logo
Lauttasatama
Södermalmin rannasta (mihin esim. Silja Line ajaa) on noin kilometrin matka Slussenin metroasemalle rantaa pitkin, tai sitten ehkä hivenen lyhyempi mutta mäkisempi reitti Folkungagatania pitkin Medborgarplatsen-aukiolle.

Matkat ja saapuminen Tukholmaan

Tällä sivulla kerrottaan miten Tukholman satamista ja lentokentiltä pääsee etenemään keskustaan tai majapaikalle. Lisäksi luomme katsauksen minkälaisia vaihtoehtoja lomalle on, minkä hintaiseksi matkan voi odottaa tulevan ja minkälaista hintatason vaihtelua matkalle on minäkin vuodenaikana odotettavissa.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Tukholmaan

Suuri osa Suomesta Tukholmaan suuntaavista on perinteisesti käyttänyt lauttoja, jotka lähtevät päivittäin ympäri vuoden Turusta ja Helsingistä ja kulkevat yön yli Ruotsin pääkaupunkiin. Turusta on myös päivälaiva Tukholmaan, ja tämä on aina edullisin mutta myös arkisin tapa siirtyä meren yli. Laivoihin voi ostaa meno- tai menopaluulipun, ja niihin on myös risteilyjä, jotka yleensä sisältävät kaksi yötä laivassa ja päivän Tukholmassa.

Helsingin laivat lähtevät pidemmän matkan takia aiemmin ja Turun laivat puolestaan paria kolmea tuntia myöhemmin, ja sekä Viking Linen että Silja Linen lautat kulkevat peräkanaa koko matkan Suomesta Ruotsiin.

Yleisesti ottaen Vikingin laivoilla on raisumpi ja nuorekkaampi meininki, ja Silja on perheiden ja vakavaraisten mieleen ja Siljan liput ovat jonkin verran hintavampia ja palvelut parempia kuin kilpakumppanilla. Suurta eroa ei matkustamisessa ole, ja etenkin kesäaikaan reittimatkaliput, joihin haluaa hytin mukaan, kannattaa varata ainakin muutaman päivän etukäteen, mutta kansipaikan saa vielä vähän ennen lähtöäkin ja mikäli reittimatkaan ei saa hyttiä heti mukaan, kannattaa illalla laivan vastaanottotiskiltä käydä kysymässä, mikäli hyttejä tai yksittäisiä vuodepaikkoja löytyisi peruuntumisen takia. Vielä 1990-luvulla nuorilla oli tavallista nukkua kannella matkan ajan, mutta tämä ei ole suositeltavaa eikä enää suosittuakaan, ja laivasta löytyy yleensä lentokonetuoleja, joissa voi vähän horvahtaa. Kannattaa kuitenkin aina pitää mielessä, että hyttipaikan saa alkaen 10 eurolla.

Risteilylle tai reittimatkalle Tukholmaan kannattaa tutkia tarkkaan laivayhtiöiden verkkosivut, joilla on paljon tarjouksia risteilyille, joskin ennen joulua ja keskikesällä tarjoukset ovat tiukassa ja nopealla varoajalla niitä on vaikea saadakaan. Risteilyjä myyvät myös paikalliset matkatoimistot, ja nykyään moni menee Tukholmaan myös viikonloppumatkalle lentäen, ja näitäkin matkoja voi kysellä paikallisilta matkanjärjestäjiltä. Lauttojen reittimatkoilla liput ovat jonkin verran kalliimpia keskikesällä, kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, ja ympäri vuoden perjantaisin on kalliimpaa matkustaa ja perjantaihinta on voimassa myös joinain muina päivinä, kuten vuodenvaihteessa ja pääsiäisenä. Halvimmat liput Helsingistä ovat kansipaikalta 40 euroa muulloin kuin keskikesällä, kesällä 50 euroa, ja Turusta kansipaikan saa alimmillaan päivälaivaan 10 eurolla suuntaansa, ja muulloin kuin keskikesällä kansipaikka maksaa 25-40 euroa, keskikesällä 50 euroa.

Risteilyihin sisältyvät aina hyttipaikat, ja nykyään on erilaisia risteilyjä teemoilla, tarjouksia porukoille ja kaikenlaista muuta mistä saa hyvin tietoa laivayhtiöiden verkkosivuilta tai matkanjärjestäjiltä. Risteilylle lähteminen on kalliimpaa kesällä ja juhlapyhien yhteydessä kuten vuodenvaihteessa, ja etenkin kesällä, pikkujoulujen aikaan ja pääsiäisenä matka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, ja perjantaina alkavalle matkalle varaukset kannattaa tehdä todella ajoissa ympäri vuoden jos mielii saada hyvän hytin.

Omatoimimatkalle Tukholmaan mielivät siirtyvät sinne yleensä Suomesta yön yli lautalla, mutta mikäli aikaa ei halua tuhrata meren yli siirtymiseen, voi matkan tehdä lentäen. Finnairin ja SAS:n lisäksi Helsingistä lentävät Norwegian ja Airbaltic Tukholmaan, ja lippujen hinnat saattavat olla hyvinkin edullisia, alkaen reilusta 60 eurosta suuntaansa, eikä hinnoissa ole dramaattisia eroja eri vuodenaikojen välillä.

Tukholmaan on mahdollista mennä lennot ja hotellin sisältävälle pakettimatkalle, mutta tämä ei välttämättä ole hyvä ratkaisu Ruotsin pääkaupunkiin matkustettaessa, sillä kaupunkiin on helppo matkustaa yön yli laivalla, tai sitten lentää paikalle omatoimisesti ja hoitaa hotelli vaikkapa hotel.com -sivuston kautta.

Siirtyminen satamasta keskustaan

Ruotsiin Suomesta saapuvat lautat, joista vastaavat Viking Line ja Silja Line, saapuvat eri puolille ydinkeskustaa, ja kummastakin on suhteellisen helppoa mutta ei täysin vaivatonta siirtyä nopeasti keskustaan.

Viking Line saapuu Södermalmin rantaan, mistä on noin kilometrin matka Slussenin metroasemalle rantaa pitkin, tai sitten ehkä hivenen lyhyempi mutta mäkisempi reitti Folkungagatania pitkin Medborgarplatsen-aukiolle. Matkan voi kulkea kävellen tai Flygbus-bussilla, joka kulkee Cityterminalen -asemalle rautatieaseman yhteyteen Slussenin kautta ja joka tulee takaisin samaa reittiä muutaman kerran ennen lauttojen lähtöä alkuillasta - lipun voi ostaa laivan neuvonnasta tai sitten vain luottokortilla bussista. Takaisin terminalille tullessa etenkin kokoneille matkustajille bussi numero 53, joka kulkee päärautatieaseman edestä ja Folkungagatania pitkin Viking Linen terminaalin eteen noin 10 minuutissa, on paras ratkaisu - pysäkki on nimeltään Londonviadukten ja bussilla voi matkata ilman erityistä maksua jos käytössä on päiväkortti- 24-tunnin kortti tai sitä kauemman voimassa oleva SL:n matkakortti. Tietoa lipuista saa SL:n verkkosivuilta.

Silja Linen laivat saapuvat Värthamnin terminaaliin, Gärdet-kaupunginosaan, noin puolen kilometrin päähän Gärdetin metroasemasta, jolta on vain muutaman minuutin matka kaupungin ydinkeskustaan metrolla, ja mikäli metrolla mielii tehdä useampia matkoja, kannattaa harkita päivä- tai sitä pidempään voimassa olevan SL:N matkakortin ostamista kioskilta tai asemalta ennen ensimmäisen matkan tekemistä. Siljan terminaalilta on helppo kulkea viitoitettua reittiä pitkin metroasemalle, eikä matkalla ole mitään mäkiä vaan suuri osa siitä hoituu tunnelia pitkin sisätiloissa. Silja Linella on myös busseja, jotka kulkevat terminaalin ja keskustan ja joidenkin muidenkin paikkojen väliä, ja näistä kannattaa kysyä laivan infosta ennen saapumista.

Taksilla pääsee kummastakin terminaalista huoletta minnepäin kaupunkia tahansa. Matka terminaalilta jonnekin T-Centralen -metroaseman tienoille maksaa vähän viikonpäivästä ja kellonajasta riippuen noin 15 euroa. Siljan terminaalilta taksi on huomattavasti nopeampi kuin metro, mutta Viking-terminaalilta taksi ei ole paljon bussia nopeampi matkustusmuoto.

Siirtyminen Arlandan lentokentältä keskustaan

Arlandan lentokentältä nopein tapa siirtyä keskustaan Centralstationen-rautatieasemalle on nykyisin Arlanda Express-juna, joka kulkee välin 20 minuutissa 10-15 minuutin välein ja reilulla 20 eurolla suuntaansa. Flygbussarna-bussit lähtevät kentältä myös 10-15 minuutin välein, matka kestää noin 40 minuuttia ja maksaa noin puolet junalipun hinnasta. Lippuja saa helposti käteisellä tai kortilla Flygbuss-tiskiltä kentältä, eikä junaankaan ole vaikea ostaa lippua automaatista tai tiskiltä.

Edullisin tapa siirtyä Arlandan ja keskustan välin on kulkea ensin Märstaan Arlandasta bussilla 583 ja hypätä siellä paikallisjunaan, joka kulkee Centralstationen-rautatieaseman kautta. Matkan voi tehdä SL:n ( päivä- tai sitä kauemmin voimassa olevalla kortilla ilman lisämaksua, joten tällainen kannattaa ostaa heti lentoasemalla.)

Siirtyminen muilta lentokentiltä keskustaan

Halpalentoyhtiöt kuten Ryanair ja Wizzair käyttävät Skavstan kenttää, ja sieltä on 100 kilometrin matka Tukholman keskustaan ja sieltä voi suoraan matkustaa muihin Ruotsin kaupunkeihin, kuten Nyköpingiin. Helpoin ja kallein tapa siirtyä Skavstasta keskustaan on Flygbuss-lentokenttäbussi, joka kulkee välin 80 minuutissa ja joka pysähtyy tarvittaessa matkan varrella jos haluaa ennen keskustaa esimerkiksi Södertäljessä jäädä kyydistä pois. Liput maksavat reilut 12 euroa verkosta etukäteen varattuna, vähän enemmän paikanpäällä ostettuna.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/07

Lukijoiden kommentteja

Vuonna 2014 Tukholman lennot ovat Norwegianilla jo halvimmillaan 30 euroa suuntaansa, joka on puolet vähemmän kun sivulla mainittu hinta-arvio. /Matkaaja

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.
s