Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bryssel
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Brysselin Jazz-festivaali Grand Placella
Yksi parhaita tilaisuuksia kuulla ilmaiseksi jatsia ja muuta vastaavaa musiikkia on toukokuun lopulla pidettävä Brussels Jazz Weekend, jonka aikana suuri lava ilmestyy pääaukiolle.

Kulttuuri, tapahtumat ja yöelämä

Bryssel on vireä kulttuurikaupunki, jossa on helppo muulloin kuin keskikesällä mennä konserttiin, oopperaan tai muuhun kulttuuriesitykseen. Brysselissä on paljon hyviä jazzklubeja, joihin ei välttämättä ole pääsymaksua, ja Bryssel on myös erinomainen kaupunki mennä muunlaisille keikoille.

Brysselin yöelämä on vilkasta ja käynnistyy jo päivisin, ja belgialaiset oluet ovat maailmankuuluja ja niiden maistelu on yksi loman tärkeimpiä puuhia. Brysselissä on paljon tapahtumia, joista messut ja festivaalit vetävät eniten vierailijoita puoleensa, mutta Brysselissä on harvoin tapahtumia, joiden takia kaupunkiin matkustaminen olisi tavallista epämukavampaa.

Klassinen musiikki, baletti ja ooppera

La Monnaei De Munt (Place de la Monnaie, metro: De Brouckere) on Brysselin keskeinen oopperatalooopperatalo. Siellä on eniten oopperaa, melko paljon modernia tanssia, jonkin verran balettia ja ajoittain myös klassisen musiikin konsertteja, joihin kuuluu kamarimusiikkikonsertteja. Lippuja esityksiin saa verkkosivuilta. Kausi kestää periaatteessa ympäri vuoden, vaikka kesällä onkin vähemmän tapahtumia.

Akustiikaltaan erinomainen BOZAR-konserttitalo (Rue Ravenstein 23, metro: Gare Centrale) on myös paikka, jossa voi nauttia korkeatasoisista konserteista ja muista tapahtumista. Se tunnetaan monessa paikassa parhaiten nimellä “Palais des Beaux-Arts”, ja se sijaitsee [kartalla] useiden museoiden ja kuninkaanpalatsin naapurissa.

Music Opera -sivusto näyttää Brysselin konsertteja ja tarjoaa mahdollisuuden ostaa lippuja niihin.

Agenda Brussels listaa klassisen musiikin konsertteja.

Elokuvat

Brysselissä on pitkät perinteet elokuvien esittämiselle, ja siellä elokuvissa käyminen on varsin kohtuuhintaista. Kaupungissa on useita erilaisia elokuvakerhoja ja muita teattereita, jotka näyttävät vanhoja elokuvia. Elokuvat näytetään alkukielisinä niin teattereissa kuin televisiossakin, ja toisin kuin Saksassa ja Ranskassa dubbaaminen on harvinaista. Ranskankieliset elokuvat tekstitetään hollanniksi, hollanninkieliset ranskaksi ja muut kummallakin kielellä. Kaupungissa näytetään jonkin verran dubattuja elokuvia lapsille. Jos haluaa varmistaa, että elokuva esitetään alkukielisenä, kannattaa tarkistaa, että sen yhteydessä lukee "OV".

Cinema GALERIES
Cinéma GALERIES eli entinen Arenberg, jossa esitetään korkeatasoisia, yleensä ei-kaupallisia elokuvia. Ohjelmaa on koko päivän.

Normaalista poikkeavia elokuvia esittää Nova (Rue Arenberg 3) [kartalla], joka on aivan ytimessä, Grand Placen naapurissa ja Saint Hubert -keskuksen yhteydessä.

Saman keskuksen toisessa päässä sijaitsee Cinéma GALERIES eli entinen Arenberg, jossa esitetään korkeatasoisia, yleensä ei-kaupallisia elokuvia. Ohjelmaa on koko päivän, ja lipun elokuvaan saa alle yhdeksällä eurolla.

Elokuvamuseo (Musee de Cinema/Filmhuset) (Rue Baron Horta 9) [kartalla] näyttää tietenkin kaikenlaisia elokuvia varsin kohtuulliseen hintaan. Se sijaitsee lähellä päärautatieasemaa, ja se on monen kulttuuripyhätön ja kuninkaanlinnan naapurissa.

Mainstream-elokuvia voi lähteä katsomaan oopperatalon vieressä olevaan UGC-teatteriin (Place De Brouckère 38) [kartalla].

Teatteri ja nukketeatteri

Théâtre National Wallonie Bruxelles [kartalla] on Belgian kansallisteatteri. Teatterin lisäksi siellä on musikaaleja, konsertteja, marionettiesityksiä ja festivaaleja. Teatteri sijaitsee lähellä ydintä, Rogier-metroaseman vieressä.

Monipuolinen kulttuurikeskus, jossa on paitsi teatteria myös musiikkia, tanssia, elokuvia ja muita esityksiä, on Kvs Bol [kartalla], joka lähellä kansallisteatteria ja Yser-metroasemaa.

Theatre Royal de Toone (Rue du Marché Aux Herbes 66) [kartalla] on kuuluisa nukketeatteri ja erityisen hyvä vierailupaikka lapsiperheille. Esitykset ovat yleensä torstaista lauantaihin, klo 20.30 on yleensä esitys mutta lauantaisin on myös päivänäytös. Esitykset ovat yleensä ranskaksi, ja lippuja, jotka yleensä maksavat 12 euroa, voi ostaa verkkosivujen kautta tai käteisellä ennen esitystä.

Jazz ja blues

Brysselissä on jonkin verran jazzklubeja, joissa meininki on samanlaista kuin muuallakin maailmassa ja joissa kuulee myös muuta musiikkia. Brysselissä kuulee musiikkia muuallakin kuin jazzklubeilla, ja esimerkiksi kesällä monen baarin terassilla on alkuillasta tai illalla musiikkiesityksiä. Yksi parhaita tilaisuuksia kuulla ilmaiseksi jatsia ja muuta vastaavaa musiikkia on toukokuun lopulla pidettävä Brussels Jazz Weekend, jonka aikana suuri lava ilmestyy pääaukiolleJazz-festivaali pääaukiolla. Festivaali on toukokuun viimeisenä viikonloppuna, ja esityksiä on yli 100 ympäri kaupungin.

Legendaarinen jazzklubi, joka sijaitsee pörssitalon lähistöllä, on L’Archiduc (Rue Antoine Dansaert 6, metro: Bourse) [kartalla]. Se on avoinna päivittäin klo 16–05, pääsymaksua ei yleensä ole ja konsertteja on muutama kuukaudessa. Klubi on kaupungin parhaalla illanviettoalueella, ja siellä on helppo illan aikana käväistä.

Toinen hyvä jazzklubi on Grand Placen lähellä oleva Music Village (Rue des Pierres 50) [kartalla]. Siellä on jameja ja muita pääsymaksuttomia tilaisuuksia, mutta moneen konserttiin on 10–20 euron pääsymaksu.

Konserttien lisäksi jamisessioita on luvassa Sounds Jazz Clubilla (Rue de la Tulipe 28) [kartalla]. Se on vähän syrjäisellä seudulla, Ixellesissä, ja lähin metroasema on Porte de Namur. Se on avoinna ma–la klo 20–04, klubi on kesälomalla heinäkuun alusta syyskuun loppuun ja useimmat konsertit alkavat klo 21.30–22.

Muissakin paikoissa on jatsia ja rytmimusiikkia, ja Agenda Brussels listaa kaikki keikat.

Rock, pop ja tanssimusiikki

Rokkia, poppia ja muuta kevyempää musiikkia soitetaan Brysselin baareissa ja klubeissa jatkuvasti, ja täällä voi aina lähteä keikalle.

Ydinkeskustassa paras paikka livemusiikille on AB (Boulevard Anspach 110) [kartalla]. Siellä on suurienkin nimien konsertteja, ja liput sinne kannattaa ostaa verkkosivuilta etukäteen. Klubi sijaitsee parhaalla illanviettoalueella pörssitalon ja Bourse-metroaseman lähellä.

Rock Classic [kartalla] on sekin lähellä pörssitaloa mutta vanhankaupungin puolella oleva klubi, johon ei ole pääsymaksua. Keikkojen lisäksi siellä on tiskijukkia ja muuta mielenkiintoista.

Ehdoton paikka monenmoisille keikoille on Botanique [kartalla], joka sijaitsee Rogier-metroaseman vieressä. Siellä on suuriakin nimiä, joilla on lämmittelybändejä, ja liput kannattaa hoitaa etukäteen sivujen kautta.

Suurille keikoille hyvä paikka on Forest National (Avenue du Globe 36) [kartalla]. Se on 8000 katsojaa vetävä sisäareena, jolla esiintyy suuriakin nimiä.

Suurimmat sisäkeikat ovat paikassa nimeltään Palais 12 [kartalla]. Se sijaitsee Brysselin Expon eli messualueen tuntumassa, lähellä metroasemaa nimeltään “Heysel”.

Agenda Brussels listaa rock-, pop- ja muita vastaavia keikkoja.

Urheilu: jalkapallo ja maraton

Brysselissä on normaalisti melko vähän urheilua tarjolla, ja suurinta hupia on jalkapallo-ottelujen ja etenkin Euroopan liigojen seuraaminen televisiosta. Hyvä paikka mennä katsomaan jalkapalloa etenkin tiistaina, keskiviikkona tai torstaina on pörssitalon ympäristö, missä edullinen paikka katsoa urheilua suurilta ruuduilta on The Big Game [kartalla]. Edullisen oluen takia se on vähän rauhaton paikka, mutta jos se ei vaikuta hyvältä tai on täynnä, on lähistöllä melkoisesti muitakin paikkoja, joissa voi katsoa jalkapalloa.

Jos Brysselissä mielii jalkapallo-otteluun, on Anderlecht maan kuuluisin ja menestynein seura, joka pelaa Belgian pääkaupungissa. Sillä on kovaa kilpailua etenkin Bruggen ja Liègen kanssa, ja se pelaa elokuulta toukokuulle Belgian ykkösdivisioonassa, mutta se on yleensä ainakin syksyllä mukana Euroopan jommassakummassa pääliigassa. Joukkue pelaa Constant Vanden Stock -stadionilla [kartalla], jonne pääsee kulkemalla raitiovaunulinjalla 81 pysäkille “Meir”. Lippuja voi hankkia etukäteen verkkosivujen kautta, ja liput on aina kannattavaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen.

Jos Brysseliin sattuu silloin kun nousujohdanteessa oleva Belgian maajoukkue pelaa ottelun, voi sitä yrittää mennä katsomaan kaupungin suurimmalle stadionille, nimeltään Stade Roi Baudouin [kartalla]. Se sijaitsee Heysel-metroaseman lähellä.

Muista urheilutapahtumista suurimpiin kuuluvat vuotuiset Brysselin maraton ja puolimaraton. Ne yleensä pidetään lokakuun viimeisen viikonlopun aikana.

Tapahtumia

Brysselissä on valtavasti erilaisia tapahtumia. Yksi rennoimpia kesätapahtumia on toukokuun viimeisen viikonlopun jazzfestivaali, ja toinen kesän rento tapahtuma on elokuussa pidettävä BSF eli Brysselin kesäfestivaali.

Kesällä pidetään myös Brysselin kansainvälinen elokuvafestivaali eli BRIFF, johon viime vuosina on liitetty ennen joulukuussa pidetty Be-festivaali, joka esittelee belgialaista elokuvaa.

Kesällä on eniten festivaaleja ulkosalla, mutta myös talvikaudella niitä on luvassa. Joulukuussa Brysseliin voi lähteä joulumarkkinoille, jolloin Grand Place ja monet muut aukiot ja paikat saavat joulukoristeita, luistinradan ja satoja kojuja. Joulumarkkinoita on ympäri kaupungin, ja yleensä niitä on marraskuun viimeiseltä viikonlopulta loppiaiseen.

Brussels Expo [kartalla] on kaupungin messukeskus, jossa on suuria messuja mutta myös muita tapahtumia. Se on Heysel-metroaseman vieressä, alueella jolla on myös Atomium ja kaupungin suurin jalkapallostadion. Yksi suurimpia tapahtumia on Brussels Motor Show, joka pidetään tammikuussa. Toinen suuri tapahtuma on kalaruokiin ja mereneläviin erikoistunut Seafood Expo.

Brussels Info listaa suurimpia vuotuisia tapahtumia.

Yöelämä

Brysselissä on erinomainen yöelämä, joka tarjoaa kaikille jotakin. Seesteiseen illanviettoon mieltyneet löytävät keskustasta hyviä ravintoloita, joissa voi käydä illallisella ja drinkillä, ja rajumpaan yöelämään viehtyneet löytävät täältä yökerhoja, jotka ovat auki aamuun asti. Oluen ja muiden alkoholijuomien hinnat ovat baareissa kohtuullisia, niin että normaaleissa illanviettopaikoissa puoli litraa olutta maksaa yleensä 3–5 euroa.

Marche aux Fromages
Grand Placen naapurissa oleva katu, jolla on paljon olutbaareja ja ravintoloita, joilla kaikilla on terassit, on Rue du Marché aux Fromages

Grand Placen ympäristö ja muu ydinkeskusta

Paljon erilaisia illanviettopaikkoja on Grand Placella ja sen lähikaduilla, etenkin turistien suosimalla ravintolakadullaRue des Bouchers (Rue des Bouchers) [kartalla]. Näissä turistien suosimissa keskustan osissa on myös legendaarisia paikkoja maistella paikallisia oluita. Sellainen on esimerkiksi A la Mort Subite (Rue Montagne aux Herbes Potagères 7) eli "äkkikuolema", jonka oluet ovat erittäin hyviä. Täällä kannattaa maistaa Mort Subite Lambic Blanche -olutta, jota saa vain tästä baarista. Melko lähellä sijaitsee toinen legendaarinen baari, Biercircus (Rue de l’Enseignement 57), jossa on yli 100 eri olutlaatua ja jonka ruoatkin ovat yleensä oluella maustettuja.

Samalla tienoolla, Grand Placen naapurissa oleva katu, jolla on paljon olutbaareja ja ravintoloita, joilla kaikilla on terassit, on Rue du Marché aux Fromages [kartalla]. Siellä voi maistella paikallisia oluita mitä erilaisimmista laseista, mikä onkin Brysselin erikoisuuksia, ja kesäkaudella jo päiväsaikaan meininki on eläväistä ja olut maistuu.

Pörssitalon vieressä olevat korttelit

Kaikkein suurin keskittymä baareja, ravintoloita ja muita eläväisiä paikkoja on pörssitalontunnelmia pörssitalon tuntumassa tuntumassa, sekä ytimen puolella että Boulevard Anspachin toisella puolella. Aluetta on viime vuosina remontoitu, katu on nykyään kävelykatu ja tänne on helppo porhaltaa mistäpäin kaupunkia tahansa tulemalla metrolla asemalle nimeltään “Bourse”.

Erilaisia olutbaareja, kahviloita ja yökerhoja on tuhoton määrä, ja joissain paikoissa oletetaan että asiakkaat pukeutuvat siististi ja jopa hienosti. Sellaisia paikkoja, joihin voi mennä lenkkaritkin jalassa, kuitenkin riittää, ja esimerkiksi pörssitalon vieressä olevalla kadulla (Rue Henri Maus) [kartalla] on melkoinen määrä baareja ja ravintoloita, joilla on kesäterassit. Yksi keskustan edullisimpia paikkoja särpiä olutta on The Big Game, josta Belgian perusoluen eli Jupilerin saa kahdella eurolla ja Duvelin, joka on Belgian suosituimpia vahvoja oluita, kolmella eurolla. Paljon hyviä, meneviä illanviettopaikkoja on myös seuraavalla kadulla, joka yleensä tunnetaan sen hollanninkielisellä nimellä “Plattesteen” (Rue du Marché au Charbon) [kartalla]. Kaikki lähikadut ovat nekin hyviä paikkoja iltaisin, ja tämä on paras alue lähteä hämärän koittaessa haahuilemaan.

Place St.-Géryn illanviettopaikat

Lisää baareja ja muita illanviettopaikkoja tulee vastaan jos ylittää Boulevard Anspachin. Kadun varrella on muutama houkutteleva vanhanajan kahvila ja baari, joissa paikalliset istuskelevat aamusta iltaan. Huomattavasti enemmän illanviettopaikkoja on kuitenkin St. Geryn kauppahallin [kartalla] ympäristössä, ja tämä korttelisto on myös yksi kaupungin pääasiallisista lounas- ja illallistienoista. Itse hallissaSt. Geryn kauppahalli on mukavaa tunnelmaa ja baareja, joilla on kesäterassit, ja Café des Halles on alueen yksi monista vetonauloista. Hallin vieressä olevalla aukiolla (Place St.-Géry) on valtava määrä baareja, joista monissa on jo alkuillasta tiskijukkia ja koktailit ovat olutta suositumpia juomia.

Rue Antoine Dansaert ja Place Sainte Catherine

Rue Antoine Dansaert on katu, joka johtaa pörssitalon edustalta kohti aivan toisenlaisia tunnelmia, joita tulee vastaan ytimessä. Siellä on enemmän paikallisia ja melko vähän turisteja, ja alueet, jotka ovat Rue Antoine Dansaertin tuntumassa, ovat kortteleita, joissa näkee tyypillisiä paikallista elämänmenoa. Itse kadulla ei ole mitään valtavaa määrä kuppiloita, mutta niitä on kadun tuntumassa jonkin verran.

Cafe Walvis
Rue Antoine Dansaertin ja Rue de Flandren risteyksessä olevan Cafe Walviksen kesäterassi on erinomainen paikka kuulla elävää musiikkia ja rentoutua urbaanissa ilmapiirissä.

"Brysselin mahana" tunnettu alue lähellä Rue Antoine Dansaertia, aivan Sainte Catherine -metroaseman vieressä, Place Sainte Catherine -aukiolla [kartalla] on erinomainen paikka syödä korkeatasoisissa mutta usein kohtuuhintaisissa ravintoloissa kalaruokia ja paikallisia herkkuja. Samalla alueella on myös oluttupia ja baareja. Lisää baareja, kahviloita ja ravintoloita, joilla on valtaosan vuodesta terassit, on pitkällä aukiolla (Marche aux Poissons / Vismarkt), mutta se ei ole mikään kaikkein eläväisin paikka myöhään illalla tai yöllä.

Aukiolla ja sen tuntumassa sijaitsee myös tunnettu niin sanottu "ruskeiden baarien" alue, joka on tunnettu hyvätasoisista mutta kohtuuhintaisista baareista, joiden seinät tulivat tupakansavusta ruskeiksi silloin kun tupakoiminen vielä oli baareissa sallittua. Erityisen hyvä baarikatu tällä alueella on Rue de FlandreRue de Flandre [kartalla], jonka varrella on muutama hyvä baari. Tasokas mutta rento paikka päivisin kahville ja iltaisin drinkille on Rue Antoine Dansaertin ja Rue de Flandren risteyksessä oleva Cafe Walvis (Rue Antoine Dansaert 209), jonka kesäterassi on erinomainen paikka kuulla elävää musiikkia ja rentoutua urbaanissa ilmapiirissä.

Muuallakin kaupungissa on baareja, sillä belgialaiset käyvät mielellään baareissa. Niitä on etenkin metroasemien lähistöllä miltei kaikkialla kaupungissa.

Brussels Infosta voi lukea yleisiä asioita kaupungin yöelämästä.

Like a Local mainostaa baareja ja baarikierroksia.

Seksuaaliset vähemmistöt: Homot ja lesbot

Homot ja lesbot viihtyvät Brysselin yöelämässä erinomaisesti. Niin sanottu "gay bar area" sijaitsee Boulevard Anspach -valtakadulla, lähellä Place Fontainas -aukiota [kartalla], jossa meno on parhaimmillaan torstai-illasta sunnuntai-iltaan.

Varsinainen baarikatu tällä suunnalla on Rue du Marché au Charbon (Kolenmarktstraat), jolla sijaitsevat homobaarit Café Chabron, Le Fontainas ja Le Baroque. Torstai-iltaisin kannattaa suunnata Le Belgica -baariin, jossa käy kuuluisia alan ihmisiä ympäri maailman. Muiden alueella liikkuvien kannattaa huomata, että Rue Marché Charbonin varrella sijaitsevat Canoa Quebrada ja DNA ovat normaaleja baareja.

Patroc listaa alan paikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti