Booking.com
Leikkikenttä
Tauko jollain Budapestin leikkikentistä on varsinkin perheen pienimpien mieleen.

Perheen kanssa Budapestissa

Unkarin pääkaupunki on edullinen, mielenkiintoinen ja turvallinen vierailukohde perheille, ja sen ilmasto on sellainen, että sinne on hyvä matkustaa suuren osan vuodesta.

Budapest on hyvä paikka nähdä mahtavia palatseja, leveitä bulevardia ja unohtumattomia jokinäkymiä, ja siellä on melkoisesti tekemistä kaiken ikäisten lasten kanssa. Ruokailu ja shoppailu onnistuvat kaupungissa hyvin, liikkuminen paikasta toiseen on helppoa sekä kävellen että julkisilla ja erilaisia alueita, joilla perheet viihtyvät, on Budapestissa melkoisesti.

Parhaat matkustusajankohdat

Budapestin pitkä kesäkausi pyörähtää liikkeelle maalis-huhtikuussa, ja yleensä pääsiäinen avaa kesäkauden.

Kevät on hyvä mutta epävarma vierailuaika, ja tällöin voi olla luvassa mitä tahansa helteistä koleaan, joskin yöt pysyttelevät monina vuosina pääosin viileinä pitkälle kesäkuuhun. Vappu on vilkas ajankohta, jota on ehkä parempi vältellä.

Kesän kuumuus ja kiireet alkavat tiivistyä heinäkuussa, jolloin yli 35 asteen lämpötilat ovat tavallisia ja ilmastointi hotellissa on välttämätön. Kaupunki pysyttelee vilkkaana elokuun formulakisojen ja kansallispäivän juhlien aikaan, ja elokuun loppupuolella alkavat myös erilaiset sadonkorjuumarkkinat ilmaantua katukuvaan, Budapestissa etenkin linna-alueelle.

Syksy on elokuun jälkeen erinomainen aika käydä täällä. Syksy on ensin kesäisen lämmin öitä myöten, mutta sitten joko syyskuun lopussa tai lokakuun alussa lämpötilat laskevat kesäisten asteiden alapuolelle mutta pysyvät hyvinä usein marraskuuhun asti.

Loppusyksy on yleensä ankea aika vierailla täällä, mutta turisteja ei juuri ole missään päin kaupunkia. Vähän enemmän väkeä alkaa ilmaantua talvella joulukuussa. Ennen joulua pidetään markkinoita, ja tiedossa voi olla kovaakin pakkasta tai sitten suojasäätä, ja samantyylisenä talvikausi jatkuu aina helmikuun loppuun tai maaliskuun alkuun. Tähän aikaan säät ovat arvaamattomia. Voi olla usean päivän mittaisia pakkasputkia, mutta voi hyvin olla 10 astetta päivisinkin, eikä vierailijoita kaupungissa liiemmälti ole.

Loppusyksy, talvi ja alkukevät ovat monin tavoin edullisimpia aikoja vierailla täällä, mutta kaupunki on muutenkin varsin kohtuuhintainen, eikä suuria alennuksia ole tällöin luvassa. On hyvä tietää, että kesäkaudeksi mielletään ajanjakso huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ja tällöin esimerkiksi lautat ja muut alukset kuljettavat ihmisiä säännöllisesti Tonavalla ja nähtävyyksien aukioloajat ovat pisimmillään. Tämä on myös se ajankohta, jolloin ensimmäinen matka kaupunkiin on hyvä tehdä, sillä kesäkautena Budapestin parhaista puolista pääsee nauttimaan täysin siemauksin ja ikäviä yllätyksiä on säiden puolesta vähiten luvassa.

Ruokailu

Budapest ei ole mikään suuri gourmetkeskus, eikä siellä ole yhtä hyviä ruokia luvassa kuin vaikkapa Wienissä, mutta siellä on edulliset hinnat ja monipuolinen valikoima mitä erilaisimpia ruokia. Unkarilaiset ruoat ovat melko lihavoittoisia ja rasvaisia, ja niistä voi saada hyvän läpileikkauksen tutustumalla suuren kauppahallin yläkerran tarjontaan.

Langos on lasten suosikki: se on yksinkertaisesti vehnäpläjäys, johon laitetaan päälle miltei mitä tahansa mutta yleensä jotakin epäterveellistä. Tämä annos on houkutteleva mutta ei välttämättä mahan kannalta kaikkein paras vaihtoehto. Kebabeja tulee vastaan katukuvassa melkoisesti: niitä tarjoavia ravintoloita on siellä täällä. Ne ovat kuitenkin edullisuudestaan huolimatta vähän erilaisia kuin Suomessa eivätkä kaikkein mielestä yhtä hyviä. Myöskään annokset näissä turkkilaisiksi ravintoloiksi itseään mainostavissa paikoissa eivät yleensä ole mitään hirveän hyviä saati tuoreita, mutta ne ovat edullisia ja helposti saatavilla. Pikaruokia on tarjolla samaan tyyliin kuin muuallakin, ja pitsaa on hyvin sitäkin tarjolla, joskus erittäin hyvääkin, sillä Budapestissa on aina pyörinyt paljon italialaisia.

Turistit syövät pääosin vähän eri ravintoloissa kuin paikalliset. Turistien suosimat paikat ovat kalliimpia ja niissä puhutaan englantia, mutta niissäkin on kohtuulliset hinnat. Hyvä määrä erilaisia paikkoja on Dohány-kadun varrella, suurta synagogaa vastapäätä, missä esimerkiksi ruotsalaistyylinen Walhalla-ravintola on perheiden ja turistiporukoiden suosiossa. Monissa tällaisissa ravintoloissa, joissa käyvät paikallisista vain äveriäät ja joissa aterian juomineen saa 6-12 eurolla, lisätään hintaan 10 %:n palvelumaksu. Tätä samaa systeemiä noudatetaan myös monissa kahviloissa ja muissa tarjoilupaikoissa, joissa turistit ovat pääasiallisena asiakaskuntana. Näitä on eniten Budan linna-alueella ja Pestin keskustassa, mutta ytimen ulkopuolella niitä on vähemmän, ja tällöin tyypilliset paikallisten suosimat ravintolat ovat yleisimpiä ja hyviä vaihtoehtoja.

Liikkuminen paikasta toiseen

Budapestissa voi kävellä melkoisesti, tai sitten siellä voi säästellä askelia ja siirtyä paikasta toiseen käyttämällä metron, raitiovaunuja ja busseja käsittävää joukkoliikenneverkostoa. Metro on erittäin kätevä keskustankin alueella, mutta on hyvä muistaa, että liput tarkistetaan lähes jokaisella metroasemalla liukuportaiden yläpäässä, ja näin ne kannattaa pitää helposti esiin vedettävissä.

Metro myös tulee hyvin kuumaksi kesäkauden aikana, siellä on vilkasta lähes aina eikä istumapaikkoja ole kovin paljon koskaan vapaina. Sama pätee raitiovaunuihin, jotka ovat erittäin käteviä etenkin joenrantaa pitkin kuljettaessa (numero 2). Budan, Margitinsillan ja koko suuren bulevardin läpi tiuhaan kulkevat raitiovaunut 4 ja 6 ovat aivan ehdoton tapa siirtyä keskustassa. Niissäkin tosin istumapaikat ovat aina kortilla, ja ne on hyvä jättää suosiolla vanhusten tai liikuntarajoitteisten käyttöön. Busseista on vähemmän hyötyä, mutta ne voivat tulla avuksi, jos majapaikka on syrjässä, ja myös HÉV-paikallisjunalle voi tulla käyttöä päiväretkelle lähtiessä.

Kauppahalli, Nagyvasarcsanok
Kauppahalli sijaitsee Váci-kadun eteläpäässä, ja on monien turistien suosima ostospaikka.

Kävely on paras tapa siirtyä paikasta toiseen linna-alueella ja Pestin ytimessä, mutta niissäkin voi matkaa lyhentää julkisilla, sillä linna-aluetta kiertää esimerkiksi bussi 16, joka kulkee sinne Széll Kálmán tér -aukion ja Deák térin välillä, ja Pestin ydinkeskustassa metro, raitiovaunu 2 ja jotkin bussilinjat ovat niin haluttaessa hyviä apuvälineitä.

Ostoksilla

Váci utca on Budapestin kuuluisin ostoskatu, ja tämä kävelykatu on myös kaupungin suurin turistirysä. Sen varrella on kokoelma lähinnä kliseenomaisia kauppoja, joista saa vaikka kaasunaamarin tai neuvostoarmeijan käyttämän koppalakin, mutta näidenkin hinnat ovat yleensä kalliimpia kuin muualla kaupungissa. Katu kannattaa kävellä päästä päähän ainakin kerran, sillä se antaa hyvän kuvan Pestin ydinkeskustasta, mutta varsinaiset ostokset on hyvä tehdä muualla.

Kauppahalli sijaitsee Váci-kadun eteläpäässä, ja tämä on entistäkin turistivoittoisempi vierailupaikka siitäkin huolimatta, että suuri määrä paikallisia tekee sen katon alla vieläkin elintarvikeostoksiaan. Tyypillisiä paikallisia juomia, ruokia, mausteita ja muuta vastaavaa on katutason sivuilla tarjolla pääosin korotettuun hintaan, joskin välissä on muutama edullisempi koju. On hyvä olla tietoinen siitä, että monet valintamyymälät, kuten alakerran Aldi, myyvät samoja paprikamausteita ja muita tuotteita edullisemmin, ja näin kauppahallissa ei turhaan kannata tuhlata rahojaan. Yläkerrassa on kaupan pitsiä ja kaikenlaista tyypillistä Budapest- ja Unkari-aiheista tavaraa, ja tämä on varteenotettava paikka tehdä tuliaisostoksia, sillä hinnat ovat kovan kilpailun takia aika hyviä.

Budapestissa on muuallakin melkoisesti kauppoja. Siellä on suuria kauppakeskuksia esimerkiksi Nyugati- ja Keleti-rautatieasemien vieressä, ja siellä on hyvät shoppailumahdollisuudet niin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin. Kaupat eivät täällä ole hyvin avoinna sunnuntaisin ja juhlapyhinä, ja muutenkin kaupat suljetaan usein yllättävän aikaisin, mutta Váci utcan ympäristössä ja muualla etenkin Deák tér -aukion tuntumassa on kauppoja, jotka ovat auki silloinkin kun muualla lomaillaan.

Sirkus, Varosliget
Városliget eli kaupunginpuisto, on todellinen aarreaitta kesällä kaupungissa oleville perheille. Täällä on kaikenlaista sirkuksesta tekojärveen ja linnaan.

Parhaat alueet perheille

Perheiden kannattaa tutustua linna-alueeseen tarkoin. Kannattaa myös vierailla viereisellä Gellértinvuorella ja tutustua kummankin rinteisiin ja tarjontaan muuallakin kuin pääpaikoilla. Joenrannat ovat pettymyksiä, sillä niiltä ei saa kunnon otetta joesta upeiden etäisten näkymien lisäksi, mutta parlamenttitalon vieressä on yksi parhaimmista ja kauneimmista paikoista katsella kohti linnaa ja muualle joenrannoille.

Parlamenttitalon ympäristö on hyvä hengailupaikka joksikin aikaa, ja tästä on hyvä kävellen tai raitiovaunulla 2 kulkea kohti kauppahallia. Tämä Pestin ydinkeskusta jakaa mielipiteet. Siellä on aina elämää, siellä on vähän liikennettä ja paljon kävelykatuja, ja siellä tulee kyllä oleskeltua matkan aikana melkoisesti. Sen vieressä oleva Deák tér ympäristöineen on hyvää maastoa sekin mutta vilkas, ja kesällä Erzsébet tér -puistoaukion maailmanpyörä on lasten suosikki.

Vähemmän vilkas ja edustavampi on viereinen Andrássy út, bulevardi, joka johtaa kaupunkipuistoon. Tämä katu on useimmille liian pitkä käveltäväksi päästä päähän, mutta sen varrella kulkee metro ja sen parhaat paikat ovat oopperatalon ja Oktogonin tienoilla, missä myös diktatuureista kertova museo sijaitsee. Bulevardin päässä sijaitsee Hősök tere eli Sankarien aukio. Tämä on kaupungin mieleenpainuvimpia paikkoja, ja sen takana on suuri Városliget eli kaupunginpuisto, joka on todellinen aarreaitta kesällä kaupungissa oleville perheille. Täällä on kaikenlaista sirkuksesta tekojärveen ja linnaan, ja tämä on hyvä paikka kesän helteillä vierailla. Erityisen mielenkiintoista siellä on la ja su klo 7-14, jolloin Pecsa-kirpputori pidetään siellä.

Kaupunginpuistossa sijaitsee myös kaupungin kuuluisin kylpylä aivan metroaseman vieressä. Näitä kylpylöitä ei kuitenkaan suositella lainkaan alle 14-vuotiaille lapsille terveyssyistä: ne voivat saunoineen ja kuumine vesineen olla vaarallisia tätä vähän vanhemmillekin. Kylpylät ovat nuorten mielestä myös kenties tylsiä paikkoja, sillä niissä ei voi temmeltää, hyppiä veteen tai ylipäätään juurikaan edes plutata, ja näin ne soveltuvat parhaiten aikuiseen makuun.

Margitsziget eli Margitinsaari (engl. Margaret Island) on hyvä alue perheille, joilla on minkä ikäisiä lapsia tahansa. Täällä on kaikenlaista tyypillisestä maauimalasta minigolfratoihin, terasseihin, mahdollisuuteen ajella ympäriinsä erilaisilla kulkuneuvoilla ja kesäisin paljon tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia.

Lisätietoa

Visit Budapest -sivusto antaa lisävinkkejä kaupunkiin suuntaaville lapsiperheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti