Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bryssel
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Grand-Place-aukio
Brysselin keskusaukio on vanhojen viehättävien korttelien keskellä oleva Grand-Place-aukio, jonka laitamilla on upeita taloja.

Brysselin kaupunginosia ja alueita

Bryssel on kaksikielisen Belgian ainoa kaksikielinen kaupunki, jossa tosin pääasiallisesti puhutaan ranskaa ja jossa englanti on sekin yleinen kieli. Kaupungissa kadunnimet ovat sekä hollanniksi (jota aikoinaan kutsuttiin flaamiksi) että ranskaksi, mutta tässä oppaassa käytetään eniten ranskankielisiä paikannimiä. Asukkaita Belgian ja Euroopan unionin pääkaupungin keskustassa asuu vähän yli miljoona, ja Suur-Brysselin alueella on pari miljoonaa ihmistä.

Bryssel on laajalle levittäytynyt kaupunki, jossa tosin turistille antoisimmat alueet sijaitsevat ydinkeskustassa [kartalla] tai aivan sen liepeillä. Kaupungissa pääsee siirtymään kaikkialle nopeasti etenkin metrolla. Belgiassa kaikki etäisyydet ovat lyhyitä ja pisimmät junamatkat vain tunnin parin kestoisia.

Brysselin keskustaa ympäröi kehätie, jolla on vilkas liikenne ja jonka sisään jäävä alue [kartalla] on paikka, jossa voi hyvin kävellä paikasta toiseen.

Ydinkeskusta ja vanhakaupunki (Central District)

Brysselin keskusaukio on vanhojen viehättävien korttelien keskellä oleva Grand Place [kartalla], jonka laitamilla on sellaisia upeita taloja kuin kaupungintalo ja leipätalo (Maison du Roi), jonka suojissa sijaitsee kaupunginmuseo. Museon parhaaseen antiin kuuluvat Manneken Pis -patsaan alkuperäinen versio ja kaikki vaatteet, joita patsaan päällä eri vuodenaikoina näkee.

Grand Placella on mukava hämmästellä kauniita kiltataloja, sen alueella on mukava kesäkautena istua terassilla ja sen lähistöllä sijaitsee paljon merkittävää nähtävää. Manneken Pis sijaitsee kolmen korttelin päässä Grand Placesta, Rue de l’Etuve- ja Rue du Chêne -katujen kulmauksessa [kartalla]

Grand Placen kaupungintalon alakerrassa on turisti-infon piste, josta saa kartan ja tietoa kaupungin nähtävyyksistä ja ajanvietemahdollisuuksista. Läheisistä kaduista huomionarvoisimpia ovat Rue des Bouchers, ravintolakatu [kartalla] jolla on korkeat hinnat ja turisteja syömään ja juomaan houkuttelevia sisäänheittäjiä. Toinen merkittävä katu on Rue du Marché aux Herbes [kartalla], jonka varrella on hyviä liikkeitä ja vilkasta tunnelmaa, ja kolmas normaalia parempi katu, jolla voi syödä huokeastikin ja jolla on hyviä olutbaareja, on Rue du Marché aux Fromages [kartalla].

Pörssitalo
Place de la Bourse on kesäviikonloppuisin eläväinen paikka.

Pörssitalon tienoot

Kivenheiton päässä Grand Placesta sijaitsee Brysselin pörssitalo (Bourse / Beurs) [kartalla], joka myös kuuluu ytimeen ja jonka lähellä on tärkeitä ytimen ulkopuolella olevia alueita. Place de la Bourse on kesäviikonloppuisin eläväinen paikka, ja alue on suuren remontin jälkeen miellyttävämpi, sillä enää pörssitalon edustalla ei kulje liikenne.

Place Sainte Catherine
Jos pörssitalolta lähtee kohti Sainte Catherine -metroasemaa, saapuu aukiolle nimeltään Place Sainte Catherine, jonka tienoo on kaupungin parhaita ruokailupaikkoja.

Paikalliset viettävät aikaa keskustassa eniten pörssitalon kulmilla, sillä sen ohitse kulkevalla Boulevard Anspachilla [kartalla] on huomattava määrä ravintoloita, baareja ja muita huvituksia, kuten elokuvateattereita. Paikalle tänne pääsee mistä tahansa kaupungista Bourse- tai De Brouckere -metroasemille, joiden välinen pätkä on vilkkaimpia paikallisten suosimia alueita kaupungissa. Boulevard Anspachin toisella puolella olevista alueista parhaat paikat ovat Place Saint-Géryn [kartalla] tuntumassa, ja tämä on kenties paras paikka lähteä ytimessä aterialle. Sen tuntumassa on muutama valintamyymälä, hyviä kahviloita ja myös illanviettopaikkoja.

Pörsstalon tienoon lähellä sijaitsee kaikenlaista, homobaarien suosimasta Rue du Marché au Charbonista [kartalla] Rue Antoine Dansaertiin. Rue Antoine Dansaertilla [kartalla] on hyvä tehdä etenkin muodikkaita ostoksia, syödä ja istua iltaa. Katuun kannattaa tutustua tarkoin sen lähi- ja sivukatuja myöten, mutta se on viikonloppuisin melko vaisu katu. Katu jatkuu aina Porte de Flandre -pysäkille, jonka takana sijaitsee eräs koko kaupungin eksoottisimmista korttelistoista [kartalla]. Tänne asti kulkeva voi tutustua myös kanavaan (Canal de Bruxelles), joka useimmilta kaupungissa vierailevista jää näkemättä.

Jos pörssitalolta lähtee kohti Sainte Catherine -metroasemaa, saapuu aukiolle nimeltään Place Sainte Catherine [kartalla], jonka tienoo on kaupungin parhaita ruokailupaikkoja. Täällä on myös paljon baareja, etenkin Rue Flandrella [kartalla], ja kaikenlaista putiikeista huvituksiin. Tämä on varsin mielenkiintoinen alue, joka on ytimen ja laitaosien välimaastossa, ja tämä on terasseineen ja baareineen yksi Brysselin parhaita alueita tutustua lyhyenkin loman aikana. Nämä alueet, jotka ovat kahden kaupunginosan alueella (Senne ja Quays District), ovat Brysselin entistä satamaa, ja Anspach-suihkulähteenAnspach-suihkulähde [kartalla] tienoilla on kesäisin mukava viettää aikaa. Alueella on paljon seinämaalauksia ja kaikenlaista luovaa, ja suihkulähteen toisella puolella oleva puisto on kesäaikaan mukava istuskelupaikka. Joulukuussa suihkulähteen molemmilla puolilla on joulutori, joten tänne voi lähteä paitsi kesällä myös ennen joulua, ja muulloinkin alueen baarit ja ravintolat antavat hyvän syyn tulla joko kävellen tänne tai sitten metrolla Sainte Catherine -asemalle.

Marais-Jacqmain

Kaupunginosa, joka on vanhankaupungin vieressä ja joka on eräänlainen kaupankäyntiin erikoistunut liikekeskus, on De Brouckere- ja Rogier-metroasemien välissä oleva kaupunginosa, nimeltään Marais-Jacqmain. Alue on oikeastaan hyvä vain niille, jotka aikovat ostoksille, ja alueen pääkatu, Rue NeuveRue Neuve [kartalla] on katu, jolla on ostoskeskuksia, tavarataloja ja tunnettujen brändien liikkeitä. Kadulla on jonkin verran kauppoja avoinna sunnuntaisin, mutta parhaimmillaan tämä alue on ostospaikkana tavallisena arkena, sillä perjantai-iltapäivästä lauantai-iltaan on täällä normaalia enemmän ihmisiä liikkeellä.

Alueen pääaukio on Place de la Monnaie, jolta Rogier-metroasemalle kulkeva Rue Neuve alkaa. Sen tuntumassa on aina vilkasta, ja De Brouckere-metroaseman ympäristö on aina yksi kaupungin hektisimpiä paikkoja. Metroaseman yhteydessä olevassa ostoskeskuksessa on valintamyymälöitä ja muita liikkeitä, ja sitä vastapäätä sijaitsee kaupungin oopperatalooopperatalo. Aukiolla on myös kaupungin pääkirjasto, ja siltä lähtee kohti pörssitaloa kävelykatu (Rue des Fripiers), joka soveltuu paitsi ostoksille myös aterialle. Tämän kävelykadun varrella on paljon mitä erilaisimpia liikkeitä, niin pieniä kuin suuriakin, ja katu johtaa ensin Rue des Fripiers-nimisenä, sitten Rue de Tabora -nimisenä ja sitten vielä Rue de Midi -nimisenä pörssitalon taakse, hyvin lähelle Grand Placea ja muita ytimen pääpaikkoja. Tämän pitkän kadun sivukadut ovat erinomaisia ravintolakatuja, ja yksi parhaista ravintolakaduista on Rue GrétryRue Gretry.

Yksi varsin mielenkiintoinen ja muusta kaupunginosasta poikkeava paikka on kortteliston keskiosissa sijaitseva Place des MartyrsPlace des Martyrs [kartalla]. Sen vaiheilla on aina rauhallista ja sivistynyttä tunnelmaa, ja jos täälläpäin haluaa istahtaa hetkeksi terassikahville tai muulle virvokkeelle, on aukion tuntumassa hyviä kahviloita, joilla on kesäterassit.

Place Charles Rogier
Rogier-metroaseman tuntuma on yksi kaupungin parhaita paikkoja majoittua.

Place Charles Rogier ja Saint Josse ten Noode

Rue Neuve johtaa Rogier-asemalle, jonka ympäristössä on melkoinen määrä hotelleja ja kaikenlaista sellaista mikä kiinnostaa matkailijoita. Aseman ohi kulkeva Boulevard du Jardin Botanique on vilkas valtakatu, joka on paras ylittää alikulkukäytävää pitkin, ja itse asema on aukiolla nimeltään Place Charles Rogier. Asema on suuri, vilkas ja monitasoinen, ja sen yhteydessä on palveluita kuten kioskeja ja valintamyymälä. Jos haluaa majoittua alueelle, joka on keskustan vieressä ja kulkuyhteyksiltään erinomaisella paikalla, on Rogier-metroaseman tuntuma yksi kaupungin parhaita paikkoja.

Place Saint-Josse
Yksi parhaita paikkoja, jossa pääsee helposti kärryille kaupunginosan luonteesta, on aukio nimeltään Place Saint-Josse.

Rogier-metroaseman tuntumassa on paljon kaikenlaista sellaista, joka kuuluu keskustaan, mutta sen tuntumasta alkaa myös laaja, aina EU-korttelistojen viereen kulkeva kaupunginosa nimeltään Saint Josse ten Noode (Sint Joost ten Node). Place Charles Rogier kuuluu jo tähän kaupunginosaan, kuten myös siitä muutaman sadan metrin päässä oleva pohjoinen rautatieasemaNord-rautatieasema (Nord), jolla myös sijaitsee Eurolinesin ja Flixbusin käyttämä linja-autoasema. Alue jatkuu kohti EU-korttelistoja, ja yksi parhaita paikkoja, jossa pääsee helposti kärryille kaupunginosan luonteesta, on aukio nimeltään Place Saint-Josse [kartalla]. Sillä on kaunis kirkko, muutama ruokapaikka, valintamyymälä ja kaikenlaista muuta, ja normaalia heikommista liikenneyhteyksistään huolimatta se voi kaupunkia jo jonkin verran tuntevalle olla hyvä alue majapaikalle.

Päärautatieasema, Mont des Arts ja Royal District

Lähellä Grand Placea sijaitsee myös päärautatieasema (Gare de Bruxelles-Central) [kartalla], jolta pääsee junalla lentoasemalle, muualle Belgiaan ja moneen Euroopan maahan. Sen vieressä sijaitsee kaupungin tuomiokirkko ja paljon kaikenlaista nähtävää, jota on etenkin Mont des Arts -alueella. Sillä on lukuisia taidemuseoita, konserttisaleja, elokuva-arkisto ja teattereita. Yksi alueen hieno aukio on Place de MuséePlace de Musee [kartalla], joka on maan taidemuseoiden (Musée Royaux des Beaux Arts de Belgique) sisäpiha, ja alueen melko vilkasliikenteinen keskusaukio on Place Royale [kartalla].

Aukiolta alkaakin Royal District eli alue, jolla on kuninkaanlinna ja paljon hienoja palatseja ja muita rakennuksia. Täällä on vähän rasittavaa vaellella, ja valtaosalle alue tulee tutuksi vain siinä tapauksessa, että menee Place Royalen museoihin, mutta jos haluaa nähdä Brysseliä monumentaalisimmillaan, on tämä hyvä alue ainakin nopeasti katsastaa. Tänne on matkaa ylämäkeen, mutta on mahdollista myös kulkea metrolla Trone-asemalle ja kävellä sieltä alas kohti ydintä. Royal Districtin pääasiallisiin nähtävyyksiin kuuluvat kuninkaanpalatsi, sen vieressä oleva kaupunkipuisto (Parc de Bruxelles) ja Place des Palais -aukiolla oleva Palais de Coudenberg. Samaa tyyliä edustavat korttelit puiston toisella puolella, jossa kohti EU-alueen ydintä kulkee Rue de la LoiRue de la Loi, ja siellä ovat Belgian senaatti, eduskunta ja muut tärkeät hallintoelimet.

Boulevard de Waterloo
Boulevard de Waterloolla Ixellesissä erilaiset luksusluokan tuotteet ovat suurinta huutoa, ja alue on tyylikäs ja trendikäs.

Ixelles ja Saint Gilles

Jos Brysselissä haluaa nähdä ytimen ulkopuolella olevia osia, on niistä hienoin Ixelles [kartalla], jonka pääpaikat ovat Louise-metroaseman [kartalla] tienoilla. Avenue Louise on kaupungin parhaita ostoskatuja, ja Louise metroasemalta kohti Porte de Namuria kulkeva kaksiosainen valtakatu (Boulevard de Waterloo ja Avenue de la Toison d’Or) on kaupoiltaan yhtä hyvä katu. Täälläpäin erilaiset luksusluokan tuotteet ovat suurinta huutoa, ja alue on tyylikäs ja trendikäs. Ixelles ja sen vieressä, Avenue Louisen toisella puolella oleva Saint Gilles ovat myös hyviä illanviettopaikoiltaan, ja jos tänne majoittuu melko lähelle metroasemaa tai ainakin raitiovaunupysäkkiä, on tämä myös hyvä alue majapaikalle.

Muita alueen tärkeitä paikkoja ovat pääravintolatu (Rue Jourdan), joka on Avenue Louisen sivukatu ja korttelin päässä metroasemasta, ja Place Stéphanie [kartalla], jolla on paljon hyviä kauppoja ja ravintoloita. Rue Jourdan ja osin Place Stéphanie ovat kaupunginosaa nimeltään Saint Gilles [kartalla], johon kuuluu myös eteläinen rautatieasema (Midi / Zuid) [kartalla]. Sen tuntumassa on värikkäät sunnuntaimarkkinatsunnuntaimarkkinat ja muutenkin paljon eksoottisia kauppoja. Itse Gare du Midi on yksi Brysselin kolmesta suuresta rautatieasemasta, ja sieltä voi mennä vaikka nopealla junalla Lontooseen tai sitten bussilla Charleroi-lentoasemalle.

Marolles-kaupunginosan pääaukion kirpputori
Marollesin pääaukio on Place du Jeu de Balle, ja sillä pidetään päivittäiset kirpputorimarkkinat.

Marolles

Brysselin ytimen lisäksi kaupungissa on kannattavaa tutustua ainakin yhteen keskustan kaupunginosista, ja monen valinta on Marolles [kartalla]. Sen pääaukio on Place du Jeu de Balle [kartalla], jolla pidetään päivittäiset kirpputorimarkkinatkirpputorimarkkinat. Aukion laitamilla ja lähikaduilla on hyviä kahviloita, joilla on terassitterasseja, ja tänne on hyvä lähteä myös syömään, kahville tai oluelle. Viikolla täällä on melko rauhallista ja paljon paikallisväriä, mutta viikonloppuisin paikalle saapuu paljon turisteja ja kesällä ihmisiä on tungokseksi asti.

Quartier des Squares

Quartier des Squares [kartalla] on alue, joka usein lasketaan kuuluvaksi EU-korttelistoon mutta joka on melko erilainen kuin englanniksi European Quarter -nimellä kutsuttava alue, joka on sen vieressä. Alueelle on muualta melko huonot liikenneyhteydet, eikä siihen kannata lyhyen loman aikana lähteä tutustumaan. Alueelle on muutama kortteli Rue de la Loi -pääkadulta ja Maelbeek-metroasemalta, ja keskustan puolella oleva Madou-metroasema on myös melko lähellä tätä kaupunginosaa.

Jos kaupunginosaan päättää lähteä tutustumaan, ovat sen parhaat paikat puistoalueiden tuntumassa, jossa on kauniita taloja ja eräitä kaupungin parhaiten säilyneitä vanhoja asuinkortteleita. Jos haluaa nähdä kaupungin hienoimmat korttelit, kannattaa marssia Ambiorix-aukiolleAmbiorix-aukio [kartalla], jonka vieressä on muitakin puistoalueita ja lampi. Aukiolta on melko lyhyt matka EU-kortteliston pääpaikoille, joilla on Schuman-metroasema, ja täällä voi sieltä käydä melko nopeasti tutustumassa.

EU-komission päärakennus
EU-korttelistoon on hyvä lähteä koska tahansa katsomaan EU:n hallintorakennuksia.

EU-korttelisto ja Leopold Quarter

Schuman-metroaseman yläpuolella oleva aukio [kartalla] on EU-komission päärakennuksenEU-komission päärakennus kauempaa (Berlaymont) vieressä, ja tämä on virallinen alue, jolla on useita suuria ja melko uusia rakennuksia. Alueella on kuitenkin melko rento ilmapiiri, mitään silmiinpistäviä turvatoimia ei kaduilla tai rakennusten ulkopuolella näy, ja tänne on hyvä lähteä koska tahansa katsomaan EU:n hallintorakennuksia. Metro kulkee tänne ytimestä muutamassa minuutissa, ja vain 10 minuutin kävelylenkki, jonka voi tehdä vaikka Berlaymontin ympäri, antaa riittävän tuntuman tähän alueeseen ja sen kosmopoliittiseen luonteeseen.

Alueen tuntumassa on ravintoloita mutta oikeastaan tänne ei kannata lähteä nälkäisenä, sillä ravintolan löytäminen noin vain voi olla hankalaa. Jos kuitenkin nälkä yllättää, voi onneaan kokeilla kaduilla Rue ArchimedéRue Archimede [kartalla] ja Rue Stevin, jotka ovat Berlaymontin takana ja joilla on useita ravintoloita. Rue Archimedé johtaa EU:n komissiolta Ambiorix-aukiolle, jota pitkin sinne on vain parin sadan metrin matka.

EU-korttelisto (European Quarter) on suurin piirtein sama alue kuin Leopold Quarter [kartalla], joka on yksi kaupungin monipuolisimpia alueita. Schuman-metroaseman lisäksi alueella on toinen keskus, jolla on useita osia ja joka on alueen pääpuistonParc Leopold (Parc Leopold) [kartalla] vieressä. EU:n parlamentti sijaitsee puiston vieressä olevassa kompleksissa, jonka yhteydessä on monta rakennusta, ja kokonaisuutena korttelisto tunnetaan nimellä Espace Léopold. Parlamenttirakennusten edustalla on aukio nimeltään Place de LuxembourgPlace de Luxembourg [kartalla], jonka tuntumassa on paljon ravintoloita ja kahviloita. Alue on tärkeydestään huolimatta kulkuyhteyksiltään huono, eikä metroa ole juuri missään, ja siksi aukion laitamilla on aina paljon takseja asiakkaita odottamassa. Aukiolle on suora linja-autoyhteys lentoasemalta, ja jos yöpyy täälläpäin, kannattaa ehdottomasti käyttää tätä bussiyhteyttä. Lähin metroasema on Trone, jonne on useamman sadan metrin matka.

Lisää asiaa Brysselin alueista ja kaupunginosista:

Wikipediassa luodaan katsaus Brysselin kaupunginosiin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti