Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Salaattia Ateenalaisesta ulkoilmaravintolasta
Perinteinen kreikkalainen salaatti on yksi tunnetuimmista kreikkalaista ruuista. Siinä on usein tomaattia, kurkkua, sipulia, oliiveja ja fetaa.

Kreikkalainen keittiö ja ruoka

Kreikan ruoat ovat pitkälti Lähi-idän peruja, ja nykyään kreikkalainen keittiö on terveellisimpiä ja tunnetuimpia Välimeren alueen ruokakulttuurin osia. Ruoka on yleensä melko yksinkertaista, mutta sitäkin tuhdimpaa, maittavampaa ja täyttävämpää. Kreikkalainen ruoka ei ole tulista, joten kaikkea uskaltaa ainakin siinä mielessä huoletta maistaa. Kreikkalaisessa ruoassa käytetään paljon lihaa, mikä tekee siitä kasvissyöjille jossakin määrin hankalan, mutta mezedekset eli alkupalat, salaatit ja jotkin muut ruoat ovat monissa tapauksissa lihattomia. Kasvissyöjien on hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi kalaruoat saatetaan ruokalistoissa esitellä kasvisruokina.

Eri alueilla on omat erikoisuutensa, mutta yleisesti ruuanlaitossa käytetään paljon oliiviöljyä, yrttejä ja kasviksia, kuten munakoisoa, tomaattia, kesäkurpitsaa ja okraa. Kala ja muut merenelävät ovat yleisiä rannikkokaupungeissa ja rantapaikoilla, ja sisämaassa mutta myös rannikolla ympäri vuoden liharuoat lampaan ja sianlihan johdolla ovat erittäin yleisiä.

Oliivit, juustot, joista etenkin feta ja halloumi ovat hyviä ja yleisiä, sekä paksu, maustamaton jogurtti kuuluvat myös olennaisesti kreikkalaiseen ruokaan. Juustoja on tosin monenmoisia, ja monet niistä ovat fetan tyylisiä vaaleita pehmeitä vuohenjuustoja. Niitä on hyvä katsella toreilla ja kauppahalleissa ja maistella esimerkiksi leivän kanssa.

Leipää syödään lähes jokaisen aterian kanssa, ja Kreikassa on tapana tuoda ennen ateriaa pöytään ainakin leipää, mistä ei oteta mitään erillistä hintaa, kuten ei myöskään ole tapana ottaa hintaa ilman tilausta tuoduista pähkinöistä tai oliiveista. Kreikassa on tyypillistä tuoda pöytään ruokien kanssa lasku, ja tästä voi katsoa, mistä on laskutettu mitäkin. On hyvä huomata, että usein Kreikassa pöytiintarjoilupaikoissa lisätään laskuun jotakin, mutta tämä on aina noin 10 %:n palveluraha, joka tekee näissä paikoissa erillisen tipin jättämisestä tarpeetonta.

Erilaisia jälkiruokiakin on runsaasti, joskin kreikkalaiset jälkiruuat saattavat olla suomalaiseen makuun joskus turhan makeita, sillä monet niistä on upotettu hunajaan tai makeaan siirappiin. Kreikassa on paljon kaikenlaisia leivonnaisia tarjolla kahviloissa, ja ne ovat samanlaisia kuin muuallakin Euroopassa. Siellä on kuitenkin tarjolla myös melkoisesti baklavaa ja muita Lähi-idästä tulevia herkkuja, jotka ovat aina kuuluneet osana Kreikan jälkiruokavalikoimaan.

Kreikkalainen salaatti ja muut salaatit

Yksi tunnetuimmista kreikkalaista ruuista on kreikkalainen salaatti (engl. Greek salad) eli fetajuuston kanssa tarjottava salaatti, jota myös fetasalaatiksi joissain maissa kutsutaan. Perinteinen kreikkalainen salaatti eli horiatiki salata koostuu yleensä tomaatista, kurkusta, sipulista, oliiveista sekä tietysti fetasta. Salaatti usein ui oliiviöljyssä ja viinietikassa, johon voi kastaa esimerkiksi leipää. Varsinkin useat budjettimatkaajat Kreikassa tuntevat horiatiki salatan hyvin, sillä matkailijoiden keskuudessa on melko tyypillistä tilata kreikkalainen salaatti lounaaksi oluen kera. Huomaa kuitenkin, että kreikkalaiset itse harvoin syövät koko salaatin yksin tai sellaisenaan: usein se on alkuruokana ja se jaetaan kaikkien pöydässä olevien kesken. Yksi hyvä lounas on myös pitagyros eli pitakebab ja sen kanssa sitten kreikkalainen salaatti tai jokin muu salaatti.

Muitakin salaatteja on yleensä tarjolla. Ne ovat vähemmän ruokaisia ja näin sopivampia lisukkeeksi kuin tyypillinen ja melko tukeva kreikkalainen salaatti. Yksi erinomainen salaatti on monessa paikassa niin sisämaassa kuin rannikollakin tarjottava kaali-porkkanasalaatti, joka aina raastetaan juuri ennen tarjoamista ja jonka päälle laitetaan vähän oliiviöljyä ja viinietikkaa. Myös muita salaatteja on tarjolla, mutta parhaita ovat aina salaatit, jotka tehdään ennen syömistä ja jotka eivät vitriinin takana odottele ostajaansa.

Mezedekset

Mezedekset ovat samantyylisiä alkupaloja kuin Turkissa tarjottavat mezet. Kuten Turkissakin, on Kreikassa niiden joukossa runsaasti kasvisannoksia ja niitä otetaan porukalla yleensä useita erilaisia ja näin päästään maistamaan erilaisia paikallisia herkkuja. Pääruoaksi ne käyvät pieniruokaisille etenkin illallisella, ja myös kasvissyöjät voivat kasata niistä hyvän lihattoman aterian.

Tyypillisiä mezedeksiä ovat

 • briam eli paistetut kasvikset, kuten kesäkurpitsa, peruna, sipuli tai munakoiso
 • feta ja oliiveja, usein oliiviöljyllä ja oreganolla höystettynä - hyvin yksinkertaista mutta maukasta
 • kalamarakia eli friteeratut mustekala- tai oikeastaan kalmarirenkaat. Näyttävät sipulirenkailta, joten näön puolesta uskaltaa hyvin maistaa, ja muutenkin!
 • koukia eli härkäpavut
 • dolmades eli riisillä, sipulilla ja joskus jauhelihalla täytetyt viininlehtikääröt. Muutenkin kreikkalaiset keittiöön kuuluu paljon (usein riisillä) täytettyjä ruokia (gemista), kuten tomaatit, kesäkurpitsat, paprikat ja munakoisot.

Levitteet

Lisäksi mezedesruokiin kuuluu erilaisia levitteitä, joita syödään joko sellaisenaan tai ihanan, tuoreen kreikkalaisen leivän päällä. Tällaisia ovat

 • paksusta kreikkalaisesta jogurtista, kurkusta ja valkosipulista valmistettu tzatziki
 • taramosalata, karpin mädistä valmistettu Kreikan kaviaari. Uskalla huoletta maistaa leivän kera
 • tirosalata eli juustosalaatti. Tässäkään salaatissa ei ole lehtisalaattia tai muutakaan suomeksi varsinaiseksi salaatiksi kutsuttavaa, vaan kyseessä on siis levitteen tyyppinen "tahna". Joskus hieman tulista.

Musaka - Moussaka

Yksi perinteisimmistä ja tunnetuimmista kreikkalaisista ruuista on varmasti musaka (engl. moussaka, kreik. mousakas), joka on pääasiassa munakoisosta, perunoista ja jauhetusta lampaanlihasta valmistettu paistos. Musaka on tyypillinen Lähi-idän alueen ruoka, jonkalaisia tulee vastaan myös monessa muussa osassa Balkanin niemimaata. Vaikka moni suomalainen on kenties saanut siitä tarpeekseen koulussa, on se maukkaampaa Kreikassa kuin kotimaan koulujen ruokaloissa. Samantyyppinen ja myös hyvin perinteinen ruoka on pastitsio, jossa lasagnelevyt on korvattu makaroneilla.

Liha ja merenelävät

Naudanliha ei ole tyypillistä kreikkalaisessa keittiössä, vaan Kreikan maasto suosii enemmän lampaiden ja vuohien kasvatusta. Vuohi- ja lammasruuat ovatkin hyvin yleisiä, ja varsinkin pääsiäisen aikaan niitä on tarjolla joka kodissa. Myös possua syödään. Esimerkiksi kontosouvli on isoja possunpaloja paistinvartaassa grillattuna. Myös muut eläinruuat ovat ainakin Suomeen verrattuna yleisiä. Yksi niistä on stifado, muhennos tai pataruoka, joka sisältää sipulia, tomaattia sekä vaihtoehtoisesti lammasta, kaninlihaa tai mustekalaa.

Mustekala on Kreikassa yleinen merenelävä. Yksi kreikkalaisten herkuista on grillattu mustekala, jota saa Ateenassakin monista paikoista. Mustekala on tietenkin tyypillinen kalaruoka itäisen Välimeren rannikolla, mutta se ei ole kaikkien mieleen ja sitä kannattaa ensin maistaa vähän ennen kuin ottaa suuren annoksen.

Mageiritsa

Yksi ehkä ainakin suomalaiseen makuun oudoimmista ruuista on mageiritsa, joka on lampaan sisäelimistä ja vatsalaukusta valmistettu keitto. Tätä monien kreikkalaisten herkkua syödään ensimmäisenä ruokana pääsiäisajan paaston jälkeen. Samantyyppinen sisäelinmuhennos on patsas, jota Kreikassa pidetään varsinkin krapularuokana. Nauti vaikka ouzon kera!

Pitat eli pikkusuolaiset

Jos kiire yllättää tai tekee muuten vain mieli jotain pikkusuolaista, Kreikassa voi aina suunnata lähimpään leipomoon ja ostaa filotaikinasta tehtyjä tiropita- tai spanakopitapiiraita. Tiropitassa on sisällä useimmiten fetajuustoa, spanakopitassa taas pinaattia. Erilaiset piiraat ovat hyviä ja edullisia aamu- tai välipaloja, ja niitä on tarjolla kaikkialla, kaikissa kaupungeissa ja rantapaikoissa. Paikalliset syövät niitä jatkuvasti. Ne ovat vitriinin takana lämpimässä, ja jos ne ovat kylmiä, ne lämmitetään uunissa.

Kebabit ja grillilihat - gyros eli kebab ja souvlaki

Yleisin ja perinteisin välipala ja pikaruoka Kreikassa on gyros eli kebab, joka on samantyylinen täällä kuin muuallakin näillä tienoilla Balkanilla ja Lähi-idässä. Toisin kuin Suomessa, Kreikassa kebab on yleensä sianlihaa tai kanaa, mutta myös lampaasta tai naudanlihasta tehty kebab eli döner on joissain paikoissa saatavilla ja tällöin samanlaista kuin muuallakin tarjottava kebab. Sitä voi ottaa joko pitan tai sitten kokonaisen annoksen, jolloin sen kanssa tulee lautasellinen lihaa, ranskalaisia ja salaattia. Pitagyrosten joukossa voi myös olla erilaisia versioita kuin normaaleja paikallisia. Esimerkiksi kyproslainen gyros on maistamisen arvoista, jos sellainen tulee vastaan. Pitagyros maksaa 2-3 euroa, ja sen koko on yleensä arvoitus, mutta ainakaan täysikasvuiselle miehelle se ei riitä koko ateriaksi. Lautasellinen gyrosta taas on normaalisti käypä annos suuriruokaisellekin ja maksaa yleensä alle 10 euroa.

Toinen perinteinen kreikkalainen pikaruoka on souvlaki, joka on porsaan- tai kananlihaa kuutioina, ja kuten pitagyroskin, sen saa tzatzikin, vihannesten ja kenties ranskalaisten kera laitettuna pitaleipään. Souvlakia saa myös annoksina, jolloin sen mukana tulee kunnon lisukkeet ja se on kokonainen ateria. Pitasouvlaki on edullinen ja maksaa yleensä vain 2-3 euroa, mutta lautasellinen souvlakia ja lisukkeita maksaa yleensä lähemmäs 10 euroa. Pitan sisään laitettu souvlaki on sellaisenaan hyvä välipala tai pikkuruoka, ja kunnollisen aterian saa, jos syö pitasouvlakin kanssa salaatin.

Jälkiruoat

Kreikassa syödään jälkiruuaksi paljon hedelmiä, kuten eri meloneita, viikunoita ja viinirypäleitä. Jos pöytään kuitenkin kannetaan "kunnon" jälkiruoka, on se yleensä hyvin makea annos. Monet jälkiruuat ja pasteijat ovat usein filotaikinan sisään leivottuja. Filo on lehtevä, voitaikinan tapainen taikina. Lisäksi useat jälkiruuat ja leivonnaiset höystetään hunajalla tai siirapilla sekä pähkinöillä ja kanelilla. Tunnettuja ja maukkaita jälkiruokia ovat mm.:

 • Baklava on filotaikinasta valmistettu pieni piiras. Baklava on hyvin makea, sillä siinä on hunajasta, sokerista ja siirapista valmistettua makeaa kastiketta sekä pähkinärouhetta.
 • Galaktoboureko on maitotäytteinen, filotaikinasta tehty piirakka.
 • Bougatsa on piiras, jossa on yleensä vaniljakiisselin tapainen täyte.
 • Loukoumades on erittäin makea jälkiruoka, joka koostuu runsaassa hunajassa ja kanelissa uivista friteeratuista taikinapalloista.
 • Kreikkalaista jogurttia käytetään muun muassa tzatzikin pohjana, mutta myös jälkiruokana. Hyvin tyypillinen ja yksinkertainen jälkiruoka on paksu ja maustamaton jogurtti hunajan kera. Lienee turha mainita, että kreikkalaiset ovat hyvin kiintyneitä hunajaan.
 • Tsoureki kuuluu perinteisesti pääsiäiseen ja on makea leivännäköinen kakku, joka muistuttaa hieman suomalaista pullapitkoa.

Kreikkalaiset jouluruoat

Kreikkalaiseen jouluun ei kuulu juurikaan perinneruokia, silloin ruoat ovat vain normaalia hienompia. Perinteisiä jälkiruokia ja leivoksia tosin kuuluu jouluun sitäkin enemmän. Näitä ovat esimerkiksi

 • kourabiedes eli runsaalla tomusokerilla päällystetyt mantelikeksit
 • melomakarona eli hunajaan upotetut keksit. Meli tarkoittaa kreikaksi hunajaa, mistä juontuu myös näiden keksien nimi
 • diples eli ohuesta taikinasta tehdyt, siirapilla tai hunajalla sekä pähkinöillä ja kanelilla päällystetyt leivonnaiset, joita on tarjolla usein myös häissä.

Lisätietoa

Wikipedia kertoo tarkasti kreikkalaisista ruoista

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kreikan saaristoissa mahtavat ruuat. Mustekalan lonkero pehmeää ja mietoa - ei voi verrata sitkeisiin renkaisiin.... Pinaattipiiraat alkuruokana maistuu myös jälkiruoaksi jos ei ole makean ystävä. Perinteisen paistetun haloumin lisäksi sain Nidrissä (Lefkas) juustopalloja - jojden nautittavuutta en osaa edes kuvailla.... /svensson

Kefalonian saaren oma herkku: Kefalonian meat pie (runsas, täyteläinen lihapiirakkapaistos filotaikinakuorrutteella).

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti