Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Jokilaiva
Parhaan tuntuman Tonavaan saa, jos nousee sillä kulkeville reittialuksille tai risteilyille.

Lisää ajanvietevinkkejä

Budapest on suuri kaupunki, jossa riittää nähtävyyksiä ja perinteistä kaupunkilomatekemistä lähes loputtomiin. Siellä voi normaalin lomailun lisäksi kuitenkin tehdä vähän tavallisesta poikkeavaakin, kuten pelata flipperiä, risteillä Tonavalla, vierailla hautausmaalla, mennä raveihin ja istuskella kahviloissa.

Pelaa flipperiä

Flipperit kuten monet muutkin perinteiset pelit ovat tyystin kadonneet Suomesta mutta Budapestin baareissa on paljon flippereitä ja muitakin pelejä. Niiden lisäksi Budapestissa on yksi Euroopan ainoista flipperimuseoista, joskaan se ei ole mikään tavallinen museo vaan hyvin interaktiivinen vierailupaikka.

Flippermúzeum sijaitsee lähellä sekä Nyugatin rautatieasemaa että Margitinsaarta, ja se on flipperistä kiinnostuneille muulloin kuin alkuviikosta erinomainen muutaman tunnin vierailupaikka. Maksamalla 3000 forinttia (alle 26-vuotiaille ja yli 62-vuotiaille 2000 forinttia) voi pelata sielunsa kyllyydestä kaikkia 130:tä flipperiä, joita museossa on, eikä niihin tarvitse laittaa kolikoita. Maksettuaan sisäänpääsymaksun saa rannekkeen, jonka kanssa voi välillä mennä ulos, ja ranneke on voimassa aina siihen asti kunnes paikka menee kiinni. Muulloin kuin virallisina juhlapyhinä museo on avoinna ke–pe klo 16–24, la klo 14–24 ja su klo 10–24.

Lähde jokiristeilylle

Tonavasta voi nauttia monin eri tavoin. Joelle saa parhaat näkymät kiipeämällä Gellértinvuorelle, ja joenrannoilla on mukava kävellä, mutta parhaan tuntuman jokeen saa, jos nousee sillä kulkeville reittialuksille tai risteilyilleRisteilylaiva Tonavalla. Erilaiset risteilyt ovat niin päivisin kuin iltaisinkin mielenkiintoisia mutta tietenkin maksullisia. Risteilyille, joilla voi myös syödä, kuunnella musiikkia tai ainakin juoda virvokkeen, voi ottaa osaa omatoimisesti tai sitten jonkin paikallisen toimijan tai kotimaisen matkatoimistonkin kautta, missä tapauksessa se maksaa tietenkin normaalia enemmän.

Valittavana on päiväristeilyjä, joilla voi ottaa esimerkiksi kahvin ja jotka kestävät 90 minuuttia. Myös iltaisin monet normaalit risteilyt kestävät 90 minuuttia, ja niiden aikana voi kuunnella perinteistä musiikkia, tanssia tai syödä aterian. Päiväristeilyjä tehdään yleensä klo 12–16 ja iltaristeilyjä klo 19–23.

Erilaisia erikoisristeilyjä on niitäkin, etenkin Unkarin kansallispäivänä, jouluaattona ja muina juhlapyhinä. Hinnat alkavat päiväkahviristeilyjen noin 10 eurosta, ja kalleimmat risteilyt, joilla on tarjoilua ja ohjelmaa, maksavat alle 100 euroa. Kaikille löytyy risteilyjen joukosta jotakin kiinnostavaa.

Hyvä paikka tarkastella mahdollisuuksia ja myös varata omatoimisesti lippuja on esimerkiksi Budapest River Cruise, joka on erikoistunut risteilyihin, joissa on ohjelmaa.

Myös Budapest by Locals esittelee risteilyjä.

Mene raveihin ja laukkakilpailuihin

Ravien ja laukkakilpailujen ystäville Kincsem Park [kartalla] on kaupungin paras paikka. Täällä voi seurata sekä kotimaasta tuttuja raveja että etenkin Englannista, Irlannista ja Ranskasta tuttuja laukkakilpailuja, lähinnä viikonloppuisin ja ympäri vuoden.

Raveja on yleisimmin klo 13–21, ja liput maksavat 2300 forinttia verkkosivuilta ja 2500 forinttia paikan päällä. Lauantaisin on ympäri vuoden pääasiassa laukkakilpailuja. Raveja on sunnuntaisin huhtikuusta marraskuun loppuun, joskin muinakin päivinä voi kilpailuja olla, ja perjantaisin voi olla tarjolla molempia. Vuoden suurin tapahtuma on perinteisesti uudenvuodenaaton laukkakisat. Vedonlyönti kuuluu asiaan, raviradalla on oma hyvä ravintola ja myös verkkosivuilta voi seurata kilpailuja livenä.

Ravirata sijaitsee lähellä keskustaa, ja lähin metroasema on M2-linjan Pillangó utca.

Istuskele kahviloissa

Budapest on kaupunki, jossa tulee käytyä kahvilla useastikin loman aikana. Kahviloissa voi kuitenkin hyvin viettää paikallisten tavoin tuntikausia, ja niitä on keskustassa joka lähtöön. Aikoinaan ne olivat todellinen henkireikä kaupungin taiteilijoille ja monille muille, joiden asunnot olivat lämmittämättömiä eikä niissä ollut sähköä tai muita mukavuuksia. Nykyään kahviloissa on tyyliä ja hyviä leivonnaisia, mutta on myös vain paikallisten suosiossa olevia kahviloita, joissa on edullista ja jotka illan mittaan muuttuvat baareiksi. Kahviloita on etenkin Pestissä, ja niitä on keskustassa melkoinen valikoima.

Kahvila Gerbeaud haz
Kahviloista Gerbeaud Kávéház on puitteiltaan aivan ainutlaatuinen paikka, jossa tosin on samantyyliset hinnat kuin Helsingin hienoimmissa kahviloissa.

Maineikkaita mutta nykyään hintavia kahviloita kaupungissa on paljon. Näihin kuuluvat esimerkiksi New York [kartalla], Andrássy-bulevardin numerossa 29 oleva Művész Kávéház ja Budan puolella, Linnavuorella sijaitseva Ruszwurm Cukrászda [kartalla]. Vörösmarty térillä oleva Gerbeaud Kávéház [kartalla] on puitteiltaan aivan ainutlaatuinen paikka, jossa tosin on samantyyliset hinnat kuin Helsingin hienoimmissa kahviloissa.

Jos haluaa viettää aikaansa vähän edullisemmin ja vaatimattomammin, tällaisia kahviloita tulee vastaan kaupunkiin tutustuessa. Kahviloista normaalia parempia ovat etenkin sosialistiajoilta alkunsa saaneet Budassa ja lähellä Margitinsaarta sijaitseva Bambi Eszpresszó [kartalla], Dunapark [kartalla], joka on ehkä turhan hieno joillekuille, ja paikallisten suosiossa oleva, iltaisin baariksi muuttuva ja kohtuuhintainen Ibolya presszó [kartalla], jolla ja jonka vieressä olevilla paikoilla on suuret ja hyvät kesäterassitKesäterassi. Niille, joille se on liian kansanomainen, on aivan vieressä yksi kaupungin hienoimpia ja turistien eniten suosimia kahviloita, Centrál Kávéház.

Käy hautausmaalla

Lähellä Keleti-rautatieasemaa sijaitseva Kerepesi-hautausmaa [kartalla] on rakennettu pääosin Unkarin suuruuden aikoina 1800-luvulla. Tänne on haudattu lähes kaikki kuuluisat unkarilaiset Lajos Kossuthista János Kádáriin, joka oli Unkarin kommunistisen puolueen pääsihteeri vuosina 1956–1988. Lajos Kossuthin ja Lajos Batthyányn mausoleumit ovat koko hautausmaan upeimpia osia, ja täällä on muitakin vastaavia upeita hautoja 1800-luvulta, kuten Ferenc Deákin hauta.

Täällä tulee selväksi, että kaikki Budapestin pääaukiot on nimetty maan historiallisesti tärkeimpien sankarien mukaan. Poikkeuksen muodostavat sosialistiaikojen johtajat, joiden mukaan ei ole nimetty juuri mitään, mutta näistä ajoista ainakin täällä muistuttaa "työväenliikkeen Pantheon"Muistomerkki hautausmaalla, jonka yhteydessä oleva sosialistiaikojen ironinen motto julistaa "Elin kommunismille, elin kansalle". Tämä aivan takaosissa sijaitseva [kartalla] monumentinomainen hautapaikka onkin turistien keskuudessa hautausmaan suosituin vierailupaikka, mutta mitään tungosta tälle melko vaikuttavalle muistomerkille ei milloinkaan ole.

Hautausmaalle pääsee Keletin rautatieaseman oikealla puolella olevalta kadulta raitiovaunulla numero 24 tai kävelemällä alle kilometrin matkan, ja pois kannattaa jäädä pysäkillä nimeltään Dologház utca. Hautausmaa on avoinna eri vuodenaikoihin vähän eri aikoihin, mutta aina se on avoinna vähintään ma–su klo 7–17.

Lisää tietoa ajanvietteistä:

TripAdvisor esittelee lisää tekemistä Budapestissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti