Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Näkymä joen yli
Parhaita näkymiä Tonavalle ja Pestiin tarjoaa Linnavuoren lisäksi Gellértinvuori.

Budapestin kaupunginosia ja alueita

Budapest on hallinnollisesti jaettu roomalaisin numeroin merkittyihin 23 alueeseen, mutta tärkein ja yleisin jako tehdään kuitenkin Tonavan erottamien Budan ja Pestin välillä. Buda sijaitsee joen länsipuolella ja Pest leveän Tonavajoen itäpuolella. Nämä kaksi kaupunkia sekä vanhin Buda eli Óbuda yhdistettiin vuonna 1872 yhdeksi Budapestin kaupungiksi.

Budapest on nykyään 525 neliökilometrin kokoinen, ja sen rajojen sisäpuolella asuu 1,7 miljoonaa ihmistä, Suur-Budapestissa 2,4 miljoonaa ja niin sanotun metropolin alueella 3,3 miljoonaa asukasta. Budapest on suosittu vierailupaikka turistien keskuudessa, ja siellä käy vuosittain yli 3 miljoonaa yli yön viihtyvää turistia.

Unkarissa käytetään nimissä erilaista sanajärjestystä kuin on länsimainen sanajärjestys, eli sukunimi mainitaan ennen etunimeä. Tätä sanajärjestystä on käytetty tässä oppaassa esimerkiksi aukioiden nimissä ("Deák Ferenc tér"), mutta henkilöistä puhuttaessa käytetään länsimaista sanajärjestystä ("Ferenc Deák"). Käänteistä sanajärjestystä käytetään myös internetin karttapalveluissa ja turisteille jaettavissa kartoissa.

Buda

Tonavan läntisellä puolella sijaitseva Buda on kukkulaista ja metsäistä aluetta ja kattaa kaupungista noin kolmasosan. Alueella on paljon turisteja kiinnostavaa, kuten kaunista vanhaa arkkitehtuuria, suuria puistoalueita ja muuta luonnollista sekä museoita ja gallerioita. Alueen kukkulat ja luonnonalueet tarjoavat hienoja näkymiä ja mahdollisuuden päästä pois kaupungin hälystä.

Parhaita näkymiä Tonavalle ja Pestiin tarjoaa Linnavuoren lisäksi Gellértinvuori. Kaupungissa on myös näköalapaikkoja, joista Géllertinvuoren lisäksi Linnavuoren kirkontorni tarjoaa erinomaisia näkymiä Tonavan yli kohti Pestiä.

Buda on paikka, jonne lähdetään katselemaan nähtävyyksiä ja kylpylään, mutta sen alueella on Pestiin verrattuna suhteellisen vähän ostospaikkoja, ravintoloita ja yöelämää. Joen tällä puolella sijaitsee jonkin verran majapaikkoja, mutta parhaat majapaikat ovat Pestin puolella, ja jos Budan puolelle haluaa majoittua, kannattaa varmistaa, että majapaikalta on helppo kulkea muualle kaupunkiin.

Linnavuori

Linnavuoren pohjoisosaa hallitsee Budapestin vanhakaupunki, joka oli keskiajalla aatelittomien asuinaluetta. Nykyään täällä on paljon hallintorakennuksia, eikä Linnavuoren muurien sisällä asu juuri kukaan. Vanhankaupungin katujen varret täyttyvät päiväsaikaan etenkin kesäkauden aikana matkailijoista, jotka tulevat ihailemaan pienten katujen värikkäitä taloja sekä tutustumaan alueen museoihin, kirkkoihin ja muihin vierailupaikkoihin.

Vaikka tämä on vanhaa aluetta, jolla on paljon tunnettuja nähtävyyksiä, on siellä myös uusia ja vähemmän tunnettuja vierailupaikkoja. Näihin kuuluu 2010-luvulla uudelleen avattu musiikkihistorian museo [kartalla], jossa on viisi eri näyttelytilaa, kuten esimerkiksi Béla Bartókia ja Franz Lisztiä esittelevät. Alueella on myös puhelinmuseo [kartalla], jossa kerrotaan puhelimen historiasta ja Thomas Edisonin vierailusta kaupungissa vuonna 1891.

Linnavuoren muut pääasialliset osat ovat palatsimaisen linnan (Budavári Palota) ympäristössä [kartalla]. Siellä on paljon kaikenlaista turistia kiinnostavaa museoista kirkkoihin, näköalapaikkoihin ja festivaaleihin, joita on eniten kesäkauden aikana.

Géllertinvuori

Budan puolella sijaitsee myös Gellértinvuori [kartalla], jonne jokaisen kaupungissa vierailevan kannattaa kivuta tai mennä bussilla. Kukkula on nimetty piispa Gellértin mukaan, joka legendan mukaan kuoli siellä vuonna 1046, kun hänet työnnettiin piikkitynnyrissä vuorenrinteeltä alas Tonavaan. Kukkula on hyvä retkikohde, ja sinne voi lähteä piknikille pieniä polkuja ylös kavuten maisemia ihailemaan. Kukkulalla sijaitsee muun muassa Hapsburgien rakentama Citadella-linnoitus, Citadellan edessä Budapestin epävirallinen symboli eli vapaudenpatsas ja piispa Gellértin muistomerkki. Gellértinvuoren juurella sijaitsee yksi lukuisista Budapestin kylpylöistä sekä luolakirkko.

Batthyany ter -aukio
Batthyány tér -aukion ympäristössä on mukava pidemmällä lomalla viettää ainakin jonkin verran aikaa.

Batthyány tér ja Széll Kálmán tér

Budan puolella on kaikenlaisia muitakin osia, joiden pääosat ovat lähinnä Batthyány tér -aukion ja Széll Kálmán tér -aukion ympäristössä.

Batthyány tér -aukion [kartalla] ympäristössä on mukava pidemmällä lomalla viettää ainakin jonkin verran aikaa. Täällä on muutama kaunis kirkko ja myös kylpylöitä, ravintoloita ja ostospaikkoja. Sen ohi kuitenkin kulkee melkoisesti liikennettä, eikä se ole mikään kaikkein miellyttävin alue.

Széll Kálmán térSzell Kalman ter [kartalla] oli vuoteen 2011 asti Moszkva tér. Sillekin pääsee metrolinjalla 2, ja sen kautta kulkevat myös monet raitiovaunulinjat, kuten 4 ja 6. Aukion kautta on aina kulkenut paljon liikennettä julkisista raskaaseen rekkaliikenteeseen, eikä se ikinä ole ollut mikään kaikkein miellyttävin paikka, mutta sen ympäristössä on perinteisesti ollut paljon edullisia ruokapaikkoja ja halpoja ostospaikkoja. Aukiolta kannattaa kävellä pari sataa metriä, jolloin vastaan tulee Mammut-ostoskeskus [kartalla], jonka yhteydessä on kauppojen lisäksi kauppahalliKauppahallia, ravintoloita ja elokuvateatteri.

Jos täälläpäin viettää aikaa, erinomainen kävelykatu kahville tai aterialle on kauppakeskuksen takana oleva Lövőház utca [kartalla]. Se on myös iltaisin hyvä vierailupaikka, ja silloin täällä olevat voivat ottaa jotakin kahvia terävämpää.

Budan puolella sijaitsevat myös Budapest-Déli pályaudvar- ja Kelenföldi pályaudvar -rautatiesemat, joille kummallekin pääsee metrolla. Nämä ovat melko huonossa kunnossa olevia asemia, joille kannattaa kuitenkin mennä, jos aikoo junalla vaikka Balaton-järvelle.

Fo ter, Obuda
Óbudan vanhan keskusaukion Fő térin ympärillä on hyviä ravintoloita ja mielenkiintoisia museoita.

Óbuda

Budan vanhin osa on Óbuda, joka sijaitsee Margitinsaaren pohjoisosien vieressä. "Ó" tarkoittaa unkariksi muinaista tai vanhaa, ja nimensä mukaisesti Óbuda onkin Budan vanhinta aluetta.

Aikaisemmin Óbuda oli oma kaupunkinsa, mutta nykyisin se on esikaupunkialuetta, jossa on paljon monenmoista asuinaluetta. Alueen historiallinen keskusta on kuitenkin hyvin säilynyt, ja nähtävyyksiä on melko paljon.

Alueella sijaitsee turisteja kiinnostava Aquincum [kartalla], joka oli roomalainen sotilaslinnoitus ja kaupunki, ja sen rauniotAquincumin raunioita toimivat nykyisin museona.

Óbudan keskusaukiolta Flórián tériltä [kartalla] on kaivettu esiin roomalaisaikaisia rauniota, jotka luovat mielenkiintoisen kontrastin aukion vilkkaan liikenteen kanssa.

Óbudan vanha keskusaukio Fő térPalikoita Fö terillä [kartalla] on viehättävä paikka, jonka ympärillä on muun muassa monia hyviä ravintoloita ja mielenkiintoisia museoita. Museoita on useita aivan vierekkäin, ja niihin kuuluvat kaupunginosan historiasta kertova museo, Kassák-kirjallisuusmuseo ja Vasarely- nykytaiteen museo.

Vaci Utca, Pest
Pestin puolella sijaitseva Váci utcan kävelykatu on yksi Budapestin tunnetuimmista kaduista ja kaupungin pääostoskatu.

Pest

Tonavan itäpuolella sijaitseva Pest on tasaisempaa aluetta, ja tämä alue on Unkarin pääkaupungin moderni ydinkeskusta. Täällä sijaitsevat Budapestin ostoskadut, valtaosa kaupungin ravintoloista sekä viihde-elämän pääasiallinen tarjonta. Pest on alue, joka on Budaa kätevämpi majapaikalle, ja se on Budapestin osista se, missä lähes kaikki turistin näkökulmasta tarpeellinen sijaitsee.

Balna the Whale
Bálna Budapest -keskuksessa joen rannalla on ravintoloita, kesäterasseja, kauppoja ja tapahtumia.

Belváros

Pestin puolella sijaitseva kantakaupungin alue eli Belváros on Pestin sydän ja täynnä kaikenlaista turistia kiinnostavaa. Se on kaupungin kaupallisen elämän keskus pankkeineen ja toimistoineen. Siellä on myös Váci utcan kävelykatu, joka on yksi Budapestin tunnetuimmista kaduista ja kaupungin pääostoskatu. Se tosin on täysin turisteille suunnattu ja kaikin puolin ylihintainen. Kadun varrella ja sen tuntumassa on lukuisia trendikkäitä liikkeitä sekä matkailijoiden suosimia pieniä käsitöitä, kansantaidetta ja muuta vastaavaa myyviä putiikkeja.

Váci utcan toisessa päässä oleva Fovam TérFovam ter [kartalla] ja sen lähistö ovat täynnä kaikenlaisia kahviloita, ravintoloita ja baareja, joissa viihtyvät niin turistit kuin paikallisetkin. Aukio remontoitiin 2010-luvun alkupuolella, ja se on nykyään sen ohi kulkevasta liikenteestä huolimatta kohtalaisen mukava oleskelupaikka. Sen laidalla sijaitsee suuri kauppahalliNagy Vásárcsarnok (Nagy Vásárcsarnok ), joka on melko turistivoittoinen nykyisin mutta joka on muulloin kuin sunnuntaisin ehdoton vierailupaikka kaikille kaupungissa vieraileville.

Huomion arvoinen on myös joen rannalla sijaitseva uusi ja arkkitehtuuriltaan erikoinen Bálna Budapest -keskus eli Budapestin valas [kartalla], jossa on ravintoloita, kesäterasseja, kauppoja ja tapahtumia.

Lipótváros

Pestin toinen ydinkeskustan osa on Lipótváros, jonka turistia kiinnostavat pääpaikat ovat ParlamenttitalonParlamenttitalo ja Deák Ferenc tér -aukionDeak Ferenc ter -aukio välissä. Vaikka täällä pyörii yhtä paljon turisteja kuin Belvárosissa, on se kuitenkin tunnelmaltaan vähän erilaista ja jopa hienostuneempaa tienoota. Alue on melko suuri, ja siellä kuten Belvárosissakin on hyvä liikkua rantapromenadilla tai sitten sen varrella kulkevalla raitiovaunulla 2, johon onkin suositeltavaa nousta ainakin kerran loman aikana.

Westend-ostoskeskus
Újlipótváros -kaupunginosassa, aseman takana, sijaitsee Westend-ostoskeskus.

Újlipótváros

Suuren bulevardin osan Szent István körútin pohjoispuolella sijaitsee Újlipótváros, jolla on jonkin verran majapaikkoja ja myös hyviä vierailukohteita. Tämä jää useimmille kaupungissa lomaileville tuntemattomaksi alueeksi, mutta jos majapaikka sijaitsee siellä tai sen lähellä tai jos kaupungissa on käynyt ennenkin, on siihen hyvä tutustua.

Margit Hid -silta
Margit híd -siltaa pitkin pääsee Újlipótváros -kaupunginosan alueelle.

Sen alueella on hyviä huvittelumahdollisuuksia, kuten baareja ja flipperi-museo, ja sosialistiaikojen luomus Dunapark-kahvila [kartalla]. Paras katu on pääbulevardin poikkikatu ja kävelykatuna alkava Hollán Ernő utca [kartalla], jonka varrella on kaupungin suosituimpiin kuuluva jazzklubi, kahviloita, ravintoloita ja baareja.

Kaupunginosan laitamilla sijaitsee Lehel-aukio [kartalla], jonka kauppahallissaLehel-aukion kauppahalli tulee hyvin vähän turisteja vastaan.

Samalla suunnalla sijaitsee myös Budapest-Nyugati pályaudvar -rautatieasemaBudapest-Nyugati palyaudvar -rautatieasema [kartalla], jonka ympäristössä on kaikenlaisia ostosmahdollisuuksia, kuten aseman takana sijaitseva Westend-ostoskeskus ja rautatieaseman edessä sijaitsevat kaupat, joiden joukossa on suuri valintamyymälä ja kaikenlaista muuta. Tämä tienoo on yksi parhaista pikaruoille ja myös myöhään nautituille aterioille.

Aseman edestä kulkee nagykörút eli suuri bulevardikuvaNagykörut eli suuri bulevardi ], joka kulkee Pestin puolella Margit híd -sillalta 4,5 kilometrin matkan Boráros tér -aukiolle [kartalla]. Se kuten valtaosa kaupungin upeimmista rakennuksista ja Sankarien aukio valmistui vuoden 1896 unkarilaisten tuhatvuotisjuhlan kunniaksi, ja siihen on hyvä tutustua ympäri vuorokauden kulkevien raitiovaunulinjojen 4 ja 6 kyydistä.

Terézváros

Läntinen rautatieasema sijaitsee Terézváros-kaupunginosan puolella. Tämä on turistin näkökulmasta tärkeä kaupunginosa, jonka alueella on vaikka mitä.

Suuren bulevardin ohella kaupungin tärkein bulevardi on Andrássy útAndrassy ut, joka kulkee Erzsébet tér -puistoaukion ja Hősök teren eli Sankarien aukion välissä. Sen varrella sijaitsee kaikenlaista oopperatalosta muihin nähtävyyksiin, ja sen alueella on hyvä tehdä kaikenlaista shoppailusta juhlimiseen ja nähtävyyksien katseluun.

Bulevardin vilkkaimmat ja arkisimmat osat ovat Oktogon-risteyksenOktogon-risteys [kartalla] tienoilla. Sen alueella on kaikenlaista kaupunkikuvaa rähjäisestä eräisiin koko kaupungin upeimpiin katunäkymiin, ja se on monipuolinen alue, jolta kaikki löytävät jotakin mielenkiintoista.

Synagoga, Erzsebetvaros
Juutalaiskorttelisto sijaitsee kauniin suuren synagogan vieressä Erzsébetvárosin kaupunginosassa.

Erzsébetváros

Toinen keskustan kaupunginosa, josta löytyy jokaiselle jotakin, on Erzsébetváros. Sen alueella on kaikenlaista niin sanotusta juutalaiskaupunginosasta tärkeään Astoria-risteykseen ja Keletin rautatieasemaan.

Juutalaiskorttelisto sijaitsee kauniin suuren synagogan [kartalla] vieressä. Tämä Dohány-kadulla sijaitseva maamerkki on suosittu vierailukohde, jonne tosin suuntaavat pääasiallisesti juutalaista syntyperää olevat.

baross ter keleti
Keleti pályaudvar -rautatieaseman edustalla sijaitseva Baross tér -aukio saatiin lähes vuosikymmenen remontin jälkeen valmiiksi vuonna 2014.

Synagogan lähellä on valtava määrä ravintoloita, yöelämää ja ostosmahdollisuuksia, ja aluetta kannattaa kierrellä ja katsella mahdollisimman paljon. Yksi parhaista kaduista on KirályKiraly-katu joka on kaupoiltaan, ravintoloiltaan ja yöelämältään vireä katu. Myös sen toisella puolella kulkeva katu eli Dob on hyvä katu tutustua. Sen varrella on esimerkiksi kuuluisa juutalainen leipomo Fröhlich Kóser Cukrászda, joka on numerossa 22.

Kolmas hyvä katu tällä tienoolla on Wesselényi, ja seuraava katu eli Dohány on sekin yksi kaupunginosan pääkaduista. Alueella on paljon rauniobaareja, hosteleja ja pikkuputiikkeja, ja siellä on kaupungin monipuolisin ravintolavalikoima. Siellä on paljon etenkin ravintoloita, jotka tarjoavat muualta peräisin olevia ruokia. Kaupunginosan laitamilla sijaitseva Blaha Lujza tér [kartalla] on ostosmahdollisuuksiltaan hyvä, ja siellä sijaitsee suuri valintamyymälä. Siitä muutaman sadan metrin päässä oleva Keleti pályaudvar on kaunis ja vaikutuksen tekevä rautatieasema [kartalla], jonka edustalla sijaitseva Baross tér -aukio-aukio saatiin lähes vuosikymmenen remontin jälkeen valmiiksi vuonna 2014.

Józsefváros

Kolmas keskustan suuri kaupunginosa, joka tulee monelle kaupungissa vierailevalle tutuksi, on Józsefváros. Myös sen alueella on huomattava määrä majapaikkoja, ostospaikkoja ja yöelämää.

Alueella on niin sanottu palatsialue, jolla sijaitsee nimen mukaisesti suuria, yleensä vuoden 1896 juhlallisuuksiin valmistuneita palatseja ja esimerkiksi Unkarin kansallismuseoUnkarin kansallismuseo [kartalla]. Kaupunginosan tärkeimpiä aukioita on Kálvin térKalvin ter -aukio [kartalla], joka Baross térin tavoin oli pitkään remontissa ja joka saatiin valmiiksi vuonna 2014 samalla kun metrolinja M4 avattiin. Samoin toinen tärkeä aukio Rákóczi térRakoczi ter [kartalla] saatiin vuonna 2014 valmiiksi. Sielläkin sijaitsee M4-metrolinjan asema ja perinteinen kauppahallikauppahalli, jossa vierailee hyvin vähän turisteja.

Kaupunginosa on hyvää aluetta majapaikalle. Siellä tulee käytyä myös keskustasta esimerkiksi Ráday-kävelykadullaRaday-kävelykatu [kartalla] syömässä tai iltaa viettämässä. Kaupunginosassa on myös etenkin tämän kävelykadun ympäristössä hyviä pikkuputiikkeja, joista saa käsitöitä, koruja ja muuta sellaista, mitä muualta kaupungista ei helposti löydy.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kompakti tietopaketti tulevaa viikonloppumatkaa suunitellessa /Pullla

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti