Eniten katsotut Ateena-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Syntagman aukio
Syntagman aukiolla sykkii modernin kaupungin sydän. Aikaisemmin aukio oli kuninkaanlinnan, nykyisen Kreikan parlamenttitalon puistoaluetta.

Moderni Ateena

Verrattuna siihen, kuinka laajalle nykyinen, noin neljän miljoonan asukkaan moderni metropoli on levinnyt, antiikinaikainen Ateena sijaitsi hyvin pienellä alueella. Kaupungin laajenemista rajoittavat kuitenkin vahvasti sitä ympäröivät kukkulat ja vuoret, minkä vuoksi melkeinpä kaikki kaupungin alueet ovat hyvin tiheään asuttuja. Toisen maailmansodan jälkeen muuttovirta Ateenaan kasvoi, kun maaseudun ja saarten asukkaat lähtivät kaupunkiin töiden perässä, ja muutamassa vuosikymmenessä kaupungin väkiluku kasvoi noin 700 000:sta lähes neljään miljoonaan.

Kreikan Euroopan unioniin liittymisen aikoihin 1981 Ateenassa oli pahoja liikenneruuhkia ja ilmansaasteet olivat maailman pahimpia. Tämä vaikutti myös antiikin ajan monumentteihin ja muistomerkkeihin, sillä vilkas liikenne heikensi perustuksia ja ilmansaasteet aiheuttivat korroosiota. Näiden syiden vuoksi Ateena ei saanut olympialaisia 1996, mikä johti suuriin muutoksiin infrastruktuurissa. Alkoi uuden lentokentän sekä metron rakentaminen, ja myös yksityisautoilua vähennettiin keskustassa. Tuloksena tästä Ateena sai itselleen vuoden 2004 olympialaiset, jotka olivat erittäin menestyksekkäät. Ateenan liikenne ei kuitenkaan pysyvästi vähentynyt, vaan Ateena on hyvin ruuhkainen ja saasteinen kaupunki, jonka miellyttävimmät osat ovat siellä, missä autoja liikkuu vähän tai ei lainkaan.

Uuden Ateenan arkkitehtuuri

Uudemman Ateenan arkkitehtuurissa vaikuttavat hyvin erilaiset suuntaukset aina kreikkalais-roomalaisesta uusklassiseen ja moderniin. Useat merkittävät rakennukset ovat näiden suuntausten mukaan rakennettuja. Varsinainen rakennusbuumi kaupungissa alkoi 1950- ja 60-luvuilla, jolloin moderni arkkitehtuuri alkoi saada jalansijaa ja uudet rakennukset syrjäyttivät etenkin uusklassisia rakennuksia. Vanhan kaupungin eli Plakan kadut säästyivät pitkälti uudisrakentamiselta, ja muualla kaupungissa eri suuntaukset elävät rinta rinnan melko hyvässä harmoniassa.

Rakennusbuumin aikana tärkeintä oli saada asuntoja ja toimistotiloja nopeasti kasvavalle asukasmäärälle, eikä kaupungin loistokkaaseen menneisyyteen ja sen monumentteihin niin kiinnitetty huomiota. Nyt kaupungilla on kuitenkin suunnitelmissa yhdistää näitä arkeologisia kohteita ja tuoda ne mukaan moderniin kaupunkikuvaan, ja tarkoituksena on yhdistää eri kohteet rakentamalla niiden välille kävelykatuja ja aukioita. Tämä ei ole ainakaan vielä täysin toteutunut, mutta jo nykyisin on hienoa huomata, kuinka sokkeloisten pikkukatujen ja tasaisten kattorivien jälkeen kulman takaa saattaa avautua aivan uusi maailma mahtavine pylväineen tai patsaineen muistuttamassa kaupungin muinaisesta mahdista.

Antiikin aika on osa kaupungin arkea joka päivä, vaikkei se modernin maailman kanssa täysin yksi yhteen kävisikään. Yhtenä esimerkkinä antiikin ja modernin kohtaamisesta voi ottaa kaupungin metron rakentamisen. Metron valmistuminen vei huomattavasti suunniteltua kauemmin. Sen rakentaminen ei ollut helppo tehtävä, sillä kaupungilla on tiukat säädökset kaivutöille. Joka kerta, kun löytyy jotain muinaista, tai edes sen oloista, pitää kaivutyöt keskeyttää arkeologisten tutkimusten ajaksi. Metron rakentamisen aikana tällaisia löydöksiä tehtiin tiheään, mikä luonnollisesti haittasi aikataulussa pysymistä. Esimerkiksi Syntagman metroaseman lähellä tehtiin niin paljon mielenkiintoisia ja tärkeitä löydöksiä, että koko asema toimii nykyään museona, jossa on esineiden lisäksi nähtävillä myös läpileikkaus kaivutöiden aikana paljastuneesta maakerroksesta.

Kallimarmaro ja uusi olympiastadion

Nykyaikaiset olympialaiset pohjautuvat antiikin olympiakisoihin, jotka järjestettiin Zeus-jumalan kunniaksi joka neljäs vuosi Olympiassa, Peloponnesoksen niemimaan luoteisosassa. Rooman keisari kielsi kisat vuonna 393 pakanallisina. Vuonna 1896 Ateenassa järjestettiin ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset, joita varten kunnostettiin Panathinaiko-stadion [kartalla] tai Kallimarmaro eli "kauniisti marmoroitu". Lempinimi on aiheellinen, sillä alun perin Herodes Atticus rakennutti uudelleen alun perin puisen stadionin marmorista vuonna 140. Tämän stadionin rauniot kunnostettiin vuoden 1896 olympialaisia varten, jälleen kerran marmorista. Koska alkuperäinen stadion rakennettiin niin kauan ennen standardoituja ratoja, stadionin radat ovat kapeita ja hyvin jyrkkäkaarteisia.

Ateenassa järjestettiin olympiakisat myös vuonna 2004, mitä varten kaupunki tarvitsi uuden, modernimman stadionin [kartalla]. Kilpailuja varten kunnostettiin alun perin vuoden 1982 yleisurheilun EM-kisoja varten rakennettu stadion, joka on nykyisin Kreikan suurin stadion.

Syntagma

Syntagman aukiolla [kartalla] sykkii modernin kaupungin sydän. Aikaisemmin aukio oli kuninkaanlinnan, nykyisen Kreikan parlamenttitalon puistoaluetta. Nykyään se on erityisen suosittu kohtaamispaikka monine kahviloineen ja sen läheisyydessä järjestetään usein myös mielenosoituksia. Aukion reunalla sijaitsevan Kreikan parlamenttitalon edustalle tuntemattoman sotilaan haudan luo voi mennä seuraamaan tunneittain tapahtuvaa vahdinvaihtoa. Itse rakennus edustaa uusklassista arkkitehtuuria, ja sen takana sijaitsee suuri ja mielenkiintoinen kansallispuisto. Tuntemattoman sotilaan haudan edusta on myös kuuluisa lukuisista puluistaan, ja paikalla on myös monia myyjiä pienten siemenpussien kanssa, joiden haltijoista tulee hetkeksi lintujen parhaita kavereita.

Aukion laidalla sijaitsee myös kuuluisa Grande Bretagne -hotelli, joka on todellinen luksushotelli koko Euroopankin mittapuulla. Alkuperäinen rakennus valmistui 1800-luvun puolivälissä, ja 2000-luvun alussa se kunnostettiin alkuperäiseen loistoonsa. Hotelli on tunnettu monista kuuluisista vieraistaan: periaatteessa kaikki valtionpäämiehet ja muut merkkihenkilöt majoittuvat aina Grande Bretagneen. Hotellissa on myös järjestetty monia tärkeitä kokouksia ja huipputapaamisia.

Ateenan uusklassinen trilogia

Ateenan tiedeakatemia [kartalla], kansalliskirjasto sekä yliopisto muodostavat Ateenan uusklassisen trilogian, ja kauniit ja näyttävät rakennukset ovat vierailun arvoisia. Rakennukset ovat 1800-luvun uusklassisen tyylin parhaita esimerkkejä ja tyypillisiä kopioita muinaisesta kreikkalaisesta arkkitehtuurista ja auttavat omalta osaltaan kuvittelemaan, millaiselta Ateena tuolla aikakaudella näytti. Kaikki rakennukset sijaitsevat samalla alueella Panepistimiou-kadulla, Panepistimio-metroaseman yläpuolella.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti