Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bryssel
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Parc du Cinquantenaire
Suuri kaunis ja viimeisen päälle laitettu puisto eli Parc de Cinquantenaire sijaitsee EU-kortteliston pääpaikkojen lähellä.

Puistoja ja luonnonnähtävyyksiä

Bryssel on varsinainen kivikaupunki, joka on laajalle levittäytynyt ja jonka lähimaastossakaan ei juuri ole mitään varsinaisia luonnollisia nähtävyyksiä tai edes luontoa. Brysselin keskustassa ei ole puistoja, mutta kesällä keskustan liepeillä ja myös EU-korttelistossa olevissa puistoissa on mukava jonkin verran viettää aikaa. Kasvitieteellinen puutarha on hyvä vierailupaikka sekin, ja alkukesästä siellä näkee tyypillisiä Brysselin alueen kukkia.

Mont des Arts

Lähellä päärautatieasemaa oleva Mont des Arts [kartalla] on saanut nimensä siitä, että siellä on kukkulan päällä useita taidemuseoita ja muitakin kulttuurielämän keskuksia. Siellä on myös pieni mutta kaunis ja vaikutuksen tekevä puistopuisto, jossa on mukava vähän levähtää tai tutkia kasvillisuutta samalla kun kulkee kohti taidemuseoita tai kuninkaanlinnaa. Puistikko ei ole mikään varsinainen puisto, enemmänkin puistomainen aukio tai puutarha, mutta paljon tämän enempää luontoa ei Brysselin ytimen liepeiltä löydykään.

Parc de Bruxelles

Ydinkeskustan paras puisto on Parc de BruxellesParc de Bruxelles [kartalla], joka sijaitsee Parc- ja Trone -metroasemien välimaastossa, kuninkaanlinnan (Palais de Bruxelles) ja Belgian parlamentin (Palais de la Nation) välissä. Alue on kaikin tavoin hienoa ja virallista, ja puiston ympäristössä ovat myös kaupungin parhaat museot ja monet muut vierailupaikat. Suurehko puistoalue, joka on suosittu paikallisten keskuudessa kesäkauden aikana, on mukava paikka tutustua samalla kun on alueella, ja puiston vieressä olevalta metroasemalta (Parc) pääsee suoraan kohti EU-aluetta ja Schuman-metroasemaa, jonka lähellä sijaitsee tätä kaupunkipuistoa hienompi Parc du Cinquantenaire.

Parc du Cinquantenaire

Usein "museopuistoksi" kutsuttu suuri kaunis ja viimeisen päälle laitettu puisto eli Parc de Cinquantenaire [kartalla] sijaitsee EU-kortteliston pääpaikkojen lähellä, Schuman-metroaseman vieressä. Puiston alueella on useita museoita, kuten Autoworld, armeijamuseo ja Musées Royaux d’Art et d’Histoire (MRAH), jossa on monipuolinen kokoelma myös Euroopan ulkopuolelta peräisin olevaa taidetta. Katsastamisen arvoinen on ehdottomasti riemukaaren tyylinen porttiArcades du Cinquantenaire (Arcades du Cinquantenaire), jonka tienoilla esitetään kesäisin elokuvia ja jonka liepeillä on toukokuussa jazzfestivaalit ja kesäisin muitakin tapahtumia. Niille, jotka haluavat saada parhaan mahdollisen yleiskuvan koko kaupungista, suositellaan kiipeämistä ylös terassille, minne pääsee ilmaiseksi armeijamuseon kautta.

Parc Leopold

Toinen EU-korttelistossa ja ns. Leopold-alueella sijaitseva puistoalue eli Parc Leopold [kartalla] on EU:n hallintorakennusten vieressä ja itse puistossa on myös Euroopan historiaan pureutuva museo. Puiston vieressä olevista vierailupaikoista suosittu on ehdottomasti myös luonnontieteellinen museo. Puiston vieressä on Euroopan parlamentin rakennuksia, joista itse parlamentti kokoontuu Hemicyclessä. Koko kompleksi on nimeltään Espace Léopold, ja sen läpi kulkevalla esplanadillaesplanadi (The Mall) voi kävellä jos lähtee puistosta Eurooppa-museon kautta.

Puiston ehdoton kohokohta on lampi, jonka rannalla EU:n työntekijät käyvät syömässä lounasta, ja tämä on muutenkin puistoalue, jossa on paljon syystä tai toisesta Brysselissä EU:n takia oleskelevia. Puistosta on helppo lähteä moneen eri suuntaan ja nähdä jotakin mielenkiintoista, ja siltä on lyhyt matka esimerkiksi Schuman-metroaseman ympäristöön, missä on Euroopan komission rakennus ja muita tärkeitä hallintorakennuksia. Jos puistosta lähtee kohti EU-parlamenttia ja kulkee sen rakennusten läpi, pääsee Place de Luxembourgille, jonka ympäristössä on varsin mukavia kortteleita.

Jardin Botanique - Kasvitieteellinen puutarha

Brysselin kasvitieteellinen puutarha eli Jardin Botanique [kartalla] perustettiin alun perin jo vuonna 1829. Puistossa on 18 000 lajia kasvillisuutta, ja näkymät tältä eri tasoilla olevalta puutarhalta ovat upeat. Paras aika vierailla siellä on huhtikuulta kesäkuulle, jolloin aivan puiston keskellä olevalla italialaistyylisellä alueella on esillä Brysselin tienoolle tyypillisiä kukkia.

Puistossa on eri vuodenaikoina erilaisia aukioloaikoja, mutta ympäri vuoden se avataan klo 8 eikä sitä suljeta kuin aikaisintaan klo 17.45. Metrolinjoilla 2 ja 6 pääsee asemalle nimeltään “Botanique”, joka on puiston vieressä.

Bois de la Cambre

Ixelles-kaupunginosan eteläpuolella, esimerkiksi raitiovaunujen 7, 8 ja 94 reitin varrella sijaitseva Bois de la Cambre [kartalla] tunnetaan myös nimellä "Brysselin keuhkot", ja se onkin keskustan lähellä olevista puistoalueista eniten luonnonmukainen. Puisto sijaitsee Avenue Louise -bulevardin eteläpäässä, reilun parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä Louise-metroasemalta. Kuten muutkin Brysselin puistot, se on avoinna ympäri vuoden, kesällä klo 22 asti. Puisto on peräisin 1860-luvulta, ja se on tyyliltään englantilainen. Se on kaupunkilaisten suosikkipaikka piknikeille ja lasten kanssa aikaa viettäville. Brysselissä lomalla olevalle tämä laaja puistoalue, jossa voi vaikka soudella veneellä lammella tai ratsastaa, jää kuitenkin etäiseksi kuriositeetiksi, sillä puistoon menemiseen ja siihen tutustumiseen kuluu helposti puolikin päivää.

Parc d'Osseghem ja Parc de Laeken

Toinen puistoalue, joka on turistille laaja paikka tutustua, on Laeken-kaupunginosassa olevat kaksi vierekkäin olevaa puistoa (Parc d’Osseghem ja Parc de Laeken), jotka ovat Heysel-metroaseman vieressä. Puistot ovat laajoja, ja niihin käyvät turistiryhmät tutustumassa linja-autoilla. Puistoihin ei lyhyellä lomalla kannata lähteä, mutta niissä on etenkin perheiden suosimia vierailupaikkoja, joihin lapset voivat lyhyelläkin lomalla haluta.

Puiston yksi vetonaula on erikoinen Atomium [kartalla], joka on Parc d’Osseghemin puolella. Sen lähistöllä, lähinnä Parc de Laekenin alueella on lukuisia nähtävyyksiä, joille on kuitenkin hankala suunnistaa. Kartan kanssa voi yrittää, ja hyvällä tuurilla näkee ainakin Léopold ensimmäisen muistoksi pystytetyn kauniin monumentinmonumentti [kartalla]. Mahdollisuuksien rajoissa on myös kuninkaallinen kasvitieteellinen puutarha [kartalla], jonka huomionarvoisin piirre ovat suuret ja ainutlaatuiset kasvihuoneet. Lähellä kasvihuonetta on myös erikoinen mutta vaikeasti lähestyttävä japanilainen torni [kartalla], ja sitä vastapäätä on “Pavillon Chinois”, jossa on itämaisia rakennuksiaitämaisia rakennuksia ja puutarha. Rakennuksissa on normaalisti kaukoidän asioita tarkasteleva museo, mutta se on viime vuosina ollut suljettuna ja sen tulevaisuus selviää verkkosivuilta.

Lisää asiaa Brysselin puistoista ja puutarhoista:

Visit Brussels esittelee kaupungin puistoja ja puutarhoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti