hotellien haku
Booking.com
Metroasema
Metro eli U-Bahn on kätevä tapa liikkua Berliinissä.

Liikkuminen Berliinissä ja sen ympäristössä

Tällä sivulla kerrotaan, miten Berliinissä on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä.

Berliinissä oleskellessa on hyvä ottaa huomioon kaupungin suuri koko ja se, että välimatkat ovat uskomattoman pitkiä. Kaupunginosien sisällä on useimmissa tapauksissa mahdollista siirtyä kävellen paikasta toiseen, mutta kesät talvet paras tapa siirtyä paikasta toiseen on julkinen liikenneverkosto, jonka metro tekee kaupungista liikkumisesta helppoa ja miellyttävää.

Kävely

Vain paljon kävelemään tottuneet pystyvät Berliinissä kävelemään kaupunginosasta toiseen. Yleensä siellä on hyvä katsella karttaa ja arvioida välimatkoja ennen kuin lähtee kävelemään tuntemattomaan paikkaan. Mittessä ja sen vieressä olevilla alueilla kuten Alexanderplatzilla, museosaarella, Brandenburger Tor -portin ympäristössä ja Potsdamer Platzilla on paras siirtyä paikasta toiseen kävellen. Prenzlauer Berg, Friedrichshain ja Kreuzberg, jotka sijaitsevat lähellä Alexanderplatzia, ovat suuria kaupunginosia, ja niihin tutustuminen vain kävelemällä vie aikaa. Charlottenburg Länsi-Berliinissä on myös kaupunginosa, jossa voi hyvin kävellä paikasta toiseen, mutta matka esimerkiksi Tiergartenilta Charlottenburgin palatsialueelle on hyvin pitkä. Tiergarten kuten useimmat Berliinin puistot on lähes oma kaupunginosansa, ja puistot ovat yleensä sen verran suuria, että niihin on turha yrittää tutustua liian nopeasti. Kaiken kaikkiaan lomailu Berliinissä vaatii rutkasti aikaa, jos siellä haluaa tutustua moneen kaupunginosaan kunnolla. Yleisesti ottaen julkiset liikennevälineet ovat suositeltavia, jotta kaupungista saa mahdollisimman paljon irti.

Berliinin julkinen liikenne: metro, linja-autot ja raitiovaunut

Berliinin julkiseen liikenteeseen kuuluu metro, jonka laaja verkosto kattaa suurimman osan kaupungista ja joka on erittäin täsmällinen. Metroja ovat U-Bahn- ja S-Bahn-junat. Muuta julkista liikennettä ovat linja-autot sekä raitiovaunut. Raitiovaunuja on vain entisen Itä-Berliinin puolella. Näiden lisäksi risteilylaivat, joita näkee kesäkaudella etenkin Spreejoella, ovat hyviä antamaan vähän erilaisen kuvan Berliinistä.

Vyöhykkeet

Berliinissä on kolme vyöhykettä: A, B ja C. Suurin osa kaupungista kuuluu A- ja B-vyöhykkeiden alueeseen, mutta esimerkiksi Potsdam ja Schönefeldin lentokenttä kuuluvat C-vyöhykkeeseen. Kaikissa julkisen liikenteen kulkuneuvoissa voi kulkea samalla lipulla, ja liput ovat joko AB-, BC- tai ABC-vyöhykkeille.

Reitit ja aikataulut

Lisätietoa reiteistä ja aikatauluista saa liikennettä operoivien BVG:n ja S-Bahnin kotisivuilta. Verkosta voi myös ladata englanninkielisen sovelluksen kannettaviin laitteisiin.

Kerta- ja kausiliput

Tavallinen kertalippu AB-vyöhykkeille maksaa 2,70 euroa ja ABC-vyöhykkeelle 3,30 euroa. Kertalippu on voimassa kaksi tuntia, ja sillä voi vaihtaa kulkuneuvoa rajattomasti. Jos on menossa vain lyhyen matkan eli korkeintaan kolme pysäkinväliä, voi ostaa halvemman "lyhyen matkan lipun" (Kurzstrecke), joka maksaa 1,50 euroa.

Muita lippuvaihtoehtoja ovat esimerkiksi päivä-, viikko- ja kuukausilippu, jotka oikeuttavat rajattomaan matkustamiseen joko AB- tai ABC-vyöhykkeillä. Tageskarte eli päivälippu on kannattava hankita lähes kenelle tahansa Berliinissä oleskelevalle. Se on voimassa ostospäivästä seuraavan vuorokauden klo 03.00 aamuun, ja se kannattaakin ostaa aina heti aamulla. AB-vyöhykkeille päivälippu maksaa 6,90 euroa ja ABC-vyöhykkeille, joihin kuuluu Schönefeld ja Potsdam, 7,40 euroa. Vähintään 3-4 päivänä Berliinissä matkusteleva voi myös ostaa viikkokortin (7-Tage-Karte), joka maksaa vähän alle 30 euroa ja joka oikeuttaa matkustamiseen 7 vuorokautta, joskin lipun voimassaolo päättyy 7. päivänä jo klo 24.00.

Lisätietoa lipuista ja muusta matkustamiseen liittyvästä saa Berlin.de-sivuilta.

Jotkin Berliinin matkailijakortit, kuten WelcomeCard tai CityTourCard, sisältävät matkalipun, joka oikeuttaa myös rajoittamattomaan matkustamiseen kaupungissa tai sen ympäristössä. Näitä lippuja myy Berliinin liikennelaitos BVG. Kuten muissakin kaupungeissa, nämä ovat kannattavia hankintoja, jos käy useissa nähtävyyksissä ja etenkin jos ostaa usean päivän voimassa olevan kaupunkikortin.

Lippujen ostaminen

Lippuja voi ostaa automaateista, joita on jokaisella asemalla, tai bussin- sekä raitiovaununkuljettajilta. Isoilla asemilla on myös lipunmyyntipisteitä. Kadulla vastaan tulevista (käytettyjen) lippujen myyjistä kannattaa kuitenkin pysyä kaukana. On syytä muistaa leimata lippu asemalla tai sisällä bussissa, sillä leimaamaton lippu voi tulla kalliiksi. Kertaalleen leimattua lippua ei tarvitse enää leimata uudelleen esimerkiksi kulkuneuvoa vaihdettaessa.

Metro

Berliinin metro kuuluu Euroopan suurimpien liikenneverkostojen joukkoon, ja sillä on hyvä liikkua ympäri kaupungin säällä kuin säällä. Metroja ovat sekä U-Bahn- että S-Bahn-junat, joista U-Bahn liikkuu enemmän maan alla kuin S-Bahn. Metrojunista kuitenkin näkee varsin hyvin kaupunkia, sillä ne kaikki kulkevat maan alla melko vähän, ja vain niillä voi vaivattomasti liikkua pitkiä matkoja kaupunginosasta toiseen. Hyvin hyödyllinen on esimerkiksi kehälinja (Ringbahn), jonka S42- ja S43-junat kulkevat parhaiten myös idän ja lännen välillä. Tämä lähes 40 kilometriä pitkä linja kuljettaa 400 000 ihmistä vuorokaudessa, ja sillä liikkuvan on hyvä varmistaa, että on menossa oikeaan suuntaan, sillä kierros vie aikansa.

Edelleenkin idän ja lännen välillä siirtymisessä esiintyy ongelmia, eikä aina ole kovin yksinkertaista mennä idän puolelta minne tahansa entisen Länsi-Berliinin puolelle. Tällöin Ringbahn on hyvä apuväline. Muutama U-Bahn-linja (U1, U2 ja U7) kulkee läpi kaupungin, mutta yleensä Alexanderplatzin kaltaiset metro- ja muun joukkoliikenteen solmukohdat tekevät kaupungin eri osien välillä liikkumisesta helpompaa.

Päivisin metro liikkuu yleensä 5 minuutin, iltaisin ja öisin 10 minuutin välein. Metro kulkee viikolla klo 04-01, ja aamuyhden ja aamuneljän välillä on yöbusseja, jotka kulkevat metroreittejä pitkin. Viikonloppuisin metro kulkee päivisin 10 minuutin ja iltaisin ja öisin 15 minuutin välein, ja metrojunat liikkuvat perjantai- ja lauantaiöisin myös vartin välein.

Raitiovaunut

Itä-Berliinin puolella kulkee raitiovaunuja, jotka ovat erittäin käteviä, jos haluaa esimerkiksi siirtyä Alexanderplatzilta Prenzlauer Bergiin tai jos haluaa liikkua Prenzlauer Bergin tai Friedrichshainin sisällä julkisilla. Yhdeksän raitiovaunulinjaa on niin sanottuja metroraitiovaunuja. Ne kulkevat ympäri vuorokauden, ja ne on merkitty M-kirjaimella. Käteviä linjoja ovat M2, joka kulkee Alexanderplatzilta Prenzlauer Bergiin, ja M10, joka kulkee Prenzlauer Bergistä Friedrichshainiin. Berliinissä on myös normaaleja raitiovaunulinjoja, jotka eivät kulje ympäri vuorokauden ja joista on hyötyä lähinnä, jos matkaa Itä-Berliinin laitaosiin.

Linja 200
Mainio tapa nähdä Berliiniä on kiertää kaupunkia joko bussilinjan 100 tai 200 kyydissä. Linjat ovat erittäin suosittuja, sillä ne kattavat suurimman osan kaupungin tärkeimmistä ja kuuluisimmista kohteista.

Linja-autot ja maisemareitit

Linja-autolla paikasta toiseen siirtymistä ei voida suositella kuin niille, jotka tuntevat melko hyvin kaupunkia ja jotka haluavat päästä paikkaan, johon metro tai raitiovaunu ei jostain syystä kulje. Poikkeuksen muodostavat niin sanotut maisemareitit, joiden kyydistä näkee normaalin lipun hinnalla suuren joukon merkittäviä nähtävyyksiä.

Mainio tapa nähdä Berliiniä on kiertää kaupunkia joko bussilinjan 100 tai 200 kyydissä. Linjat ovat erittäin suosittuja, sillä ne kattavat suurimman osan kaupungin tärkeimmistä ja kuuluisimmista kohteista. Niistä voi jäädä kiinnostavan nähtävyyden kohdalla pois ja katseltuaan sitä tarpeeksi hypätä taas seuraavan bussin kyytiin. Molemmat linjat lähtevät Zoologischer Gartenin asemalta itäänpäin. Linjan 100 päätepysäkki on Alexanderplatz ja linjan 200 Michelangelostrasse, joka sijaitsee Prenzlauer Bergissä.

Taksi

Berliinin taksit ovat suhteellisen edullisia moniin muihin Euroopan kaupunkeihin verrattuna. Takseja löytää taksitolpilta, tai ne voi ottaa suoraan lennosta kadulta. Kuljettajat ovat ammattikuskeja ja puhuvat yleensä ainakin englantia. Jos ottaa taksin lennosta ja on menossa vain lyhyen matkan (alle 2 km), pääsee yleensä halvemmalla, jos ennen mittarin päälle laittamista pyytää "lyhyttä matkaa" (Kurzstrecke).

Berliinin taksit ovat yleensä luotettavia, joskin niin sanottuja mustia takseja esiintyy myös etenkin rautatieasemien ja lentoasemien liepeillä. Asemien ulkopuolella on kuitenkin hommaa helpottamassa taksiyhtiöiden työntekijöitä, jotka auttavat ja neuvovat taksilla liikkumisessa ja jotka ovat ehdottoman rehellisiä.

Visit Berlin -sivusto antaa lisätietoa taksilla liikkumisesta ja kertoo taksiyhtiöiden puhelinnumeroita.

Polkupyörä

Berliinin suuri koko tekee siitä haastavan kävelykaupungin, ja kävelykierroksiakin on runsaasti tarjolla. Kaupungin tasainen maasto soveltuu kuitenkin erityisen hyvin pyöräilyyn, ja Berliinissä onkin yli 1 000 kilometriä pyöräteitä. Täällä voi joko vuokrata polkupyörän ja ottaa kaupungin haltuun itsenäisesti tai mennä yhdelle monista ohjatuista polkupyörällä tehtävistä kaupunkikierroksista. Näin saa todennäköisesti paremman tuntuman kaupunkiin kuin bussin ikkunasta katsoessa, sään salliessa tietysti. Pyörän voi myös ottaa mukaan metroon tai raitiovaunuihin niille merkityille alueilla, jos niissä on tilaa. Pyörästä peritään kuitenkin erillinen maksu.

Berliinissä voi pyöräillä itsekseen omaan tahtiin, jolloin kaupungin jonkinnäköinen tuntemus on suositeltavaa. Viikonloppuisiin on huomattavasti vähemmän liikennettä kuin viikolla. Vaikka Berliinissä on leutoja ilmoja ympäri vuoden, on aika huhtikuun alkupuolelta lokakuun loppuun parasta aikaa pyöräillä kaupungissa. Pyöriä vuokrataan kesällä siellä täällä, ja niitä vuokraavat majapaikat ja myös muut yritykset. Varsinaisia pyörävuokraamoja ovat esimerkiksi Fat Tire, Rent a Bike Berlin ja Rent Bike Berlin.

Laivakierros
Kesäkautena tehdään paljon laivakierroksia Spreejoella ja muilla Berliinin ympäristön vesistöillä.

Berliinissä tehdään kesäisin paljon opastettuja pyöräilykierroksia, joiden yhteydessä näkee mahdollisimman paljon ja mahdollisimman oleellisia asioita. Kierroksilla näkee parhaat reitit, oppii yhtä sun toista kaupungin liikenteestä ja historiasta ja voi myös tutustua uusiin ihmisiin. Opastettuja pyöräilykierroksia tekevät esimerkiksi Berlin on Bike ja Fat Tire.

Autoilu ja autonvuokraus

Berliinissä ei ole hirveästi liikennettä niin suureksi kaupungiksi, mutta siellä esiintyy ruuhkia, ja kaupungin liikennejärjestelyt ja -säännöt on hyvä tietää tarkkaan, ennen kuin siellä siirtyy ratin taakse. Saksassahan on paljon alueita (Umweitzone), joille autoa ei voi pysäköidä tai joilla autoa ei voi ajaakaan ilman erityistä lupaa. Esimerkiksi Berliinin keskustaan voivat mennä vain autot, jotka on todettu vähäsaasteisiksi ja joissa on tästä kertova tarra. Lisätietoa ajelusta Berliinistä saa Triyo-sivuilta.

Berliinistä voi vuokrata auton heti lentokentältä tai sitten muualta vuokrauspisteestä. Hyviä autovuokraamoja ovat esimerkiksi Sixt, Berlin Rent a Car ja Kemwel.

Risteilyt

Kesäkautena tehdään paljon laivakierroksia Spreejoella ja muilla Berliinin ympäristön vesistöillä. Niille on hyvä nousta esimerkiksi museosaarelta Alexanderplatzin vierestä tai Treptower Park -puiston edustalta, mistä lähtee mitä erilaisimpia laivakierroksia ja risteilyjä. Jonkin verran on myös talviajan risteilyjä, joita on esimerkiksi ennen joulua. Berlin.de-sivuisto esittelee kattavasti risteilyjä ja laivakierroksia.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/04

Lukijoiden kommentteja

Tegelin lentokentältä pääsee bussilla 109 ainoastaan Zoologischer Gartenin asemalle. Jatkettaessa sieltä Alexanderplatzille valitaan bussi 100 tai 200. /Heli

Olemme lähdössä Berliiniin muutaman viikon päästä ja käymme mm. Designer outletissa. Käykä Belin welcome ABC-card sinne junalla matkustettaessa? /ansku

Se, mikä on paras tapa tulla Tegeliltä kaupunkiin riippuu tietenkin hotellin sijainnista. /Irmeli

Olenko käsittänyt oikein: Eikö esim 4:n pv:n joukkoliikenteen lippua tarvitse leimata kuin yhden kerran koko käytön aikana? /ar

Ar: Juu kerta leimaus piisaa jos tarkoitit Berlin Welcom kard lippua se on heti siinä kentän Tegel pääoven ulkopuolella tolppa siinä. /Timo

Päivälippu (Tageskarte) on voimassa ei ostopäivästä vaan sen ensileimauspäivästä seuraavaan aamuun 03.00. Voit siis ostaa noita etukäteen valmiiksi ja "validoida" eli ottaa käyttöön leimaamalla sen leimauslaitteessa esim. ennen metroon menoa. /Eija

Millä tavalla metrossa esiintyy vieläkin ongelmia itä-länsi akselilla? /Jupe
Vastaus: Yhteyksiä on melko vähän ja harvoihin paikkoihin pääsee suoraan. Moniin itäpuolen paikkoihin pääsee parhaiten Alexanderplatzin kautta ja usein niin että matka jatkuu raitiovaunulla. Kaikkein paras on tutustua metrokarttaan.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti