Eniten katsotut Ateena-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vanha Agora
Antiikin ajan nähtävyydet ovat kaikkein suosituimpia nähtävyyksiä Ateenassa, ja niistä keskeisimmille ja suosituimmille on melkoisia tungoksia valtaosan vuodesta.

Ateenan antiikinaikaiset päänähtävyydet

Ateenan historia kuuluu niin eurooppalaisten kuin koko maailmankin kaupunkien joukossa vanhimpiin. Ateenassa on ollut asutusta jo 7 000 vuotta, ja antiikin aikana noin 500-300 eKr. ensimmäiset asutuskeskukset syntyivät Akropoliksen kukkulalle, joka toimi hyvänä puolustuspaikkana.

Ateena ei ole suinkaan ollut aina itsenäinen kaupunkivaltio, vaan se on kuulunut niin Rooman valtakunnan, spartalaisten, Makedonian provinssin kuin Bysantin ja osmanienkin valtakuntien alaisuuteen. Kreikan kuningaskunnan pääkaupunki Ateenasta tuli 1834. Tuolloin kaupungissa oli asukkaita vain noin 5 000. Seuraavien vuosikymmenten aikana Ateenasta rakennettiin moderni kaupunki uusklassiseen tyyliin. 1896 kaupungissa järjestettiin ensimmäiset modernit olympialaiset, jotka pohjautuivat Zeus-jumalan kunniaksi järjestettyihin antiikin olympiakisoihin. Nykyisin kaupunki on yksi maailman johtavista arkeologisen tutkimuksen keskuksista, ja siellä on enemmän antiikin ajan nähtävää kuin missään toisessa Euroopan kaupungissa.

Vierailu nähtävyyksillä

Antiikin ajan nähtävyydet ovat kaikkein suosituimpia nähtävyyksiä Ateenassa, ja niistä keskeisimmille ja suosituimmille on melkoisia tungoksia valtaosan vuodesta. Hankalin ajankohta vierailla on noin klo 10 jälkeen aina myöhäiseen iltapäivään. Tämä päivän kuumin ja siksi epämiellyttävin hetki on kaikkein vilkkain ajankohta vierailla antiikin ajan nähtävyyksillä, joista Akropolis on ehdottomasti suosituin. Näin ollen varhainen aamu tai sitten ilta klo 16-17 jälkeen on kaikin tavoin paras ajankohta vierailla etenkin Akropoliin kukkulalla.

Liput ja aukioloajat

Antiikin ajan nähtävyyksille mielivän on hyvä olla tietoinen siitä, että Akropoliksen lippu ja muualta samanhintainen yhteislippu käy neljän vuorokauden ajan yhden kerran moneen antiikin ajan nähtävyyteen ja maksaa 19-65-vuotiailta 12 euroa, tätä vanhemmilta tai opiskelijoilta 6 euroa. 0-18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Antiikin ajan nähtävyydet ovat pääosin parhaiten avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun, mutta ne ovat kaikki avoinna ympäri vuoden. Yhteislipun ja Akropoliin lipun kanssa voi mennä sisään esimerkiksi seuraaviin antiikin ajan nähtävyyksiin: Agora ja agoran museo, Kerameikos ja Kerameikoksen museo, Hadrianuksen kirjasto, Akropoliksen kummankin puoleiset rinteet, Olympeion ja roomalainen agora. On olemassa pääsymaksuttomia päiviä, ja niihin kuuluvat talvikauden kunkin kuun ensimmäinen sunnuntai ja 28.10. Netistä voi lukea listietoa yhteislipuista, ja tarkistaa kaikkien antiikinaikaisten nähtävyyksien aukioloajat ja yksittäiset lipunhinnat.

Lähes kaikki antiikin ajan suuret nähtävyydet, kuten Akropolis, agorat ja Kerameikos, ovat avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun ma klo 11-19.30 ja ti-su klo 8-19.30 (tai 8.30-19.30) ja talvella ma-su klo 8-15 (tai klo 8.30-15). Antiikin ajan nähtävyyksien yhteydessä olevat museot, joita on esimerkiksi kreikkalaisella agoralla, Kerameikoksessa ja Akropoliin kukkulan vieressä, ovat avoinna samoin aukioloajoin kuin päänähtävyyskin, mutta niihin voi olla erillinen lippu, kuten on Akropoliksen museoon. Kullakin nähtävyydellä on myös vuodessa useita pääsymaksuttomia päiviä, ja niihin kuuluu aina 28.10 ja kunkin kuukauden ensimmäinen sunnuntai marraskuun alusta maaliskuun alkuun.

Antiikin nähtävyyksille ei saa ottaa matkalaukkua tai mitään käsilaukkua suurempaa mukaan, eikä niillä ollessa saa tupakoida, syödä tai juoda. Niille ei myöskään saa mennä liian vähissä tai sopimattomissa vaatteissa, ja lasten perään on hyvä katsoa täällä erityisen tarkasti, sillä täällä voi loukata itsensä. Muita vierailijoita ei saa häiritä, eikä täällä saa aiheuttaa melua tai vaaratilanteita esimerkiksi juoksemalla.

Akropolis - Acropolis

Kreikassa ja maailmassa on useita akropoliksia eli linnavuoria, mutta usein akropolis-nimityksellä viitataan juuri Ateenassa sijaitsevaan 150 metriä korkeaan kukkulaan, joka on varmasti kaikkein tunnetuin. Akropolis [kartalla] on luonnollinen puolustuspaikka, ja Ateenan historia on saanut alkunsa juuri tällä kukkulalla. Useat kukkulalla sijainneet rakennukset on ainakin kertaalleen tuhottu. Nykyisen muotonsa kukkula sai 400-luvulla eKr. Perikleen hallintokauden aikana, kun sille rakennettiin useita temppeleitä.

Akropoliin kuuluisin rakennelma Parthenon eli neitsyt Athenen temppeli rakennettiin tuolloin antiikin aikakaudella. Vaikka Parthenon ei olekaan Kreikan parhaiten säilynyt temppeli, sitä pidettiin omana aikanaan doorilaisista temppeleistä parhaana. Yhä nykyäänkin sen taidokkaita veistoksia pidetään kreikkalaisen taiteen kohokohtina ja temppeliä yleisesti antiikin Kreikan symbolina. Muiden aikalaistensa tavoin myös Parthenon oli ainakin osittain maalattu, ainoastaan väreistä ja laajuudesta ei ole päästy yhteisymmärrykseen. Parthenon on toiminut niin muinaisuskon temppelinä, rahavarastona, kirkkona, moskeijana kuin ruutivarastona Ateenan kulloisenkin hallitsijan mukaan, ja joskus temppelille on aiheutunut suurtakin tuhoa.

Parthenonin lisäksi Akropoliilla sijaitsee Erekhtheionin temppeli, sisäänkäynnin luona sijainneen massiivisen portin, Propylaian, jäännökset, Akropoliin eteläisellä rinteellä sijaitsevat Dionysoksen teatterin jäänteet sekä Herodes Atticuksen odeion, jota edelleen kesäkautena käytetään konserttien ja muiden tapahtumien yhteydessä. Mielenkiintoisten ja maailmankuulujen monumenttien lisäksi Akropoliilta on myös huikeat näkymät Ateenaan, erityisesti kukkulalla sijaitsevan lipputangon luota.

Akropolis on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun ma klo 11-19.30 ja ti-su klo 8-19.30 ja talvella ma-su klo 8.30-17. Sisäänpääsymaksu 19-65-vuotiailta on 12 euroa, alle 19-vuotiailta ei oteta pääsymaksua ja eläkeläiset ja opiskelijat pääsevät puolella hinnalla sisään. Akropoliksen kukkulalle menevien on hyvä olla tietoisia siitä, että 12 euron yhteislippu kattaa monta muutakin antiikinaikaista nähtävyyttä, lähes kaikki maksulliset. Lippu on voimassa neljä vuorokautta ensimmäisestä käyttökerrasta, ja sillä pääsee kullekin nähtävyydelle vain kerran sisään.

Akropoliksen kukkulan vieressä, turisti-infoa vastapäätä ja Acropoli-metroasemaa vastapäätä sijaitsee Akropoliksen vuonna 2009 avattu museo, johon on erillinen pääsylippu ja joka ei sisälly yhteislipun hintaan.

Ateenan agora ja roomalainen agora - Ancient Agora ja Roman Agora

Ateenan agora [kartalla] on yksi tunnetuimmista antiikinaikaisista agoroista eli toreista tai kokoontumispaikoista. Kaupankäynnin lisäksi Ateenan agoralla kokoontuivat monet antiikin ajan filosofit ja muut merkkihenkilöt puhumaan päivänpolttavista aiheista. Agora olikin yksi kaupungin tärkeimmistä paikoista, ja juuri siellä syntyi myös antiikin Kreikan demokratia. Myöhemmin roomalaisten aikakaudella alkuperäisen kreikkalaisen agoran itäpuolelle rakennettiin roomalainen agora, jonka jäännöksiä on myös yhä jäljellä. Roomalaisella agoralla [kartalla] sijaitsee tuulten torni, joka on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista monumenteista Ateenassa.

Ateenan agoran alueella sijaitsee Hefaistoksen temppeli, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen, sillä se on kaikkein ehjimpänä säilynyt antiikin ajan doorilainen temppeli. Hefaistos oli kreikkalaisessa mytologiassa tulen ja taonnan seppäjumala ja rakkauden jumalatar Afroditen mies. Temppeli oli omistettu myös Athena Erganelle, joka oli keramiikan ja käsityön jumalatar. Alueella sijaitsikin aikanaan useita savipajoja ja sepänverstaita, joiden vuoksi temppelissä palvottiin juuri näitä jumalia.

Ateenan kreikkalainen agora on avoinna samoin kuin valtaosa muistakin suurista nähtävyyksistä, huhtikuun alusta lokakuun loppuun ma klo 11-19.30 ja ti-su klo 8.30-19.30 ja talvella ma-su klo 8-15. Roomalainen agora on avoinna muuten samoin ajoin, mutta kesäisin se avataan jo klo 8 ja talvisin se on avoinna päivittäin klo 8-17. Roomalaiseen agoraan on yksistään vain 2 euron pääsymaksu ja kreikkalaiseen agoraan on yksistään 4 euron pääsymaksu.

Olympeion - Temple of Olympia Zeus

Eräs toinen tärkeä palvonnan paikka oli olympolaisen jumalan Zeuksen temppeli eli Olympeion [kartalla]. Roomalaisella aikakaudella temppeli oli Kreikan mahtavin, mutta suhteellisen pian se menetti loistonsa, kun se joutui barbaarien ryöstelyn kohteeksi 200-luvulla. Rooman valtakunnan tuhon jälkeen osia temppelistä käytettiin jopa rakennusmateriaalina muissa rakennuskohteissa kaupungissa. Tästä huolimatta temppelistä on suuria osia jäljellä ja se houkuttelee vuosittain suuren määrän vierailijoita. Alueen vieressä on myös roomalaistyylinen Hadrianuksen kaari.

Olympeion sijaitsee aivan Plakan viehättävien kujien ja monien museoiden naapurissa, hyvin lähellä Acropoli-metroasemaa ja myös Syntagma-aukiota. Se on avoinna melko samalla tavalla kuin muutkin antiikin ajan päänähtävyydet eli kesällä ma klo 11-19.30 ja ti-su klo 8-19.30 ja talvella klo 8.30-15. Jos tänne haluaa ilman yhteislippua, maksaa se 4 euroa.

Kerameikos

Kerameikoksen kaupunginosa Ateenassa sijaitsi samalla paikalla jo antiikin aikana, Ateenan agoran luoteispuolella, mutta antiikin ajan alue [kartalla] sijaitsee lähempänä Thissio- kuin Kerameikos-metroasemaa, joka on Gazi-kaupunginosan keskellä. Attika eli Ateenaa ympäröivä maakunta oli jaettu demoksiin eli alueisiin, joista yksi oli Kerameis ja jonka mukaan Kerameikoksen kaupunginosa on saanut nimensä. Keramiikka-sana johtuu myös samasta kreikkalaisesta sanasta, ja alueella olikin paljon savenvalajia. Kaupunginosa jakautui sisempään Kerameikokseen, jossa savenvalajat elivät, sekä kaupunginmuurien ulkopuolella sijainneeseen ulompaan osaan, jossa sijaitsi hautausmaa. Pääasiassa tällä hautausmaan alueella on suoritettu viime vuosina runsaasti arkeologisia kaivauksia, jotka tosin kattavat vain pienen osan alkuperäisestä antiikinaikaisesta kaupunginosasta. Tämä on upeimpia antiikinaikaisia nähtävyyksiä Ateenassa, eikä se ole yhtä suosittu kuin agorat, Olympeion ja Akropolis. Se on avoinna samoin kuin muut antiikinaikaiset päänähtävyydet eli huhtikuun alusta lokakuun loppuun ma klo 11-19.30 ja ti-su klo 8.00-19.30 ja talvella ma-su klo 8.30-15. Jos haluaa pelkästään Kerameikoksen hautausmaalle ja museoon, maksaa lippu tänne 2 euroa.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti