logo
Berliinin metro
Metro eli U-Bahn on kätevä tapa liikkua Berliinissä.

Liikkuminen Berliinissä ja sen ympäristössä

Berliinin valtava koko saattaa tehdä siitä hieman haastavan liikkumisen suhteen, mutta mm. kaupungin tehokas julkinen liikenne helpottaa tehtävää huomattavasti. Lue lisää siitä, kuinka liikut parhaiten paikasta toiseen niin Berliinissä kuin sen lähistölläkin.

Berliinin julkinen liikenne: Metro, lähijunat, linja-autot ja raitiovaunut

Berliinin julkiseen liikenteeseen kuuluvat: U-Bahn (metro), jonka laaja verkosto kattaa suurimman osan kaupungista ja on erittäin täsmällinen, S-Bahn (lähijuna), linja-auto sekä raitiovaunu. Raitiovaunuilla on helppo matkustaa etenkin entisen Itä-Berliinin puolella. Julkinen liikenne on ylivoimaisesti paras tapa päästä kohteeseesi Berliinissä ja sen ympäristössä. Verkostot ovat erinomaisen kattavat ja aikataulut yleisesti ottaen täsmällisiä.

Vyöhykkeet

Berliinissä on kolme vyöhykettä (A, B ja C), suurin osa kaupungista kuuluu A ja B vyöhykkeiden alueeseen, mutta esimerkiksi Potsdam ja Schönefeldin lentokenttä kuuluvat C vyöhykkeeseen. Kaikissa julkisen liikenteen kulkuneuvoissa voi kulkea samalla lipulla, liput ovat joko AB-, BC- tai ABC-vyöhykkeille.

Reitit ja aikataulut

Lisätietoa reiteista ja aikatauluista löytyy liikennettä operoivien BVG:n ja S-Bahn:in kotisivuilta. Voit myös ladata netistä englanninkielisen sovelluksen kannettaviin laitteisiin.

Kerta- ja kausiliput

Tavallinen kertalippu on voimassa kaksi tuntia ja sillä voi vaihtaa kulkuneuvoa rajattomasti. Jos olet menossa vain lyhyen matkan, voit ostaa halvemman "lyhyen matkan lipun" (Kurzstrecke). Muita lippuvaihtoehtoja ovat esimerkiksi päivä-, viikko- ja kuukausilippu, jotka oikeuttavat rajattomaan matkustamiseen valitsemallasi vyöhykkeellä. Jotkin Berliinin matkailijakortit, kuten WelcomeCardiin tai CityTourCardiin, sisältävät matkalipun, joka oikeuttaa myös rajoittamattomaan matkustamiseen kaupungissa tai sen ympäristössä. Näitä lippuja myy Berliinin liikennelaitos BVG.

Lippujen ostaminen

Lippuja voi ostaa automaateista jokaisella asemalla tai bussin- sekä raitiovaununkuljettajilta. Isommilla asemilla on myös lipunmyyntipisteitä. Kadulla vastaan tulevista (käytettyjen) lippujen myyjistä kannattaa kuitenkin pysyä kaukana. Muista leimata lippusi asemalla tai sisällä bussissa, leimaamaton lippu voi tulla kalliiksi. Kertaalleen leimattua lippua ei tarvitse enää leimata uudelleen esimerkiksi kulkuneuvoa vaihdettaessa.

Hyppää maisemareitille

Mainio tapa nähdä Berliiniä on kiertää kaupunkia joko bussilinjan 100 tai 200 kyydissä. Linjat ovat erittäin suosittuja, sillä ne kattavat suurimman osan kaupungin tärkeimmistä ja kuuluisimmista kohteista. Voit jäädä kiinnostavan nähtävyyden kohdalla pois ja katseltuasi tarpeeksi hypätä taas seuraavan bussin kyytiin. Molemmat linjat lähtevät Zoologischer Gartenin asemalta itään päin, linjan 100 päätepysäkki on Alexanderplatz, linjan 200 Prenzlauer Berg, Michelangelostraße.

Polkupyörä

Berliinin suuri koko tekee siitä haastavan kävelykaupungin, kävelykierroksiakin on runsaasti tarjolla, mutta sen tasainen maasto soveltuu erityisen hyvin pyöräilyyn. Berliinissä onkin yli 1000 kilometriä pyöräteitä. Voit joko vuokrata polkupyörän ja ottaa kaupungin haltuun itsenäisesti, tai mennä yhdelle monista ohjatuista polkupyörällä tehtävistä kaupunkikierroksista. Näin saat todennäköisesti paremman tuntuman kaupunkiin kuin bussin ikkunasta katsoessa, sään salliessa tietysti. Pyörän voi myös ottaa mukaan metroon tai raitiovaunuihin niille merkityille alueilla, jos niissä on tilaa. Pyörästä peritään kuitenkin erillinen maksu.

Taksi

Berliinin taksit ovat suhteellisen edullisia moniin muihin Euroopan kaupunkeihin verrattuna. Takseja löytää taksitolpilta tai ne voi ottaa suoraan lennosta kadulta. Kuljettajat ovat ammattikuskeja ja puhuvat yleensä esim. englantia. Jos otat taksin "lennosta" ja olet menossa vain lyhyen matkan (alle 2 km), pääset yleensä halvemmalla, jos pyydät ennen mittarin päälle laittamista "lyhyttä matkaa" (Kurzstrecke).

Berliinin Lentokentät

Berliinissä on tällä hetkellä kaksi suurta lentokenttää, Tegel ja Schönefeld. Molempiin on hyvät yhteydet julkisilla liikennevälineillä. Myöhemmin toiminta keskitetään rakenteilla olevaan Brandenburgin lentokenttään.

Tegelin lentokentältä kaupunkiin

Tegelin lentokentältä on bussiyhteys Alexanderplatzin S-Bahn ja U-Bahn asemille, päärautatieasemalle (Hauptbahnhof) ja Zoologischer Gartenin S-Bahn ja U-Bahn asemille. Lentokentän omilla sivuilla on tietoa Tegelin lentokentän ja kaupungin välillä liikkumisesta. Huomaathan, että Tegelin lentoasemalle ei ole junayhteyttä, S-Bahn kyllä vie "Tegel" -nimiseen paikkaan, mutta se viittaa Tegelin esikaupunkialueeseen, ei lentokenttään.

Schönefeldin lentokentältä kaupunkiin

Schönefeldin lentokentän ja Berliinin keskustan väliä pääsee kulkemaan S-Bahnilla. Lentokentän omilla sivuilla on tietoa Schönefeldin lentokentän ja kaupungin välillä liikkumisesta.

Potsdam

Potsdam kuuluu samaan liikennöintiverkostoon Berliinin kanssa, joten voit käyttää samaa lippua kuin Berliinissäkin liikkuessasi. Muistathan, että Potsdam sijaitsee C-vyöhykkeellä, joten tarvitset ABC-lipun sinne/sieltä matkustettaessa. Potsdamiin pääset Berliinistä parhaiten joko paikallisjunalla (RB/RE) esimerkiksi Berliinin Hauptbahnhofilta tai Zoologischer Gartenin asemalta. Potsdamiin pääsee myös S-Bahnin linjoilla S7 tai S1, mutta niillä matka kestää kauemmin kuin paikallisjunilla.

Potsdamin bussi- ja raitiovaunuliikenne on toimiva ja moderni. Potsdam on myös jaettu omiin ABC-vyöhykkeisiin, joka saattaa aluksi hämmentää, mutta sitä ei kuitenkaan kannata sekoittaa Berliinin vyöhykkeiden kanssa. Alkuhämmennyksen jälkeen Potsdamin julkisen liikenteen verkosto on kuitenkin hyvin selkeä ja nähtävyydet hyvin merkittyjä. Voit myös valita bussi- tai raitiovaunulinjan sen mukaan, mitä haluat nähdä, sillä tietyt linjat menevät tiettyjen nähtävyyksien ohi. Jotkut keskittyvät esimerkiksi Potsdamin palatseihin, toiset kuuluisiin kaupunginosiin tai elokuvantekoon liittyviin asioihin. Potsdamissa pidempään oleskeleville kätevä on Potsdam & Berlin Welcome Card, jolla saa alennuksia nähtävyyksistä ja voi liikkua Berliinin ja Potsdamin alueen joukkoliikennevälineissä.

Teksti: Anniina Simula
Tiedot tarkistettu ja päivitetty 2014/01
Alkuperäisteksti 2009/10

Lukijoiden kommentteja

Tegelin lentokentältä pääsee bussilla 109 ainoastaan Zoologischer Gartenin asemalle. Jatkettaessa sieltä Alexanderplatzille valitaan bussi 100 tai 200. /Heli

Olemme lähdössä Berliiniin muutaman viikon päästä ja käymme mm. Designer outletissa. Käykä Belin welcome ABC-card sinne junalla matkustettaessa? /ansku

Se, mikä on paras tapa tulla Tegeliltä kaupunkiin riippuu tietenkin hotellin sijainnista. /Irmeli

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.