Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Szechenyin kylpylä
Széchenyin kylpylä on yksi Euroopan suurimmista termaalikylpylöistä ja Budapestin suosituin, monipuolisin ja ehdottomasti paras kylpylä.

Kylpylät

Budapestin termaalikylpylät (gyógyfürdö) ovat maailmankuuluja, ja kaupungissa on yli sata kuumaa lähdettä, mikä on enemmän kuin missään muussa pääkaupungissa. Vuonna 1934 kaupungille myönnettiinkin "kylpyläkaupungin" titteli.

Vaikka kylpylät ovat monelle suomalaiselle tuntemattomia eikä termaalivesiä ole mailla halmeilla, on kylpylöihin tutustuminen yksi Budapestin pääasiallisia ajanvietteitä. Kylpylät ovat muuttuneet turistivoittoisemmiksi, mutta menemällä paikalle talvikauden aikana tai aamupäivällä saa autenttisimman kokemuksen. Kylpylöillä on paitsi virkistävä ja puhdistava vaikutus myös parantava, ja Unkarissa kuten monissa lähimaissakin on tavallista, että lääkäri määrää potilaan parin viikon kylpyläkuurille.

Perusasioita kylpylöistä

Kylpylät ja kuumat lähteet sopivat pelkästään rentoutumiseen, mutta niiden vesillä on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Etenkin kesällä kylpylät houkuttelevat paikalle niin matkailijoita kuin paikallisiakin nauttimaan perinteisestä unkarilaisesta terveyskylvystä ja altaiden 18–40-asteisista vesistä ja tietenkin myös lukuisista saunoista, joita on moneen lähtöön.

Altaita on monissa kylpylöissä sekä ulkona että sisällä, ja niissä kannattaa rohkeasti mennä niin ulos kuin sisällekin ympäri vuoden, säällä kuin säällä.

Monet kylpylät ovat vierailun arvoisia jo niiden mielenkiintoisen historian ja rakennuksien upean arkkitehtuurinkin takia. Pääsymaksut tosin ovat viime vuosikymmenen aikana lähes kaksinkertaistuneet, ja peruskylpyläreissuun kuluu kuuluisimmissa kylpylöissä 15–20 euroa. Viikonloput ovat nykyään huomattavasti kalliimpia kuin arkipäivät, ja hinnastoja kannattaa jonkin verran tutkia. Etenkin suurissa kylpylöissä kuten kaupunginpuiston kylpylöissä osataan englantia entistä paremmin, ja nykyään niissä myös järjestetään opastettuja kylpyläkokemuksia, jotka tosin maksavat monta kerta enemmän kuin normaali kylpylävierailu.

Kylpylöiden perusluonne

Kylpylöissä on yleensä yksi tai kaksi pääallasta sekä muutama pieni allas joka usein on kylmäallas. Kylpylöitä on kuitenkin kaikenlaisia, ja eniten erilaisia altaita samoin kuin saunoja on Széchenyin kylpylässä. Joissain kylpylöissä voi nauttia myös mutakylvyistä, hieronnoista ja muista hoidoista. Tarjolla on myös paljon muuta ajanvietettä: Kylpylöiden kafeterioissa voi syödä, ja esimerkiksi Széchenyin kylpylässä on myös disko viikonloppuisin.

Szechenyin kylpylä sisältä
Monet kylpylät ovat vierailun arvoisia jo niiden mielenkiintoisen historian ja rakennuksien upean arkkitehtuurinkin takia.

Miehille ja naisille oli perinteisesti eri päivät kylpemiseen, mutta nykyisin monet kylpylät avaavat ovensa molemmille sukupuolille yhtä aikaa, jolloin käytössä on vain kaikille yhteisiä saunoja ja altaita. On olemassa vielä muutama kylpylä, joilla on eri aikoja, joten asia kannattaa siinä tapauksessa varmistaa, jos esimerkiksi pariskunta haluaa mennä kylpylään yhdessä. Lähes kaikissa kylpylöissä voi lipun ostaa niin, että siihen kuuluu joko vain lukittava kaappi tai sitten lukittava pukuhuone, ja niillä on parin euron hintaero.

Kylpylöiden hinnat ovat melko samanlaisia nykyisin, eikä ole olemassa mitään paikallisten suosiossa olevia normaalia edullisempia kylpylöitä, joskin Dandár ja Dagály ovat muita edullisempia (2000–3000 forinttia edullisin lippu). Paikalliset ostavat kylpylöihin yleensä vuosilippuja tai muita vastaavia lippuja, jolloin he pääsevät niihin normaalia edullisemmin hinnoin. Myös lääkärin lähetteellä paikalliset pääsevät sinne normaalia edullisemmin, ja myös eläkeläisille on monissa kylpylöissä alennuksia.

Yleisesti ottaen viikonloput ovat kalliimpia vierailuaikoja kuin viikot, ja kaikkein edullisimmin yleensä pääsee, jos menee kylpylään aamulla, mutta se ei päde kaikkiin kylpylöihin. Hinnat on mainittu selkeästi kunkin kylpylän verkkosivuilla, ja kylpylävierailun voi yleensä maksaa käteisellä tai kortilla. Lippuja voi hankkia myös etukäteen kylpylöiden verkkosivuilta, ja tämä voikin olla kannattavaa silloin kun haluaa suosituimpiin kylpylöihin elokuussa, joka perinteisesti on turistien keskuudessa vilkkain kuukausi myös kylpylöissä.

Kylpylään otettavat tarvikkeet

Kylpylään kannattaa ottaa mukaan uimapuku, pyyheliina, pesuaineet ja mahdollisesti varvastossut. Uimalakki on tarpeellinen niille, jotka haluavat uimaan normaalissa uima-altaassa, mutta kaikissa kylpylöissä tai uimaloissa se ei ole välttämätöntä. Jos uimalakkia tai muitakaan tarvikkeita ei ole, kaikki kylpylät vuokraavat niitä lisämaksusta. Jos saippua tai muu pesuaine unohtuu, voi niistä monista kylpylöistä ostaa, mutta tietenkin ylihinnalla.

Kylpylöihin ei ole terveyssyistä hyvä viedä eikä niissä aina oteta vastaankaan alle 14-vuotiaita, eivätkä siellä teini-ikäisetkään hirveän hyvin viihdy. Eniten paikalla on keski-ikäisiä ja usein sitäkin paljon vanhempia sekä paikallisia että ulkomaalaisia, mutta viime vuosina kylpylöistä on tullut suosittuja myös nuorempien keskuudessa. Kylpylät ovat nykyään etenkin kesäkauden aikana äärimmäisen suosittuja kaksi- ja kolmekymppistenkin keskuudessa, ja etenkin kaupunginpuiston suuressa kylpylässä näkee paljon 20–40-vuotiaita.

Szechenyin kylpylän altaita
Széchenyin kylpylä on Budapestin suosituin, monipuolisin ja ehdottomasti paras kylpylä.

Budapestin parhaita kylpylöitä

Budapestissa on paljon kylpylöitä, mutta ensi kertaa niissä vierailevan on kaikkein paras mennä kaupunginpuistossa sijaitsevaan Széchenyin kylpylään. Géllert-kylpylä on toinen varteenotettava kylpylä, mutta se ei ole läheskään yhtä hieno kokemus kuin kaupunginpuiston kylpylä, joka on kaikin tavoin ainutlaatuinen paikka.

Széchenyin kylpylä

Széchenyin kylpylä [kartalla] on yksi Euroopan suurimmista termaalikylpylöistä ja Budapestin suosituin, monipuolisin ja ehdottomasti paras kylpylä. Se sijaitsee kaupunginpuistossa Sankarien aukion takana upeassa uusbarokkisessa rakennuksessa, kätevästi Széchenyi-metroaseman vieressä, jolle pääsee metrolinjalla M1. Kylpylä valmistui vuonna 1913, ja se oli tuolloin ensimmäinen Pestin puolella sijainnut kylpylä.

Kylpylässä on kymmeniä altaita sekä sisällä että ulkona, ja ne kaikki ovat avoinna ympäri vuoden. Sisätiloissa on lukuisia saunoja suomalaisista saunoista höyrysaunoihin, infrapunasaunoihin ja aromisaunoihin, ja myös ulkoa on suora pääsy alakerran kahteen suomalaiseen saunaan. Lisäksi tarjolla on monenlaisia palveluita, kuten kuntosali, ohjattua vesiliikuntaa, erilaisia hierontoja, itsepalveluravintolaKylpylän itsepalveluravintola ja lämpimillä ilmoilla olutta myyvä koju. Sinne myydään myös erilaisia paketteja, joihin kuuluu opastus, hoitoja, kylpylässä oleskelu, hedelmäkori ja muutakin yleensä 40–100 euron hinnalla.

Lippuja kylpylään myydään internetsivuilla, mutta ne voi hyvin hankkia paikan päällä. Normaali rajaton oleskelu kylpylässä maksaa 16–20 euroa. Kylpylä on avoinna ma–su klo 6–22, ja maaliskuusta 2018 lähtien myös sisätilat ovat olleet päivittäin avoinna klo 22 asti.

Gellertin kylpylä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Gellértin kylpylä on upeasti sisustettu ja kaikin tavoin tyylikäs.
Kuva: Nan Palmero /Flickr (CC BY 2.0)

Gellértin kylpylä

Gellértinvuoren juurella sijaitseva, samannimisen hotellin yhteydessä sijaitseva Gellértin kylpylä [kartalla] on yksi Budapestin tunnetuimmista kylpylöistä, mutta ei tarjonnaltaan lähelläkään kaupunginpuistossa sijaitsevan kylpylän tasoa. Kylpylän vanha, jugendtyylinen rakennusGellertin kylpylärakennus on värikkäine mosaiikkeineen ja marmoripylväineen lähemmän tarkastelun arvoinen, ja muutenkin kylpylä on upeasti sisustettu ja kaikin tavoin tyylikäs. Kylpylässä on useita sisä- ja ulkoilma-altaita, ja kuumien lähteiden vesi on lähellä 40:tä astetta, mutta tällaisissa altaissa ei missään kylpylässä saa olla pidempään kuin 15–20 minuuttia. Lisäksi Gellértin kylpylän monien erilaisten hoitojen ja hierontojen kirjo on kattava.

Kylpylähotelli sijaitsee kätevästi metroaseman vieressä, ja sinne on helppo siirtyä myös raitiovaunulla tai kävellenkin suuren kauppahallin ympäristöstä. Liput sinne maksavat 6000 forintin kieppeillä, ja kylpylä on avoinna ma–su klo 6–20.

Rudasin kylpylä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Rudasin kylpylän rakennuksessa on turkkilaisajan arkkitehtuurin piirteitä, kuten kupolikatto ja kahdeksankulmainen allas.
Kuva: Bex Walton /Flickr (CC BY 2.0)

Rudasin kylpylä

Rudasin kylpylä [kartalla] sijaitsee keskeisellä, mutta hivenen hankalalla paikalla Géllertinvuoren ja Tonavan välissä, ja se on Budapestin vanhimpia kylpylöitä. Se on rakennettu 1500-luvulla Turkin vallan aikaan, ja se remontoitiin 2000-luvulla. Rakennuksessa on tyypillisiä turkkilaisajan arkkitehtuurin piirteitä, kuten kupolikatto ja kahdeksankulmainen allas. Rudasin kylpylä on suosittu myös nuorten keskuudessa, sillä kylpylä muuntautuu viikonloppuisin suosituksi illanviettopaikaksi, jonka diskossa tanssitaan ja juhlitaan hyvän musiikin tahdissa.

Rudasin kylpylään pääsee parhaiten raitiovaunulinjoilla 19, 41, 56 ja 56A, jolloin jäädään pois kylpylän mukaan nimetyllä pysäkillä. Kylpylän termaalialtaisiin on tiistaisin vain naisten vuoro, muina viikonpäivinä klo 12.45 asti miesten vuoro ja muulloin kaikki voivat kylpeä termaalialtaissa yhdessä.

Kylpylän eri osille on hivenen erilaisia pääsymaksuja ja aukioloaikoja. Parhaiten kaikki on avoinna klo 8–20, ja niin saunoihin kuin kaikkiin altaisiinkin pääsee 3700–6500 forintilla. Hinnastoa kannattaa tutkia ennen päätöksen tekemistä, sillä arkipäivisin termaalikylpyyn ja saunoihin pääsee 3700 forintilla, mutta viikonloppuisin lippu, joka oikeuttaa myös uima-altaaseen ja kuntosaliin, maksaa 6500 forinttia.

Királyn kylpylä

Királyn kylpylä [kartalla] on Budapestin vanhimpia mutta myös pienimpiä kylpylöitä, ja kuten valtaosa kaupungin kylpylöistä sekin sijaitsee Budan puolella. Se rakennettiin Rudasin kylpylän tapaan 1500-luvulla ottomaanien hallitessa Unkaria, ja kylpylä onkin merkittävimpiä turkkilaisajan rakennuksia Budapestissa. Turkkilaistyylinen kahdeksankulmainen pääallas sijaitsee keskellä kupolisalia, ja ympärillä on lisäksi useita pienempiä altaita. Királyn kylpylällä on nykyään samat päivät miehille ja naisille, eikä se näin enää ole miesten päivinä alan ihmisten kokoontumispaikka.

Kylpylä on edullisempi kuin monet muut: täällä voi kylpeä 2600–3100 forintilla eli alle 10 eurolla. Kiraly on avoinna ma–su klo 9–21, ja sinne pääsee parhaiten raitiovaunulinjalla 19 ja linja-autolinjalla 109. Batthyány tér -metroasema on kuitenkin vain muutaman sadan metrin päässä, ja se lienee monille kaikkein kätevin kyyti kylpylän tienoille.

Lukacs-kylpylä

Lähellä Margitinsiltaa ja hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitseva Lukacs [kartalla] on maineeltaan kylpylä, jolla on eniten terveysvaikutuksia. Täällä on kaikenlaisia saunoja, altaita ja hoitoja, kuten suolahuoneita ja mutakylpyjä. Kylpylän remontti valmistui syksyllä 2012, ja kylpylä on noussut yhdeksi Budapestin parhaista ja suosituimmista, ja sitä voidaankin pitää Budan parhaana kylpylä.

Lukacs on jonkin verran kaikkein kalleimpia kylpylöitä edullisempi vierailupaikka: edullisimmillaan koko päivän voimassa olevan lipun saa 3900 forintilla. Kylpylä on avoinna ma–su klo 6–22, mutta saunakeskus suljetaan klo 21 ja se avataan maanantaisin vasta klo 14. Tänne pääsee kätevästi raitiovaunulinjoilla 4 ja 6, jolloin kannattaa jäädä pois pysäkillä Margit híd, budai hídfő eli Budan puolella eikä keskellä siltaa.

Palatinus-kylpylä ja -uimala (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Palatinus-kylpylässä ja uimalassa on kaikenlaisia altaita termaalialtaista lapsille tarkoitettuihin altaisiin.
Kuva: Globetrotter19 /Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Palatinus-kylpylä ja -uimala

Palatinus-kylpylä ja uimala [kartalla] sijaitsee vehreällä Margitinsaarella, ja se on varsin suosittu paikka, jonne tosin ei ole kaikkein helpoin siirtyä. Kylpylässä on kaikenlaisia altaita termaalialtaista lapsille tarkoitettuihin altaisiin, ja tämä onkin yksi ainoita koko perheen kylpylöitä. Palatinuksen ulkoilma-altaille voi tulla nauttimaan aurinkoisesta päivästä sekä myös vilvoittelemaan, sillä tarjolla on kuumavesialtaiden lisäksi myös kylmävesialtaita. Tätä kompleksia ei kannata sekoittaa myös Margitinsaarella sijaitsevaan ja Unkarin vesiurheilujoukkueidenkin suosimaan Alfréd Hajós -uimalaan [kartalla], jossa ei ole kuumavesialtaita.

Palatinukselle pääsee parhaiten bussilla 26, joka tosin etenkin kesäisin on usein tupaten täynnä. Kylpylän ulkoaltaat on avoinna säävarauksella vain juhannuksesta syyskuun puoliväliin, mutta muut osat ovat avoinna myös talvikauden aikana klo 8–20. Viikolla lippu maksaa 2600 forinttia ja viikonloppuisin 3000 forinttia.

Lisää asiaa kylpylöistä:

SpaBudapest-sivusto esittelee kaikki Budapestin kylpylät ja myös rantoja.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg, Nan Palmero /Flickr, Bex Walton /Flickr, Globetrotter19 /Wikimedia
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti