Lasten rautatie (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Yksi Budapestin monista erikoisuuksista on lähes 12 kilometriä pitkä "lasten rautatie", joka on tehty lapsille ja jota lapset myös ohjaavat – kaikeksi onneksi kuitenkin aikuisen valvomana.

Nähtävää ja koettavaa lapsiperheille

Budapestissa on paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja nähtävyyksiä, jotka kiinnostavat etupäässä lapsiperheitä. Seuraavassa esitellään muutama varteenotettava vierailupaikka lasten ja nuorten kanssa kaupunkiin suuntaaville.

Aquaworld - vesipuisto

Budapestissa sijaitseva Aquaworld [kartalla] on maailman suurimpia vesipuistoja. Täällä on 17 uima-allasta, joista ainakin 15 on ympärivuotisessa käytössä. Eri-ikäisille lapsille on erilaisia altaita ja harrastusmahdollisuuksia, ja täällä on muun muassa 11 vesiliukumäkeä. Kesäisin ulkona on erillinen kesäalue, jossa sielläkin on pienille lapsille oma tilansa, ja täällä on myös hotelli niille, jotka haluavat viihtyä siellä usean päivän. Aquaworld on avoinna ma-su klo 6-22, ja se on perheille huomattavasti Budapestin kuuluisia kylpylöitä parempi paikka lähteä uimaan.

Tänne on helpoin tulla ilmaisella bussikuljetuksella, joka tuo tänne Hősök tere -aukiolta, ja bussien aikataulun voi nähdä vesipuiston verkkosivuilta. Toinen vaihtoehto on Keleti-asemalta tänne tuleva normaalihintainen bussi numero 230, jonka aikataulun voi nähdä verkosta.

Eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha

Kaupunginpuistossa sijaitseva eläintarha [kartalla] on maailman vanhimpia alallaan, ja se on korkeatasoinen vierailupaikka paljon nähneillekin perheille. Vuonna 1866 avatun eläintarhan alueella on lukuisia upeita 1800-luvun rakennuksia, joista merkittävimpiä ovat elefanttitalo, lintutalo ja palmutalo. Mielenkiintoinen on myös "lastentarha", jossa on lapsieläimiä eli poikasia ja muita nuoria eläimiä. Eläintarha on myös kasvitieteellinen puutarha, ja siellä voi samalla tutustua kaikenlaiseen kasvillisuuteen.

Toukokuusta 2014 alkaen puistoon on kuulunut myös uusi Holnemvolt park, missä on aivan uudenlaista eläintarhameininkiä: erikoisia eksoottisia eläimiä, mahdollisuus silitellä niitä ja myös huvipuistolaitteita ja muita huvituksia. Liput maksavat aikuisilta 2 500 forinttia, ja perhelipun neljälle saa 7 500 forintilla eli noin 25 eurolla. Eläintarha on avoinna eri aikoihin eri vuodenaikoina, mutta pisimpään aukioloaikaan keskikesälläkin se suljetaan viikolla jo klo 18.

Millenáris Park - aktiviteettipuisto

Millenáris Park on hyvä vierailupaikka minkä ikäisten lasten kanssa tahansa, sillä siellä on vaikka mitä. Siellä on suuri järvi, erilaisia näyttelytiloja ja lukuisia korkeatasoisia lasten leikkipuistoja. Tämä oli ennen teollinen alue, joka on otettu aivan uuteen käyttöön, ja se on avoinna ympäri vuoden. Kesäisin siellä on festivaaleja, ja talvisinkin siellä on näyttelytiloja ja konserttisali sisätiloissa. Ympäri vuoden täällä on tapahtumia perheen pienimmille, ja erityisen suosituksi on tullut "suklaakonserttien" sarja, joka tekee klassista musiikkia lapsille tutuksi.

Verkkosivut kertovat unkariksi tapahtumista. Tähän Budan puolella sijaitsevaan puistoon on helppo tulla raitiovaunulla 4 tai 6, jolloin jäädään pois Széna tér -pysäkillä ja kävellään lyhyt matka perille.

Gyermekvasút - lasten rautatie

Yksi Budapestin monista erikoisuuksista on lähes 12 kilometriä pitkä "lasten rautatie", joka on tehty lapsille ja jota lapset myös ohjaavat - kaikeksi onneksi kuitenkin aikuisen valvomana. Gyermekvasút [kartalla] on paikka, jossa lapset myyvät myös lippuja ja tekevät muitakin hommia. Tällaisia lasten rautateitä nähtiin jo Neuvostoliitossa 1940-luvulta alkaen. Kierroksen aikana junasta voi jäädä pois monella eri pysäkillä, ja suosittu on Náncsi Néni -ravintolan pysäkki. Juna vie myös Vadasparkiin eli suureen seikkailupuistoon, joka on lapsiperheille oma lukunsa sinänsä ja jossa on myös oma eläintarhansa. Täällä vieraillessa voi myös nousta Libego-tuolihissillä seikkailemaan Budan kukkuloilla.

Jos haluaa saada päivästä täälläpäin mahdollisimman paljon irti, on hyvä seurata Visit Budapest -sivuston omatoimista kierrosta. Junaan myydään lippuja, jotka oikeuttavat koko kierroksen tekemiseen, ja sillä voi myös tehdä vain lyhyitä matkoja. Koko edestakainen matka maksaa aikuiselta 1 400 forinttia eli alle 5 euroa, ja lapsilta hinta on tästä puolet, mutta yksittäisten matkojen tekeminen on suhteessa huomattavasti kalliimpaa.

Unkarinkielisiltä verkkosivuilla on aikataulu, josta näkee, miten juna minäkin päivänä liikkuu. Paikalle pääsee kulkemalla ensin Széll Kálmán tér -aukiolle, mistä noustaan raitiovaunuun numero 61 ja ajetaan sillä lyhyt matka pysäkille Városmajor. Täältä mennään sitten hammasratasjunalla asemalle nimeltään Széchenyi-hegy, joka on lasten rautatien pääasema.

Lisätietoa

Visit Budapest -sivusto antaa vinkkejä lapsiperheille.

Teksti: Peter Forsberg
2015/08

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Olemme hakeneet tietoa tästä lasten rautatiestä ja tässähän se tuli :) Kiitos. /PINNI

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti