Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bryssel
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaupunkipyöriä tien varrella parkissa
Jo muutaman vuoden ajan Brysselissä on ollut Villo!-kaupunkipyöriä, joita voi vuokrata yli kolmestasadasta pisteestä. Ensimmäinen puoli tuntia on ilmainen ja seuraava puolituntinen 50 senttiä.

Liikkuminen Brysselissä

Bryssel on erinomainen kaupunki kävellä paikasta toiseen. Välimatkat eivät keskustan alueella ole valtavan pitkiä, katumaisemat ovat vaihtelevan monipuolisia ja erilaisia alueita, joilla on normaalia mukavampi kävellä, on paljon.

Jos Brysselissä mielii siirtyä nopeasti jonnekin tai jos haluaa keskustan ulkopuolelle, on sen julkinen liikenneverkosto kattava. Parhaita vierailijalle ovat metrolinjat ja raitiovaunut, jotka molemmat kulkevat ydinkeskustan alueella maan alla. Bryssel on entistä parempi paikka pyöräillä, ja siellä voi ottaa osaa mitä erilaisimmille opastetuille pyöräilykierroksille. Taksilla ajelu on Brysselissä kotimaata edullisempaa ja suosittua, mutta keskustan alueella ei auton kanssa välttämättä pääse yhtä nopeasti ja jouhevasti eteenpäin kuin metrolla tai raitiovaunulla.

Kävely

Brysselin keskusta on mielenkiintoinen ja monipuolinen kävelypaikka, jossa on aivan kaupungin keskustassa erilaisia tienoita vanhastakaupungista siirtolaisten suosimiin alueisiin. Kaupungissa ei ole vaarallista mihinkään vuorokaudenaikaan ainakaan keskustassa, ja siellä voi rauhassa tutustua katuihin niin turistien suosimilla alueilla kuin muuallakin keskustan alueella.

Vanhankaupungin kaduilla on mukulakiviä, joilla käveleminen ei ole yhtä helppoa kuin muualla kaupungissa. Liikenne on vilkasta vain keskustan muutamilla kaduilla, ja monilla vanhankaupungin kaduilla on vähän jos lainkaan autoja. Ennen liikenteeltään vilkkaita katuja, jotka ovat ytimen vieressä, on viime vuosina muuteltu kävelykaduiksi ja ytimessä on entistä vähemmän autoja. Brysselissä sataa usein, ja näin sinne lähtevän on hyvä ottaa mukaan vettä sietävät jalkineet ja sateenvarjo.

Brysselissä voi vain kävellä huvikseen, tai siellä voi kävellä niin, että näkee normaalia mielenkiintoisempia asioita. Brussels Info kertoo muutaman reitin niille, jotka haluavat nähdä kävellessään jotakin tähdellistä.

Kävelymatkat eivät ole mitenkään erityisen pitkiä, mutta huomattavasti joutuisammin eteenpäin pääsee, kunhan hyppää kaupungin kohtuuhintaisten ja kaikkialle kulkevien joukkoliikennevälineiden kyytiin.

Metroasema
Brysselin metrossa on neljä varsinaista metrolinjaa ja lisäksi 3 metromaista apulinjaa.

Julkiset liikennevälineet: metro ja raitiovaunu

Brysselin metrosta, raitiovaunuista ja busseista koostuvasta joukkoliikenneverkostosta vastaa STIB-MIVB. Metro on vierailijalle kätevin liikkumismuoto myös keskustan alueella, ja myös raitiovaunuilla pääsee hyvin paikasta toiseen joissain keskustan osissa. Nykyään raitiovaunut kulkevat myös keskustassa maan alla ja etenkin linjat 3 ja 4 ovat ytimessä metron kaltaisia linjoja. Jotkin muutkin linjat kulkevat maan alla, ja niillä pääsee yhtä hyvin etenemään kuin metrolla.

Brysselin metrossa, jonka ensimmäinen osuus avattiin 17.12.1969, on neljä varsinaista metrolinjaa ja lisäksi 3 metromaista apulinjaa. Varsinaiset metrolinjat ovat M1, M2, M5 ja M6 ja apulinjat ovat T3, T4 ja T7. Apulinjat ovat itse asiassa raitiovaunulinjoja, jotka keskustassa menevät maan alle ja jotka käyttävät samoja asemia kuin metrolinjat. Yhteensä asemia on 69, ja Brysselissä oleskeleva saa helposti itselleen linjakartan, jota tutkimalla selviävät parhaat reitit.

Metrolla ja raitiovaunuilla pääsee parhaiten rautatieasemilta majapaikalle ja, jos majapaikka ei ole ytimessä, majapaikalta keskustaan. Nopeasti joukkoliikenneverkostolla voi päästä myös joihinkin paikkoihin, jotka ovat keskustan liepeillä tai sen ulkopuolella. EU-alueelle pääsee kulkemalla linjoilla M1 tai M5 asemalle “Schuman”. Samoilla linjoilla pääsee myös keskustan vieressä olevalle “Sainte Caterine / Sint-Kateljine” -asemalle, jonka vieressä on hyviä ravintoloita, meneviä illanviettopaikkoja ja mukavia kaupunkikortteleita. Ixellesin ostoskaduille pääsee kulkemalla metrolinjoilla M2 ja M6 asemalle “Louise”. Keskustan ulkopuolelle olevalle Atomiumille, jonka ympäristössä on kaikenlaista mielenkiintoista ja joka sijaitsee Laeken-kaupunginosassa, pääsee kulkemalla metrolinjalla M6 (asema: Heyzel / Heysel). Keskustan ulkopuolella olevalle Sacré-Cœur-kirkolle pääsee kulkemalla raitiovaunulinjalla 19.

Raitiovaunu
Metro- ja raitiovaunuverkosto on kattava, ja Brysselissä oleskelevalla on hyvä olla hallussaan vuorokauden tai sitä pidempään voimassa oleva matkalippu.

Kaupungissa on myös linja-autoja, mutta niille ei välttämättä tule tarvetta. Metro- ja raitiovaunuverkosto on kattava, sitä on kannattava käyttää lyhyilläkin matkoilla keskustassa ja Brysselissä oleskelevalla on hyvä olla hallussaan vuorokauden tai sitä pidempään voimassa oleva matkalippu.

Samat liput käyvät kaikkiin liikennevälineisiin. Yksi matka maksaa 2,10 €, ja vuorokauden voimassa oleva lippu maksaa 7,50 €, 48 tuntia 14 € ja 72 tuntia 18 €. On olemassa myös kuljettajalta ostettavia yhdensuuntaisia lippuja, jotka maksavat 2,50 €, mutta ne ovat hyviä vain hätätapauksessa. Yhdensuuntaisen lipun ja vuorokauden voimassa olevan lipun saa paperisena, jolloin lisämaksua ei tule, ja niitä voi ostaa asemilta olevista automaateista (GO), kioskeilta tai lippuluukuilta. Jos haluaa 48 tai 72 tuntia voimassa olevan lipun, pitää sijoittaa 5 euroa MOBIB-korttiin, johon voi ladata aikaa tai arvoa GO-automaateissa.

Ilmaiseen joukkoliikenteen käyttämiseen oikeuttaa Brussels Card, jolla on myös muita etuja. 24 tunnin kortti maksaa 26 euroa, ja kahden tai kolmen vuorokauden kortit maksavat 34 ja 42 euroa.

Lisää Brysselin joukkoliikenteestä kertoo Byssel Info.

Taksi

Brysselissä on tietenkin helppo hypätä taksiin, jolla liikkuminen on kaupungissa jonkin verran edullisempaa kuin Suomessa. Taksin voi ottaa lennosta, jos taksiasemaa ei ole 100 metrin etäisyydellä. Lähtömaksu on 3,70 euroa, ja kilometri maksaa 1,80 euroa Brysselin kaupunkialueella ja 4,50 euroa sen ulkopuolella. Päivittäin klo 22–06 taksit ottavat 2 euroa ylimääräistä. Juomarahoja ei ole tapana jätellä, mutta summan voi pyöristää lähimpään euroon.

Hyvä taksiyhtiö on Autolux, jolla on myös taksin tilaamista helpottava sovellus.

Brussels Info kertoo lisää taksilla matkustamisesta.

Pyöräily

Jo muutaman vuoden ajan Brysselissä on ollut Villo!-kaupunkipyöriä, joita voi vuokrata yli kolmestasadasta pisteestä. Pyöriä käyttääkseen tulee rekisteröityä, mihin saa ohjeet verkkosivuilta. Pyörät ovat edullisia, niin että ensimmäinen puoli tuntia on ilmainen ja seuraava puolituntinen 50 senttiä. Rekisteröinti maksaa sekin jonkin verran, ja pyöriin oikeuttava kortti otetaan vuorokaudeksi, viikoksi tai vuodeksi.

Kätevä on Pro Velo, joka sekä järjestää opastettuja pyöräilykierroksia että vuokraa pyöriä. Opastetulle kierrokselle, joka kestää puoli päivää, pääsee 10–15 eurolla, ja jos maksaa 10 euroa ylimääräistä, saa käyttöönsä normaalin pyörän, ja jos maksaa 18 euroa, saa käyttöönsä sähköpyörän. Kierroksia järjestetään maaliskuulta lokakuun loppuun ja parina viikonloppuna marras- ja joulukuussa. Pro Velo voi myös järjestää kierroksia suurille ryhmille, joissa voi olla maksimissaan 200 osallistujaa. Pro Velo myös vuokraa pyöriä, ja sellaisen voi saada vuokralle seitsemällä eurolla kahdeksi tunniksi tai 16 eurolla koko päiväksi. Vuokralla on myös sähköpyöriä, joista joutuu pulittamaan vähän enemmän. Pro Velolla on myös lastenpyöriä, peräkärryjä ja lastenistuimia. Toimisto sijaitsee Ixellesissä (Rue de Londres 15) [kartalla]. Pro Velon verkkosivuilla on melkoinen määrä tietoa pyöräilemään aikovalle, ja siellä on myös mielenkiintoisia reittejä niille, jotka haluavat pyöräillä itsekseen.

Jos kaupunkipyörien käyttöoikeuksien hankkiminen tuntuu vaikealta, voi kaupungissa vuokrata pyörän. Cyclo on monipuolinen pyörävuokraamo, jolla on tarjolla monenmoisia pyöriä. Opastettuja pyöräilykierroksia järjestää Brussels Bike Tours.

Brysselin viralliset sivut kertovat lisää pyöräilemisestä kaupungissa.

Autoilu ja autonvuokraus

Brysseliin ei ole kannattavaa mennä auton kanssa, eikä siellä ole kannattavaa vuokrata autoa. Vaikka haluaisikin pois Brysselin keskustasta, kulkevat junat kaikkialle. Ruuhkat ovat usein pahoja, liikennettä on paljon ja Brysselissä ja muualla Belgiassa on mukavaa olla ilman autoa.

Jos kuitenkin haluaa auton vuokralle, voi sellaisen vuokrata lentoasemalta, tai vuokra-auto voidaan toimittaa suoraan hotellille.

Muualla kaupungissa esimerkiksi Europcar vuokraa autoja, ja toinen luotettava autonvuokrauspaikka on Sixt.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti