bussi Piazza di Porta Ravegnana-aukiolla
Useimmat turistit pärjäävät Bolognassa kävellen, ja pitemmät matkat taittuvat bussilla.

Liikkuminen Bolognassa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Bolognassa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä.

Kävely

Bologna on monen sadan tuhannen asukkaan melko laajalle levinnyt kaupunki, mutta turistin onneksi kaikki tärkeä sijaitsee ydinkeskustassa, hyvin pienellä alueella. Jos Bolognaan tulee päiväretkelle esimerkiksi Firenzestä tai Veronasta, on rautatieasemalta alle vartin kävelymatka Via dell’Indipendenzaa pitkin Piazza Nettuno- ja Piazza Maggiore -aukioille, joiden lähimaastossa on kaikki tarpeellinen.

Tällä alueella, johon kuuluu gourmet- ja shoppailukeskus Quadrilatero samoin kuin yliopiston muodostama korttelisto, on useita upeita aukioita ja tunnelmallisia kujia. Alueella tuleekin vietettyä valtaosa lomasta, eikä tarvetta julkisille liikennevälineille juurikaan ole. Bolognassa lomailevaa miellyttää se, että juhlapyhäisin ja viikonloppuisin miltei koko Via dell’Indipendenza ja muut ydinkeskustan kadut rauhoitetaan liikenteeltä.

Julkiset liikennevälineet

Julkisten käyttäminen Bolognassa jää monelle lentokenttämatkaan ja joillekin taksi- tai bussikyytiin majapaikalle. ATC vastaa kaupungin joukkoliikenteestä, ja sillä on palvelupiste päärautatieasemalla. Verkkosivuilla voi suunnitella matkansa, jotka maksavat 1,50 euroa yhden matkan lipulta ja vähän alle euron, jos haluaa ostaa 10 matkaa saman tien. Rautatieasemalta pääsee ydinkeskustaan parhaiten busseilla 25, 30 ja A, joskin sieltä kävelee Piazza Maggiorelle 10-15 minuutissa mielenkiintoisten katunäkymien kautta.

Pyöräily

Bolognassa pyöräily on suosittua puuhaa, ja pyöräillen siellä voikin nähdä lyhyessä ajassa paljon enemmän kuin vain kävellen. Liikenteen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä vaikka se ei olekaan kaoottista, on siellä paljon liikennettä etenkin arkisin. Muutenkin kaupunki on vilkas, ja silmät kannattaa pitää ajaessa auki. Pyöriä voi vuokrata Tommy Biciltä. Turisti-info (Piazza Maggiore 1e) antaa asiasta lisätietoa.

Auton vuokraaminen

Jos haluaa Bolognassa vuokrata auton ja sillä lähteä vaikka käymäämaaseudulla tai toisessa kaupungissa, voi Rentalcars-sivustolta löytää autovuokraamon. Kätevintä lienee vuokrata auto heti lentokentällä tai mennä myöhemmin hakemaan sen sieltä, sillä siellä on useiden autovuokraamojen pisteitä.

Taksi

Taksi on Bolognassa edullisempi kuin Suomessa mutta silti hintava matkustusmuoto. Lentokentältä 20 minuutin taksimatka keskustaan on 15-20 euroa, ja rautatieasemalta pääsee Piazza Nettunolle ja Piazza Maggiorelle alle 10 eurolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.