna ma-pe klo 11-19.

Art Decoa Vrsovice-kaupunginosassa
Vršovice-kaupunginosa on nykyään kaupungin parhaita ja nuorekkaimpia alueita. Hyvät baarit, ravintolat ja putiikit vetävät ihmisiä puoleensa.

Albertov-alueella ja -ratikkapysäkillä, lähellä Vysehradin kukkulaa, sijaitsee uusi Zelená kuchyne eli vihreä keittiö (Svobodova 3) [kartalla]. Tämä on itse asiassa vanha ravintola, joka muutti tänne vuoden 2014 alussa, ja näin sen ruoat ovat hyväksi todettuja. Täällä on lounasbuffet, erilaisia ruokia vitriinin takana, joskus intialaisia ruokia, eikä tämäkään paikka ota kuin käteistä vastaan. Ravintola on avoinna ma-pe klo 11-22.

Vršovice -kaupunginosa

Prahassa eri kaupunginosat ovat olleet eri aikoina trendikkäitä. Aikoinaan Letnán kaupunginosa Milady Horákové -kadun tuntumassa oli alue, jolle lähdettiin muualtakin kaupungista baariin. Žižkov on aina ollut trendikäs kaupunginosa, jossa ovat perinteisesti viihtyneet opiskelijat ja työläiset, ja viime vuosina Vinohrady on kohonnut paremmin toimeen tulevien ulkomaalaisten lempiasuinpaikaksi kaupungissa. Sittemmin sen rinnalle on myös kohonut sen naapuri Vršovice, jonka Krymská-kadun tienoo on nykyään kaupungin parhaita ja nuorekkaimpia alueita. Hyvät baarit, ravintolat ja putiikit vetävät ihmisiä puoleensa, ja täällä on myös kaunis Havlíckovy sady -puisto [kartalla]. Vršovicen pääpaikat ovat tämän puiston ympäristössä, ja tänne pääsee helposti keskustasta raitiovaunulla vaikkapa tulemalla Krymská-pysäkille, jolle kulkee keskustasta raitiovaunu 22.

Erinomainen baari-kahvila täällä on Café Sladkovský [kartalla], joka on joka päivä avoinna klo 01 asti. Täällä on lukuisia hyviä kahviloita ja baareja, joissa voi istuskella niin päivällä kuin illallakin, luovassa ja nuorekkaassa ilmapiirissä. Lisää menopaikkoja ja ravintoloita löytyy tältä varsin laajalta alueelta, jonka hyviä osia on myös Cechovo námestí -ratikkapysäkin vieressä. Täällä kannattaa muuten kiinnittää huomio Josef Gocárin kirkkoon, joka on peräisin vuodelta 1928 ja on melko erilainen muihin Prahan kirkkoihin verrattuna.

Expatsin sivuilta voi lukea lehtijutun Vršovicesta englanniksi.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti