Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bryssel
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Brysselin lentokentän rautatieasema (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Paras tapa siirtyä Zaventem-lentoasemalta Brysseliin ja muualle Belgiaan on junakyyti. Juna-asemalle on helppo siirtyä, sillä se on kerrosta alempana kuin saapuvien- ja lähtevien-terminaalit (kerros -1).

Saapuminen Brysseliin, matkat asemilta keskustaan ja siirtyminen Brysselistä muualle

Brysselin lähistöllä on kaksi lentoasemaa, joilta on helppo siirtyä keskustaan ja muualle kaupunkiin. Brysselissä on kolme rautatieasemaa, joilta on hyvät yhteydet muualle kaupunkiin. Brysselissä useimmat linja-autot, jotka pääasiallisesti tulevat sinne muista maista, saapuvat pohjoisen rautatieaseman yhteydessä olevalle linja-autoasemalle. Osa busseista saapuu keskeiselle tai eteläiselle rautatieasemalle, ja molemmilta on hyvät yhteydet kaikkialle kaupunkiin.

Siirtyminen Brysselin Zaventem-lentoasemalta Brysseliin ja muualle

Brysselin pääasiallinen lentoasema tunnetaan useimmiten nimellä Brussels Airport [kartalla], mutta joissain yhteyksissä siitä käytetään myös paikkakunnan nimeä (Zaventem). Lentoaseman verkkosivut antavat kaiken mahdollisen tiedon, jonka kaupunkiin koneella laskeutuva tarvitsee. Vain lyhyen aikaa kaupungissa viettävien on hyvä tietää, että 0-tasossa on tavaransäilytyspiste, jonne voi jättää matkatavaransa korkeintaan 72 tunnin ajaksi 7,50 eurolla per vuorokausi.

Junalla Brysseliin, Belgiaan tai lähimaihin

Paras tapa siirtyä lentoasemalta Brysseliin ja muualle Belgiaan on junakyyti. Juna-asemalle on helppo siirtyä, sillä se on kerrosta alempana kuin saapuvien- ja lähtevien-terminaalit (kerros -1).

Brysselin keskusasemalle (Bruxelles Central / Brussel Centraal) [kartalla] kulkee kuusikin junaa tunnissa, matka kestää 17 minuuttia ja asemalta voi kävellä ydinkeskustan alueelle ja sen vieressä olevalta metroasemalta (Gare Centrale) kulkevat metrolinjat 1 ja 5 muualle kaupunkiin. Lentokenttäjuna pysähtyy myös muilla asemilla (Midi ja Nord), ja junalla voi asemalta päästä suoraan paitsi muualle Belgiaan myös naapurimaihin.

Lipun junaan voi ostaa automaateista tai lippukassalta, tai sen voi ostaa etukäteen Belgia Trainista. Lippu maksaa 9 euroa suuntaansa, ja edestakaisen lipun ostava säästää jonkin verran rahaa ja vaivaa. Lipun ostaneen aikuisen kanssa korkeintaan neljä alle 12-vuotiasta voi matkustaa ilmaiseksi, mutta 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat tarvitsevat oman täysihintaisen lipun.

Lisää tietoa lentoasemalta Brysseliin ja muualle siirtymisestä saa lentoaseman sivuilta.

Linja-auto

Jos mielii linja-autolla muualle Brysseliin, kulkee Brysselin lentoasemalta useita eri bussilinjoja muualle kaupunkiin. Linja-autojen pysäkit sijaitsevat 0-tasolla.

Kaikkein yleisintä on mennä EU-alueella (European Quarter tai Leopold Quarter) olevalle Luxembourg-rautatieasemalle [kartalla] STIB-lentokenttälinjalla, jolloin matka nopeimmillaan kestää puoli tuntia. Jos matkustaa arkipäivänä, on linjan numero 12 ja bussi kulkee myös Schuman-metroaseman kautta. Klo 20 jälkeen ja viikonloppuisin linjan numero on 21, ja sillä on huomattava määrä pysäkkejä. Lipun voi ostaa GO-automaateista, joita on terminaalissa ja johon käyvät maksukortit.

Lentoasemalta lähtee myös Brysselin liikennelaitoksen linja-autoja muualle Brysseliin ja lähitienoille. Esimerkiksi Brysselin Expoon pääsee linjalla 820, Nord-asemalle linjoilla 272 ja 471 ja muutamaan muuhun paikkaan pääsee muilla linjoilla. Busseihin voi ostaa lipun käteisellä kuskilta, ja yksi lippu maksaa 3 euroa. Tietoa julkisilla busseilla siirtymisestä muualle saa lentoaseman sivuilta.

Flixbus vie ajoittain suoraan lentoasemalta muihin maihin, ja bussilla voi siirtyä paitsi Saksaan myös Alankomaihin tai Ranskaan.

Taksi ja yksityiskyydit

Takseja on aina asiakkaita odottelemassa saapuvien-terminaalin edustalla. Virallisilla takseilla on sinikeltainen-lisenssilogo, eivätkä viralliset taksikuskit metsästä kyytejä tai mainosta itseään. Taksikyyti lentoasemalta Brysselin keskustaan maksaa noin 45 euroa.

Brysseliin saapuva voi myös tilauttaa itselleen yksityiskyydin, jolloin häntä ollaan vastassa jo terminaalissa. Taxi Walter ja Unitax noutavat lentoasemalta ja vievät minne tahansa Brysseliin ja lähitienoille.

Siirtyminen Charleroi-kentältä keskustaan

Halpalentoyhtiöiden käyttämä Charleroi tai South Charleroi -lentokenttä [kartalla] on toinen lentoasema, jolle Brysseliin saapuva voi laskeutua. Lentoasema sijaitsee yli tunnin matkan päässä keskustasta.

Paras tapa siirtyä lentoaseman ja keskustan välillä on linja-auto. Matka suuntaansa maksaa 14,20 euroa, ja lipun voi ja kannattaa ostaa etukäteen verkkosivuilta. Lipun voi myös ostaa maksukortilla kuskilta, mutta se maksaa enemmän kuin verkkosivujen kautta ostettu lippu. Linja-auto kulkee eteläiselle rautatieasemalle (Bruxelles Midi / Brussel Zuid) [kartalla], jolta pääsee metrolla muualle kaupunkiin (linjat 2 ja 6). Lentoasemalla mennään uloskäynnin 4 (Exit 4) kautta laitureille 1–5, joilta bussi lähtee. Takaisin palatessa mennään Midi-asemalla Rue de France -kadulle, jolta bussit kohti lentoasemaa lähtevät.

Keskustan ja kentän välin voi kulkea taksilla, mutta kiinteä taksa on tätä nykyä yli 100 euroa. Lentoaseman sivuilta näkee taksiyhtiöt.

Saapuminen Brysseliin rautateitse ja siirtyminen sieltä rautateitse muualle

Brysseliin voi saapua rautateitse paitsi Belgiasta myös monesta maasta saapuvilla junilla. Brysselistä on helppo siirtyä tiiviiseen tahtiin kulkevilla junilla muualle Belgiaan, jolloin matkaan yleensä kuluu korkeintaan tunti mutta yleensä vain puolikin tuntia.

Brysselin päärautatieasema (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Brysselin päärautatieasema sijaitsee aivan ytimessä, ja sen yhteydessä olevalta metroasemalta pääsee etenemään muualle kaupunkiin.

Brysselin päärautatieasema (Bruxelles Central / Brussel Centraal) [kartalla] sijaitsee aivan ytimessä. Siltä on kaikkialle ydinkeskustan alueelle kävelymatka, ja sen yhteydessä olevalta metroasemalta (Gare Centrale / Centraal Station) pääsee metrolinjoilla 1 ja 5 etenemään muualle kaupunkiin.

Brysselin eteläinen rautatieasema (Bruxelles Midi / Brussel Zuid) [kartalla] sijaitsee keskustan ulkopuolella. Sen metroasemalta (Gare du Midi) pääsee metrolinjoilla 2 ja 6 muualle kaupunkiin, ja sen kautta kulkevat myös ratikkalinjat 3, 4 ja 51.

Brysselin pohjoinen rautatieasema (Bruxelles Nord / Brussel Noord) [kartalla] sijaitsee lähellä keskustaa. Sieltä voi siirtyä muualle kaupunkiin sen maanalaisen aseman (Gare du Nord) kautta ratikkalinjoilla 3, 4, 22, 25, 32 ja 55. Raitiovaunun ja metro välinen ero on Brysselin keskustassa pieni, ja ratikalla pääsee parissa minuutissa vaikka Rogier-asemalle, jolta voi siirtyä muualle myös metrolla. Ratikkalinjat 3 ja 4, jotka kulkevat Rogier-aseman kautta, menevät maan alla ydinkeskustan läpi.

Belgian rautatieyhtiö vie kaikkialle Belgiaan monta kertaa tunnissa kulkevilla junilla. Brysselistä pääsee junalla helposti lähimaihin, ja lisää tietoa aiheesta saa Matkat ja matkustaminen -sivulta.

Saapuminen Brysseliin linja-autolla ja siirtyminen sieltä linja-autolla muualle

Eurolines ja Flixbus saapuvat Brysselin pohjoisella rautatieasemalla olevalle bussiasemalle (Bruxelles Nord / Brussel Noord) [kartalla]. Asemalta pääsee maanalaiselta raitiovaunuasemalta useilla eri raitiovaunulinjoilla kohti keskustaa ja muutakin kaupunkia, ja esimerkiksi linjat 3 ja 4 vievät aivan ytimeen ja myös metroasemille kuten Rogier.

Osa ulkomailla tulevista busseista ja etenkin ne, jotka eivät ole Eurolinesin tai Flixbusin busseja, saapuvat Brysselin päärautatieasemalle (Bruxelles Central / Centraal Station) [kartalla]. Siltä on kaikkialle ydinkeskustan alueelle kävelymatka, ja sillä olevalta metroasemalta (Gare Centrale) pääsee metrolinjoilla 1 ja 5 etenemään muualle kaupunkiin. Osa busseista saapuu myös eteläiselle rautatieasemalle (Midi / Zuid), ja siltä on helppo siirtyä muualle kaupunkiin.

Teksti: Peter Forsberg
2018/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti