Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
A F Tamburini -herkkupuoti
Kokkauskurssin Bolognassa läpikäytyään, voi raaka-aineiden hankkimisen aloittaa vaikka A F Tamburinin herkkupuodista.

Muuta ajanvietettä Bolognassa

Bolognassa on paljon muutakin tekemistä kuin käydä museossa, syödä ja shoppailla. Siellä voi mennä kokkauskursseille, nähtävyyksiä voi katsella opastetun kierroksen yhteydessä, siellä voi uida ja siellä voi hoidattaa itseään ja rentoutua kylpylässä. Bologna on hohdokkaasta olemuksestaan huolimatta varsin arkinen kaupunki, ja siellä voi hyvin tehdä muutakin kuin turistien yleisesti harrastamia asioita.

Paranna kokkaustaitojasi

Bolognan ravintoloita pidetään Italian parhaimpina, ja siellä jos missä tulee mieleen, että omiakin kokkaustaitoja voisi vähän parannella. Kursseja on niin englannin kuin italian kielelläkin, joskin turisteille englanninkieliset ovat yleisempiä. Englannin kielen, tai sitten italian, erinomainen hallinta on hyödyllinen mutta ei välttämätön, ja kieltä hyvin ymmärtävät saavat kursseista eniten irti.

Bologna Cooking School (Via Cesare Boldrini 6) [kartalla] sijaitsee kätevällä paikalla korttelin päässä rautatieasemasta, ja se tekee myös opettavaisia opastettuja retkiä kauppahalleihin ja maatiloille. Monet kokkauskurssit ovat aamu- tai iltapäivällä, ja sisältävät lounaan tai illallisen, mutta on myös koko päivän kestäviä kursseja. Varaukset kursseille voi tehdä verkkosivuilla, ja kursseille on hyvä ilmoittua hyvissä ajoin etukäteen eikä viime tingassa.

La Vecchia Scuola Bolognese (Via Galliera 11) [kartalla] sijaitsee pääaukioiden ja keskusaseman välimaastossa ja on toinen suosittu kurssipaikka. Siellä voi opetella vaikka lasagnen tekemistä, ja siellä voi myös oppia tekemään italialaisia munkkeja, bomboloneja, mikä maksaa 65 euroa. Valtaosa kursseista alkaa klo 15, ja niille voi ilmoittautua ja ne voi maksaa verkkosivuilla.

Osallistu opastetulle nähtävyyskierrokselle tai muulle opastetulle kierrokselle

Bolognassa on yllättävän paljon nähtävyyksiä, joilla kaikilla on oma mutkikas tarinansa. Niinpä opastetut kierrokset ovat englannin tai italian kielen taitoisille apuvälineitä, jotka opettavat Bolognasta ja sen historiasta kattavasti lyhyessä ajassa. Opastetulle kierrokselle on helpoin mennä bussikierroksille, jotka ovat varsin kliseenomaisia, turisteille tarkoitettuja kierroksia, mutta niiden kyydistä näkee nopeasti kaikki olennaisimmat asiat, satoi tai paistoi.

City Red Bus on perinteinen, hop on hop off -tyylinen opastettu kierros, jolla voi kuulla nähtävyyksistä kahdeksalla eri kielellä. Se kulkee kesät talvet ja käy myös keskustan ulkopuolella, jonne on omin nokin hankala mennä. Samalla yhtiöllä on myös San Luca Express -kaupunkijuna, joka sekin kulkee ympäri vuoden ja joka käy myös jalkapallostadionilla ja San Lucan kirkolla. Kaupunkijunaan kannattaa nousta Piazza Maggiorella eli toisella pääaukioista. Sekä Red City Busin että San Luca Expressin reittikartan voi katsoa verkkosivuilta.

Kävelykierrokset ovat hyviä niille, jotka haluavat oppia kaupungista kunnolla ja ajan kanssa. Yksi mahdollisuus on La Guide Arte, jonka kierrokset kertovat Bolognan taiteesta ja joka tekee opastettuja kierroksia myös muissa lähistön kaupungeissa. Hyvä kierros on klassinen nähtävyyskierros, joka alkaa Piazza Maggiorelta ja joka kestää korkeintaan 2,5 tuntia, mutta on myös muita, viisikin tuntia kestäviä kierroksia.

Viatorin sivuilta löytyy erilaisia opastettuja kierroksia, joiden joukossa on myös muita kuin nähtävyyskierroksia.

Bolognassa voi kävellä myös itsekseen, ja The Travel Tester antaa vinkkejä ja kartan oman kierroksen tekemiselle.

Lähde uimaan

Bolognassa on kesäisin tukahduttavan kuumaa ja talvisin on pilvistä ja huonoja ilmoja, joten uimahalliin poikkeaminen on siellä lähes koska tahansa suositeltavaa. Bolognassa parhaita paikkoja lähteä uimaan ovat kunnallisesti ylläpidetyt uimahallit ja maauimalat (piscina comunale).

Piscina comunale Cavina (Via Domenico Biancolelli 36) [kartalla] on yksi parhaita uimahalleja. Siellä on kesäisin ulkouima-allas, ja siellä on myös uima-allas aivan pienille lapsille. Uimalalla on sekavat aukioloajat, jotka kannattaa tarkastaa verkkosivuilta. Paikka on avoinna päivittäin, sunnuntaisin klo 9–18 ja muina päivinä klo 6/9–15 ja klo 20.30–22.30 paitsi lauantaisin klo 17–20. Liput sinne maksavat aikuisilta 7 euroa ja lapsilta 3–5 euroa. Tälle lentoaseman lähistöllä sijaitsevalle uimahallille on vähän vaikea mennä julkisilla, joskin sitä voi yrittää lentokenttäbussilla, ja näin taksi on kaikkein kätevin tapa siirtyä sinne keskustasta.

Bologna Welcome listaa lisää uimahalleja ja muita uimapaikkoja

Uimaan mielivän on hyvä olla tietoinen, että aukioloajat ovat järjestään sekavat ja että monet uimapaikat myös pitävät joinain päivinä iltapäivätauon.

Käy kylpylässä

Bolognassa voi italialaiseen tyyliin lähteä kylpylään, jossa voi rentoutua, kuntoilla tai hoidattaa itseään. Kylpylät eivät Italiassa tietenkään ole edullisia, mutta ne ovat hyvin korkeatasoisia ja pystyvät lähes poikkeuksetta tarjoamaan tasokkaan ja jopa ikimuistoisen päivän.

Mare Termale on ketju, jolla on erittäin hyvin varustettuja ja korkeatasoisia kylpylöitä eri puolilla kaupunkia.

Keskeinen kylpylä on San Petronio (Via Imerio 12/A) [kartalla], joka sijaitsee rautatieaseman lähellä. Siellä esimerkiksi on 37-asteinen allas, sauna ja höyrysauna, ja se on hyvin avoinna aamusta iltaan (viikonloppuisin klo 24 asti). Sisään pääsevät vain yli 7-vuotiaat, ja kahden tunnin lippu maksaa 18 euroa, koko päivän voimassa oleva 30 euroa, mutta hieronnasta pitää maksaa 25–70 euroa ylimääräistä.

Lisätietoa

TripAdvisor esittelee lisää tekemistä ja näkemistä Bolognassa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti