Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lasten rautatie
Yksi Budapestin monista erikoisuuksista on lähes 12 kilometriä pitkä "lasten rautatie", joka on tehty lapsille ja jota lapset myös ohjaavat – kaikeksi onneksi kuitenkin aikuisen valvomana.

Nähtävää ja koettavaa perheille

Budapestissa on paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja nähtävyyksiä, jotka kiinnostavat etupäässä perheitä. Budapestissa voi mennä vesipuistoon, eläintarhaan, aktiviteettipuistoon ja ajelemaan lasten rautateillä, josta ovat vastuussa lapset ja nuoret.

Välttämätöntä ei tekemisen järjestäminen perheille ole, sillä jos matka kestää vain pari kolme päivää, riittää kaupungissa näkemistä ja tutustumista muutenkin. Huomionarvoinen seikka on se, että Budapestin kuuluisia kylpylöitä ei suositella alle 15-vuotiaille, eivätkä etenkään suuret vilkkaat kylpylät kiinnosta teinejäkään, vaan ne ovat lähinnä virkistäytymispaikkoja aikuiseen makuun.

Aquaworld - vesipuisto

Kaukana ydinkeskustasta sijaitseva Aquaworld [kartalla] on maailman suurimpia vesipuistoja. Sen alueella on 17 uima-allasta, joista ainakin 15 on ympärivuotisessa käytössä. Eri-ikäisille lapsille on erilaisia altaita ja harrastusmahdollisuuksia, ja vesipuistossa on muun muassa 11 vesiliukumäkeä. Kesäisin ulkona on erillinen kesäalue, jossa sielläkin on pienille lapsille oma tilansa, ja täällä on myös hotelli niille, jotka haluavat viihtyä siellä usean päivän.

Aquaworld on avoinna ma–su klo 6–22. Vesipuisto on melko hintava, ja kolmen tunnin lippu maksaa aikuisilta 4390 forinttia ja 3–13-vuotiailta 2390 forinttia. Alle 14-vuotiaille on jonkin verran rajoituksia: vanhempien on katsottava koko ajan heidän peräänsä, eivätkä he pääse ns. “saunamaailmaan”.

Vesipuistolle on helpoin tulla ilmaisella bussikuljetuksella, joka tuo tänne Hősök tere -aukiolta, ja bussien aikataulun voi nähdä vesipuiston verkkosivuilta. Toinen mahdollisuus on Keleti-asemalta tänne tuleva normaalihintainen bussilinja 230, jonka aikataulun voi nähdä verkosta.

Eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha

Hősök teren vieressä ja kaupunginpuistossa sijaitseva eläintarha [kartalla] on alallaan maailman vanhimpia, ja se on korkeatasoinen vierailupaikka paljon nähneillekin perheille. Vuonna 1866 avatun eläintarhan alueella on lukuisia upeita 1800-luvun rakennuksia, joista merkittävimpiä ovat elefanttitalo, lintutalo ja palmutalo. Mielenkiintoinen on myös "lastentarha", jossa on lapsieläimiä eli poikasia ja muita nuoria eläimiä. Eläintarha on myös kasvitieteellinen puutarha, ja siellä voi samalla tutustua kaikenlaiseen kasvillisuuteen.

Liput maksavat aikuisilta 3300 forinttia, 2–18-vuotiailta 2200 forinttia ja perhelipun neljälle saa 8000 forintilla. Eläintarha on avoinna eri aikoihin eri vuodenaikoina, mutta pisimpään aukioloaikaan keskikesälläkin se suljetaan viikolla viimeistään klo 19.

Millenáris Park - aktiviteettipuisto

Millenáris Park [kartalla] on hyvä vierailupaikka minkä ikäisten lasten tai nuorten kanssa tahansa, sillä siellä on vaikka mitä. Siellä on suuri järvi, erilaisia näyttelytiloja ja lukuisia korkeatasoisia lasten leikkipuistoja. Tämä oli ennen teollinen alue, joka on otettu aivan uuteen käyttöön, ja se on avoinna ympäri vuoden. Kesäisin siellä on festivaaleja, ja talvisinkin siellä on näyttelytiloja ja konserttisali sisätiloissa. Ympäri vuoden järjestetään tapahtumia perheen pienimmille, ja erityisen suosituksi on tullut "suklaakonserttien" sarja, joka tekee klassista musiikkia lapsille tutuksi. Verkkosivut kertovat unkariksi tapahtumista. Ihmisten kokemuksista puistossa voi lukea Tripadvisorista.

Tähän Budan puolella sijaitsevaan puistoon on helppo tulla raitiovaunulinjalla 4 tai 6, joista jäädään pois Széna tér -pysäkillä ja kävellään lyhyt matka perille. Myös Széll Kálmán tér -metroasemalta on melko lyhyt kävelymatka puistolle, ja samalla kun on alueella, voi katsastaa aseman ja puiston välimaastossa olevan Mammut- ostoskeskuksen.

Gyermekvasút - lasten rautatie

Yksi Budapestin monista erikoisuuksista on lähes 12 kilometriä pitkä "lasten rautatie"Lapset ohjaavat junaa lasten rautatiellä, joka on tehty lapsille ja jota lapset myös ohjaavat - kaikeksi onneksi kuitenkin aikuisen valvomana.

Gyermekvasút [kartalla] on rautatie, jolla lapset myyvät ja tarkastavat lippuja, ja he myös antavat junille luvan lähteä asemalta ja tekevät kaikenlaista muutakin. Tällaisia lasten rautateitä nähtiin jo Neuvostoliitossa 1940-luvulta alkaen, mutta vain harvassa paikassa rautatie on vieläkin yhtä hyvässä kunnossa ja yhtä suosittu vierailukohde.

Kierroksen aikana junasta voi jäädä pois monella eri pysäkillä, ja suosittu on Náncsi Néni -ravintolan [kartalla] pysäkki. Juna vie myös Vadasparkiin [kartalla] eli suureen seikkailupuistoon, joka on lapsiperheille oma lukunsa sinänsä ja jossa on myös oma eläintarhansa. Puistossa vieraillessa voi myös nousta tuolihissillä [kartalla] seikkailemaan Budan kukkuloilla.

Jos haluaa saada päivästä täälläpäin mahdollisimman paljon irti, on hyvä seurata omatoimista kierrosta. Lyhyellä lomalla paikan päälle kannata lähteä, mutta jos Budapestissa viettää kesäkauden aikana pidempään kuin kolme vuorokautta, kannattaa retkeen tänne kenties uhrata puoli päivää.

Junaan myydään lippuja, jotka oikeuttavat koko kierroksen tekemiseen, ja sillä voi myös tehdä vain lyhyitä matkoja. Koko edestakainen matka maksaa aikuiselta 1400 forinttia, ja lapsilta hinta on 700 forinttia, mutta yksittäisten matkojen tekeminen on suhteessa huomattavasti kalliimpaa. Unkarinkielisiltä verkkosivuilla on aikataulu, josta näkee, miten juna minäkin päivänä liikkuu.

Rautatielle pääsee kulkemalla ensin Széll Kálmán tér -aukiolle, mistä noustaan raitiovaunuun numero 61 ja ajetaan sillä lyhyt matka pysäkille nimeltään “Városmajor” [kartalla]. Pysäkiltä mennään sitten hammasratasjunalla asemalle nimeltään Széchenyi-hegy [kartalla], joka on lasten rautatien keskusasema.

Lisää asiaa perheille:

Visit Budapest -sivusto antaa vinkkejä lapsiperheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Olemme hakeneet tietoa tästä lasten rautatiestä ja tässähän se tuli :) Kiitos. /PINNI

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti