Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Praha
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Staromestske namesti
Vanhassakaupungissa ja joen toisella puolella linnaa ympäröivillä alueilla on anniskelupaikoilla korkeimmat hinnat, ja siellä missä paikalliset liikkuvat, hinnat ovat huokeita.

Prahan yöelämä

Praha on yöelämältään legendaarinen kaupunki, jonne monet suuntaavat illanvietto mielessään. Olutta ja muita juomia tarjotaan kaikkialla, hinnat ovat monissa paikoissa huokeita ja illanvietto on turvallista, niin että baarien ovilla ei ole mitään portsareita tai asiakkaiden keskuudessa esiinny järjestyshäiriöitä. Prahan yöelämän suurin vaara piilee siinä, että vieraassa paikassa tulee otettua liikaa ja sen seurauksena hölmöiltyä. Vuosittain Prahassa muutama liikaa juhlinut turisti ei selviä yöstä kunnialla.

Prahassa baareja, oluttupia, panimoravintoloita ja muita illanviettopaikkoja on pilvin pimein, eikä niitä tarvitse missään keskustan alueella pitkään etsiskellä. Vanhassakaupungissa ja joen toisella puolella linnaa ympäröivillä alueilla on korkeimmat hinnat, ja siellä missä paikalliset liikkuvat, hinnat ovat huokeita. Jos haluaa säästää ravintolamenoissa, kannattaa joko käyttää energiaa ytimen halpojen kuppiloiden löytämiseksi tai mennä suosiolla keskustan vieressä oleviin kaupunginosiin tai keskustan uuden puolen syrjäisimpiin kortteleihin, joissa turistit ovat harvassa.

Erilaisia anniskelupaikkoja

Prahassa on paljon erilaisia anniskelupaikkoja, ja varsinaisia baareja, joissa tarjotaan vain väkijuomia, siellä on melko vähän. Suurin osa anniskelupaikoista on sekä baareja että ravintoloita, joissa syödään, juodaan ja vietetään sosiaalista elämää perinteiseen tapaan.

Huomionarvoinen seikka on se, että kesäkuun alusta 2017 voimaan astunut tupakkalaki on mullistanut Prahan yöelämää dramaattisin tavoin. Monet baarit ovat muuttuneet yksityisklubeiksi, joissa saa tupakoida, mutta niihin turisteja ei yleensä lasketa sisään. Baarien luonne on muuttunut niin, että perinteinen kapakkakulttuuri on pääosin tyrehtynyt ja baarien ulkopuolella seisoskelee ihmisiä lähes vuorokauden ympäri. Joillain alueilla meteli on kovaa ja etenkin lämpiminä iltoina ja öinä on paitsi meteliä myös rauhatonta, ja tämä pätee moneen Prahan kaupunginosaan, etenkin vanhaankaupunkiin ja keskustan uusiin osiin. Keväällä 2018 tämän ankaran lain, joka ei salli minkäänlaisia tupakointipaikkoja sisätiloissa, muuttamisesta keskusteltiin ja on mahdollista, että lakiin tulee jonain päivänä muutoksia.

Erilaisia suositeltavia anniskelupaikkoja

Prahassa on hyviä baareja, pubeja, ravintoloita, panimoravintoloita, oluttupia ja terassiravintoloita, mutta turisti ei välttämättä niitä helposti löydä. Turisteille suunnattuja ylihintaisia paikkoja on ydinkeskustassa joka nurkassa, ja jos vain haluaa nopeasti juoman, onnistuu se missä ja koska tahansa. Jos taas haluaa perinteisen paikallisen kokemuksen tai kokea jotakin normaalia sävähdyttävämpää, kannattaa vierailla tietyissä paikoissa.

Panimoravintolat

Prahassa on useita erilaisia panimoravintoloita, mutta monet niistä ovat keskustassa ja pääasiallisesti suurten turistiporukoiden suosiossa. Ne ovat ylihintaisia, eikä niissä ole lainkaan sitä kuuluisaa ”Prahan henkeä”. Kaksi kaikkein pahinta tämän tyylistä turistirysää ovat vanhankaupungin ja Tescon lähellä oleva U Fleků ja I.P.Pavlovan lähellä oleva U Kalicha.

Panimoravintoloihin ja tiettyä olutta tarjoaviin ravintoloihin ei lähdetä pelkästään juomaan vaan niissä on myös tyypillisiä paikallisia ruokia, joista monet ovat tuhteja ja jotka maistuvat hyvin myös talvikauden aikana. Kesäkaudella (huhti-lokakuu) lähes kaikilla olutravintoloilla on terassit, joilla on pöytiintarjoilu.

Suuret panimot sijaitsevat pääasiallisesti muualla kuin Prahassa, mutta Prahassa on aina tehty olutta ja sieltä on peräisin yksi suurimmista olutmerkeistä, Staropramen. Se ei ole maineeltaan kaikkein parasta olutta mutta sitä on nykyään monenmoista ja jos sitä haluaa maistaa parhaimmillaan, on hyvä vierailupaikka Staropramenin panimo [kartalla], jonka yhteydessä on ravintola. Panimossa voi tehdä kierroksen, jonka aikana oppii oluesta, tai voi vain mennä ravintolaan juomaan tuoretta olutta ja syömään jotakin. Sinne on helppo suunnata muualta keskustasta metrolla (asema: Anděl).

U Medviku
U Medvídkůssa tarjoillaan "maailman vahvinta olutta" mutta myös aivan normaaleja paikallisia oluita, jotka yleensä ovat melko mietoja (noin 4 %).

Ytimessä on panimoravintoloita ja olutravintoloita, jotka ovat turistien mieleen. Kaksi keskeisintä ovat aivan vanhankaupungin vieressä: První Novoměstský restaurační pivovar [kartalla] ja Pivovar Národní [kartalla], joka on kansallisteatterin vieressä. Niitä perinteisempi ja viihtyisämpi mutta myös turhan paljon turistien mieleen on aivan Tescon vieressä oleva U Medvídků [kartalla], joka on ollut toiminnassa 1300-luvulta lähtien. Siellä tarjoillaan ”maailman vahvinta olutta” mutta myös aivan normaaleja paikallisia oluita, jotka yleensä ovat melko mietoja (noin 4 %). Huomionarvoinen seikka sekä tässä että muissa ravintoloissa, joissa on normaalia parempi olut, on se, että siellä on erityinen oluenlaskija, joka ainoastaan saa valuttaa olutta ja joka on koko paikan tärkein ja arvostetuin työntekijä, varsinainen paikan herra.

Lähellä U Medvídkůa, samalla kadulla mutta lähempänä vanhankaupunginaukiota ja aivan vilkkaimmilla turistialueilla sijaitsee yllättävän hyvä ja pidetty panimoravintola U Tří růží, joka on lähellä Husovan ja Karlovan kulmausta. Sitä vastapäätä sijaitsee kenties Prahan tunnetuin baari, U zlatého tygra, joka aukeaa klo 15 ja jonka eteen jo kahden jälkeen turistit alkavat muodostaa jonoaU zlatého tygra. Se ei ole enää legendaarisessa maineessa, ja istumapaikan saaminen sieltä on yleensä lähes mahdotonta.

Jos mielii käymään muualla tai jos majapaikka on täälläpäin, on Vinohradin panimoravintola eli Vinohradský pivovar [kartalla] hyvä vierailupaikka. Siellä on edullinen lounas ja iltaisin hyviä ruokia, ja vaikka olut on vähän normaalia kalliimpaa, on se silti kohtuuhintaista (alle 2 €). Paikalle pääsee nopeasti metrolla, esimerkiksi tulemalla Flora-asemalle, jolta kulkee raitiovaunulinja 16 pysäkin matkan panimoravintolan viereen (pysäkki: Orionka). Keskustasta pääsee suoraan Vinohradyn kaupunginosaan myös samalla raitiovaunulinjalla mutta tällöin kannattaa jäädä pois jo edellisellä pysäkillä (Orionka).

Four Square kertoo panimoravintoloista ja pienpanimo-oluita (craft beer) tarjoavista baareista.

Letenske sadyn terassiravintola
Suuret olutterassit ovat muualla kuin keskustassa. Eräs suosittu on Letnán puistoalueella.

Terasseja ja terassiravintoloita

Monilla Prahan ravintoloilla ja baareilla on terassit, mutta siellä on paikkoja, joilla on paremmat terassit kuin muilla. Lisäksi siellä on entistä enemmän olutterasseja, joita siellä monia yllättäen on ollut melko vähän. Aikoinaan, reilut sata vuotta sitten kun Praha oli osa Itävalta-Unkaria, kaupunki oli täynnä suuria olutterasseja, mutta nykyään niitä pitää erikseen etsiskellä, sillä ne katosivat sosialismin vuosikymmeninä.

U Pinkasu
Keskeinen terassiravintola, jolla on monia muita paikkoja kohtuullisemmat hinnat, on maailmassa ensimmäiseksi Pilsner Urquellia tarjonnut ravintola eli U Pinkasů.

Keskeinen terassiravintola, jolla on monia muita paikkoja kohtuullisemmat hinnat, on maailmassa ensimmäiseksi Pilsner Urquellia tarjonnut ravintola eli U Pinkasů [kartalla]. Se on aivan keskusaukion vieressä, ja sen goottilaistyylinen terassi on ehdoton paikka nauttia iltapäivistä ja illoista. Ruoat ovat pidettyjä ja myös sisätilat ovat talvisin mukavia, ja täällä käydessä kannattaa katsastaa myös vieressä oleva ”kubistinen katulamppu”kubistinen katulamppu, joka on aivan terassin sisäänkäynnin vieressä.

Ydinkeskustassa paljon terasseja on vanhankaupunginaukiolla ja joenrannoilla, mutta ne ovat kalliita, turisteille suunnattuja paikkoja, joissa ei ole paikallista tunnelmaa tai edes mitään erityisen hyviä oluita. Yksi mahdollisuus lähellä vanhankaupunginaukiota on kirjallinen kahvila (Týnská literární kavárna) [kartalla], jonka sisäpihan terassi on nykyään suosittu tupakoivien luovien ihmisten keskuudessa. Siellä voi maistaa kohtuuhinnalla muualla melko harvoin vastaan tulevaa Bernard-olutta.

Náplavka

Paljon erilaisia terasseja on kesäkauden aikana joenrannalla muuallakin kuin aivan ytimessä, missä pyörii vain turisteja. NáplavkaNaplavka [kartalla] on promenadi, joka on kahden sillan välissä, ja sillä on lauantaisin tuottajatori, joka on vilkkain ja paras aika vierailla siellä. Sen varrella, etenkin Palackého most -sillan vieressä, on lukuisia ravintolalaivoja ja myös muita terasseja, joilla on mukava nauttia joen kesäisestä tunnelmasta. Tänne voi nopeasti kävellä vaikka Kaarlensillalta, tulla lukuisilla joenrantaa kulkevilla raitiovaunuilla tai sitten metrolla asemalle nimeltään Karlovo náměstí, joskin asemalla täytyy valita oikea uloskäynti, jotta pääsee suoraan joenrannan viereen.

Letná

Ydinkeskustassa ravintolat, joilla on hyviä, muille kuin turisteille suunnattuja terasseja, ovat vähissä, ja varsinaiset suuret olutterassit ovat muualla kuin keskustassa. Kenties keskeisin ja suosituin on Letná-kaupunginosan terassi, jonka lähellä on muutama muukin terassi. Letná Zahradní restaurace [kartalla] on suuri mutta suosittu terassi, jolta on hämmästyttävät ja täysin unohtumattomat näkymätnäkymät joen toiselle puolelle vanhaankaupunkiin ja muuallekin. Olut on varsin kohtuuhintaista, alle puolitoista euroa tuopilta, ja hyvällä säällä ja kesäkaudella sitä myydään useissa paikoissa, huonolla ilmalla ja talvisin kioskissa, josta saa kahvia ja muitakin tuotteita. Täällä on kesällä myös makkaraa ja muita grillituotteita, ja tämä on yksi oleellisimpia kesäkauden kokemuksia Prahassa.

Riegrovy Sady
Riegrovy Sadyn perinteikäs olutterassi ei avautunut keväällä 2019 normaalisti, ja tietoa olutterassin tulevaisuudesta odotellaan.

Vieressä on hienompi ja kalliimpi terassi, vähän matkan päässä olevan tenniskeskuksen yhteydessä on melko tilava terassi ja siitä kohti metronomiametronomia kulkeva näkee vielä yhden ravintolan, jossa grillataan makkaraa ja juodaan olutta terassilla. Itse metronomin alapuolelle ilmaantuu yleensä toukokuun alussa Stalin-baariStalin-baari, jolla on pieni terassi ja lepotuoleja, ja sielläkin on kohtuuhintainen olut. Jos ei halua juoda terasseilla, voi puistoon tuoda omat eväät ja nauttia niitä sivistyneesti nurmikolla tai yhdellä puiston monista penkeistä. Paikalle voi tulle monin tavoin, mutta yksi parhaita tapoja saapua suurelle terassille on tulla useilla eri raitiovaunulinjoilla (kuten 1, 12, 25 ja 26) pysäkille nimeltään ”Letenské náměstí”, jolta on alle puolen kilometrin matka puistoon. Sinne voi myös kävellä tai sieltä voi kävellä pois pitkin polkuja, jotka kulkevat tänne vanhankaupungin läheltä, mutta kapuaminen kohti yläilmoja on aika raskasta.

Riegrovy Sady

Riegrovy Sady on melko lähellä ydintä sijaitseva mäkinen puisto, joka laajuutensa ja sekavan luonteensa takia on kokonaisuutena vähän hankala paikka. Niille, joilla on aikaa, siellä kuitenkin on kesällä mukava vähän harhaillakin. Puistossa voi vapaasti juoda olutta, siellä on jopa pieniä juhlia mutta valtaosan ajasta se on koiranulkoiluttajien, perheiden ja vanhusten virkistäytymispaikka. Puistoon pääsee esimerkiksi kulkemalla vihreällä metrolinjalla asemille nimeltään Námestí Míru, jolle voi myös tulla usealla eri raitiovaunulinjalla, tai Jirího z Podebrad, jonka yläpuolella olevalla aukiolla on kesäkauden aikana ke–la eläväinen tori. Siltä on helppo suunnistaa puistoon kävelemällä TV-tornista katsottuna vasempaan kaksi korttelia pitkin Slavíkova-katua ja kääntymällä vasemmalle Krkonošská-kadulle, joka johtaa lähelle pääsisäänkäyntiä.

Suosituin terassi on puiston yläosissa on jo kaksi vuosikymmentä ollut suuri terassi [kartalla], joka tosin keväällä 2019 ei avautunut, koska entinen vuokrasopimus päättyi. Myös sitä vastapäätä ollut terassi-ravintola, joka oli samassa omistuksessa, on toistaiseksi suljettu. Paikalle ilmastyy jo kesäkauden 2019 aikana jotakin uutta, mutta terassimielellä tänne ei kannata lähteä.

Puistossa on toinenkin terassi, nimeltään Mlíkárna [kartalla], jolla on sisätilat, josta saa ruokia ja jolla on terassi paitsi alhaalla myös rakennuksen katolla. Se on kuitenkin huomattavasti huonommassa paikassa kuin perinteinen terassi, ja sinne on joko pitkä vaellus ylämäkeen myös vihreän linjan varrella olevalta metroasemalta (Námestí Míru) tai sitten suurin piirtein yhtä pitkä matka Jirího z Podebradin asemalta. Terassilla ei ole mitään ruutuja, eikä siellä voi seurata urheilua.

Vysehrad
Vyšehradissa on monia terasseja.

Vyšehrad ja Zahrádky Žižkov

Vyšehrad on kukkulan päällä oleva vierailupaikka, jonne pääsee kaikkein helpoiten saapumalla punaisella metrolinjalla samannimiselle asemalle. Sieltä on muutaman sadan metrin vähän ikävä kävelymatka puistoon, joka tietenkin on joen suunnalla, ja tällä entisellä linna-alueella, jolla monet turistit vierailevat, on useita terasseja. Kenties edullisin ja eniten paikallisväriä edustava on Hospůdka Na HradbáchkuvaHospůdka Na Hradbách ] [kartalla], jossa on myös sisätilat. Siellä on hyvät oluet, balkanilaisia grillilihoja ja avarasti tilaa.

Toinen melko kaukana ytimestä oleva terassi, joka on avoinna hyvillä säillä huhtikuun puolestavälistä syyskuun loppuun ja jossa yleensä suurilta ruuduilta näytetään jääkiekkoa ja jalkapalloa MM-kisojen ja muiden tärkeiden kisojen aikaan on Ohrada- ja Biskupcova-pysäkkien vieressä oleva Zahrádky ŽižkovkuvaZahrádky Žižkov ] [kartalla]. Se on tilava, vain paikallisten suosiossa oleva terassi, jolla on kohtuuhintaista, nykyään valtavasta tankista tulevaa olutta, ja makkaraa, jota paistetaan perinteisin menetelmin. Paikalle voi tulla esimerkiksi saapumalla raitiovaunulinjalla 1 (pysäkki: Ohrada) tai raitiovaunulinjoilla 9, 11 tai 16 (pysäkki: Biskupcova).

Lisää tietoa terassiravintoloista ja kesäterasseista:

Prague Beer Garden esittelee terassilla varustettuja baareja ja ravintoloita.

Prague Beer Garden esittelee terasseja.

I Sadu, tyypillinen oluttupa
U Sadu on korttelikapakka, jossa viihtyvät sekä paikalliset että turistit, ja josta saa hyviä baariruokia.

Tyypillisiä oluttupia

Tyypilliset oluttuvat, joissa yleensä tarjotaan ruokaa ja jotka suljetaan melko varhain (klo 22–24), eivät ole kovin yleisiä Prahan ydinkeskustassa. Niitä on kuitenkin jonkin verran ytimessäkin, ja ne ovat hyviä paikkoja etenkin huonoilla ilmoilla ja talvella nauttia erilaisia juomia ja syödä tukevia paikallisia ruokia, kuten reilun kilon painavan sianpolven, nimeltään ”koleno””koleno”.

U Rudolfina
Keskeinen ja tunnelmallinen oluttupa on U Rudolfina, joka on joenrannan lähellä, vanhankaupungin metroaseman vieressä.

Keskeinen, tunnelmallinen mutta niin vilkas, että se on usein täynnä, on U Rudolfina [kartalla], joka on joenrannan lähellä, vanhankaupungin metroaseman vieressä. Siellä on yläkerta, jossa juodaan, ja alakerta, jossa syödään ja juodaan.

Toinen keskeinen mutta ei niin perinteinen paikka maistella hyviä oluita ja ruokia on Lokál Dlouhááá [kartalla]. Se on uudehko ravintola, jossa on tasokkaat ruoat ja vähän normaalia kalliimmat hinnat. Se on vilkas mutta aika iso paikkapaikka, jonne muulloin kuin lounasaikaan voi mahtua suurikin porukka.

Aivan lähellä ydintä, keskustan uudella puolella oleva Putica [kartalla] on siitä hyvä olutravintola, että siellä voi maistaa erinomaista olutta nimeltään Únětické. Se on aivan lähellä ydintä, ja sen viereen pääsee vihreällä metrolinjalla kulkemalla asemalle nimeltään Náměstí Míru.

Jos etsii varsinaista korttelikapakkaa, jolla on tilavahko kesäterassi, on tästä yhden metropysäkin päässä sijaitseva U Sadu [kartalla] hyvä vierailupaikka. Tässä aivan TV-tornin vieressä sijaitsevassa ravintolassa viihtyvät sekä paikalliset että turistit, ja sieltä saa hyviä baariruokia. Paikalle pääsee tulemalla vihreällä metrolinjalla asemalle nimeltään Jiřího z Poděbrad.

Toisella puolella kaupunginosaa oleva Tachovské náměstí [kartalla] on paikka, jossa on useita baareja ja ravintoloita. Yksi Prahan näiden kortteleiden parhaista olutravintoloista, josta saa oluita joita ei kaikkialla tule vastaan ja myös ruokia, on U Slovanské Lípy. Paikalle voi tulla vähän huonosti vuoden 2018 loppuun asti, sillä ohimenevää katua remontoidaan, mutta normaalisti aukiolle pääsee bussilinjoilla 133, 175 ja 207. Lähellä olevalle Lipanská-pysäkille pääsee useilla eri raitiovaunuilla, kuten 9, 15 ja 26.

Tästä lyhyen bussimatkan päässä sijaitsee aivan Florenc-metroaseman vieressä yksi perinteinen baari, joka on eräänlainen panimoravintola ja jossa on hyvät oluet ja maistuvat ruoat. Paikka ei ole suuressa turistien suosiossa, ja Pivovarský klub [kartalla] on paikka, jossa on hanassa kuutta olutta ja pullossa 240:tä.

Lisää aiheesta:

Eat Your World kertoo sianpolvesta ja mistä sitä saa.

Prague Beer Garden esittelee mielestään Prahan parhaita kuppiloita.

Local Life esittelee Prahan baareja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti