Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bratislava
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Slovakian kansallisteatteri, uusi rakennus
Slovakian kansallisteatterin uusi rakennus sijaitsee joenrannalla, Eurovea-ostoskeskuksen vieressä. Rakennus rakennettiin vuosina 1986-2007, ja on sosialistiajan suunnittelun huippusaavutuksia.

Tekemistä ja ajanvietettä Bratislavassa

Tällä sivulla luodaan katsaus Bratislavan tärkeimpiin ajanvietteisiin, yöelämästä kulttuuriin ja tapahtumiin sekä annetaan vinkkejä lapsiperheille.

Ooppera, baletti, klassinen musiikki ja teatteri

Bratislava on hyvä kulttuurikaupunki, jossa on kohtuuhintaiset ja korkeatasoiset ooppera- ja musiikkiesitykset. Siellä on useitakin hyviä konserttisaleja keskustassa, vanhassakaupungissa tai sen liepeillä, ja liput ovat yleensä vähintäänkin kohtuuhintaisia.

Slovakian kansallisteatterilla on nykyään kaksi sijaintia: vanha perinteinen vanhassakaupungissa ja kuin Iisakin kirkkoa rakennettu uusi oopperatalo, joka on muillekin kuin konserttiin mieliville näkemisen arvoinen.

Slovakian kansallisteatterin perinteinen niin sanottu vanha rakennus (historická budova, engl. historical building) sijaitsee aivan vanhankaupungin parhailla paikoilla [kartalla], ja täällä on lähinnä luvassa balettia, oopperaa ja teatteria.

Sen vieressä sijaitsee Slovakian filharmoniaorkesterin käyttämä kaunis Reduta-rakennus [kartalla] 1700-luvulta viime vuosina täysin uusitulla Námestie Štúra -aukiolla. Tämä on paras paikka käydä kuuntelemassa kaikkein korkeatasoisinta klassista musiikkia koko Slovakiassa.

Slovakian kansallisteatterin uusi rakennus (nová budova, engl. new building) sijaitsee joenrannalla, uuden Eurovea-ostoskeskuksen vieressä, alueella, joka ensi silmäyksellä vaikuttaa olevan kaukana vanhastakaupungista mutta jonka karttaa lähemmin tutkiva huomaa kuitenkin olevan aivan muutaman korttelin päässä Tescon tavaratalosta. Rakennusta, jota rakennettiin vuosina 1986-2007, kannattaa lähteä katsomaan, sillä se on sosialistiajan suunnittelun huippusaavutuksia, ja sen sisällä kannattaa käydä myös. Siellä on esitteitä tulevasta ohjelmistosta ja myös lippukassa, jolta voi ostaa lippuja esityksiin. Lippuja voi myös varata verkkosivuilta. Nykyään monet ooppera- ja balettiesitykset ovat mieluummin täällä kuin vanhassa oopperatalossa, ja täällä sijaitsee myös teatteriesityksiin käytetty "Blue Room". Listan siitä, mitä missäkin esitetään, voi nähdä kansallisteatterin verkkosivuilta.

Jazz ja rock

Vanhassakaupungissa sijaitsee Jazz Cafe (Ventúrska 5), jossa on muutakin musiikkia kuin jatsia. Täältä saa myös ruokia, ja paikka on avoinna yleensä klo 02 asti. Tästä muutaman sadan metrin päässä sijaitsee toinen menevä paikka, Nu Spirit Bar (Medená 16) [kartalla], jossa on myös funkia ja muuta musiikkia. Tämä on monipuolinen paikka, joka on päivisin kahvila ja joka on avoinna klo 10-04.

Paras aika vierailla Bratislavassa jatsin ystäville on lokakuussa pidettävien festivaalien aika.

Hyvä paikka kuulla rock-konsertteja on Babylon (Kolárska 3) aivan Tescon ja vanhankaupungin vieressä. Täällä on muutaman kerran viikossa rajuakin menoa aina pikkutunneille.

Vanha kauppahalli (Námestie SNP) vanhankaupungin laidalla on hyvä paikka erilaisille konserteille, ja siellä on myös muita tapahtumia.

Elokuva

Bratislavassa on mahdollista melko edullisesti nähdä kaikenlaisia elokuvia, ja kuten Tšekissäkin, elokuvat näytetään yleensä (lapsille suunnattuja, ns. puhuttuja elokuvia lukuun ottamatta) alkukielisinä teatterissa mutta dubattuina televisiossa. Bratislavassa on etenkin ostoskeskusten yhteydessä multiplex-teattereita, ja siellä on myös muutama elokuvakerho. Näistä Bratislava Guide antaa kattavat tiedot.

Bratislavassa vierailevan on hyvä pitää mielessä, että sen kirjakaupoista ja muistakin kaupoista saa DVD-elokuvia, joiden joukossa on runsaasti edullisia slovakialaisia ja tšekkiläisiä tasokkaita elokuvia, joista monessa on englanninkieliset tekstit.

Urheilu

Slovan Bratislava pelasi monta kautta KHL:ssä, mutta joutui vuonna 2019 lopettamaan ja palaamaan takaisin Slovakian liigaan. Otteluihin on helpompi saada lippuja kuin äärimmäisen suosituihin KHL-otteluihin oli, mutta niiden tasokin on aivan toinen. Slovakian liigaa pelataan syyskuulta helmi-maaliskuulle, ja loppupelejä pelataan keväällä. Jäähalli sijaitsee [kartalla] sen verran syrjällä, että sinne pitää mennä julkisilla tai mieluiten taksilla. Jäähallin vieressä oleva pysäkki on “Zimný štadión“, ja sinne kulkevat monet eri bussilinjat, kuten 39, 61, 63 ja 74.

Slovakia on viime vuosina esittänyt hyviä otteita jalkapallossa maajoukkuetasolla, ja Slovan Bratislava pelaa jäähallin vieressä olevalla stadionilla [kartalla]. Slovakian liigaa pelataan heinäkuun puolivälistä marraskuun loppuun, ja loppukausi pelataan maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Slovanin otteet ovat viime vuosina olleet niin hyviä, että kaudella 2019–20 he pääsivät mukaan Eurooppa-liigaan.

Tapahtumat

Bratislavassa on ympäri vuoden kaikenlaisia tapahtumia laidasta laitaan. Tietoa niistä saa esimerkiksi Bratislava Guidesta ja In Events -sivuilta.

Pubi Sedlarska-kadulla
Sedlárska-kadulla on useita, lähinnä länsimaalaisille suunnattuja ravintoloita, joista saa kansainvälisiä ruokia ja joissa voi vaikka juoda Guinnessia.

Yöelämä

Bratislava on helppo, turvallinen ja edullinen paikka siirtyä vapaalle, ja siellä on melkoisesti baareja, diskoja ja muita illanviettopaikkoja niin vanhassakaupungissa kuin sen liepeilläkin.

Vanhassakaupungissa on siellä täällä baareja, jazzklubeja ja yökerhoja, mutta keskitetysti niitä on erityisen paljon Ventúrska-kadulla, sitä jatkavalla Michalská-kadulla ja näiden välissä olevalla Sedlárska-kadulla, jonka varrella on useita, lähinnä länsimaalaisille ulkomaalaisille suunnattuja ravintoloita, joista saa kansainvälisiä ruokia ja joissa voi vaikka juoda Guinnessia. Muullakin vanhassakaupungissa on kaikenlaisia juomapaikkoja, ja siellä on turvallista vaellella öisinkin seuraavaa paikkaa etsimässä. Kesäkaudella huhti-toukokuulta syys-lokakuulle terassit valtaavat etenkin Ventúrskan. Nykyään kaupungissa on myös katettuja terasseja, ja sen juomapaikoissa voi yleensä polttaa, joskin siellä on myös baareja ja muita paikkoja, jotka ovat omasta halustaan savuttomia.

Vanhankaupungin lisäksi Obchodná-katu, joka on kaupungin pääostoskatu, on usean baarin ja yökerhon katu, jolla myös on huomattava määrä kaikenlaisia ruokapaikkoja. Kadun varrella on kaikkea turistipaikoista kuten Slovak pubista ja KGB-baarista enemmän paikallisten suosiossa oleviin baareihin, joihin tosin kuuluu myös suuri Slovak pub, ja tämähän on sekä osin savuinen baari että savuton ravintola.

Olut on Bratislavassa edullista: yleensä 1-2 eurolla saa paikasta kuin paikasta tuopin, mutta tämä ei ole mikään Prahan kaltainen oluen kehto, vaan täällä tulee vastaan kaikenmakuisia oluita, joista hanaoluet eivät aina ole parhaita mahdollisia - etenkään, jos kysymyksessä on Pilsner Urquell. Täällä onkin hyvä juoda Zlaty Bazantia, Sarista tai Corgonia tai muita paikallisia oluita.

Bratislava Guide antaa tietoa baareista

Visit Bratislava antaa tietoa diskoista ja yökerhoista

Perheen kanssa Bratislavassa

Bratislava on pieni, turvallinen ja edullinen vierailupaikka lapsiperheille, ja siellä voi etenkin kesällä hyvin viihtyä useankin päivän. Bratislavan vanhakaupunki on kaunis ja suhteellisen ainutlaatuinen paikka. Siellä on kaikenlaista lapsia kiinnostavaa, kuten erikoisia patsaita, hienosti koristeltuja kauppojen edustoja, joihin usein kuuluvat nuket, ja kaikenlaista viehättävää ja erikoista, mikä pitää lapset kiinnostuneina. Kesäisin voi lähteä Tonavalle risteilyille tai reittimatkalle Wieniin, ja ympäri vuoden voi istahtaa punaisen vanhanaikaisen bussin kyytiin ja tehdä edullisen kaupunkikierroksen.

Huonoilla ilmoilla hyvä, uudehko vierailupaikka perheille on Eurovea-ostoskeskus, missä voi viihtyä pitkänkin aikaa, jos ulkona sataa tai on kylmää. Ostoksia on hyvä tehdä keskitetysti myös Tesco-tavaratalossa, jossa on kauppakeskuksen tapaan paljon erilaisia liikkeitä ja edulliset hinnat. Jalkakäytävät ovat kuitenkin jonkin verran huonossa kunnossa varsinkin näillä tienoilla, eikä täällä ole aina helppo etenkään työntää lastenrattaita. Ruoat ovat Bratislavassa kohtalaisia, siellä on hyvin tarjolla pikaruokia, pitsoja, pastoja ja kaikenlaisia herkkuja, ja yleensä ruoat ovat siellä turisteille suunnattuja ravintoloita lukuun ottamatta edullisia.

Lisätietoa: Bratislava Guide antaa vinkkejä lapsiperheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti