Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bryssel
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Centre Belge de la Bande Dessinee (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Belgia on maailmankuulu sarjakuvistaan, ja hyvä vierailupaikka siellä onkin sarjakuviin erikoistunut Centre Belge de la Bande Dessinee -museo.

Museoita ja taidegallerioita

Brysselissä on valtava määrä museoita, joissa kaikissa käymiseen kuluisi aikaa viikkotolkulla. Siellä onkin säiden puolesta hyvä piipahtaa silloin tällöin museoissa, muina päivinä paitsi maanantaisin, jolloin monet museot ovat kiinni. Huomionarvoinen seikka kaupungin museoissa on myös se, että ne menevät usein hyvin aikaisin kiinni, ja monilla on myös hyvin rajalliset aukioloajat.

Kaupunkikortti

Paljon museoissa käyvien kannattaa sijoittaa Brussels Cardiin jonka kanssa pääsee ilmaiseksi sisään 39 museoon. Kortteja on monenmoisia, ja on myös niitä, joilla voi matkustaa ilmaiseksi julkisilla, ja vaihtoehtoihin on hyvä tutustua jo kotimaassa.

Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique

Belgian taidemuseoiden aatelia edustavat “kuninkaalliset taidemuseot”, joista neljä sijaitsee kaupungin entisellä pääaukiolla, nimeltään Place Royale. Musées Royaux des Beaux-Arts (Rue de la Regence 3) [kartalla] on yhteisnimi useille eri museolle, ja niissä voi nähdä kaikkein parasta niin paikallista kuin muualtakin tulevaa taidetta. Kaikkien museoiden pysyviin kokoelmiin on ilmainen sisäänpääsy jokaisen kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13 alkaen.

Jos haluaa nähdä vanhaa, esittävää taidetta, josta ovat vastuussa suuret mestarit, on paras vierailupaikka Musée Oldmasters, jossa on nähtävillä lähinnä taidetta 1400-luvulta 1700-luvulle. Taiteilijoiden nimissä on sellaisia nimiä kuin Hieronymus Bosch, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck ja Hans Memling.

Samassa yhteydessä on Musée Fin de Siècle, ja sekä tähän museoon että Oldmastersiin on myynnissä 10 euroa maksava yhteislippu. Museossa on etenkin Brysselin seudulta maalauksia, jotka valmistuivat pääasiallisesti vuosina 1884–1914, jolloin Bryssel oli yksi Euroopan taidemaailman keskuksia. Täällä ei siis näe Pariisin vuosisadan vaihteen kuuluisia tauluja vaan sen verran tuntemattomia, että valtaosalle ulkomaisista vierailijoista museo on vain kuriositeetti. Molemmat museot ovat avoinna ti–pe klo 10–17 ja la–su klo 11–18.

Samassa rakennuksessa on vielä Musée Moderne, mutta sinne pääsyä on remonttien takia viime vuosina rajoitettu. Museossa on modernia taidetta, jolla yleisesti tarkoitetaan 1800-luvun loppupuolen ja toisen maailmansodan välisenä aikana syntynyttä taidetta, mutta myös nykytaidetta, joka on viime vuosikymmenien aikana syntynyttä taidetta. Verkkosivuilta voi katsoa koska museo on taas kokonaan avoinna, ja museoon pääsee samalla lipulla kuin kahteen muuhunkin samassa osoitteessa olevaan museoon.

Museolla on kolme muutakin osaa, joista Musée Magritte sijaitsee näitä kolmea museota vastapäätä ja kaksi muuta muualla. Muihin museoihin kuuluvat Musée Meunier ja Musée Wiertz, joihin on ilmainen sisäänpääsy ja jotka ovat avoinna vain viikolla.

Musée Magritte

Place Royalin laidalla sijaitsee myös yksi Brysselin ja koko Belgian suosituimmista taidemuseoista, Musée Magritte, joka kuuluu Belgian kuninkaallisiin museoihin. Museo avattiin vuonna 2009, ja siellä on yli 200 alkuperäistä Magritten maalausta, hänen 1920-luvulla ottamiaan valokuvia ja hänen 1950-luvulta lähtien tekemiään kokeellisia, surrealistisia elokuvia. Missään muualla taiteilijan tuotannosta ei saa vastaavanlaista kokonaiskuvaa.

Museo on avoinna ma–pe klo 10–17 ja la–su klo 11–18. Musée Magritteen on 10 euron liput, mutta jos haluaa myös kolmeen muuhun museoon, jotka ovat tien toisella puolella, kannattaa ostaa 15 euroa maksava yhteislippu.

Cinematek - Musée de Cinema

Bryssel on Euroopan parhaita elokuvakaupunkeja, ja se on ollut elokuvan pääpaikkoja jo 1800-luvulta lähtien. Maailman ensimmäiset elokuvaesityksetkin olivat nähtävissä juuri täällä, joten Brysselin elokuva-arkisto ja eräänlainen elokuvamuseo on hyvä vierailupaikka. Cinematek (Rue Baron Horta 9) [kartalla], jona museo nykyään tunnetaan, sijaitsee monen muun museon vieressä, Mont des Arts -alueella, jolla on myös musiikki-instrumenttien museo ja monia muita hyviä vierailupaikkoja. Täällä on nähtävillä kaikenlaista elokuvan historiaan liittyvää, ja erityisen paljon materiaalia on elokuvan ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Cinematekin pääasiallinen rooli on kuitenkin olla elokuva-arkisto, jossa näytetään alkukielisiä elokuvia ranskaksi ja/tai hollanniksi tekstitettyinä.

Musée des Instruments de Musique

Brysselin musiikki-instrumentteihin pureutuva museo, joka sijaitsee monen muun museon vieressä, Musée des Instruments de Musique (Rue Montagne de la Cour 2) on maailman parhaita musiikkimuseoita. Se on ehdoton vierailupaikka paitsi musiikin harrastajille ja opiskelijoille myös muille. Kokoelmat ovat maailman suurimpia alallaan: täällä on yli 7 000 soitinta eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta. Tämä huippumoderni museo tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden päästä kuulemaan, miltä soittimet käytännössä kuulostavat.

Musee des Instruments de Musique (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Musiikki-instrumentteihin pureutuvassa Musée des Instruments de Musique -museossa on yli 7 000 soitinta eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta.

Täällä ollessa kannattaa myös käydä ainakin katsomassa yläkerran ravintolaa, sillä sen näkymiä pidetään eräinä kaupungin parhaista eikä sinne menevä tarvitse päälippua. Museo on laaja, eikä sinne kannata lähteä vain käymään. Vähintään pari kolme tuntia kuluu helposti ihan pintapuoliseenkin tutustumiseen. Museo on avoinna ti-pe klo 9.30–17 ja la–su klo 10–17, ja sinne on aikuisilta 10 euron sisäänpääsymaksu.

Musée Horta

Kuuluisa art nouveau- ja jugendtyylejä suosinut arkkitehti Victor Horta on tärkeä nimi Belgiassa paitsi arkkitehtuurin myös muotoilun alalla. Brysselissä ollessaan kannattaakin katsastaa hänen nimeään kantava Musée Horta (Rue Américaine 25) [kartalla].

Museo sijaitsee arkkitehdin kodissa ja työhuoneessa, joka on keskustan ulkopuolella, Janson-pysäkin lähellä. Itse rakennuskin on alallaan kaupungin merkittävimpiä, sillä se on yksi neljästä arkkitehdin talosta, jotka ovat päätyneet Unescon maailmanperintöluetteloon. Museo on suosittu, ja etenkin viikonloppuisin sinne on pitkiä jonoja. Siellä kannattaakin mahdollisuuksien mukaan vierailla viikolla. Museoon on 10 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti–su klo 14–17.30.

Centre Belge de la Bande Dessinee - Comics Art Museum

Belgia on maailmankuulu sarjakuvistaan, ja hyvä vierailupaikka siellä onkin sarjakuviin erikoistunut Centre Belge de la Bande Dessinee (Rue des Sables 20) [kartalla]. Itse rakennus on huomionarvoinen, sillä tämä jugendtyylinen keskus oli Euroopan ensimmäisiä ostoskeskuksia, ja sen suunnitteli kaupungin suurin arkkitehti Victor Horta.

Täällä oppii, miten sarjakuvat saivat alkunsa, minkälainen niiden alkutaipale oli ja miten ala on kehittynyt nykypäivään tultaessa. Kokoelmien lisäksi vaihtuvat näyttelyt valottavat lisää sarjakuvaan liittyviä asioita. Keskuksen kauppa on erinomainen paikka hankkia sarjakuvia, ja talon kirjasto on paikka, jossa pientä pääsymaksua vastaan pääsee lukemaan sarjakuvia valtavasta valikoimasta.

Museo sijaitsee aivan ytimessä, lähellä oopperataloa ja pääostoskatuja. Koko museoon on 10 euron pääsymaksu aikuisilta, ja 7 euroa 12–25-vuotiailta. Museo on avoinna ti–su klo 10–18.

Muita museoita

  • Musée Bruxellois de la Gueuze (Rue Gheude 56) [kartalla] on edelleen toiminnassa oleva panimo, ja se esittelee paikallisen sakean Gueuze-oluen tekemiseen liittyviä asioita.
  • Autoworld (Parc du Cinquantenaire 11) [kartalla] Autoilun ystäville ehdoton vierailupaikka, jossa esitellään autoja ja niiden historiaa aivan alkutaipaleilta 1970-luvulle. Museo on avoinna myös maanantaisin, ja sinne on 10 euron pääsymaksu.
  • Musées Royaux d’Art et d’Histoire (MRAH) (Parc du Cinquantenaire 10) [kartalla]. Tämä vuonna 1835 perustettu museo Autoworld-museon naapurissa esittelee taidetta kaikkialta maailmasta muina päivinä paitsi maanantaisin, ja myös sinne on 10 euron pääsymaksu.

Lisää Brysselin museoista:

Brysselin museoihin erikoistunut sivusto esittelee kaupungin museoita.

Visit Bryssel esittelee kaupungin museoita.

Teksti: Peter Forsberg
2018/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti