Booking.com
Jokilaivoja
Tonavasta voi nauttia monin eri tavoin. Parhaan tuntuman jokeen saa, jos nousee sillä kulkeville reittialuksille tai risteilyille.

Lisää ajanvietevinkkejä

Budapest on suuri kaupunki, jossa riittää nähtävyyksiä ja perinteistä kaupunkilomatekemistä lähes loputtomiin. Siellä voi normaalin lomailun lisäksi kuitenkin tehdä vähän tavallisesta poikkeavaakin, kuten vierailla hautausmaalla, mennä raveihin ja istuskella kahviloissa.

Lähde jokiristeilylle

Tonavasta voi nauttia monin eri tavoin. Joelle saa parhaat näkymät Gellértinvuorelle kiipeämällä ja sen rannoilla on mukava kävellä, mutta parhaan tuntuman jokeen saa, jos nousee sillä kulkeville reittialuksille tai risteilyille. Erilaiset risteilyt ovat niin päivisin kuin iltaisinkin mielenkiintoisia mutta tietenkin maksullisia. Risteilyille, joilla voi myös syödä, kuunnella musiikkia tai ainakin juoda virvokkeen, voi ottaa osaa omatoimisesti tai sitten jonkin paikallisen toimijan tai kotimaisen matkatoimistonkin kautta, missä tapauksessa se maksaa tietenkin normaalia enemmän.

Valittavana on päiväristeilyjä, joilla voi ottaa esimerkiksi kahvin ja jotka kestävät 90 minuuttia. Myös iltaisin monet normaalit risteilyt kestävät 90 minuuttia, ja niiden aikana voi kuunnella perinteistä musiikkia, tanssia tai syödä aterian. Päiväristeilyjä tehdään yleensä klo 12-16 ja iltaristeilyjä klo 19-23 alkaen. Erilaisia erikoisristeilyjä on niitäkin, etenkin Unkarin kansallispäivänä, jouluaattona ja muina juhlapyhinä. Hinnat alkavat päiväkahviristeilyjen noin 10 eurosta, eivätkä biletysristeilytkään maksa kuin muutaman euron enemmän. Erikoisristeilyt voivat olla hintaviakin. Kaikille löytyy risteilyjen joukosta jotakin kiinnostavaa.

Hyvä paikka tarkastella vaihtoehtoja ja myös varata omatoimisesti lippuja on esimerkiksi Budapest River Cruise, joka on erikoistunut risteilyihin, joissa on ohjelmaa. Myös Budapest by Locals esittelee risteilyjä.

Mene raveihin ja laukkakilpailuihin

Ravien ja laukkakilpailujen ystäville Kincsem Park [kartalla] on kaupungin paras paikka. Täällä voi seurata sekä kotimaasta tuttuja raveja että etenkin Englannista tuttuja laukkakilpailuja, lähinnä viikonloppuisin, ympäri vuoden. Raveja on yleisimmin klo 14-21, lauantaisin on ympäri vuoden pääasiassa laukkakilpailuja. Raveja on sunnuntaisin huhtikuusta marraskuun loppuun, joskin muinakin päivinä voi kilpailuja olla, ja perjantaisin voi olla tarjolla kumpaakin. Vuoden suurin tapahtuma on perinteisesti uudenvuodenaaton laukkakisat. Vedonlyönti kuuluu asiaan, tarjoilu pelaa ja myös verkkosivuilta voi seurata kilpailuja livenä. Ravirata sijaitsee lähellä keskustaa, ja lähin metroasema on M2-linjan Pillangó utca.

Istuskele kahviloissa

Budapest on kaupunki, jossa tulee käytyä kahvilla useastikin loman aikana. Kahviloissa voi kuitenkin hyvin viettää paikallisten tavoin tuntikausia, ja niitä on keskustassa joka lähtöön. Aikoinaan ne olivat todellinen henkireikä kaupungin taiteilijoille ja monille muille, joiden asunnot olivat lämmittämättömiä eikä niissä ollut sähköä tai muita mukavuuksia. Nykyään kahviloissa on tyyliä ja hyviä leivonnaisia, mutta on myös paikallisten suosiossa olevia kahviloita, joissa on edullista ja jotka illan mittaan muuttuvat baareiksi. Kahviloita on etenkin Pestissä, ja niitä on keskustassa melkoinen valikoima.

Maineikkaita mutta nykyään hintavia kahviloita kaupungissa on paljon. Näihin kuuluvat esimerkiksi New York [kartalla], Alexandra-kirjakaupan yhteydessä ja oopperataloa miltei vastapäätä sijaitseva upea kahvila [kartalla], vieressä oleva Művész Kávéház ja Linnavuoren Ruszwurm Cukrászda [kartalla].

Jos haluaa viettää aikaansa vähän edullisemmin ja vaatimattomammin, vaihtoehtoja tulee vastaan kävellessä, mutta kahviloista normaalia parempia ovat etenkin sosialistiajoilta alkunsa saaneet Bambi Eszpresszó [kartalla] Budassa, Dunapark [kartalla], joka on ehkä turhan hieno joillekuille, ja paikallisten suosiossa oleva, iltaisin baariksi muuttuva ja ehdottoman edullinen Ibolya presszó [kartalla], sitä huomattavasti perinteisemmän ja kalliimman Centrál Kávéházin naapurissa.

Käy hautausmaalla

Lähellä Keleti-rautatieasemaa sijaitseva Kerepesi-hautausmaa [kartalla] on rakennettu pääosin Unkarin suuruuden aikoina 1800-luvulla. Tänne on haudattu lähes kaikki kuuluisat unkarilaiset Lajos Kossuthista János Kádáriin, joka oli Unkarin kommunistisen puolueen pääsihteeri vuosina 1956-1988. Lajos Kossuthin ja Lajos Batthyányn mausoleumit ovat koko hautausmaan upeimpia osia, ja täällä on muitakin vastaavia upeita hautoja 1800-luvulta, kuten Ferenc Deákin hauta.

Täällä tulee selväksi, että kaikki Budapestin pääaukiot on nimetty maan historiallisesti tärkeimpien sankarien mukaan. Poikkeuksen muodostavat sosialistiaikojen johtajat, joiden mukaan ei ole nimetty juuri mitään, mutta näistä ajoista ainakin täällä muistuttaa "työväenliikkeen Pantheon", jonka yhteydessä oleva sosialistiaikojen ironinen motto julistaa "Elin kommunismille, elin kansalle". Tämä aivan takaosissa sijaitseva [kartalla] monumentinomainen hautapaikka onkin turistien keskuudessa hautausmaan suosituin vierailupaikka, mutta mitään tungosta tälle melko vaikuttavalle muistomerkille ei milloinkaan ole.

Hautausmaalle pääsee Keletin rautatieaseman oikealla puolella olevalta kadulta raitiovaunulla numero 24 tai kävelemällä alle kilometrin matkan, ja pois kannattaa jäädä pysäkillä nimeltään Dologház utca. Hautausmaa on avoinna eri vuodenaikoihin vähän eri aikoihin, mutta aina se on avoinna ma-su klo 7-17.

Lisätietoa

TripAdvisor esittelee lisää tekemistä Budapestissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti