Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bryssel
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Mini-Europe, taustalla Atomium (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Mini-Eurooppa on puisto, jossa Euroopan voi nähdä pienoiskoossa, ja siellä on tunnettuja rakennuksia ja kaikenlaista muuta ympäri Euroopan peräisin olevaa. Mini-Eurooppa sijaitsee lähellä Atomiumiua.

Nähtävää ja koettavaa lapsille ja nuorille

Brysselissä on paljon kaikenlaista lapsia ja nuoria kiinnostavaa, mutta siellä on myös paikkoja, jotka on suunnattu perheille. Bryssel on suklaan ja sarjakuvien luvattu kaupunki, ja nämä kaksi asiaa tulevat siellä tämän tästä esille. Jos halua nähdä jotakin tavallisesta poikkeavaa, kannattaa hurauttaa metrolla Heysel / Heizel -asemalle, jonka lähellä on useita perheille suunnattuja vierailupaikkoja, kuten tiedemuseo ja alue, jolla koko Euroopan näkee pienoiskoossa.

Suklaa-aukio ja suklaa muualla kaupungissa

Suklaa on Belgiassa parempaa kuin muualla, ja siihen on muutama yksinkertainen syy. Ensinnäkin suklaassa pitää olla kaakaota vähintään 35 % ja toisekseen suklaan valmistuksessa pitää käyttää kaakaovoita eikä mitään kasvirasvoja. Muun lisäksi valtaosa suklaista on tehty käsin, ja jos suklaan väitetään olevansa belgialaista, on se myös sitten valmistettu Belgiassa.

Belgiassa suklaa ei ole mikään yleistermi, vaan sitä käytetään kolmenlaisesta tuotteesta: Konvehdeista (praline), tryffeleistä ja muista oheistuotteista, kuten suklaapatukoista. Brysselissä on yli 200 suklaan erikoisliikettä, mutta myös tavallisissa valintamyymälöissä on tasokkaat ja laajat suklaavalikoimat. Tyypillinen belgialainen ahtaa mahaansa noin 8 kiloa suklaata vuodessa, joten suklaamarkkinat ovat suuret. Suurin huolenaihe suklaata ostellessa on se, että se ei pysy mukana kotiin asti vaan se tulee syötyä ennen kotimatkaa.

Brysselissä on paljon liikkeitä, joista saa suklaata, mutta jos haluaa nähdä paikan, joka on todellinen suklaanystävän paratiisi, kannattaa suunnata aukiolle nimeltään Place du Grand Sablon [kartalla]. Aukiolle kannattaa suklaanystävien lähteä, sillä sen suklaapuodit ja keksikaupat hakevat vertaisiaan ja niitä on aukiolla ja sen lähistöllä mukava kierrellä. Aukiolla on huomattavasti vähemmän ihmisiä ja etenkin turisteja kuin Grand Placen ympäristössä, missä sielläkin on suklaapuoteja, ja täällä on enemmän paikallistunnelmaa. Luksusluokan suklaata myy numerossa 30 oleva Pierre Marcolini, jonka suklaat ovat omassa luokassaan ja paikan päällä tehty. Talvisin paikan kaakao tekee kauppansa, sillä se on erityisen hyvää. Toinen huomionarvoinen liike on aukion numerossa 6–12-13 toimiva Wittamer. Aukio on jonkin matkan päässä lähimmältä metroasemalta, mutta sinne voi kävellä päärautatieaseman tienoilta vartissa ja Petit Sablon -pysäkille tulevat raitiovaunulinjat 92 ja 93. Huomionarvoinen seikka on se, että aukiolla ollut lapsiperheiden suosikki, Comics Café, on lopullisesti suljettu.

Jos ei halua lähteä ydinkeskustan ulkopuolelle, on aivan Grand-Placen vieressä olevassa ostoskeskuksessa (Saint Hubert) [kartalla] useita suklaaliikkeitä. Suklaaliikkeiden kiertely ja suklaiden maistelu ovat monen asialistalla täällä, ja jos haluaa vältellä suurimmat ruuhkat, kannattaa niissä vierailla muulloin kuin viikonloppuiltapäivänä.

Souvenir Finder kertoo belgialaisesta suklaasta.

Choco-Story - Kaakao- ja suklaamuseo

Brysselissä on jo pitkään ollut mahdollista vierailla kaakao- ja suklaamuseossa, mutta vuonna 2014 se yhdistyi kansainväliseen suklaamuseoketjuun, nimeltään Choco-Story (Rue de la Tête d’Or 9–11, avoinna: ma–su klo 10–17). Choco-Story kuitenkin sijaitsee samalla paikalla kuin entinen suklaamuseo, ja sehän on aivan Grand Placen naapurissa, tyypillisessä brysseliläisessä asuintalossa.

Museossa oppii kaiken olennaisen suklaan historiasta ja sen valmistuksesta, ja toisessa kerroksessa olevassa näyttelyssä on vaikka mitä suklaasta tehtyä. Museon tiloissa on kursseja ja kaikenlaista erikoisohjelmaa, josta verkkosivut antavat lisätietoa. Museoon on aikuisilta 6 euron pääsymaksu, ja alle 6-vuotiaat pääsevät aikuisen kanssa ilmaiseksi sisään.

Atomium

Vuoden 1958 kuuluisaan maailmannäyttelyyn valmistunut Atomium (Square de l’Atomium) [kartalla] on turisti- ja perhemagneetti, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustassa olevalla puistoalueella. Paikalla käy bussilasteittain turisteja, jotka tosin vain oleskelevat jonkin aikaa tämän ihmeellisen rakennelmanAtomium ulkopuolella, mutta Atomium itse asiassa on tiedekeskus, joka on nimenomaan lapsiperheille suunnattu.

Rakennus, jota on paljon vuosikymmenten varrella ihmetelty, esittää rautamolekyyliä 165-miljoonakertaisena suurennoksena. Hissillä voi nousta rakennelman yläosiin, missä on ravintola. Atomiumin huipulta voi katsella Brysselin kaikkiin ilmansuuntiin 92 metrin korkeudesta, ja sen suojissa on rakennuksen esittelyä niin pysyvissä kuin vaihtuvissa näyttelyissäkin. Atoniumissa on myös Brysselin rakennusten ja kaupunginosien esittelyä, ja siellä voi oppia paljonkin. Atomiumissa on myös vaihtuvia näyttelyitä, joissa voi olla taidetta, tiedettä tai jotakin muuta.

Atomium on avoinna päivittäin klo 10–18. Aikuisten lippu maksaa 15 euroa, alle 18-vuotiaiden 6 euroa ja alle 115-senttiset pääsevät ilmaiseksi sisään. Huomionarvoinen seikka on se, että on olemassa yhteislippuja, joilla pääsee myös Mini -Eurooppaan, vieressä olevaan taideteollisuusmuseoon ja Océadeen, joka on vesipuisto. Tietoa lipuista ja muusta saa verkkosivuilta, ja lippuja voi ja kannattaa varata etukäteen, jolloin välttää jonot. Paikan päälle on helpointa tulla metrolinjalla M6 asemalle nimeltään Heysel (Heizel).

Mini-Europe

”Mini-Eurooppa” eli Mini-Europe tulee vastaan kun kulkee metroasemalta kohti kaikkialle näkyvää Atomiumia, ja se on suosittu lapsiperheiden keskuudessa. Se on yksinkertaisesti puisto, jossa Euroopan voi nähdä pienoiskoossa, ja siellä on tunnettuja rakennuksia ja kaikenlaista muuta ympäri Euroopan peräisin olevaa. Teemapuistossa on yli 300 pienoismallia Euroopan eri paikoista, ja siellä voi myös nähdä Vesuviuksen purkautuvan ja Berliinin muurin sortuvan. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää teemapuiston lopuksi tarjottavaan interaktiiviseen "Spirit of Europe" -peliin, joka tekee tutuksi Eurooppaa, etenkin sen kulttuureja, kieliä ja ihmisiä.

Mini-Eurooppa on avoinna eri kuukausina eri tavoin, mutta se on aina avoinna vähintään klo 10–17. Mini-Eurooppa on täysin suljettu loppiaisesta maaliskuun toiselle viikolle. Alle 115 senttiä pitkät pääsevät tännekin ilmaiseksi sisään, ja aikuisten lippu maksaa 15,50 euroa. On olemassa runsaasti erilaisia yhteislippuja, joilla pääsee alennuksella alueen muihinkin vierailupaikkoihin, ja niitä voi tutkia verkkosivuilta.

Lisää aiheesta:

Lisätietoa Brysseliin matkustaville perheille

Teksti: Peter Forsberg
2018/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti