Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bryssel
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Groenplaats-aukio, Antwerpen
Antwerpenin keskusaukio on Grote Markt, jonka lähellä sijaitsee maan suurin goottilaistyylinen tuomiokirkko Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Brysselin päiväretkikohteita

Bryssel on suuri kaupunki, jossa riittää nähtävää, mutta sieltä on hyvä lähteä muualle Belgiaan tai jopa viereisiin maihin päiväretkelle. Matkakohteiden joukossa on monenmoista paikkaa, jotka kaikki Luxemburgia lukuun ottamatta ovat melko lyhyen matkan päässä. Belgian unohtumattomiin päiväretkikohteisiin kuuluvat etenkin Brugge (Bruges), joka on tunnettu suklaasta ja ainutlaatuisesta tunnelmasta, ja yliopistokaupunki Ghent, joka on toinen Belgian taianomainen lomakohde.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Kaikki matkat ovat Belgiassa lyhyitä ja taittuvat nopeilla ja korkeatasoisilla junilla, joista vastaa NMBS/SNBC. Liput ovat normaalisti melko kalliita, mutta alle 26-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat saavat hyviä alennuksia. Viikonloppuisin on edullisempaa kuin muulloin, ja tällöin voi saada 50 %:n alennuksia matkoista, jonkalaisen saadakseen pitää ostaa edestakainen lippu ja käyttää se perjantain klo 19 ja sunnuntain viimeisen junan saapumisen välisenä aikana. Sekä niitä että muita lippuja voi ostella etukäteen verkkosivujen kautta. Belgiassa junat kulkevat tiuhaan tahtiin, monta kertaa tunnissa, ja myös Luxemburgiin pääsee melko tiiviiseen tahtiin kulkevilla junilla.

Antwerpen

Belgian toiseksi suurin kaupunki Antwerpen on Euroopan suurimpia satamakaupunkeja ja hollanninkielisen Belgian pääpaikka. Sen päärautatieasemalle (Centraal Station) [kartalla] on Brysselistä vain reilun puolen tunnin matka, ja rautatieasemalta on noin puolentoista kilometrin matka Antwerpenin mielenkiintoisiin vanhoihin osiin. Jos haluaa nopeinta reittiä perille, kannattaa mennä Brysselin pohjoiselta rautatieasemalta (Nord / Noord) junaan, sillä sieltä on lyhyimmillään vain 35 minuutin matka Antwerpenin keskusasemalle. Edestakainen matka maksaa reilut 15 euroa, mutta viikonloppuna saman matkan voi tehdä alle 9 eurolla. Matkaa Antwerpenin rautatieasemalta pääpaikoille on jonkin verran enemmän kuin olisi suotavaa, ja jos ei halua kävellä paria kilometriä, kulkee raitiovaunulinja 9 ytimeen. Lipun voi ostaa esimerkiksi kioskilta tai pysäkeiltä olevista automaateista, ja koska yksi matka maksaa 3 euroa ja päivälippu 6 euroa, voi olla kannattavaa ostaa heti päivän voimassaoleva lippu.

Antwerpenin keskusaukio on Grote Markt [kartalla], jota reunustavat kauniit rakennukset kuten Stadhuis eli kaupungintalo ja muut renessanssityyliä edustavat rakennukset. Lähellä sijaitsee Belgian suurin goottilaistyylinen tuomiokirkko eli Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Handschoenmarkt), jota rakennettiin vuosina 1352–1521 ja jonka kohokohtiin kuuluvat Rubensin maalaukset.

Peter Paul Rubensista enemmän kiinnostuneet suuntaavat kaupungissa lähellä sijaitsevaan Rubenshuis-museoon (Wapper 9–11) [kartalla], joka oli Pohjois-Euroopan suurimman barokkiajan taiteilijan koti ja ateljee. Kotitalossa ei ole paljon taidetta, mutta Rubensin teoksia enemmän näkemään mielivät menevät tätä varten Koninklijk Museum voor Schone Kunsten -museoon (Leopold De Waelplaats) [kartalla]. Sen kohokohtiin kuuluvat Rubensin maalausten lisäksi 1600-luvun muiden flaamilaisten barokkimestarien teokset. Museo sijaitsee ’T Zuid -kaupunginosassa, jonne pääsee Groenplaats-aukiolta raitiovaunulinjalla numero 4 (pysäkki: Antwerpen Museum).

Museoita kaupungissa on muitakin, kuten MoMu-muotimuseo (Nationalestraat 28). Muun lisäksi kaupungissa kannattaa katsastaa kesällä ja lämpimällä ilmalla Scheldt-joen rannat, joita nykyisin koristaa Zuiderterras-promenadi, jolla voi nauttia aurinkoisista kesäpäivistä terassilla. Ainakin kokonaisen päivän kaupungissa viihtyvien kannattaa myös kävellä St. Annatunnel -tunnelia pitkin joen toiselle puolelle eli Linkeroever-kaupunginosaan, josta on hienot panoraamanäkymät keskustaan. Muualla kaupungissa arkkitehtuuristaan kuuluisa Zurenborg-kaupunginosa on hyvä paikka kierrellä, ja sinne pääsee vaivattomimmin raitiovaunulla numero 11 (suunta Melkmarkt) keskustasta, ja myös linja 9 tulee Zurenborgiin.

Brugge

Kaunis keskusta ja keskeinen sijainti ovat varmistaneet sen, että Brugge (ranskaksi ja englanniksi Bruges) on ympäri vuoden erittäin suosittu vierailukohde, etenkin hollantilaisten, brittien, ranskalaisten ja saksalaisten keskuudessa. Tämä hollanninkielisen Belgian ylpeys on tunnettu keskustan kanavista, joihin valtaosa turisteista tutustuu niitä jatkuvasti kiertävillä jokiristeilyillä. Muutenkin kaupungin suurta suosiota pitää yllä se, että Bruggea pidetään yhtenä läntisen Euroopan parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista.

Kanavia Bruggessa
Bruggessa voi nousta suosituille kanavavenekierroksille maaliskuun puolivälistä marraskuun puoliväliin Burg-aukion lähettyviltä.

Kaupungin keskusaukio on Markt [kartalla], jonka Belfort-kellotorni on maan kuuluisin torni, ja sen huipulle on 366 askelman suosittu matka. Viereinen Burg-aukio tekee sekin vaikutuksen, ja sillä on lukuisia kahviloita ja ravintoloita, joilla on terassit. Sen suosituin nähtävyys on Heilig-Bloedbasiliek-kirkko, jonka suojissa väitetään olevan Kristuksen verta, mitä joka vuosi juhlistetaan helatorstaina. Aukion laidalla on myös Belgian tunnetuin kaupungintalo (Stadsbestuur), jonka goottilaistyylinen sali vetää puoleensa suuria määriä turisteja.

Jos kaupungissa mielii nähdä taidetta, on Groeningemuseum (Dijver 12) [kartalla] hyvä vierailupaikka, sillä sen suojissa on korkeatasoista flaamilaista taidetta. Toinen paikka, jossa voi nähdä taidetta on Hospitalmuseum Sint-Janshospitaal (Mariastraat 38) [kartalla], jossa on esillä etenkin Hans Memlingin tauluja. Suosittu paikka käydä katsomassa taidetta on myös Onze Lieve Vrouwekerk -kirkko (Mariastraat) [kartalla], jonka yhteydessä on Michelangelon pieni Madonna ja lapsi –patsas ja joka on Sint-Janshospitaalin vieressä.

Kaiken muun lisäksi Brugge on tunnettu suklaakaupunki. Suklaaseen on hyvä käydä tutustumassa Choco Story -suklaamuseossa (Wijnzakstraat 2) [kartalla]. Brugge on tietenkin myös olutkaupunki, jossa kannattaa maistella paikallisia panimotuotteita ja vierailla De Halve Maan -panimossa (Walplein 26) [kartalla]. Bruggen keskusaukiolla on myös olutmuseo, jossa annetaan tärkeää informaatiota oluen historiasta ja opitaan erilaisista panimotuotteista, joita paikan päällä myös maistellaan. Kaikki vierailukohteet, jotka liittyvät suklaaseen ja olueen, tapaavat olla melko tukossa viikonloppuisin ja etenkin iltapäivisin, ja yleiset loma-ajat tuovat tungoksia myös muille päiville.

Suosituille kanavavenekierroksille voi nousta maaliskuun puolivälistä marraskuun puoliväliin Burg-aukion lähettyviltä. Suosittuja pyöräilykierroksia tekee Quasimundo, ja Markt-aukiolta voi nousta hevoskärryjen kyytiin. Bruggeen pääsee puolen tunnin välein Brysselistä, matka kestää tunnin suuntaansa ja Bruggen päärautatieasema [kartalla] sijaitsee noin puolentoista kilometrin päässä Markt-aukiolta. Jos Brysselistä haluaa Bruggeen nopeimmin, kannattaa junaan nousta eteläiseltä rautatieasemalta (Midi / Zuid). Normaali matka maksaa noin 15 euroa suuntaansa.

Gent

Bruggesta 20 minuutin ja Brysselistä 45 minuutin matkan päässä sijaitseva Gent (englanniksi Ghent, ranskaksi Gand) ei ole yhtä tunnettu paikka kuin Brugge, eikä siellä ole turistejakaan kuin nimeksi verrattuna Belgian suosituimpaan turistimagneettiin. Kaupungin merkittävimpiin nähtäviin kuuluvat St. Baafskathedraal –kirkko [kartalla], jonka suojiin on usein jonoja katsomaan Jan Van Eyckin kuuluisaa 24 paneelista koostuvaa alttaritaulua ja lähellä sijaitseva Belfort-kellotorni, jonka yhteydessä sijaitsee kaupungin turisti-info.

Hyvä vierailupaikka kaupungissa on arvostettu SMAK-museo (Citadelpark, avoinna ti–su klo 10–18) [kartalla], jossa on esillä Belgian kuuluisimpien nykytaiteilijoiden kuten Karel Appelin töitä. Toinen hyvä museo on Design Museum Gent (Jan Breydelstraat 5, sulj ke, avoinna ma–su klo 10–18) [kartalla], jossa on huonekaluja ja muuta sisustukseen liittyvää renessanssiajalta nykyajoille. Kolmas hyvä museo kaupungissa on Museum voor Schone Kunsten -taidemuseo (Citadelpark) [kartalla], joka on SMAKin vieressä, kaupungin eteläosissa sijaitsevassa puistossa. Sen aukioloajat ovat samat kuin naapurimuseonkin.

Hyvä ajankohta vierailla Gentissä on De Gentse Feesten -festivaalien aikaan eli heinäkuun puolenvälin jälkeen. Festivaalit kestävät noin 10 vuorokautta, ja luvassa on musiikkia, teatteria ja ilonpitoa.

Gentin St. Pieters -rautatieasemalle [kartalla] pääsee Brysselistä puolen tunnin välein. Jos matkaan lähtee Brysselin eteläiseltä asemalta (Midi / Zuid), suoriutuu se alle puolessa tunnissa. Yhdensuuntainen lippu maksaa vähän alle 10 euroa. Gentin asema sijaitsee noin 2 kilometrin päässä keskustasta mutta hyvin lähellä Citadelpark-puistoa, missä kaksi taidemuseota sijaitsee. Gent on flaamin- eli hollanninkielinen kaupunki, joten siellä ei kannata yrittää kommunikoida ranskaksi.

Luxemburg

Brysselistä ei ole pitkä matka muihin maihin kuten Alankomaihin ja Saksaan, mutta Belgiassa pidempään viihtyvien tai ennenkin olleiden kannattaa harkita matkaa Luxemburgiin, joka on yksi Euroopan vähiten vierailluista maista. Maan pääkaupunkiin (Luxembourg City) ei ole enää yhtä hyvät yhteydet kuin aikoinaan, mutta suoralla junayhteydellä sinne pääsee reilussa kolmessa tunnissa ja vähän alle 50 eurolla. Yhteyksiä voi katsella SNBC:n kansainvälisiltä sivuilta.

Yöpyminen ja ruokaileminen ovat Luxemburgissa kalliita, niin että pienellä matkakassalla liikkeellä olevat eivät siellä kovin hyvin viihdy, mutta kannattaa huomata, että maan erinomaisen oluen juominen baareissa ja ravintoloissa on kohtuuhintaista puuhaa. Luxemburgin pääkaupungin (Ville de Luxembourg tai Luxembourg City) keskusaukio on Place d’Armes [kartalla], jonka ympäristössä on paljon hintavia ravintoloiden ja kahviloiden terasseja.

Lähellä keskusaukiota sijaitseva Musée National d’Histoire et d’Art -museo (Marché-Aux-Poissons, avoinna ti-su klo 10–17.00) on maan suurin museo. Siellä on kaikenlaista materiaalia aina Rooman valtakunnan ajoilta keskiaikaan ja lähemmäs nykypäivää. Samoin siellä on keskiaikaista taidetta ja linnoitusten esittelyä. Lähellä sijaitseva Casemates du Bock (Montée de Clausen, avoinna maalis-lokakuussa ma-su klo 10–17.00) on luolien verkosto, jonka espanjalaiset tekivät 1700-luvulla. Sen jälkeen näitä luolia on käytetty kaikenlaisiin tarkoituksiin, ja maailmansotien aikaan ne toimivat kaupungin pommisuojina.

Mikäli haluaa oppia jotakin kaupungin vähän tunnetusta historiasta, on Musée d’Histoire de la Ville de Luxembourg (Rue du St Esprit14) hyvä vierailupaikka. Muualla kaupungissa kaunis Notre Dame -tuomiokirkko on hyvä paikka katsastaa. Am Tunnel (Rue Sainthe-Zithe 16) on BCEE-pankin taidegalleria, jossa on sekä vaihtuvia näyttelyitä että Edward Steichenin teosten esittelyä ilman pääsymaksua.

Hyvä kävelypaikka kaupungissa on Chemin de la Corniche -promenadi, jolta on upeat näkymät Grund-kaupunginosaan alas laaksoon ja joka johtaa Rue du St. Espirit -kadulla olevaan kaupunginmuseoon. Luxemburgin Gare Centrale -päärautatieasema sijaitsee mukavan kävelymatkan päässä vanhastakaupungista, mutta sieltä on myös bussiyhteyksiä ydinkeskustaan ja muuallekin kaupunkiin.

Luxemburgissa puhutaan sekä ranskaa että saksaa, kuten myös kotona jotkut puhuvat paikallista kieltä, ja lähes kaikki hallitsevat myös englantia. Luxemburgissa on hintavaa, ja vertailujen mukaan monet asiat ovat siellä kalliimpia kuin Suomessa. Alkoholi on kuitenkin kohtuuhintaista, ja myös liikkuminen julkisilla busseilla on edullista.

Lisää päiväretkimahdollisuuksista:

Flanderin turistisivut kertovat lisää potentiaalisista vierailukohteista.

Ranskankielisen Vallonian turistisivut kertovat alueesta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti