Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Salzburg
Salzburg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Salzburg
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kävelijöitä Salzburgin kapeilla kujilla
Jos majapaikka on Salzburgin keskustassa eli Altstadtin tai Neustadtin alueella tai niiden lähellä, on siellä täysin mahdollista ja kenties helpointa valtaosin vain kävellä paikasta toiseen.

Liikkuminen Salzburgissa

Salzburg on matkustajalle monessa mielessä ihanteellinen kaupunkilomakohde, ja yksi hyvä asia siellä on myös se, että etäisyydet ovat sen verran lyhyitä, ettei julkisille tule juuri käyttöä. Kaupungin vähämäkisessä keskustassa on helppoa ja antoisaa kävellä paikasta toiseen, ja upeat katunäkymät ja ympäröivät maisemat varmistavat, että käveltyä ja ulkona tulee oltua mahdollisimman paljon.

Salzburgissa on tietenkin myös julkinen liikenneverkosto, joka muodostuu linja-autoista, siellä kulkee takseja ja siellä on erityisen suosittua pyöräillä paikasta toiseen. Paikalliset pyöräilevät siellä rutiinimatkojakin, ja siellä on paljon pyöräteitä, mutta turisti ei välttämättä edes halua siellä pyöräillä, sillä monelle nähtävyydelle tai muuhun hienoon vierailupaikkaan ei voi mennä pyörän kanssa.

Kävely

Jos majapaikka on Salzburgin keskustassa eli Altstadtin tai Neustadtin alueella tai niiden lähellä, on siellä täysin mahdollista ja kenties helpointa valtaosin vain kävellä paikasta toiseen. Keskusta ei ole suuri, joki on kapea ja välimatkat ovat joitain poikkeuksia lukuun ottamatta lyhyitä. Mäkiä ei ole turhan paljon, mutta osa vanhastakaupungista eli Altstadtista on mäkistä mutta valtaosaltaan Salzburg on tasainen paikka, jossa monet tärkeät asiat ovat lähellä Salzachjokea [kartalla]. Kadut ovat hyvässä kunnossa kesät talvet, niillä on kaikin tavoin turvallista liikkua yöt päivät ja mukaan kannattaa ottaa kengät, joilla on hyvä kävellä kaupunkimaastossa, kuten mukulakivikaduilla ja asfaltilla.

Matka Neustadtin ja vanhankaupungin välillä on vain muutaman minuutin pituinen, ja kummatkin kaupunginosat kävelee päästä päähän 20–30 minuutissa. Tästä huolimatta kaupungin sokkeloisuus, pienet kujat, upeat rakennukset, mielenkiintoiset yksityiskohdat ja lähes loputon määrä kaikenlaista nähtävää varmistavat, että lyhyellä matkalla siellä ei ehdi nähdä kuin osan tarjonnasta. Tärkeimpiin ja mieluisimpiin asioihin onkin Salzburgissa hyvä tutustua ajan kanssa, ja näin Salzburgiin on kaikkein paras lähteä tutustumaan vähintään kolmen vuorokauden ajaksi. Jos lomailee läheisillä hiihtokeskuksilla, ei Salzburgissa tule paljon nähtyä, ja näin siellä päiväretkellä olevan kannattaa keskittyä etenkin vanhankaupungin hienoimpiin kujiin, joihin kuuluu ehdottomasti Mozartin kotikatu, GetreidegasseGetreidegasse, Mozartin kotikatu [kartalla].

Salzburgin keskustassa ja sen liepeillä ei juuri ole julkisista liikennevälineistä suurta hyötyä, mutta ne ovat erityisen käteviä jos käy jossakin keskustan ulkopuolella tai haluaa siirtyä monta kilometriä hetkessä.

Linja-auto
Salzburgissa voi liikkua linja-autoilla. Lippuja saa Trafiken-kioskeista, kuskilta ja automaateista, ja edullisinta ja helpointa on hankkia lippu etukäteen.

Julkiset liikennevälineet

Salzburgissa voi liikkua linja-autoilla, joista vastaa Salzburg AG, jonka sivut ovat tosin vain saksaksi. Lippuja saa Trafiken-kioskeista, kuskilta ja automaateista, ja edullisinta ja helpointa on hankkia lippu etukäteen. Lippujen hinnat ovat viime vuosina nousseet, ja 24 tuntia voimassa oleva lippu maksaa etukäteen 4,50 euroa ja yksittäisiä lippuja saa vain viiden sarjoja tai sitten yksi maksaa kuskilta ostettuna 3 euroa. Kaupan on myös lippuja, jotka käyvät koko alueella, jolla on yhteensä 40 vyöhykettä, ja on olemassa myös lippuja lyhyille matkoille, joita tosin myydään vain viisi kerrallaan niitäkin. Alle 18-vuotiaat saavat lippunsa edullisemmin, ja myös eläkeläiset ovat oikeutettuja pieneen alennukseen.

Yksi julkinen liikenneväline, jota Salzburgissa myös turistit ahkerasti hyödyntävät, on FestungsBahn (Festungsgasse) [kartalla], köysijuna joka vuodesta 1892 lähtien on kuljettanut noin 1,7 miljoonaa vierailijaa vuodessa Festung Hohensalzburg -linnaan. Junaan saa vain yhteislippuja, joilla pääsee myös linnaan, muulloin paitsi linnan sulkeutumisen jälkeen alkaen klo 17 (toukokuun alusta syyskuun loppuun klo 20). Tällöin junalla voi ajaa ylös ja alas ilman että tarvitsee ostaa lippua linnaan, ja matka ylös 102 metrin korkeuteen kestää 54 sekuntia. Kyyti on sinänsä ylöskapuamiseen nähden melko edullinen, ja lippujen hintoja ja myös muutoksia aikatauluihin voi katsella verkkosivuilta.

Lisää asiaa julkisista liikennevälineistä:

Salzburgissa kulkee myös junia, mutta ne on tarkoitettu matkusteluun Salzburglandin alueella eikä niistä ole kaupungissa vierailevalle juuri hyötyä. Tietoa julkisesta liikenteestä ja myös muista liikennevälineistä saa Salzburg Infosta.

Taksi

Salzburg on melko pieni kaupunki, jossa taksille ei välttämättä tule tarvetta, mutta siellä voi hypätä taksin kyytiin eikä sellaisella liikkuminen ole valtava kustannus. Lentoasemalta voi hyvin tulla taksilla kaupunkiin, etenkin jos majapaikka on vähän hankalassa paikassa, ja muuten keskustan ulkopuolelle pääsee helpoiten taksilla. Porukat siirtyvät hiihtokeskuksille ja läheisiin vierailupaikkoihin taksilla, monilla yhtiöillä on kiinteitä hintoja ja porukat selviävät pitkistäkin matkoista kohtuullisilla kustannuksilla.

Taxi Salzburg eli Rehman Taxi on yksi parhaita yhtiöitä, ja sen sivuilta voi tarkastaa mitä matka maksaisi. Sillä on myös nähtävyyskierroksia, sillä voi siirtyä hiihtokeskukselle tai sellaiselta Salzburgiin ja muutenkin yhtiö on tottunut kuskaamaan vierailijoita. Taksin tilaaminen paikalle maksaa normaalia enemmän, ja nykyään jokaisessa taksissa voi maksaa kortilla.

Salzburg.info esittelee lisää taksiyhtiöitä, joilla voi siirtyä niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja ja kertoo muutenkin taksilla ajelemisesta.

Pyöräily ja pyörän vuokraaminen

Salzburg on paikka, jossa on mukava pyöräillä paikasta toiseen, ja kesät talvet siellä pyöräillään melkoisesti. Työ- ja koulumatkat tehdään usein pyörällä, liikennettä on paria katua lukuun ottamatta keskustassa vähän ja turistikin voi intoutua nousemaan pyörän selkään. Salzburgissa voi pyöräillä yksikseen paikasta toiseen, siellä voi ottaa osaa opastetulle pyöräilykierrokselle ja siellä on useita hyviä reittejä, joita pitkin voi pyöräillä.

Ajetaan polkupyörällä Giselakai-kadulla
Salzburgissa voi pyöräillä yksikseen paikasta toiseen, siellä voi ottaa osaa opastetulle pyöräilykierrokselle ja siellä on useita hyviä reittejä, joita pitkin voi pyöräillä.

Salzachin joenrannan pyörätiet ja autoilta suljetun Hellbrunner Strassen [kartalla] polkeminen Hellbrunnin palatsille ja sen vieressä olevalle eläintarhalle ovat hyviä pyöräilyreittejä keskustassa.

Keskustan ulkopuolella ja maakunnissa 310 kilometriä pitkä Tauern-pyöräilyreitti on parhaimmillaan viikon pyöräretkelle.

Sitäkin pidempi on Mozart-pyöräilyreitti, joka on 390 kilometrin mittainen.

Pyöriä voi vuokrata monesta eri paikasta, ja monet hotellitkin vuokraavat pyöriä. Niitä voi myös kysellä turisti-infosta tai sitten voi mennä Radsport Wagneriin (Zillnerstrasse 14) [kartalla]. Sieltä saa myös sähköavusteisia pyöriä vuokralle, ja edullisimmillaan vuorokausi maksaa 30 euroa ja pantti on 50 euroa.

Opastetuista pyöräilykierroksista ja muusta pyöräilyyn liittyvästä kannattaa kysyä lisää turisti-infosta (Mozartplatz 5). Lisätietoa asiasta saa myös Salzburg.infosta.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Salzburgin keskustassa ei paljon autoilla, mutta Salzburgiin voi saapua tulliteitä pitkin autolla ja sieltä saa auton vuokralle. Lentoasemalla ja keskustassa on vuokrauspisteitä, ja varteenotettavia autovuokraamoja ovat Europcar jolla on piste myös lentoasemalla ja Megadrive.

Lisää autoilusta kertoo Salzburg.info.

Jos Itävallassa haluaa autoilla, kannattaa myös tutustua siihen mitä Autoliitto sanoo maassa ajelemisesta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti