Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Piazza del Nettune, pilviä taivaalla
Säiden puolesta parhaita aikoja matkustaa Bolognaan ovat maalis–kesäkuu ja syys–marraskuu, mutta talviaika ei ole mikään täysin huono aika matkustaa Bolognaan sekään.

Bolognan sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Bolognassa nyt

Sääennuste

Italian meteorologian laitoksen Bolognan sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle odotetaan lähipäivinä. Norjan ilmatieteen laitoksen Bolognan sääennuste on on maineeltaan erityisen tarkka ja sen pitkän ajan ennuste kertoo kaiken oleellisen seuraavan parin viikon säistä.

Ilmasto

Bolognassa on subtrooppinen sisämaan ilmasto, mikä tarkoittaa pitkiä kesiä ja leutoja ja varsin lyhyitä talvia. Kesäisin on kuumaa yötä myöten, ja talvisin kylmät yöt ovat sen verran yleisiä, että lämmitys on majapaikassa aivan välttämätön.

Bolognan kesäkausi alkaa yleensä maalis- tai huhtikuussa, jolloin päivälämpötilat kohoavat 15–20 asteeseen ja öisinkin alkaa olla lähes 10 astetta. Säät lämpenevät Bolognassa talven jälkeen nopeasti, ja jo toukokuussa on ajoittain hellekelejä. Keskikesällä tukahduttavan kuumat sisämaan ilmat ovat tavallisia, ja hellerajan yli mennään päivä toisensa jälkeen kesäkuun alun ja syyskuun loppupuolen välillä. Heinä-elokuussa elohopea pysyttelee päivisin yli 30 asteessa ja öisinkin on lähes 20 astetta. Kesäkausi jatkuu hyvin lämpimänä syyskuun, ja lokakuukin on ainakin alkupuolella täysin kesäinen kuukausi.

Bolognassa voi hyvin syödä ja kahvitella ulkona päiväsaikaan marraskuussakin, mutta joulukuulta maaliskuun alkupuolelle on usein päiviä, jolloin ulkona ei oikeastaan viitsi päivisinkään istuskella. Marraskuu on vielä kuukausi, jonka aikana voi päivisin hyvin olla terassilla, ja maaliskuun alkupuolelta lähtien tällaiset päivät alkavat taas olla tavallisia. Lunta Bolognassa sataa ajoittain, ja esimerkiksi helmikuussa 2012 tuli metrin verran lunta. Bolognan kaikkien aikojen kylmin yö ajoittui tammikuulle, ja silloin kaupungissa mitattiin alimmillaan 19 pakkasastetta.

Bolognassa ei sada erityisen paljon yhtenäkään vuodenaikana, ja sateita saadaan varsin tasaisesti pitkin vuotta. Eniten sataa huhti- ja toukokuussa, ja myös syys-, loka- ja marraskuu ovat normaalia sateisempia kuukausia.

Aurinko paistaa Bolognassa kiitettävästi, niin että vain harvoin muulloin kuin pilvisimpään aikaan joulu–helmikuussa on monta kokonaan pilvistä päivää peräjälkeen. Eniten aurinkoa on luvassa huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Marraskuu, joulukuu ja tammikuu ovat erityisen pilvisiä kuukausia, mutta helmikuussa aurinko palaa kaupunkia lämmittämään.

Bolognassa on kesät talvet ajoittaisia myrskyjä, jolloin tuulet tulevat voimalla kaupunkiin vuorten yli. Niin kesällä kuin talvellakin on silloin tällöin mitattu 100–120 kilometrin tuntinopeudella puhaltavia tuulia.

Parhaat matkustusajat

Säiden puolesta parhaita aikoja matkustaa kaupunkiin ovat maalis–kesäkuu ja syys–marraskuu, mutta talviaika ei ole mikään täysin huono aika matkustaa Bolognaan sekään. Kaupungin hyvistä ruoista, kulttuurista ja nähtävyyksistä nauttimiseen ei tarvita kesäpäiviä, vaan talvisin ja muina vähemmän kesäisinä aikoina vierailijoita on vähemmän ja leutoina päivinä on mukava kierrellä kauppoja ja katsella nähtävyyksiä. Hyvä on olla matkaa suunnitellessa tietoinen myös siitä, että Bolognaan suuntaa aina viikonloppuisin ja arkipyhinä enemmän vierailijoita kuin muulloin mutta he tulevat usein sinne vain päiväretkelle eivätkä vie hotellihuoneita tai nosta niiden hintoja. Hotellit ovat usein kalliimpia viikolla, jolloin Bolognassa on messuja ja liikematkustajia.

Kiireisimmät ajat Bolognassa ovat messujen ajat, jolloin muiden kuin messuille menevien ei välttämättä kannata kaupunkiin matkustaa. Monet messut ovat pieniä, toiset suuria, ja on hyvä tutustua Bologna Fiere -sivuihin päästäkseen kärryille siitä, mitä kaupungissa on luvassa. Jos sinne matkustaa samaan aikaan kuin messut pidetään, kannattaa majapaikka varmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Messuja ei pidetä kesäkuun alun ja syyskuun alun välisenä aikana, eikä niitä myöskään ole joulukuun alkupuolelta tammikuun puoleenväliin.

Muina aikoina Bologna on kiireisimmillään pääsiäisenä, lokakuun syyslomien aikaan ja joulunalusajasta loppiaiseen. Bolognassa on aina paljon italialaisia vierailijoita, sillä se on keskeisen sijaintinsa takia junaliikenteen solmukohta ja sen yliopisto vetää paikalle vierailijoita myös. Bologna ei ole ulkomaalaisten keskuudessa yhtä suosittu vierailukohde kuin vaikkapa Firenze tai Verona, mutta siellä on vierailijoita aina, ja kaupungin lähiympäristöstä saapuu melkoisesti ihmisiä Bolognan keskustaan etenkin viikonloppuisin.

Bolognaan matkaavan on aina hyvä varata majapaikka hyvissä ajoin etukäteen, ainakin vähintään pari viikkoa ennen matkaa. Hinta-laatusuhteeltaan parhaat majapaikat menevät ympäri vuoden ensimmäisinä, ja viime tinkaan varauksensa jättävä voi joutua yöpymään ylihintaisessa, huonossa tai sijainniltaan syrjäisessä majapaikassa. Bolognan halvat majapaikat täyttyvät nopeasti, mutta hienoimmissa hotelleissa on lyhyelläkin varoajalla ainakin muutama huone vapaana.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti