Eniten katsotut Ateena-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lycabettus katsottuna Lofos Arios Pagokselta
Ateenan korkein kukkula on 300 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva Likavittos, joka on Akropoliilta ja muualta sen tienoilta näkyvä korkea kukkula.

Puistot, rannat ja luonnonnähtävyydet

Ateena on hyvin tiheään rakennettu kaupunki, jossa luonnolle on jäänyt vain vähän tilaa. Siellä on normaalia eurooppalaista suurkaupunkia vähemmän puistoalueita, ja kasvitieteellinen puutarhakin sijaitsee kaukana keskustan ulkopuolella.

Luontoa Ateenassa tulee kuitenkin vastaan etenkin antiikin ajan nähtävyyksien yhteydessä. Esimerkiksi Akropoliin kukkulan ympäristö on täynnä luonnollista maastoa, johon tutustumaan haluavan on hyvä laittaa jalkaansa hyvät, pitävät jalkineet ja jota kannattaa kivien liukkauden takia vältellä märällä kelillä. Tämä Ateenan kaikkialle näkyvä korkea kukkula on kaiken muun lisäksi hyvä paikka nähdä päätähuimaavat näkymät kaupungissa.

Kansallispuisto aivan keskustassa on kaupungin paras puisto, jossa ja jonka vieressä on melkoisesti nähtävyyksiä, ja keskustan lähellä on rantojakin niille, jotka haluavat yhdistää ranta- ja kaupunkiloman.

Ateenan kansallispuisto ja sen lähellä sijaitsevat viheralueet ja nähtävyydet

Kreikan parlamenttitalon [kartalla] takana Syntagman aukion vieressä sijaitseva Ateenan kansallispuisto (engl. National Garden) on ainoita varsinaisia viher- ja puistoalueita kaupungin keskustassa. Se on erinomainen vierailupaikka tietenkin kuumina kesäpäivinä, mutta sen ympäristöön kannattaa tutustua mahdollisimman hyvin, sillä sekä sen alueella että ympäristössä sijaitsee kaupungin suurin keskittymä museoita, nähtävyyksiä ja kaikenlaista mielenkiintoista ostoskaduista tyypillisimpään Ateenan kaupungin keskustan elämänmenoon ja ensimmäisiin moderneihin olympialaisiin valmistuneeseen marmoristadioniin.

Parlamenttitalon edustalla voi katsella tunneittain tapahtuvaa vahdinvaihtoa. Aukiolla on ajoittain mielenosoituksia ja kaikenlaista muuta mahdollisista mellakoista virallisiin tilaisuuksiin esimerkiksi silloin, kun Kreikassa on vierailulla vieraiden valtioiden päämiehiä. Näin ollen aukio, sen lähikadut ja itse kansallispuisto voivat olla suljettuja syystä tai toisesta. Etenkin useimpina kansallisina, ei-kirkollisina pyhäpäivinä ja suurten mielenosoitusten yhteydessä näin onkin, ja tällöin on parempi valita muita alueita tutustumiselle, sillä useimmat kaupatkin ovat pyhäpäivisin kiinni.

Parlamenttitalon lisäksi suuria merkittäviä rakennuksia puistossa tai sen vieressä ovat Zappeion, jossa on virallisia tilaisuuksia mutta joka on yleisöltä suljettu. Aivan parlamenttitalon takana sijaitsevat puiston luonnonmukaisimmat alueet, ja täällä on rauhallista. Täällä on suuri lampi ja Ateenan kasvitieteellinen museo (engl. Athens Botanic Museum) [kartalla], joka on avoinna ti-su klo 9-14.30.

Zappeionin takana oleva osa viheralueesta onkin nimeltään Zappeion puisto, ja täälläpäin on hyvä etenkin lasten kanssa tutustua leikkipuistoon, lampeen ja varsin eksoottiseen etelämaiden kasvillisuuteen. Lähellä Zappeionia sijaitsee vuoden 2004 olympialaisten stadion, Kallimarmaro [kartalla], maailman ainoa marmoripäällysteinen stadion. Lähellä tätä, Zappeion-metroaseman toisella puolella, sijaitsevat tämän moniosaisen puistoalueen antiikinaikaiset rauniot, joihin kuuluvat Hadrianuksen portti ja vaikutuksen tekevä Zeuksen temppeli.

Puistoalueen vieressä, parlamenttitalon takana sijaitsee vielä kansallispuiston ympäristön kolmas puistoalue, ja tämä on museoidensa puolesta ehdoton vierailupaikka. Täällä sijaitsevat suhteellisen pienen alueen sisältä Bysantin ja kristinuskon museo [kartalla], sotamuseo ja kansallisgalleria, joka on kaupungin pääasiallinen, Kreikan ja muun Euroopan taidetta esittelevä taidegalleria. Lisäksi vielä Kolonaki-kaupunginosan puolella sijaitsee tien toisella puolella kykladisen taiteen museo ja Benaki-museoiden päämuseo. Museoiden lisäksi täällä on pari kaunista kirkkoa. Tämä puistoalue onkin jo melko lähellä Likavittoksen kukkulaa, joka on toinen hyvin merkittävä puistoalue Ateenan keskustassa.

Likavittos - Ateenan korkein kohta

Ateenan korkein kukkula ja kohta on 300 metriä merenpinnan yläpuolella ja 277 metrin korkeudessa sijaitseva Likavittos (engl. Lycabettus tai Lycabettos) [kartalla], joka on Akropoliilta ja muualta sen tienoilta näkyvä korkea kukkula. Kukkulan nimi viittaa susiin, joita sillä aikoinaan oli, ja nykyisin Likavittos on suosittu vierailupaikka turistien keskuudessa. Täällä on upeita kirkkoja ja Bysantin-aikaisia kappeleita, ja näköalat ovat täältä kirkkailla ilmoilla hyvät - joskin kaupungin jatkuvat saasteet heikentävät ainakin viikolla melkoisesti näkyvyyttä.

Kukkula on tunnettu näköaloistaan ja kirkoistaan, mutta siellä on myös kuuluisa ulkoilmateatteri, jossa on paljon etenkin jazz- ja rockkonsertteja mutta myös muita tapahtumia laidasta laitaan. Kukkulan huipulla on myös kafeteria ja Orizontes-ravintola, mutta ne ovat hintavia paikkoja syödä tai juoda mitään. Tänne voi tulla itsekseen rinnettä ylös kävellen noin 20 minuutissa tai sitten Kolonakin hienostokaupunginosasta maanalaisella funikulaarilla, joka lähtee Ploutarchou-kadulta [kartalla].

Akropoliin ympäristö

Esimerkiksi Akropoliin ympäristö on yllättävän vihreää ja rauhallista, varsinkin kun sitä vertaa muun kaupungin yleiseen kaaokseen ja meluun. Alueella on paljon pitkiä polkuja ja niiden varrella penkkejä, joihin voi istahtaa hetkeksi ihailemaan maisemaa. Luonnonkukkien, puiden ja kulkukoirien (joita Ateenassa riittää) lisäksi alueella voi tulla vastaan yksittäisiä pylväitä ja muinaisia kiviä, jotka tekevät kävelyretkestä normaalia antoisamman.

Akropoliin joka puolella on kaikenlaista nähtävää, kuten pari muinaista teatteria etelärinteellä ja Areopagi-kukkula [kartalla] upeine eri puolille Ateenaa antavine näkymineen - tämä on paikka, jolla Apostoli Paavali piti kenties ensimmäisen puheen, joka käsitteli kristinuskon perusteita. Jos aikaa riittää, kannattaa myös tutustua pohjoispuolen rinteeseen, jonne on Areopagilta suora reitti, ja kukkulan ja roomalaisen agoran välimaastossa olevaan viehättävään Anafiotika-kaupunginosaan [kartalla], jossa on muutama museo, pari kahvilaterassia ja eräitä koko kaupungin viehättävimpiä ja rauhallisimpia katunäkymiä.

Filopappos-kukkula tarjoaa näköalan Akropoliille ja Parthenoniin

Lähellä Akropoliin kukkulaa sijaitsee myös Filopappos-kukkula [kartalla], jonka rinteillä puiden ympäröimänä voi viettää useankin tunnin. Kukkulalla sijaitsee vuonna 116 kuolleen ateenalaisen merkkimiehen Filopappoksen massiivinen muistomerkki, mutta suurin syy kukkulalle kapuamiseen on kuitenkin yksi upeimmista näköaloista Akropoliille ja Parthenoniin. Kukkulan ympäristössä sijaitsee kaikenlaista mielenkiintoista, useita upeita kirkkoja ja kaupungin observatorio eli tähtitorni [kartalla], jonne kuten kukkulallekin on suhteellisen lyhyt kävelymatka Thissio-metroasemalta.

Diomidous Botanical Garden - Ateenan kasvitieteellinen puutarha

Ateenan ydinkeskustassa ei ole kasvitieteellistä puutarhaa, mutta kahdeksan kilometrin päässä sijaitseva Diomidous [kartalla] on hyvä vierailupaikka niille, joita kasvillisuus kiinnostaa erityisesti. Tämä on suuri kasvitieteellinen puutarha, jota moni ateenalainenkaan ei tiedä, ja sen lähes kahden neliökilometrin alalla on yli 2 500 kasvilajia ympäri maailman. Tämä onkin paitsi Kreikan myös itäisen Välimeren suurin kasvitieteellinen puutarha, jossa on kaikenlaista bambumetsästä eri maanosia edustaviin puutarhoihin, joissa on etenkin puita lyömätön kokoelma. Tänne ei ole pääsymaksua, ja täällä on kahvila sekä ravintola, samoin kuin lasten leikkipuisto. Puutarha on avoinna ympäri vuoden ma-pe klo 10-14 ja la-su klo 10-15. Puutarhasta on vaikea saada internetin kautta päivitettyä tietoa, ja tänne on hankala tulla muuten kuin taksilla, joten täällä vierailemisesta kiinnostuneiden on hyvä ennen paikalle tulemista kysyä asiasta vaikka Acropoli-metroaseman vieressä olevasta turisti-infosta [kartalla].

Ateenan lähistön rannat

Vaikka Ateenalla on runsaasti rantaviivaa, ei kaupungin välittömässä läheisyydessä ole varsinaisia kansainväliset mitat täyttäviä rantoja, toisin kuin esimerkiksi Barcelonassa. Ateenassa suuri osa rannoista on satama-aluetta. Tästä huolimatta Ateena on yksi niistä suurkaupungeista, joissa voi yhdistää kaupunkiloman ja rantaloman, sillä suhteellisen lähellä kaupunkia on jo kunnon rantoja ja lähisaarillekin on hyvät yhteydet kaupungista.

Vaikkei auringonpalvonnan ja meren makuun ihan keskustan lähellä pääsisikään, niin esimakua rantaelämästä voi saada lähellä keskustaa sijaitsevan Faliron kaupunginosan rannoilla [kartalla]. Täällä ei ehkä kannata uida, mutta rannoille voi mennä ainakin kävelylle raikkaaseen meri-ilmaan ja katsomaan, kuinka vanhat miehet pelaavat backgammonia, tai kreikkalaisittain tavlia, läheisissä kahviloissa. Faliroon on helppo suunnistaa Syntagman aukiolta punaisella raitiovaunulinjalla (T4). Rannan läheisyydessä oleva pysäkki on Delta Falirou. Raitiovaunuun käyvät normaalit päiväliput ja muut voimassa olevat matkaliput.

Vouliagmenin ranta

Jos aurinko paistaa ja ilma on muutenkin suotuisa, niin voi lähteä hieman kauemmas Ateenan itälaidalle Vouliagmenin rannalle. Rannoille on myönnetty useana vuonna EU:n ekologisuuteen liittyviä titteleitä. Aivan (meren) rannan vieressä on paikan erikoisuus, makeavetinen Vouliagmeni-järvi [kartalla], jonka erottaa merestä vain tienkaistale. Matalan järven veden lämpötila pysyy jatkuvasti suhteellisen korkeana, mikä tekee siitä ihanteellisen paikan ympärivuotiseksi kylpyläksi. Muutenkin alueella vallitsee huomattavan leuto ilmasto, joka mahdollistaa lomailun alueella ympäri vuoden.

Vouliagmeniin on hankala päästä Ateenan keskustasta, ja kenties paras päästä sinne muuten kuin taksilla on kulkea metrolla pääteasemalle Piraeus ja sen ulkopuolelta bussilla X96 perille. Toinen vaihtoehto on tulla Syntagman aukiolta raitiovaunulla päätepysäkille Voulaksessa ja sieltä sitten muutama kilometri taksilla tai bussilla Vouliagmeniin.

Lisätietoa

Tietoa Ateenan lähiympäristön rannoista  |  Greeka.com-sivusto esittelee enemmän Ateenan luonnonnähtävyyksiä

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti