Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu
Jos haluaa nähdä mahdollisimman paljon samalla kun siirtyy paikasta toiseen, ovat raitiovaunut hyvä liikenneväline. Ne kulkevat hyvin niin eri paikkoihin keskustan alueella kuin sen ulkopuolellekin.

Liikkuminen Wienissä

Wienin ydinkeskusta on satumainen kävelypaikka, ja sinne lähtevän on kannattavaa ottaa hyvät kävelykengät mukaan. Wienin joukkoliikenneverkosto hakee vertaistaan, ja siellä on viisi metrolinjaa ja sen raitiovaunuverkosto on maailman viidenneksi suurin. Liikkuminen ei aikuisille ole kovin edullista, mutta Wienissä on paljon päiviä, jolloin alle 15-vuotiaat voivat matkustaa ilman lippua, ja alle 6-vuotiaat voivat aina matkustaa ilmaiseksi. Wienissä taksi on varsin kohtuuhintainen, ja sillä voi siirtyä joitain matkoja, ja pyöräily on kaupungissa kesäkauden aikana suosittua. Autoilua ei Wienissä suositella, ja Itävallan autoilua koskeviin sääntöihin on maassa autoilevien syytä etukäteen tutustua.

Kävely

Wien on erinomainen paikka siirtyä paikasta toiseen kävellen, ja parhaiten tämä käy aivan kaupungin ytimessä: ydinkeskustassa, Mariahilfer Strassella ja Neubaussa, jossa on erinomainen valikoima putiikkeja, ravintoloita ja baareja. Kävely onnistuu varsin hyvin näiden alueiden välillä, mutta etenkin lasten kanssa liikkuvien ja varttuneemman väen kannattaa aina muistaa, että Wien on rakennettu suuruudenhulluun mittakaavaan: kooltaan se muistuttaa paremminkin Euroopan suurimpia kaupunkeja kuin muita parin miljoonan asukkaan eurooppalaisia kaupunkeja. Niinpä välimatkat siellä ovat ydinkeskustan ulkopuolella (ja joskus sen alueellakin) melko pitkiä.

Mikäli Wienissä on usean päivän lomalla, kannattaa ehdottomasti tutustua kaupunkiin kävellen mahdollisimman paljon. Wienissä ensi kertaa olevien ei välttämättä edes kannata juurikaan vierailla ydinkeskustan ulkopuolella paria suurta nähtävyyttä lukuun ottamatta. Mikäli hotelli on keskustassa, Mariahilfissä tai Neubaussa, ei julkisilla liikkumiseen välttämättä tarvitse juurikaan perehtyä.

Ytimen lisäksi Leopoldstadt, joka on joenrannan ja Augartenin ja Praterin välimaastossa, on hyvä alue tutustua kävellen. Sinne voi siirtyä joen yli kävellenkin ja siellä on mukava kävellä paikasta toiseen. Sinne voi myös siirtyä julkisilla ja niihin kannattaakin aina turvautua, jos haluaa liikkua laajalti mutta aikaa on vain rajallisesti.

Julkiset liikennevälineet

Mikäli Wienissä mielii nähdä lyhyellä lomalla paljon tai vierailee kaupungissa talvisaikaan marras- ja maaliskuun välisenä aikana, on Wienin erinomainen ja kohtuuhintainen joukkoliikenneverkosto mitä parhain tapa siirtyä paikasta toiseen. Tärkeimmät liikennevälineet ovat metro (U-Bahn), paljolti samoja reittejä keskustassa käyttävä paikallisjuna (S-Bahn) ja raitiovaunut, mutta muita kulkuneuvoja kuten busseja ei turistin useinkaan tule käytettyä.

Metro
Samat liput käyvät kaikkiin julkisiin kulkuvälineisiin. Liput leimataan liikennevälineeseen noustessa, ja metrolla matkustettaessa ennen laiturille siirtymistä.

Liput

Wienin joukkoliikenneverkosto (Wiener Linien) on täysin integroitu systeemi, ja samat liput käyvät kaikkiin julkisiin kulkuvälineisiin. Lippuja voi ostaa paikan päällä lipputiskeiltä, joita on hyvin metroasemien yhteydessä, monessa paikassa olevista automaateista ja tupakkakaupoista.

Yksi lippu (Einzelfahrschein) maksaa 2,40 euroa ja 6–14-vuotiaitten liput maksavat 1,20 euroa. Alle 6-vuotiaat saavat matkustaa ilmaiseksi, ja sunnuntaisin, muina pyhäpäivinä ja koulujen loma-aikoihin alle 15-vuotiaat saavat matkustaa ilman lippua Jos lipun ostaa raitiovaunusta, maksaa se 2,60 euroa ja 6–15-vuotiailta puolet tästä. Yhdellä lipulla voi matkustaa vain yhdensuuntaisen matkan vaihtoineen, eikä useasti liikkuvan kannata hankkia yksittäisiä lippuja ollenkaan. Helsingin tavoin liput leimataan liikennevälineeseen noustessa, ja metrolla matkustettaessa ennen laiturille siirtymistä.

Mikäli joukkoliikennevälineitä haluaa käyttää useammin kuin kerran pari päivässä, on 24, 48 tai 72 tunnin matkalippu tähän kaikkein paras vaihtoehto. 24 tunnin lippu maksaa 8 euroa, kahden vuorokauden lippu 14,10 euroa ja kolmen vuorokauden lippu 17,10 euroa, joka on saman verran kuin viikkolippu. Liput ovat voimassa määräajan lipun leimaamisesta, ei ostamisesta alkaen..

Kolme vuorokautta tai sitä pidempään Wienissä oleskeleville viikkokortti (Wochenkarte) voi olla hyvä hankinta, sillä se maksaa 17,10 euroa, mutta sen miinuspuoli on se, että se on voimassa vain maanantaista klo 00.00 seuraavaan maanantaiaamuun klo 9 asti.

24–72 tunnin liput oikeuttavat rajattomaan matkustamiseen, mutta niitä paljon kalliimpia eivät ole turisteille tarkoitetut Die Wien-Karte -kortit : 72 tunnin Wien-Karte-kortti maksaa 29 euroa, sillä saa alennuksia lähes kaikkiin nähtävyyksiin ja sillä on muitakin etuja.

Wienissä on myös muita lippumahdollisuuksia, ja niistä saa hyvin selvää kaupungin turisti-infoissa ja metroasemilla. Lippuja on hyvä hankkia viikonloppuisinkin keskustan Karlsplatz-, Stephansplatz-, Westbahnhof- ja Praterstern-metroasemilta.

Wien.at-sivuston joukkoliikennekartasta näkee kaikki kaupungin liikenneverkoston reitit.

Metro

Viisilinjainen maanalainen metro (U-Bahn) on kätevä liikenneväline kaupungissa, ja sillä pääsee etenkin keskustan halki nopeammin kuin ytimen (Innere Stadt) kiertävillä raitiovaunuilla. Metro on nopea ja vaivaton liikkumismuoto, ja sitä on hyvä käyttää kesät talvet. Metroverkosto on toiminnassa noin aamuviidestä puoleenyöhön, mutta perjantai- ja lauantaiöisin se liikkuu läpi yön vartin välein.

Wienissä on myös S-Bahn eli paikallisjunaverkosto, mutta joitain poikkeuksia lukuun ottamatta U-Bahn on paras tapa liikkua paikasta toiseen. Kenties kätevin sitä on käyttää niiden, jotka haluavat siirtyä mahdollisimman edullisesti keskustan ja lentoaseman välin.

Raitiovaunut

Jos haluaa nähdä mahdollisimman paljon samalla kun siirtyy paikasta toiseen, ovat raitiovaunut hyvä liikenneväline. Kaupungissa on 29 raitiovaunulinjaa, ja ne vievät hyvin niin eri paikkoihin keskustan alueella kuin sen ulkopuolellekin. Raitiovaunuja on numeroituja ja sitten kirjaimilla merkittyjä, kuten O ja D. Hyvä raitiovaunu päästä keskustan ulkopuolelle on 71, joka vie sekä monipuoliselle Belvedere-linnanpuistoalueelle että Zentralfriedhof-hautausmaalle.

Ydinkeskustan alueella erityisen käteviä ovat raitiovaunut 1 ja 2, jotka kiertävät nähtävyyksiä täynnä olevaa Ring-kehätietä ja joihin käyvät normaalit liput. Kummallakin raitiovaunureitillä näkee eniten merkittäviä nähtävyyksiä ja upeita katunäkymiä, kun kulkee niillä väliä Oper-Schwedenplatz. On olemassa myös pelkästään parhaita Ringstrassen osia kiertävä Ring Tram, joka ympäri vuoden tasatunnein ja puolelta lähtee Schwedenplatz-aukiolta klo 10–17.30. Matkaa varten pitää ostaa erilliset liput, vaunun kyydistä ei voi jäädä kesken pois ja kierros kestää 25 minuuttia.

Linja-autot

Wienin linja-autot eivät välttämättä ole suuri apu turistille, mutta joitakuita saattavat kiinnostaa ydinkeskustassa liikkumista helpottavat minibussit 1A, 2A ja 3A, joilla voi siirtyä esimerkiksi vanhassakaupungissa paikasta toiseen.

takseja rautatieaseman edessä
Taksi on Wienissä yllättävän edullinen matkustusmuoto.

Linja-autojen reitit eivät yleensä auta paljon turistia, mutta linja-autoja voi joutua käyttämään öisin, jolloin kaupungissa ma–to ja su ei kulje metroa yön läpi. Wiener Linien -sivusto näyttää yöbussireitit ja metrolinjojen reitit. Öisin on kuitenkin hyvä muistaa se, että taksi on Wienissä edullisempi matkustusmuoto kuin useimmissa länsieurooppalaisissa suurkaupungeissa.

Taksi

Taksi on Wienissä yllättävän edullinen matkustusmuoto, ja monet kuljettajat eivät pane pahakseen, jos matkan hinnasta haluaa vähän neuvotella. Erityisen hyvä hinnasta on neuvotella lentokenttämatkoilla, ja myös Wienin rajojen ulkopuolelle suuntautuvalla matkalla on hyvä keskustella hinnasta etukäteen.

Taksin voi tilauttaa hotellille tai ravintolalle, tai sellaiseen voi hypätä lennosta tai tolpalta.

Wien.info-sivusto antaa lisätietoa paitsi taksilla myös limusiinilla liikkumisesta. Sivulla on myös sovelluksia, joilla taksin tilaaminen ilman soittamista on Wienissä kenelle tahansa helppoa.

Pyöräily

Pyöräily on entistä suositumpaa Wienissä, ja kaupungin leudohko ilmasto tarkkoittaa sitä, että kaupungissa on oivia pyöräilykelejä mihin vuodenaikaan tahansa. Sää muuttuu kesäiseksi usein jo maaliskuun puolivälin aikoihin, ja säät jatkuvat pyöräilylle suotuisina aina loka–marraskuulle. Ainoa ongelma Wienissä on tuuli, joka etenkin kesäisin voi olla voimakasta, mutta siellä onneksi on keskustan alueella vastapainona melko vähän liikennettä ja pyöräilijät on otettu hyvin huomioon pyörätein ja muin erikoisjärjestelyin. Alaltaan laajalle levinneessä Wienissä on kauniiseen kesäaikaan erittäin hyvä pyöräillä paikasta toiseen, niin että etenkin toukokuun alusta syyskuun loppupuolelle kaupungissa on ilo polkea paikasta toiseen.

Citypyöriä
Wienissä on nykyisin 120 asemaa, joilta voi ottaa käyttöönsä kaupunkipyörän.

Wienissä on nykyisin 120 asemaa, joilta voi ottaa käyttöönsä kaupunkipyörän. CityBikeWien-järjestelmää käyttääkseen on rekisteröidyttävä joko verkkosivuilla tai sitten yhdellä sen asemista, joita on esimerkiksi Schwedenplatz-aukiolla. Rekisteröinti maksaa euron, ja tämän jälkeen voi ottaa käyttöönsä pyörän ilman lisämaksua korkeintaan tunnin ajaksi. Toisesta tunnista eteenpäin pitää maksaa euro seuraavalta tunnilta, kaksi sitä seuraavalta ja kolmannen tunnin jälkeen 4 euroa per tunti, mutta ei kuitenkaan koskaan yli 600:aa euroa, vaikka pyörän hajottaisi tai se menisi hukkaan.

Kaupunkipyörän voi myös saada käyttöönsä ilman rekisteröitymistä: Pedal Power antaa kaupunkipyörän ja kartan käyttöön pientä maksua vastaan. Heillä on myös muita pyöriä ja opastettuja kierroksia, joilla voi tutustua Wienin nähtävyyksiin ja muutenkin kaupunkiin.

Wien.info-sivusto listaa lisää pyöränvuokrauspisteitä kaupungissa.

Autoilu ja autonvuokraus

Autolla ajelua Wienin ydinkeskustassa etenkin niin sanotun Ringstrasse-kehätien sisäpuolella kannattaa vältellä, sillä siellä on paljon yksisuuntaisia katuja ja muutenkin paikallistuntemus on välttämätöntä, jotta selviää autoilusta siellä kunnialla. Keskustassa on myös vähän parkkipaikkoja, ja muutenkaan joukkoliikenneverkoston kattavuus ja kohtuuhintaisuus eivät juuri houkuttele auton rattiin. Jos kuitenkin harkitsee ratin taakse siirtymistä kannattaa lukea ohjeet ja säännöt Itävallassa autoileville.

Jos haluaa vuokrata auton käyttöönsä, voi sellaisen hankkia lentoasemalta tai muualta kaupungista esimerkiksi näiltä vuokraamoilta: Sixt, Avis ja Europcar.

Vienna Airport -sivusto puolestaan listaa lentoasemalla sijaitsevat autonvuokrauspisteet.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti